Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Autoritățile naționale iau măsurile necesare pentru a vă verifica semnăturile

Actualizat la: 17/11/2022

Sarcina de a strânge 1 milion de semnături nu este ușoară și nici nu este linia finală pentru ICE. După colectarea tuturor acestor semnături, este momentul să le transmiteți spre verificare parcurgând mai multe etape ale procesului de verificare. În primul rând, trebuie să grupați semnăturile în funcție de naționalitate. În al doilea rând, trebuie să trimiteți semnăturile autorităților naționale desemnate din fiecare stat membru. În al treilea rând, autoritățile naționale au la dispoziție 3 luni pentru a verifica semnăturile dumneavoastră. După validarea semnăturilor, primiți un certificat de verificare din partea fiecărui stat membru. După ce ați primit toate certificatele de verificare și ați atins pragurile necesare, puteți, în cele din urmă, să depuneți inițiativa dumneavoastră la Comisie!

Pentru a înțelege mai bine procesul de verificare și modul în care se poate evita semnăturile invalide ale cetățenilor care sprijină o inițiativă, Curtea a intervievat cinci autorități naționale din Belgia, Cehia, Estonia, Luxemburg și Suedia. Autoritățile responsabile cu verificarea semnăturilor sunt, de regulă, ministerele de interne, comisiile electorale sau registrele de evidență a populației. Scopul nostru, în cadrul acestor interviuri, a fost de a înțelege de ce semnăturile sunt uneori respinse și de a colecta câteva sfaturi și sugestii pentru organizatori. 

Câteva puncte de vedere și sfaturi esențiale din partea autorităților naționale:

Atunci când le cerem cetățenilor să vă semneze inițiativa prin intermediul colectării de hârtie sau online:

1. Să avertizeze cetățenii că semnătura lor este valabilă numai atunci când sunt suficient de vechi pentru a sprijini inițiativele cetățenești europene.

Toate autoritățile naționale au subliniat importanța asigurării faptului că cetățeanul are vârsta necesară pentru a semna inițiativa. De multe ori, autoritățile naționale trebuie să respingă o semnătură deoarece cetățeanul nu are vârsta de vot. Pentru majoritatea statelor membre care au împlinit vârsta de 18 de ani, există unele excepții: Estonia (16), Grecia (17), Malta (16), Austria (16). Această situație poate fi schimbată la discreția fiecărei țări. De exemplu, în Belgia, începând cu 1 mai 2023, vârsta minimă de vot pentru alegerile europene va fi de 16 ani, ceea ce înseamnă că belgienii cu vârste cuprinse între 16 și 18 de ani vor putea, de asemenea, să sprijine ICE începând cu acea dată. Atunci când utilizați sistemul central de colectare online al Comisiei, cetățenii sunt avertizați cu privire la această cerință pe pagina de semnare.

Informarea clară a cetățenilor cu privire la cerințele pentru a putea semna o ICE: dreptul de a vota la alegerile europene și un cetățean al UE. Autoritățile naționale au observat că majoritatea semnăturilor sunt respinse deoarece cetățeanul nu este de vârstă sau nu este cetățean al UE.

 

2. Explicați cetățenilor importanța completării complete și corecte a formularului, fie online, fie pe suport de hârtie.

Multe semnături sunt respinse din cauza formularelor incomplete. De asemenea, pentru semnăturile pe suport de hârtie, asigurați-vă că cetățenii scriu în mod clar. Cele mai frecvente greșeli întâlnite de autoritățile naționale au fost numerele de identificare personale incorecte sau incomplete, numele incorecte și data de naștere incorectă. Nu uitați să le reamintim întotdeauna cetățenilor că trebuie să își utilizeze denumirea juridică completă atunci când semnează o inițiativă.

