Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

„Stop Finning – Stop the Trade” („Opriți practica de îndepărtare a înotătoarelor rechinilor – Opriți comerțul cu înotătoare de rechini”)

 

Despre inițiativa „Stop Finning – Stop the Trade”

Inițiativa „Stop Finning – Stop the Trade” („Opriți practica de îndepărtare a înotătoarelor rechinilor – Opriți comerțul cu înotătoare de rechini”) este cea de-a opta inițiativă cetățenească europeană (ICE) care a reușit să colecteze numărul necesar de semnături. Organizatorii săi îi solicită Comisiei Europene să consolideze interdicția impusă de UE în ceea ce privește îndepărtarea înotătoarelor rechinilor. Inițiativa urmărește să extindă sfera de acoperire a actualului Regulament (UE) nr. 605/2013, care interzice îndepărtarea înotătoarelor rechinilor, astfel încât să se interzică mai drastic și importul, exportul și comerțul cu înotătoare de rechin detașate de carcasă în interiorul Uniunii Europene.

Înregistrată la 2 ianuarie 2020, inițiativa a evoluat mai lent la început, în comparație cu alte ICE reușite. Campania a întâmpinat provocări semnificative din cauza pandemiei de COVID-19, ceea ce a determinat o prelungire excepțională cu un an a perioadei de colectare, până la 31 ianuarie 2022 [în conformitate cu Regulamentul (UE) 2020/1042, cu Decizia C (2020) 9226 și cu Decizia C (2021) 1121]. În pofida obstacolelor, inițiativa a obținut rezultate remarcabile, colectând 1 119 996 de declarații de susținere verificate. Ce e și mai remarcabil este că majoritatea semnăturilor au fost colectate în ultimele 20 de zile ale campaniei. Pragurile minime au fost atinse în 15 state membre, ceea ce demonstrează un sprijin puternic în întreaga Europă. Semnăturile colectate au fost transmise cu promptitudine spre verificare autorităților naționale competente. 

În urma procesului de verificare, la rândul său extins din cauza pandemiei de COVID-19, inițiativa a fost prezentată oficial Comisiei Europene la 11 ianuarie 2023 (consultați anunțul de presă). În răspuns, Comisia a publicat o comunicare în care își prezenta poziția la 5 iulie 2023, cu măsuri în trei domenii: evaluarea posibilității luării unei inițiative legislative pentru a pune capăt comerțului cu înotătoare detașate de carcasă, efectuarea unei evaluări a impactului și îmbunătățirea statisticilor relevante, consolidând, în același timp, aplicarea măsurilor UE de trasabilitate și colaborarea cu partenerii internaționali (consultați comunicatul de presă).

Ce a contribuit la succesul inițiativei „Stop finning – Stop the Trade”?

Construirea unor parteneriate și rețele strategice

Crearea unei rețele puternice de susținători și a unor parteneriate strategice cu diferite organizații înainte de lansarea inițiativei a fost esențială. Apoi, pe tot parcursul campaniei, ne-am extins permanent rețeaua de contacte, pentru a încuraja implicarea tot mai multor oameni.

Comunicarea cu un public tot mai larg

Am folosit rețelele sociale pentru a crește vizibilitatea și impactul inițiativei, deci pentru a ajunge la un public mai larg și a implica noi grupuri-țintă. 

Implicarea la nivel local

Înființarea de echipe de voluntari în diferite țări ale UE a contribuit la dezvoltarea și menținerea campaniilor locale, asigurând sprijinul la nivel local și implicarea susținută a diferitelor comunități.

  1. Înregistrarea inițiativei

    2.1.2020

  2. Începutul perioadei de colectare a semnăturilor

    31.1.2020

  3. Sfârșitul perioadei de colectare a semnăturilor

    31.1.2022

    Termenul include prelungirea necesară din cauza pandemiei de COVID-19

  4. Validarea inițiativei

    11.1.2023

    Termenul include prelungirea necesară din cauza pandemiei de COVID-19

  5. Răspunsul Comisiei Europene

    5.7.2023

Strategia din spatele inițiativei „Stop Finning - Stop the Trade”

 

Pregătire

La fel ca și alți organizatori de ICE, organizatorii inițiativei „Stop Finning - Stop the Trade” sunt pasionați de cauza abordată. De aceea, au fost pregătiți psihologic să dea totul de la bun început. Pregătirea unei ICE este, fără îndoială, cea mai importantă etapă. În această fază, organizatorii își dezvoltă strategia de campanie și își construiesc rețeaua. Crearea unei rețele de parteneri și de voluntari a fost esențială pentru succesul acestei ICE. Inițiativa a beneficiat de sprijinul a 105 organizații, 14 asociații pentru sporturi acvatice, 14 companii și 16 celebrități sau persoane influente. Principalul susținător a fost ONG-ul Sea Shepherd, care le-a oferit organizatorilor sprijin financiar, expertiză și sfaturi pentru campanie. 

