Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Stoppa hajfensfisket – stoppa handeln

 

Om Stoppa hajfensfisket – stoppa handeln

Medborgarinitiativet ”Stoppa hajfensfisket – stoppa handeln” uppmanar kommissionen att stärka EU:s förbud mot hajfensfiske genom att utvidga förordning (EU) nr 605/2013 och stoppa handeln med fenor i EU, inklusive import, export och transit. Det är det åttonde initiativet som har fått stöd av minst en miljon EU-medborgare.

Initiativet registrerades den 2 januari 2020, men kampanjen fick en trög start och stötte på flera svårigheter på grund av covid-19-pandemin. Namninsamlingsperioden förlängdes därför med ett år till den 31 januari 2022, i enlighet med förordning (EU) 2020/1042, beslut C(2020) 9226 och beslut C(2021) 1121. Trots uppförsbacken i starten lyckades man få ihop 1 119 996 giltiga underskrifter, de allra flesta under kampanjens sista 20 dagar. Man nådde tröskelvärdet i hela 15 EU-länder, vilket visar på ett starkt stöd i stora delar av EU. Underskrifterna skickades sedan in till ländernas myndigheter för kontroll. 

Myndigheterna fick också längre tid på sig att validera underskrifterna på grund av pandemin. När det var gjort lämnades initiativet in till kommissionen den 11 januari 2023 (se pressmeddelandet). Den 5 juli 2023 publicerade kommissionen ett meddelande om sina åtgärder som svar på initiativet. Kommissionen lovade att utreda lagförslag för att stoppa handeln med hajfenor, göra en konsekvensbedömning, föra bättre statistik, se till att EU:s spårbarhetsåtgärder tillämpas bättre och samarbeta med internationella partner (se pressmeddelandet).

Vilka var kampanjens framgångsfaktorer?

Strategiska partnerskap och nätverk

Det är viktigt att bygga ett starkt supporternätverk och strategiska partnerskap med olika organisationer innan initiativet lanseras, och att fortsätta att nätverka under hela kampanjen för att säkra ett starkt stöd och engagemang.

Sociala medier

Sociala medier är viktiga för att nå en större publik och nya målgrupper och öka initiativets synlighet och genomslag. 

Lokala krafter

Grupper av frivilligarbetare i olika EU-länder hjälper till att utveckla och driva lokala kampanjer och säkra stöd på gräsrotsnivå och varaktigt engagemang i olika samhällsgrupper.

  1. Initiativet registreras

    2 januari 2020

  2. Namninsamlingen startar

    31 januari 2020

  3. Namninsamlingen avslutas

    31 januari 2022

    (förlängd frist under pandemin)

  4. Initiativet lämnas in

    11 januari 2023

    (förlängd frist under pandemin)

  5. EU-kommissionen svarar

    5 juli 2023

Kampanjstrategi

 

Förberedelser

Organisatörerna av ”Stoppa hajfensfisket – stoppa handeln” var förstås mycket engagerade i sin fråga och ivriga att sätta igång direkt. Förberedelserna med att ta fram en kampanjstrategi och bygga upp ett nätverk är nog den viktigaste delen av arbetet med ett initiativ. Att ha ett nätverk av partner och frivilligarbetare var i det här fallet avgörande för att lyckas med kampanjen. Initiativet fick stöd av 105 organisationer, 14 vattensportföreningar, 14 företag och 16 kända och inflytelserika personer. Det viktigaste stödet kom från den icke-statliga organisationen Sea Shepherd, som bidrog med ekonomiskt stöd, kampanjexpertis och rådgivning. 

Att se till att partnernätverken aktivt stödde initiativet var en utmaning. Organisatörerna löste det genom att börja med videomöten för att hålla partnerna uppdaterade om hur initiativet fortskred, skicka ut nyhetsbrev, skapa innehåll som partnerna kunde anpassa till sina egna kommunikationskanaler och ta fram idéer till evenemang för att främja initiativet lokalt. 

Att bygga upp en närvaro på nätet var också avgörande, eftersom namninsamlingen ägde rum under covidpandemin och det därför inte gick att anordna evenemang på plats. Organisatörerna skapade en flerspråkig webbplats med bakgrundsinformation om initiativet, faktablad och kampanjbeskrivningar. De byggde också upp sin närvaro på sociala medier: Facebook (14 000 följare), Instagram (35 800 följare), X (tidigare Twitter) (1 799 följare) och Youtube (219 prenumeranter). 

Insamling av pengar och resurser

Organisatörerna fick in totalt 17 360 euro i bidrag och annat stöd till sitt initiativ. 

Finansieringskällor (euro)

 

 Du kan läsa mer om bidragen till Stoppa hajfensfisket – stoppa handeln på kommissionens webbsida om initiativet. Endast bidrag på mer än 500 euro per sponsor behöver redovisas.

Kampanjstrategi och plan för namninsamlingen

”Allt detta (kampanjer på sociala medier och utåtriktad verksamhet) ledde till en ökad kunskap om vårt initiativ! Man måste ha både tålamod och förtröstan, men det är inte alltid lätt.” Organisatör av initiativet Stoppa hajfensfisket – stoppa handeln

Organisatörerna valde ut 10 EU-länder som de ville fokusera på och nå tröskelvärdet i: Tjeckien, Tyskland, Grekland, Spanien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Ungern, Nederländerna och Österrike. De här länderna valdes ut av två skäl: 

  1. Länderna handlar med hajfenor och påverkas direkt av förslagen i medborgarinitiativet. 
  2. De flesta av organisatörernas partnerorganisationer, frivilligarbetare och influerare är verksamma i dessa länder.

