Glavni sadržaj
Forum europske građanske inicijative

Kako prikupiti potpise

Izjave o potpori za europsku građansku inicijativu mogu se prikupljati u papirnatom obiku (putem unaprijed ispunjenih obrazaca koji se mogu preuzeti) ili na internetu. 

Središnji sustav internetskog prikupljanja

Središnji sustav internetskog prikupljanja alat je koji Europska komisija pruža organizatorima europskih građanskih inicijativa za internetsko prikupljanje izjava o potpori. Od 2023. to je jedini sustav koji organizatori novih inicijativa mogu upotrebljavati za internetsko prikupljanje potpisa za svoje inicijative.

Saznajte više o središnjem sustavu internetskog prikupljanja (COCS), koji je Europska komisija osigurala za organizatore inicijative. 

NOVE smjernice o središnjem sustavu internetskog prikupljanja

Smjernice o središnjem sustavu internetskog prikupljanja
Smjernice o središnjem sustavu internetskog prikupljanja
hrvatski
(508.59 KB - PDF)
Preuzmi

Savjeti za prikupljanje potpisa

Zapamtite!

Potpisnici moraju biti građani EU-a (državljani jedne od država članica) i imati dovoljno godina da mogu glasati na izborima za Europski parlament (18 godina ili u nekim državama članicama manje) osim ako je država članica odlučila spustiti dobnu granicu za potpisnike inicijative na 16 godina i o tome je obavijestila Komisiju. Pogledajte koje su dobne granice.

Više možete pročitati ovdje:

Tajna uspjeha europske građanske inicijative: Kako je jedna inicijativa uspjela prikupiti 1,6 milijuna potpisa i premašiti prag potpisa u dvadeset i jednoj državi članici

Anatomija čuda: kako je posljednjih 20 dana EU-ove kampanje „Stop rezanju peraja” dovelo do trajnih promjena.

Savjeti nacionalnih tijela: kako provjeriti potpise

The European Citizens’ Initiative’s Central Online Collection System Explained

U ovom videozapisu Jerome Stefanini, službenik za informacijske tehnologije nadležan za sustav u Komisiji, navodi koja su svojstva i prednosti sustava te odgovara na pitanja i komentare organizatora europske građanske inicijative.

Što je središnji sustav internetskog prikupljanja za europsku građansku inicijativu?
hrvatski
(14.79 KB - DOCX)
Preuzmi
Savjeti za prikupljanje potpisa za inicijativu

Učite na primjeru uspješnih organizatora: Olga Kikou, organizatorica europske građanske inicijative „Okončajmo upotrebu kaveza”, daje savjete za prikupljanje potpisa.

Prijevod transkripta videozapisa. Iskustvo Olge Kikou, organizatorice europske građanske inicijative „End the Cage Age” (Okončajmo upotrebu kaveza)
hrvatski
(66.56 KB - PDF)
Preuzmi

Smjernice

Prikupljanje potpisa: Često najteža faza ...
hrvatski
(247.4 KB - PDF)
Preuzmi

Internetski seminari

Izjava o ograničenju odgovornosti: Mišljenja izražena na forumu europske građanske inicijative isključivo odražavaju stajalište njihovih autora i ni na koji se način ne mogu smatrati odrazom stajališta Europske komisije ili Europske unije.
Vaša je inicijativa spremna za registraciju?

Željeli biste podržati određenu inicijativu? Htjeli biste saznati više o sadašnjim ili prošlim inicijativama?