Gå til hovedindholdet
Forum for det europæiske borgerinitiativ

"Stop finning – stop handelen"

 

Om "Stop finning – stop handelen"

"Stop finning – stop handelen" er det ottende vellykkede europæiske borgerinitiativ. Det opfordrer Kommissionen til at styrke EU's forbud mod finning af hajer. Formålet med initiativet er at udvide den eksisterende forordning (EU) nr. 605/2013, som forbyder finning af hajer, ved yderligere at forbyde import, eksport og handel med løse hajfinner i Den Europæiske Union.

Initiativet, der blev registreret den 2. januar 2020, kom langsommere ud af starthullerne end andre vellykkede europæiske borgerinitiativer. Kampagnen stødte på store hindringer som følge af covid-19-pandemien, hvilket førte til en ekstraordinær etårig forlængelse af indsamlingsperioden indtil den 31. januar 2022 [i overensstemmelse med forordning (EU) 2020/1042, afgørelse C (2020) 9226 og afgørelse C (2021) 1121]. På trods af disse hindringer nåede initiativet en bemærkelsesværdig milepæl ved at indsamle 1,119,996 verificerede støttetilkendegivelser. De fleste underskrifter blev indsamlet i løbet af kampagnens sidste 20 dage. Minimumstærsklerne blev nået i 15 medlemslande, hvilket viser stærk støtte i hele EU. De indsamlede underskrifter blev straks indsendt til de respektive nationale myndigheder med henblik på kontrol. 

Efter kontrolprocessen, som også blev forlænget på grund af covid-19-pandemien, blev initiativet formelt indgivet til Europa-Kommissionen den 11. januar 2023 (pressemeddelelse). Den 5. juli 2023 offentliggjorde Kommissionen en meddelelse om de foranstaltninger, den vil træffe som svar på initiativet: Kommissionen vil vurdere, om det er muligt at vedtage et lovgivningsinitiativ for at sætte en stopper for handel med løse finner, gennemføre en konsekvensanalyse, forbedre de relevante statistikker og samtidig styrke håndhævelsen af EU's sporbarhedsforanstaltninger og samarbejdet med internationale partnere (pressemeddelelse).

Hvad gjorde kampagnen til en succes?

Strategiske partnerskaber og netværk

Det er vigtigt at etablere et stærkt støttenetværk og strategiske partnerskaber med forskellige organisationer, inden initiativet iværksættes, og at fortsætte med at netværke gennem hele kampagnen for at sikre fortsat støtte og engagement.

Sociale medier

Sociale medier er vigtige for at nå ud til et større publikum og nye målgrupper og øge initiativets synlighed og gennemslagskraft. 

Lokalt engagement

Frivillige hold i forskellige EU-lande hjælper med at udvikle og føre lokale kampagner og sikre græsrodsstøtte og vedvarende engagement i forskellige lokalsamfund.

  1. Initiativet registreres

    2.1.2020

  2. Startdato for indsamling af underskrifter

    31.1.2020

  3. Slutdato for indsamling af underskrifter

    31.1.2022

    (forlænget frist under pandemien)

  4. Gyldigt initiativ

    11.1.2023

    (forlænget frist under pandemien)

  5. Besvaret af Europa-Kommissionen

    5.7.2023

Kampagnestrategien

 

Forberedelse

Initiativtagerne til "Stop finning – stop handelen" havde, som andre initiativtagere til europæiske borgerinitiativer, et meget passioneret forhold til deres emne og var klar til en flyvende start. Forberedelsen af et europæisk borgerinitiativ er nok den vigtigste del. I forberedelsesfasen udvikler initiativtagerne deres kampagnestrategi og opbygger deres netværk. Opbygningen af et netværk af partnere og frivillige var afgørende for dette europæiske borgerinitiativs succes. Initiativet fik støtte fra 105 organisationer, 14 vandsportsforeninger, 14 virksomheder og 16 kendisser / indflydelsesrige personer. Den primære støtte var NGO'en Sea Shepherd, som gav initiativtagerne økonomisk støtte, kampagneekspertise og rådgivning. 

Det var en udfordring at sikre, at disse netværk af partnere aktivt støttede initiativet. Initiativtagerne løste dette ved at holde onlinemøder for at orientere partnerne om initiativets fremskridt, udsende nyhedsbreve, skabe indhold, som partnerne kunne tilpasse til deres egne kommunikationskanaler, og udtænke idéer til arrangementer for at fremme initiativet lokalt. 

