Ugrás a fő tartalomra
Az európai polgári kezdeményezés fóruma

Nemzeti hatóságok: Hogyan biztosítsuk aláírásodat!

Frissítés dátuma: 17/11/2022

Az 1 millió aláírás összegyűjtése nem könnyű feladat, és nem is ez az Ön európai polgári kezdeményezésének vége. Ezen aláírások összegyűjtését követően eljött az ideje, hogy az ellenőrzési folyamat több lépésén keresztül ellenőrzés céljából benyújtsuk azokat. Először is az aláírásokat állampolgárság szerint kell csoportosítani. Másodszor, el kell küldenie az aláírásokat az egyes tagállamok kijelölt nemzeti hatóságainak. Harmadszor, a nemzeti hatóságoknak 3 hónap áll rendelkezésükre, hogy ellenőrizzék az Ön aláírását. Az aláírások hitelesítését követően minden tagállam ellenőrzési igazolást kap. Miután megkapta az összes ellenőrzési igazolást, és elérte az előírt küszöbértékeket, végre benyújthatja kezdeményezését a Bizottságnak!

Annak érdekében, hogy jobban megértsük az ellenőrzési folyamatot és azt, hogy miként lehet elkerülni a kezdeményezést támogató polgárok érvénytelen aláírását, öt belga, cseh, észt, luxemburgi és svéd nemzeti hatóságot kérdeztünk meg. Az aláírások ellenőrzéséért felelős hatóságok jellemzően belügyminisztériumok, választási bizottságok vagy népesség-nyilvántartások. Az interjúkon az volt a célunk, hogy megértsük, miért utasítják el olykor az aláírásokat, és tippeket és trükköket gyűjtsünk a szervezők számára. 

A nemzeti hatóságok néhány kulcsfontosságú tanulsága és tippje:

Amikor arra kérik a polgárokat, hogy írják alá a kezdeményezést papírgyűjtemény útján vagy online:

1. Figyelmeztesse a polgárokat arra, hogy aláírásuk csak akkor érvényes, ha elég öregek ahhoz, hogy támogassák az európai polgári kezdeményezéseket.

Valamennyi nemzeti hatóság hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a polgárok elég öregek legyenek ahhoz, hogy aláírják a kezdeményezést. A nemzeti hatóságoknak gyakran el kell utasítaniuk az aláírást, mivel a polgár nem rendelkezik választójogi korhatárral. A legtöbb tagállam 18 éves, de van néhány kivétel: Észtország (16), Görögország (17), Málta (16), Ausztria (16). Ez az egyes országok belátása szerint változhat. Belgiumban például 2023. május 1-jétől az európai választásokon a választójog alsó korhatára 16 év lesz, ami azt jelenti, hogy a 16–18 éves belgaek ettől az időponttól kezdve is támogathatják az európai polgári kezdeményezéseket. Amikor Ön a Bizottság központi online gyűjtési rendszerét használja, az aláírási oldalon figyelmeztetjük a polgárokat erre a követelményre.

A polgárok egyértelmű tájékoztatása az európai polgári kezdeményezés aláírásához szükséges követelményekről: jogosult az európai választásokon való részvételre és az uniós polgárokra. A nemzeti hatóságok észlelték, hogy az aláírásokat többnyire azért utasítják el, mert a polgár nem vagy nem uniós polgár.

 

2. Elmagyarázza a polgároknak, hogy milyen fontos az űrlap kitöltése, akár online, akár papíron, teljes mértékben és helyesen.

Számos aláírást elutasítanak a hiányos formanyomtatványok miatt. A papíralapú aláírások esetében gondoskodni kell arról is, hogy az emberek világosan megírják őket. A nemzeti hatóságok által észlelt leggyakoribb hibák a helytelen vagy hiányos személyi azonosítószámok, a helytelen nevek és a helytelen születési idő voltak. Ne felejtse el mindig emlékeztetni a polgárokat arra, hogy a kezdeményezés aláírásakor teljes hivatalos nevüket kell használniuk.

A luxemburgi nemzeti hatóság adott esetben egy bizonyos fokú rugalmasságot is elmagyarázott: „A papíralapú aláírások manuális ellenőrzése során megpróbáljuk figyelembe venni az aláíró esetleges hibáit (például az utó- és utónév cseréje, a születési nap és hónap cseréje stb.). Egyes esetekben azonban nincs más választásunk, mint hogy elutasítsuk az aláírást.”