Autoritatea națională din Luxemburg a explicat, de asemenea, o anumită flexibilitate atunci când este posibil: „În timpul verificării manuale a semnăturilor pe suport de hârtie, încercăm să luăm în considerare posibilele erori ale semnatarului (cum ar fi schimbarea numelui/prenumelui, ziua și luna nașterii etc.). Cu toate acestea, în unele cazuri, nu avem altă opțiune decât să respingem semnătura.”

Îndrumați cetățenii să semneze inițiativa dumneavoastră pentru a vă asigura că toate etapele sunt finalizate. Forumul este în curs de elaborare a unei fișe informative pe care o puteți consulta pe site-ul dumneavoastră web pentru a-i alerta pe cetățeni cu privire la aceste sfaturi.

Pentru a afla care sunt cerințele în materie de date pentru fiecare stat membru pe care cetățenii trebuie să le furnizeze atunci când semnează o inițiativă, faceți clic aici

 

3. Informați-i pe semnatari cu privire la normele stricte de protecție a datelor și la faptul că viața privată a datelor lor este luată în serios! 

Cetățenii pot fi reticenți în a furniza informații cu caracter personal pentru a vă semna inițiativa. Prin urmare, este, de asemenea, în interesul dumneavoastră să le explicați cetățenilor cum vor fi utilizate informațiile lor cu caracter personal și să se asigure că acestea sunt sigure. Autoritățile naționale au subliniat că, în cursul procesului de verificare, informațiile furnizate de cetățeni nu sunt niciodată salvate sau comunicate, scopul acestor informații este exclusiv de a garanta că cetățenii care semnează inițiativa sunt cetățeni ai UE și au drept de vot la alegerile europene. Consultați, de asemenea, Întrebări și răspunsuri privind confidențialitatea datelor de pe site-ul ICE, la care puteți consulta:  https://citizens-initiative.europa.eu/how-it-works/faq_en#Data-protection

 

4. Păstrați separat semnăturile pe suport de hârtie ale cetățenilor cu naționalități diferite, nu le lăsați să semneze pe același document! Nu uitați că trebuie să transmiteți semnăturile în funcție de naționalitate.

 

5. Să încurajeze cetățenii să utilizeze platforma de semnătură online. Există unele verificări automate pe platforma online care reduc probabilitatea ca semnătura să fie respinsă. Nu uitați inițiativele înregistrate după sfârșitul anului 2022, veți putea utiliza doar sistemul de colectare online al Comisiei.

 

Nu uitați că este important ca cetățenii să fie îndrumați în procesul de colectare a semnăturilor, informându-i cu privire la toate datele necesare pentru semnarea unei inițiative, și anume datele necesare pentru semnarea acesteia și normele de protecție a datelor. În cele din urmă, pe măsură ce tot mai mulți cetățeni devin conștienți de ICE și de procesul de semnare a unei inițiative, va fi mai ușor pentru dumneavoastră, în calitate de organizator, să colectați semnături validate. Dar nu uitați, colectarea cu succes a semnăturilor derivă dintr-o strategie bine planificată și bine executată!

 

Dacă aveți întrebări suplimentare cu privire la procesul de verificare sau la orice alt aspect al procesului ICE, nu ezitați să trimiteți întrebările dumneavoastră către Consiliere privind Forumul ICE. 

 

Pentru a afla mai multe despre colectarea semnăturilor, consultați Cum să colectați semnături

Pentru a afla mai multe despre organizarea unei campanii, consultați Cum să organizați o campanie

Pentru a afla mai multe despre procesul de verificare și de depunere, consultați cursul nostru online (modulul 3, Verificare și depunere)

 

Doriți să adresați autorităților naționale alte întrebări referitoare la procesul de verificare? Trimiteți întrebările în secțiunea de observații de mai jos.

 

 

Author of Blog Post - Vasiliki M

 

Autori

Vasiliki Mustakis

Echipa Forumului Inițiativei cetățenești europene

Coordonator pentru democrație participativă, Serviciul European de Acțiune Cetățenească (ECAS) 

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.