På grund av pandemin var organisatörerna tvungna att se över sin ursprungliga kampanjstrategi och fokusera på närvaron och namninsamlingen på nätet. Men tack vare förlängningen av namninsamlingsperioden och hjälpen från partnernätverket, frivilligarbetarna och den framgångsrika kampanjen på sociala medier kunde organisatörerna komma vidare. Otroligt nog lyckades organisatörerna samla in över en halv miljon namnunderskrifter under de sista 20 dagarna av namninsamlingen. Nyckeln var att öka kunskapen om kampanjen och här spelade influerarna en avgörande roll. Varje milstolpe i kampanjen, till exempel att nå tröskelvärdet i ett land, var ett tillfälle att öka takten. Organisatörerna använde sig också av viktiga milstolpar för bevarandet av havets resurser för att främja sitt initiativ och öka allmänhetens kunskap. Trots pandemin kunde organisatörerna anordna några europeiska evenemang i större städer som Rom, Aten och Berlin. 

 

Organisatörerna av Stoppa hajfensfisket använde det centrala namninsamlingssystemet. På grund av pandemin var det svårare att samla in underskrifter och namninsamlingen gick långsammare. Organisatörerna använde sitt nätverk av partner och frivilliga för att hålla farten uppe och fortsätta att sprida kunskap om initiativet. Genom influerarna fick initiativet stor spridning på sociala medier. Allt detta hade en enorm inverkan på kampanjen och ledde till att över 1,1 miljoner underskrifter samlades in. Du kan läsa mer i inlägget på forumet för det europeiska medborgarinitiativet.

Namninsamling och kontroll av underskrifter

Namninsamlingen avslutades den 31 januari 2022 efter att fristen förlängts med ett år. Initiativet fick 1 202 121 underskrifter i 27 EU-länder, varav 93 procent godkändes av de nationella myndigheterna. Totalt godkändes 1 119 996 underskrifter och man nådde tröskelvärdet i 15 EU-länder. 

Initiativet lämnades in till kommissionen den 11 januari 2023, då kommissionens sex månader långa granskningsperiod inleddes. Organisatörerna firade detta med ett evenemang i Bryssel på Place du Luxembourg. Över 50 personer från mer än 10 EU-länder samlades framför Europaparlamentet för att fira tillsammans (se inlägget på Facebook). 

Antal underskrifter för Stoppa hajfensfisket – stoppa handeln per EU-land

 

På kartan kan du se i vilka 15 EU-länder man kom över tröskelvärdet för antalet underskrifter. De är markerade med en grön bock. Hela tabellen med antalet underskrifter finns på kommissionens webbsida om initiativet.

Genomslag för Stoppa hajfensfisket – stoppa handeln

Inlämning av initiativet och möten med kommissionen

Efter att ha lämnat in sitt initiativ den 11 januari 2023 träffade organisatörerna Virginijus Sinkevičius, EU:s kommissionär för miljö, hav och fiske, den 6 februari 2023 (se pressmeddelandet och foton från mötet). 

 

Utfrågning i Europaparlamentet

Den 27 mars 2023 höll Europaparlamentet en offentlig utfrågning om initiativet ”Stoppa hajfensfisket – stoppa handeln” (se inspelningen). Organisatörerna presenterade initiativets mål och diskuterade med ledamöterna (se höjdpunkter från utfrågningen). Den 11 maj 2023 diskuterade Europaparlamentet initiativet vid sitt plenarmöte (se inspelningen).

EU-kommissionens svar

Den 5 juli 2023 antog kommissionen ett meddelande om sina åtgärder som svar på initiativet. Kommissionen välkomnade initiativet och konstaterade att ett stopp för handeln med hajfenor fortsätter att vara en viktig fråga för EU-invånarna. I meddelandet bedöms vart och ett av initiativets förslag (se pressmeddelandet).

  • Undersöka om det är möjligt med lagstiftning för att stoppa handeln med hajfenor och inleda en konsekvensbedömning av de miljömässiga, sociala och ekonomiska konsekvenserna av policyn att hajar måste ha sina fenor kvar för att få säljas.
  • Förbättra statistiken om handeln med hajprodukter senast 2024.
  • Förbättra efterlevnaden av EU:s spårbarhetsåtgärder genom hela värdekedjan.
  • Intensifiera EU:s internationella arbete genom att förespråka ett internationellt förbud mot hajfensfiske och andra åtgärder.

Den 13 juli 2023 träffade organisatörerna återigen EU:s kommissionär Virginijus Sinkevičius för att diskutera kommissionens svar. Den 6 oktober 2023 publicerade organisatörerna av Stoppa hajfensfisket ett meddelande om kommissionens svar med alla argument som måste beaktas för en rättvis och balanserad konsekvensbedömning.

Tips och råd till andra organisatörer

Här är några viktiga tips från organisatörerna av Stoppa hajfensfisket som hjälper er att lyckas med er kampanj:

Bygg ett starkt nätverk 

Bygg upp ett stort och starkt nätverk av partnerorganisationer och frivilligarbetare innan ni startar kampanjen. Ha en öppen kommunikation, ta fram pr-material och se till att ert budskap kan spridas på ett effektivt sätt.

Ta hjälp av influerare 

Använd sociala medier för att få hjälp av kända personer som kan sprida kampanjen till sina följare.

Fråga våra experter om ni undrar något!

Mer information

Stoppa hajfensfisket – stoppa handeln