Opbygning af en onlinetilstedeværelse var også afgørende for dette initiativ, da underskriftsindsamlingen fandt sted under covid-19-pandemien, og arrangementer med fysisk fremmøde derfor ikke kunne afholdes. Initiativtagerne opbyggede et flersproget website med baggrundsinformation om initiativet og ressourcer såsom faktablade og kampagnebeskrivelser. Initiativtagerne skabte også en onlinetilstedeværelse på de sociale medier: Facebook (14.000 følgere), Instagram (35.800 følgere), X (tidligere Twitter) (1.799 følgere) og YouTube (219 abonnenter). 

Tilvejebringelse af midler og ressourcer

I alt fik initiativtagerne til initiativet "Stop finning – stop handelen" indsamlet 17.360 euro i støtte og midler. 

Finansieringskilder (i euro)

 

 Bemærk: Yderligere oplysninger om "Stop finning – stop handelen" findes på siden om initiativet i ECI-registret. Det er kun bidrag på over 500 euro pr. sponsor, der skal indberettes.

Kampagnestrategi og plan for indsamling af underskrifter

"Alt dette (kampagner på de sociale medier og outreach) førte til øget bevidsthed om vores initiativ! Man skal være både tålmodig og fortrøstningsfuld … Det er ikke altid let." - Initiativtager til "Stop finning – stop handelen"

Initiativtagerne til initiativet udvalgte 10 medlemslande, som de ville fokusere på og opnå minimumstærsklen i: Tjekkiet, Tyskland, Grækenland, Spanien, Frankrig, Italien, Luxembourg, Ungarn, Holland og Østrig. Initiativtagerne valgte disse lande af to årsager: 

  1. disse lande er en del af handelen med hajfinner og påvirkes direkte af forslagene i det europæiske borgerinitiativ 
  2. de fleste af initiativtagernes partnerorganisationer, frivillige og influencere opererer i disse lande.

Som følge af pandemien måtte initiativtagerne revidere deres oprindelige kampagnestrategi og fokusere på deres onlinetilstedeværelse og indsamling af underskrifter online. Men med forlængelsen af underskriftsindsamlingsperioden, hjælp fra deres netværk af partnere og frivillige og deres stærke kampagne på de sociale medier var initiativtagerne i stand til at komme videre. Utroligt nok lykkedes det initiativtagerne med hjælp fra disse partnere, frivillige og kampagner på de sociale medier at indsamle mere end 500.000 underskrifter i løbet af de 20 dage før den officielle afslutning af deres underskriftsindsamlingsperiode. Nøglen til dette var at øge bevidstheden om kampagnen, og det er her, at influencere spillede en afgørende rolle i initiativets kampagne. Hver milepæl, som initiativtagerne og de frivillige nåede, f.eks. at opnå den krævede tærskel i et medlemsland, var en mulighed for at tilføre initiativet mere momentum. Initiativtagerne brugte også opnåelsen af vigtige milepæle inden for bevarelse af havets ressourcer til at fremme deres initiativ og øge bevidstheden. På trods af pandemien var initiativtagerne i stand til at arrangere nogle fælleseuropæiske arrangementer i større byer som Rom, Athen og Berlin. 

 

Initiativtagerne til Stop finning brugte det centrale onlineindsamlingssystem. På grund af pandemien blev indsamlingen af underskrifter mere besværlig og tog længere tid i løbet af kampagnen. Initiativtagerne brugte deres netværk af partnere og frivillige til at fastholde momentum og fortsætte med at fremme initiativet. Via influencere opnåede initiativet en temmelig stor tilstedeværelse på de sociale medier. Dette havde en enorm indvirkning på kampagnen, og det førte til indsamlingen af mere end 1,1 mio. underskrifter. Tjek deres blog-indlæg på forummet for det europæiske borgerinitiativ for at læse mere.

Indsamling og godkendelse af underskrifter

Underskriftsindsamlingen for "Stop finning – stop handelen" blev afsluttet den 31. januar 2022. Efter forlængelsen af indsamlingsperioden endte initiativet med at indsamle 1.202.121 underskrifter i 27 medlemslande, hvoraf 93 % blev anset som gyldige underskrifter af de relevante nationale myndigheder. Efter den formelle proces havde de nationale myndigheder endeligt valideret 1.119.996 underskrifter. De krævede minimumsantal blev nået i 15 medlemslande. 