Eligazítás a polgárok számára a kezdeményezés aláírásához annak biztosítása érdekében, hogy minden lépés befejeződjön. A fórum jelenleg készít egy tájékoztatót, amelyre saját honlapján hivatkozhat, hogy figyelmeztesse a polgárokat ezekre a tippekre.

A polgárok által a kezdeményezés aláírásakor kötelezően megadandó, az egyes tagállamokra vonatkozó adatszolgáltatási követelmények itt találhatók. 

 

3. Tájékoztassa az aláírókat a szigorú adatvédelmi szabályokról és arról, hogy adataik magánéletét nagyon komolyan veszik! 

Előfordulhat, hogy a polgárok vonakodnak személyes adatokat megadni a kezdeményezés aláírásához, ezért az is érdeke, hogy elmagyarázza a polgároknak, hogyan fogják felhasználni személyes adataikat, és hogy azok biztonságosak legyenek. A nemzeti hatóságok hangsúlyozták, hogy az ellenőrzési folyamat során a polgárok által szolgáltatott információkat soha nem mentik el vagy adják át, ezen információk célja kizárólag annak biztosítása, hogy a kezdeményezést aláíró polgárok uniós polgárok legyenek, és jogosultak legyenek szavazni az európai választásokon. Látogasson el az európai polgári kezdeményezés honlapján az adatvédelemre vonatkozó kérdések és válaszok oldalára is, amelyre az alábbi linken lehet hivatkozni:  https://citizens-initiative.europa.eu/how-it-works/faq_en#Data-protection

 

4. Őrizze meg a különböző állampolgárságú polgároktól származó papíralapú aláírásokat, ne engedje meg, hogy ugyanazon a papíron írjanak alá. Ne feledje, hogy az aláírásokat állampolgárság szerint kell benyújtani.

 

5. A polgárok ösztönzése az online aláírási platform használatára. Az online platformon vannak automatikus ellenőrzések, amelyek csökkentik annak valószínűségét, hogy az aláírást elutasítják. Ne feledje, hogy a 2022 vége után nyilvántartásba vett kezdeményezések esetében csak a Bizottság online gyűjtési rendszerét használhatja.

 

Ne feledje, fontos, hogy a polgárok iránymutatást kapjanak az aláírásgyűjtési folyamat során azáltal, hogy tájékoztatják őket a kezdeményezés aláírásához szükséges valamennyi adatról, azaz az aláíráshoz szükséges adatokról és az adatvédelmi szabályokról. Végső soron, ahogy egyre több polgár értesül az európai polgári kezdeményezésekről és a kezdeményezés aláírásának folyamatáról, Ön mint szervező könnyebben összegyűjtheti az érvényesített aláírásokat. De ne feledkezzünk meg arról, hogy a sikeres aláírásgyűjtés jól megtervezett és jól végrehajtott kampánystratégiából ered!

 

Amennyiben további kérdései vannak az ellenőrzési folyamattal vagy az európai polgári kezdeményezés folyamatának bármely más aspektusával kapcsolatban, forduljon kérdéseivel az európai polgári kezdeményezés fórumával kapcsolatos tanácsadáshoz. 

 

Ha többet szeretne megtudni az aláírásgyűjtésről, látogasson el az aláírásgyűjtés módjára

Ha többet szeretne megtudni a kampány megszervezéséről, látogasson el arra, hogyan szervezhet kampányt

Ha többet szeretne megtudni az ellenőrzési és benyújtási folyamatról, látogasson el online tanfolyamunkra ( 3. modul, Ellenőrzés és benyújtás).

 

Szeretne további kérdéseket feltenni a nemzeti hatóságoknak az ellenőrzési folyamattal kapcsolatban? Kérdéseit az alábbi „Megjegyzések” részben nyújtsa be.

 

 

Author of Blog Post - Vasiliki M

 

Közreműködők

Vasiliki Mustakis

Az európai polgári kezdeményezés fórumának csapata

A részvételi demokrácia koordinátora, Európai Polgári Akciószolgálat (ECAS) 

Szóljon hozzá!

Észrevételek beírásához kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.
Felelősségkizáró nyilatkozat: Az európai polgári kezdeményezés fórumán megosztott vélemények kizárólag a véleménynyilvánító személy álláspontját tükrözik, és semmiképp sem tekinthetők sem az Európai Bizottság, sem az Európai Unió hivatalos álláspontjának.