Pentru a se asigura că aceste rețele de parteneri sprijină constant și activ inițiativa (lucru care nu este ușor), organizatorii au comunicat constant cu rețeaua lor de contacte: au organizat conferințe telefonice sau online pentru a-i ține la curent pe parteneri în legătură cu evoluția inițiativei; au creat un buletin informativ periodic; au creat conținut pe care partenerii l-au putut adapta și folosi pe propriile lor canale de comunicare; au venit cu idei de evenimente de promovare a inițiativei în zonele lor. 

Construirea unei prezențe online a fost, de asemenea, esențială pentru această inițiativă, deoarece colectarea semnăturilor a avut loc în timpul pandemiei de COVID-19, motiv pentru care evenimentele cu prezență fizică au fost imposibil de realizat. Organizatorii au creat un site multilingv cu date generale despre inițiativă și obiectivele sale și cu materiale precum fișe informative și liniile orientative ale campaniei. Prezența online s-a extins și la rețelele sociale: Facebook (14 000 de urmăritori), Instagram (35 800 de urmăritori), X (fostul Twitter) (1 799 de urmăritori) și Youtube (219 abonați). 

Strângerea de fonduri și resurse

În total, organizatorii inițiativei „Stop Finning – Stop the Trade” au colectat sprijin și fonduri în valoare de 17 360 EUR. 

Surse de finanțare (EUR)

 

 Notă: Puteți găsi mai multe informații despre sprijinul și fondurile primite de inițiativa „Stop the Finning – Stop the Trade” pe pagina inițiativei din Registrul ICE. Trebuie raportate numai contribuțiile de peste 500 EUR per sponsor.

Strategia de campanie și planul de colectare a semnăturilor

„Toate acestea (campanii de comunicare pe rețelele sociale și acțiuni de sensibilizare) au adus inițiativa noastră în atenția mai multor oameni. Trebuie multă răbdare, speranță și tărie... Nu e întotdeauna ușor.” - organizator al ICE „Stop Finning – Stop the Trade”

Organizatorii inițiativei au stabilit 10 state membre pe care să se axeze pentru a atinge pragul minim: Cehia, Germania, Grecia, Spania, Franța, Italia, Luxemburg, Ungaria, Țările de Jos și Austria. Organizatorii au ales aceste țări din două motive: 

  1. Țările sunt implicate în comerțul cu înotătoare de rechin și sunt direct afectate de propunerile ICE; 
  2. Majoritatea organizațiilor partenere, voluntarilor și influențatorilor care susțin inițiativa își desfășoară activitatea în aceste țări.

Ca urmare a pandemiei, organizatorii au trebuit să-și revizuiască strategia inițială de campanie și să se concentreze asupra prezenței lor online și asupra colectării semnăturilor online. Din fericire, prelungirea perioadei de colectare a semnăturilor, implicarea rețelei de parteneri și voluntari și campania puternică pe rețelele sociale i-au ajutat pe organizatori să depășească acest obstacol. Datorită partenerilor, voluntarilor și campaniei de pe rețelele sociale, organizatorii au reușit să colecteze un număr impresionant de declarații de susținere (500 000) în ultimele 20 de zile ale perioadei oficiale de colectare! Cheia a fost sensibilizarea publicului cu privire la acest subiect, influențatorii jucând un rol vital în campania inițiativei. Fiecare reușită locală (de exemplu, atingerea pragului necesar într-un anumit stat membru) a dat un elan și mai puternic inițiativei, organizatorilor și voluntarilor. Organizatorii au profitat și de atingerea unor jaloane importante în conservarea mediului marin pentru a-și promova inițiativa și a sensibiliza opinia publică. În pofida pandemiei, ei au reușit să organizeze cu succes unele evenimente paneuropene în orașe mari precum Roma, Atena și Berlin. 

 

Organizatorii inițiativei „Stop Finning – Stop the Trade” au utilizat sistemul central de colectare online. Pandemia a îngreunat colectarea semnăturilor și ritmul a scăzut pe parcursul campaniei. Organizatorii au apelat la rețeaua de parteneri și voluntari pentru a menține dinamica și pentru a continua să promoveze inițiativa. Datorită influențatorilor, inițiativa a devenit tot mai vizibilă pe rețelele sociale. Acest lucru a avut un impact enorm asupra campaniei și a dus la colectarea a peste 1,1 milioane de semnături. Pentru mai multe informații, consultați postarea organizatorilor pe blogul de pe Forumul ICE.

