Η πρωτοβουλία «Προστασία της αγροτικής κληρονομιάς, της επισιτιστικής ασφάλειας και του εφοδιασμού της ΕΕ» αποσκοπεί στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων της ΕΕ στις αγροτικές περιοχές για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων που διατηρούν ζωντανή την ύπαιθρο και τα τρόφιμα στα τραπέζια μας.
Στο επίκεντρο αυτής της ΕΠΠ βρίσκεται ότι η γεωργία δεν αποτελεί πλέον οικονομικά ελκυστικό επάγγελμα για τους νέους, γεγονός που συμβάλλει στην εγκατάλειψη της υπαίθρου, τη διαρροή εγκεφάλων και την απώλεια πολιτιστικών παραδόσεων. Εάν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις, η επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ (η επισιτιστική ανεξαρτησία και κυριαρχία μας) θα απειληθεί από την έλλειψη έμπειρων διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και από την έλλειψη κινήτρων για την είσοδο και την καινοτομία στο επάγγελμα. Εν τέλει, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος κοινωνικός σεβασμός και αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζουν οι γεωργοί.
Τα τρόφιμα πρέπει να είναι οικονομικά προσιτά και η γεωργία να είναι επικερδής
Η ΕΕ έχει υπερισχύσει για την αυτάρκεια της παραγωγής βασικών τροφίμων εδώ και δεκαετίες, με την Κοινή Γεωργική Πολιτική να αναγνωρίζεται σε ολόκληρη την Ένωση ως εμβληματική πολιτική για τη στήριξη των γεωργών, την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατήρηση ευρέως διαθέσιμων τροφίμων σε προσιτές τιμές για τους καταναλωτές.
Σήμερα, όμως, οι καταναλωτές πληρώνουν (σχετικά) περισσότερα για τα βασικά προϊόντα διατροφής τους από ό, τι τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά οι γεωργοί αγωνίζονται επίσης στο αντίθετο άκρο της αλυσίδας παραγωγής.
Η ιδιότητα του γεωργού σήμερα είναι πιο δαπανηρή, σε σημείο που το επάγγελμα καθίσταται ολοένα και πιο ανεπιθύμητο. Να αναφερθούν ορισμένοι από τους πιο διαδεδομένους παράγοντες: την κρίση του κόστους ζωής· το κόστος της ενέργειας· το κόστος εφαρμογής των πλέον πρόσφατων περιβαλλοντικών προτύπων και προτύπων καλής μεταχείρισης των ζώων· το πρωτοφανές υψηλό κόστος των λιπασμάτων και άλλων εισροών· τις πιο προηγμένες εκπαιδευτικές απαιτήσεις για τις σύγχρονες γεωργικές πρακτικές· την αυξημένη συχνότητα ξηρασιών και άλλων μορφών κλιματικής αλλαγής· καθώς και η σοβαρότητά τους... συμβάλλουν όλα σε ένα επάγγελμα που στερείται μακροπρόθεσμης σταθερότητας και θετικών οικονομικών προοπτικών. Προσθέτοντας περισσότερα καύσιμα στην πυρκαγιά, οι γεωργοί ελέγχονται περισσότερο από ποτέ από ανθρώπους και ιδρύματα που δεν κατανοούν και βλέπουν την αξία που παρέχει η γεωργία στον υπόλοιπο πληθυσμό. Δεν είναι διστακτικό το γεγονός ότι, έως το τέλος του 2022, η Κεντρική Ένωση Γεωργικών Παραγωγών και Ιδιοκτητών Δασών της Φινλανδίας (MTK) είχε ανακοινώσει ότι 1000 εκμεταλλεύσεις έκλεισαν σε ολόκληρη τη χώρα μεταξύ του 2020 και του 2021.