Derefter blev initiativet formelt indsendt til Kommissionen den 11. januar 2023, hvilket gav startskuddet til undersøgelsesperioden på 6 måneder. Initiativtagerne fejrede dette med et arrangement på Place du Luxembourg i Bruxelles. Over 50 mennesker fra mere end 10 EU-lande mødtes foran Europa-Parlamentet for at fejre dette øjeblik (se opslaget på de sociale medier). 

Antal støttetilkendegivelser indsamlet i forbindelse med "Stop finning – stop handelen" pr. medlemsland

 

Punkterne på diagrammet viser de EU-lande, hvor det mindste antal underskrifter, der kræves for at støtte initiativet, er blevet opfyldt. "Stop finning – stop handelen" nåede minimumstærsklerne i 15 medlemslande. Den fuldstændige tabel med støttetilkendegivelser til "Stop finning – stop handelen" findes på siden om initiativet i det europæiske borgerinitiativs register.

Kampagnens gennemslagskraft

Formel indgivelse og møder med Kommissionen

Efter den formelle indgivelse af initiativet "Stop finning – stop handelen" den 11. januar 2023 (pressemeddelelse) mødtes initiativtagerne med EU's kommissær for miljø, hav og fiskeri, Virginijus Sinkevičius, den 6. februar 2023 (fotos fra mødet). 

 

Europa-Parlamentets offentlige høring

Den 27. marts 2023 afholdt Europa-Parlamentet en offentlig høring om initiativet "Stop finning – stop handelen" (optagelse). Initiativtagerne præsenterede initiativets mål og diskuterede dem med medlemmer af Europa-Parlamentet (højdepunkter fra høringen i Europa-Parlamentet). Den 11. maj 2023 blev initiativet "Stop finning – stop handelen" drøftet på et plenarmøde i Europa-Parlamentet (optagelse).

Europa-Kommissionens formelle svar

Kommissionen vedtog den 5. juli 2023 en meddelelse med svar på initiativet. Kommissionen bød initiativet velkommen og anerkendte, at det fortsat er meget vigtigt for EU-borgerne at stoppe handelen med hajfinner. Kommissionen vurderede hvert forslag i initiativet individuelt (pressemeddelelse):

  • Undersøge muligheden for at træffe en lovgivningsmæssig foranstaltning for at stoppe for handelen med løse hajfinner og starte en konsekvensanalyse af de miljømæssige, sociale og økonomiske konsekvenser af at anvende politikken om, at finnerne skal sidde "naturligt på kroppen"
  • Forbedre statistikkerne over handel med hajprodukter inden udgangen af 2024
  • Styrke håndhævelsen af EU's sporbarhedsforanstaltninger ved at styrke håndhævelsen af EU-lovgivning, der gælder for hele værdikæden
  • Optrappe EU's internationale indsats ved at kæmpe for et verdensomspændende forbud mod finning af hajer og andre tiltag.

Den 13. juli 2023 mødtes initiativtagerne med kommissær Virginijus Sinkevičius for at drøfte Kommissionens svar på det europæiske borgerinitiativ. Den 6. oktober 2023 offentliggjorde initiativtagerne til Stop finning en meddelelse om Kommissionens svar og fremhævede alle de argumenter, som skal tages i betragtning med henblik på en retfærdig og afbalanceret konsekvensanalyse (meddelelse).

Gode råd til fremtidige initiativtagere

Med disse gode råd fra initiativtagerne til "Stop finning - stop handelen" sikrer du en vellykket kampagne:

Opbyg et stærkt netværk 

Opbyg et bredt og engageret netværk af partnerorganisationer og frivillige, inden du lancerer din kampagne. Hold en åben kommunikation, forbered reklamemateriale og sørg for, at budskabet kan spredes effektivt.

Inddrag influencere 

Brug sociale medier til at skabe kontakt til kendte personer og influencere, der sprede kampagnen til deres følgere.

Spørg vores eksperter, hvis der er noget, du er i tvivl om angående dit initiativ.

Yderligere oplysninger

Picture of trophy with star in the middle
Stop finning – stop handelen