Procesul de colectare și verificare a semnăturilor

Colectarea semnăturilor pentru inițiativa „Stop Finning – Stop the Trade” s-a încheiat pe 31 ianuarie 2022. La sfârșitul perioadei de colectare prelungite, inițiativa colectase 1 202 121 de semnături în 27 de state membre ale UE, dintre care 93 % au fost considerate valabile de către autoritățile naționale relevante. La încheierea procedurii oficiale, autoritățile naționale au validat 1 119 996 de semnături. Pragurile necesare au fost atinse în 15 state membre. 

Inițiativa a fost apoi depusă oficial la Comisie pe 11 ianuarie 2023, etapă care a declanșat perioada de examinare, cu durata de 6 luni. Pentru a sărbători prezentarea oficială a inițiativei la Comisie, organizatorii au organizat un eveniment în Place du Luxembourg din Bruxelles. Peste 50 de persoane din peste 10 țări ale UE s-au reunit în fața Parlamentului European pentru a sărbători acest moment (consultați postarea Facebook relevantă). 

Numărul de declarații de susținere pentru inițiativa „Stop Finning – Stop the Trade” per stat membru

 

Semnul bifă de pe grafic indică statele membre ale UE în care a fost atins pragul minim de semnături necesar pentru susținerea inițiativei. Inițiativa „Stop Finning – Stop the Trade” a atins pragurile minime în 15 state membre. Tabelul complet cu declarațiile de susținere pentru inițiativa „Stop Finning – Stop the Trade” este disponibil pe pagina inițiativei din registrul ICE.

Impactul inițiativei „Stop Finning – Stop the Trade”

Depunerea oficială și reuniunile cu Comisia

În urma depunerii oficiale a inițiativei inițiativa „Stop Finning – Stop the Trade” la 11 ianuarie 2023 (consultați anunțul de presă), organizatorii s-au întâlnit pe 6 februarie 2023 cu comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius (consultați fotografiile de la întâlnire). 

 

Audierea în Parlamentul European

Pe 27 martie 2023, Parlamentul European a organizat o audiere publică privind inițiativa „Stop Finning – Stop the Trade” (urmăriți înregistrarea). Organizatorii au prezentat obiectivele inițiativei și au discutat cu membrii Parlamentului European (urmăriți principalele momente ale audierii din PE). Pe 11 mai 2023, inițiativa „Stop Finning – Stop the Trade” a fost dezbătută în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European (urmăriți înregistrarea).

Răspunsul oficial al Comisiei Europene

Pe 5 iulie 2023, Comisia Europeană a adoptat o comunicare în care și-a prezentat răspunsul la inițiativă. Comisia a salutat inițiativa și a punctat că încetarea comerțului cu înotătoare de rechini rămâne o preocupare importantă pentru cetățenii UE. În comunicare, ea a evaluat meritele fiecărei propuneri a inițiativei (consultați comunicatul de presă) și a precizat că:

  • Va examina oportunitatea lansării unei măsuri legislative pentru a pune capăt comerțului cu înotătoare de rechin; Va iniția o evaluare a impactului cu privire la consecințele aplicării politicii „înotătoarelor atașate în mod natural” asupra mediului, societății și economiei;
  • Va îmbunătăți statisticile privind comerțul cu produse derivate din rechini până la sfârșitul anului 2024;
  • Va îmbunătăți asigurarea respectării măsurilor UE de trasabilitate prin consolidarea asigurării respectării legislației UE aplicabile întregului lanț valoric;
  • Va intensifica acțiunile UE la nivel internațional, pledând printre altele pentru interzicerea în întreaga lume a practicii îndepărtării înotătoarelor rechinilor.

Pe 13 iulie 2023, organizatorii s-au întâlnit cu comisarul Sinkevičius pentru a discuta despre răspunsul Comisiei la ICE. Pe 6 octombrie 2023, organizatorii inițiativei „Stop Finning – Stop the Trade” au publicat o comunicare privind răspunsul Comisiei, subliniind toate argumentele care trebuie luate în considerare pentru o evaluare a impactului echitabilă și echilibrată (consultați comunicarea organizatorilor inițiativei).

Sfaturi și sugestii pentru viitori organizatori

Iată câteva sfaturi ale organizatorilor inițiativei „Stop Finning – Stop the Trade” care v-ar putea ajuta să creșteți șansele de reușită ale campaniei dumneavoastră:

Construiți o rețea puternică 

Creați încă dinainte să începeți campania o rețea amplă și puternic implicată de organizații partenere și de voluntari. Comunicați deschis, furnizați materiale promoționale și asigurați-vă că rețeaua are instrumentele necesare pentru a difuza mesajul în mod eficace.

Implicați influențatori 

Folosiți rețelele sociale pentru a contacta celebrități și influențatori care pot mări publicul interesat de inițiativa dumneavoastră.

Dacă aveți îndoieli legate de organizarea inițiativei dumneavoastră, vorbiți cu experții noștri!

Informații suplimentare

Opriți practica de îndepărtare a înotătoarelor rechinilor – Opriți comerțul cu înotătoare de rechini