Ωστόσο, εάν η γεωργική εργασία έχει μειώσει την κερδοφορία και λιγότεροι άνθρωποι θέλουν να συνεργαστούν μαζί τους, διακινδυνεύουμε την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης. Αυτή είναι η ικανότητά μας να καλλιεργούμε τα δικά μας τρόφιμα χωρίς να βασιζόμαστε σε εισαγωγές από χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν οι γεωργοί μας δεν μπορούν να κερδίσουν μια καλή διαβίωση, πώς μπορούμε να αναμένουμε ότι η επόμενη γενιά θα ακολουθήσει στα πόδια της και θα εγγυηθεί ότι τα τρόφιμα θα συνεχίσουν να καλλιεργούνται στα πιάτα μας;
Όπως επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Γεωργών, οι νέοι γεωργοί το έχουν ακόμη πιο σκληρό, οι οποίοι συχνά δεν διαθέτουν πόρους για το σημαντικό εφάπαξ κόστος που συνδέεται με την αγορά και την ίδρυση μιας γεωργικής εκμετάλλευσης και για τους οποίους οι τράπεζες διστάζουν να δανείζονται χρήματα με βάση την ηλικία τους. Επιπλέον, οι νέοι γεωργοί, οι εκτάσεις και οι καλλιέργειές τους θα πληγούν πολύ περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής τις επόμενες δεκαετίες από ό, τι οι αντίστοιχοί τους που θα συνταξιοδοτηθούν σε λίγα χρόνια. Οι νέοι που εισέρχονται στο επάγγελμα το γνωρίζουν και αυτό αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι μόνο το 11 % του συνόλου των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ διοικείται από γεωργούς ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αντιθέτως, το 57,6 % των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ είναι τουλάχιστον 55 ετών, γεγονός που δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η δημογραφική εξέλιξη της ηλικίας βρίσκεται στο επάγγελμα. Όπως αναφέρεται στην παρούσα γενική επισκόπηση του BBC, από όλες τις χώρες της ΕΕ, η Κύπρος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη διαφορά. Για κάθε γεωργό ηλικίας κάτω των 35 ετών, υπάρχουν 33 γεωργοί ηλικίας άνω των 65 ετών.
Με την αναγνώριση αυτών των υψηλότερων λειτουργικών δαπανών και την αυξημένη αβεβαιότητα που θα έχει η ξηρασία και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, οι γεωργοί μας και οι αγροτικές κοινότητες στις οποίες ζουν χρειάζονται περισσότερη προσοχή, επενδύσεις και χρηματοπιστωτική σταθερότητα για να διατηρηθούν και, κατ’ επέκταση, να μας διατηρήσουν όλους. Μόνο τότε το επάγγελμα μπορεί να αναζωογονηθεί και να καταστεί επιθυμητό.
Για τους λόγους αυτούς, η παρούσα ΕΠΠ υποστηρίζεται και προωθείται από διάφορες ευρωπαϊκές γεωργικές ενώσεις και οργανώσεις: Avec (κρέας πουλερικών)· CarniSostenibili· CLITRAVI (επεξεργασμένα κρέατα)· Euro Foie Gras, The European Livestock Voice· FEAP (υδατοκαλλιέργεια), The International Fur Federation, UECBV (κρέας και ζωικό κεφάλαιο) και Verband der Deutschen Lederindustrie e.V (γερμανική ένωση δερμάτινων ειδών).
Απώλεια αγροτικών καλλιεργειών και παραδόσεων
Το μέλλον των αγροτικών περιοχών σε ολόκληρη την ΕΕ εξαρτάται, ως επί το πλείστον, από τη νεολαία της. Ωστόσο, σε ολόκληρη την ΕΕ, οι νέοι εγκαταλείπουν την ύπαιθρο οδηγώντας να σπουδάσουν, να εργαστούν και να ζήσουν στις πόλεις. Όπως προκύπτει από πρόσφατη έκθεση του κ. Tuomas Kuhmonen, διευθυντή έρευνας στο Κέντρο Μελλοντικών Ερευνών της Φινλανδίας (FFRC), η μετάβαση αυτή πραγματοποιείται σε περισσότερες περιπτώσεις, όχι επειδή οι πόλεις προσφέρουν όλες τις επιθυμίες των νέων (παράγοντες έλξης), αλλά επειδή η περιοχή τους δεν μπορεί να προσφέρει εξ αποστάσεως συγκρίσιμες οικονομικές ευκαιρίες (παράγοντες ώθησης). Αυτή η απώλεια νέων εργαζομένων σε αγροτικές περιοχές λόγω έλλειψης οικονομικής ανταγωνιστικότητας είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας μείωσης του πληθυσμού στην ύπαιθρο και αποτελεί παράδειγμα του μεταναστευτικού φαινομένου που ονομάζεται διαρροή εγκεφάλων.
