Glavni sadržaj
Forum europske građanske inicijative

Nacionalna tijela poduzimaju provjerene informacije o tome kako osigurati svoje potpise

Ažurirano: 17/11/2022

Zadaća prikupljanja jednog milijuna potpisa nije jednostavna i nije ni završna linija za vašu europsku građansku inicijativu. Nakon što se prikupe svi ti potpisi, vrijeme je da ih se podnese na provjeru prolazom kroz nekoliko koraka postupka provjere. Prvo, potpise morate grupirati prema državljanstvu. Drugo, potpise morate poslati imenovanim nacionalnim tijelima u svakoj državi članici. Treće, nacionalna tijela imaju tri mjeseca da provjere vaše potpise. Nakon potvrđivanja potpisa od svake države članice dobivate potvrdu o provjeri. Nakon što primite sve potvrde o provjeri i dosegnute potrebne pragove, inicijativu možete podnijeti Komisiji!

Kako bi bolje razumjeli postupak provjere i kako izbjeći nevaljane potpise građana koji podupiru inicijativu, Sud je razgovarao s pet nacionalnih tijela iz Belgije, Češke Estonije, Luksemburga i Švedske. Tijela zadužena za provjeru potpisa obično su ministarstva unutarnjih poslova, izborna povjerenstva ili registri stanovništva. Naš je cilj u tim razgovorima bio razumjeti zašto se potpisi ponekad odbijaju te prikupiti nekoliko savjeta za organizatore. 

Neke ključne napomene i savjeti nacionalnih tijela:

Kada od građana traži da potpišu inicijativu u papirnatom obliku ili putem interneta:

1. Upozorite građane da je njihov potpis valjan samo ako su dovoljno stari da podupiru europske građanske inicijative.

Sva nacionalna tijela naglasila su da je važno osigurati da građani budu dovoljno stari za potpisivanje inicijative. Nacionalna tijela često moraju odbiti potpis jer građanin nema glasačku dob. Većina država članica ima 18 godina, ali postoje neke iznimke: Estonija (16), Grčka (17), Malta (16), Austrija (16). To je podložno promjeni po vlastitom nahođenju svake zemlje. Na primjer, u Belgiji će od 1. svibnja 2023. minimalna dob za glasovanje na europskim izborima biti 16 godina, što znači da će od tog datuma i Belgijanci u dobi od 16 do 18 godina moći poduprijeti europske građanske inicijative. Kad se koristite Komisijinim središnjim sustavom internetskog prikupljanja, građani se o tom zahtjevu obavješćuju na stranici za potpisivanje.

Jasno informirati građane o zahtjevima za potpisivanje europske građanske inicijative: pravo glasa na europskim izborima i građanin EU-a. Nacionalna tijela primijetila su da se većina potpisa odbija jer građanin nije star ili nije građanin EU-a.

 

2. Objasniti građanima važnost potpunog i ispravnog ispunjavanja obrasca, bilo na internetu bilo u papirnatom obliku.

Mnogi potpisi odbijeni su zbog nepotpunih obrazaca. Osim toga, kad je riječ o papirnatim potpisima, pobrinite se da ljudi jasno piše. Najčešće pogreške na koje su naišla nacionalna tijela bile su netočne ili nepotpune osobne identifikacijske brojeve, netočna imena i netočan datum rođenja. Ne zaboravite uvijek podsjetiti građane da se pri potpisivanju inicijative moraju koristiti punim pravnim imenom.

Luksemburško nacionalno tijelo objasnilo je i određenu fleksibilnost kad je to moguće: „Tijekom ručne provjere papirnatih potpisa pokušavamo uzeti u obzir moguće pogreške potpisnika (kao što su zamjena imena i prezimena, datum zamjene, mjesec rođenja itd.). Međutim, u nekim slučajevima nemamo drugog izbora nego odbiti potpis.”

Usmjeravati građane pri potpisivanju inicijative kako bi se osiguralo da svi koraci budu dovršeni. Forum je u postupku pripreme informativnog lista na koji možete upućivati na svojim internetskim stranicama kako biste građane upozorili na te savjete.

Kako biste saznali potrebne podatke za svaku državu članicu koju građani moraju dostaviti pri potpisivanju inicijative, kliknite ovdje

 

3. Obavijestiti potpisnike o strogim pravilima o zaštiti podataka i o tome da se privatnost njihovih podataka shvaća vrlo ozbiljno! 

Građani možda nisu skloni davati osobne podatke za potpisivanje inicijative pa je u vašem interesu objasniti građanima kako će se njihovi osobni podaci upotrebljavati i osigurati njihovu sigurnost. Nacionalna tijela naglasila su da se tijekom postupka provjere informacije koje su dostavili građani nikad ne spašavaju ili ne daju, svrha je tih informacija isključivo osigurati da građani koji su potpisali inicijativu budu građani EU-a i da imaju pravo glasati na europskim izborima. Pogledajte i pitanja i odgovore o privatnosti podataka na internetskim stranicama europske građanske inicijative na koje možete pogledati:  https://citizens-initiative.europa.eu/how-it-works/faq_en#Data-protection

 

4. Sačuvajte papirnate potpise građana s različitim državljanstvima, nemojte ih dopustiti da se potpišu na istom papiru! Ne zaboravite podnijeti potpise prema državljanstvu.

 

5. Poticati građane da se koriste internetskom platformom za potpisivanje. Na internetskoj platformi provode se neke automatske provjere kojima se smanjuje vjerojatnost odbijanja potpisa. Za inicijative registrirane nakon kraja 2022. moći ćete se koristiti samo Komisijinim sustavom internetskog prikupljanja.

 

Ne zaboravite da je važno usmjeravati građane u postupku prikupljanja potpisa tako što će ih se obavijestiti o svim podacima potrebnima za potpisivanje inicijative, tj. o podacima potrebnima za njezino potpisivanje i pravilima o zaštiti podataka. Naposljetku, s obzirom na to da je sve više građana upoznato s europskim građanskim inicijativama i postupkom potpisivanja inicijative, bit će vam kao organizatoru lakše prikupiti potvrđene potpise. Ali ne zaboravite, uspješno prikupljanje potpisa proizlazi iz dobro planirane i izvršne strategije kampanje!

 

Ako imate dodatnih pitanja o postupku provjere ili bilo kojem drugom aspektu postupka europske građanske inicijative, slobodno upućujete svoja pitanja na Pronađite savjetu o forumu europske građanske inicijative. 

 

Kako biste saznali više o prikupljanju potpisa, provjerite kako prikupiti potpise

Kako biste saznali više o organizaciji kampanje, saznajte kako organizirati kampanju

Kako biste saznali više o postupku provjere i podnošenja, pogledajte naš internetski tečaj (modul 3., Provjera i podnošenje).

 

Želite li nacionalnim tijelima postaviti druga pitanja u vezi s postupkom provjere? Podnesite pitanja u odjeljku s komentarima u nastavku.

 

 

Author of Blog Post - Vasiliki M

 

Objavitelji

Vasiliki Mustakis

Forum europske građanske inicijative

Koordinator za participativnu demokraciju, Europska služba za građansku akciju (ECAS) 

Unos komentara

Da biste mogli ostaviti komentar, morate proći provjeru autentičnosti ili se registrirati.
Izjava o ograničenju odgovornosti: Mišljenja izražena na forumu europske građanske inicijative isključivo odražavaju stajalište njihovih autora i ni na koji se način ne mogu smatrati odrazom stajališta Europske komisije ili Europske unije.