Η εγκατάλειψη της υπαίθρου απειλεί την απώλεια πρακτικών πολιτιστικής κληρονομιάς, αγροτικών παραδόσεων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μειονοτικών γλωσσών ή διαλέκτων. Σε ολόκληρη την ΕΕ, υπάρχουν τοπικά φεστιβάλ, εορτασμοί και κρυφά κατάλοιπα αιώνων που υποστηρίχθηκαν από τους ντόπιους που βασίζουν στη συνέχεια της πλούσιας ιστορίας της περιοχής τους. Δυστυχώς, καθώς οι νέοι των αγροτικών περιοχών αισθάνονται πιεσμένοι να φύγουν, οι παραδόσεις που έχουν οριοθετήσει και διατηρήσει τις περιοχές αυτές μοναδικές για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα διαβρώνονται έως ότου χαθούν για πάντα.
Η ΕΕ ορθώς αποδίδει τεράστια αξία στην πολυμορφία των πολιτών της Ευρώπης και στις εμπειρίες τους. Και ενώ είναι φυσικό ορισμένες παραδόσεις να εγκαταλείπονται από την πράξη λόγω της μετατόπισης των χρόνων, ζούμε επί του παρόντος μέσα από μια περίοδο μαζικής απώλειας πρακτικών πολιτιστικής κληρονομιάς σε αγροτικές περιοχές σε ολόκληρη την ΕΕ — και όλες εξαιτίας παρόμοιων υποκείμενων οικονομικών αιτίων. Αξίζει να καταπολεμηθούν.
Συμπέρασμα
Στην επιφάνεια, μπορεί να φαίνεται παράδοξο να συνδυάζεται η αγροτική πολιτιστική κληρονομιά με ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια — αλλά οι πληγέντες άνθρωποι βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στην ίδια δεξαμενή και οι λύσεις είναι επίσης πολύ διασταυρούμενες. Όλα αυτά οδηγούν σε επενδύσεις και εμπλουτισμό των αγροτικών περιοχών. Πρέπει να τα καταστήσουμε επιθυμητά και οικονομικά προσιτά για τους νέους εργαζομένους που ενδιαφέρονται για τη γεωργική σταδιοδρομία και να αξιοποιήσουμε την πολιτική για να καταδείξουμε ότι η αγροτική γεωργία είναι εξίσου σεβαστή και εκτιμάται με την εργασία σε επίπεδο πόλης.
Ως εκ τούτου, για να διατηρηθεί αυτό που καθιστά τις αγροτικές περιοχές μοναδικές για τις μελλοντικές γενιές και για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των κοινοτήτων παραγωγής τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη δέσμευση της ΕΕ για την προώθηση της επικερδούς γεωργίας, της περιφερειακής κληρονομιάς, της βιώσιμης ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές και της ανύψωσης του βιοτικού επιπέδου της υπαίθρου.
Αναλάβετε δράση τώρα!
Η εκστρατεία διαρκεί έως τον Νοέμβριο του 2023 και οι πολίτες της ΕΕ που είναι επιλέξιμοι για την υπογραφή ΕΠΠ μπορούν να υπογράψουν την πρωτοβουλία αυτή στη διεύθυνση: www.protectruralheritage.eu
Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα της πρωτοβουλίας εδώ: https://citizens-initiative.europa.eu/initiatives/details/2022/000007_en
Συντελεστές
Ο κ. Harry MatthewsΟ Harry Matthews είναι επαγγελματίας του τομέα των δημόσιων υποθέσεων της ΕΕ με την Lykke Advice και εργάζεται στον τομέα της γεωργικής πολιτικής. Έχει συντονιστικό ρόλο στην εκστρατεία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, της επισιτιστικής ασφάλειας και του εφοδιασμού της ΕΕ, όπου στηρίζει τους διοργανωτές της ΕΠΠ στην κατανόηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Ο Harry έλαβε γνώση των ζητημάτων που αναδεικνύει αυτή η ΕΠΠ κατά τη διάρκεια της πρώτης του εργασίας στον αγροτικό τουρισμό της Σκωτίας και έκτοτε ήταν ενθουσιασμένος με το να διασφαλίσει ότι οι αγροτικές περιοχές δεν θα μείνουν στο περιθώριο.
Αφήστε ένα σχόλιο
Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.