Preskoči na glavno vsebino
Forum evropske državljanske pobude

Spodbujanje rasti podeželja, zaščita in spodbujanje kulturnih tradicij in prehranske varnosti

Spremenjeno dne: 20/03/2023

Cilj pobude „Zaščita dediščine podeželja, prehranske varnosti in oskrbe“ je povečati ozaveščenost in privabiti več naložb EU v podeželska območja, da bi podprli podjetja in dejavnosti, ki ohranjajo podeželje in hrano na naših mizah.

V središču te evropske državljanske pobude je, da kmetijstvo ni več finančno privlačen poklic za mlade, kar prispeva k odseljevanju s podeželja, begu možganov in izgubi kulturnih tradicij. Če se bodo ti trendi nadaljevali, bo prehranska varnost EU (naša prehranska neodvisnost in suverenost) ogrožena zaradi pomanjkanja izkušenih upravljavcev kmetij in spodbud za vstop v poklic in inovacije v njem. Navsezadnje je potrebno večje družbeno spoštovanje in priznavanje vloge, ki jo imajo kmetje.

Hrana mora biti cenovno dostopna, kmetijstvo pa mora biti donosno

EU se že desetletja zavzema za samozadostnost proizvodnje osnovnih živil, pri čemer je skupna kmetijska politika po vsej Uniji prepoznana kot vodilna politika v podporo kmetom, prehranski varnosti in ohranjanju široko dostopne hrane po dostopnih cenah za potrošnike.

Picture of vegetables - carrot, pepper, zucchini

Vendar danes potrošniki (razmeroma) za svoje prehranske osnove plačujejo več kot v preteklih desetletjih, vendar imajo kmetje težave tudi na nasprotni strani proizvodne verige.

Dejstvo, da je danes kmet, je dražje do te mere, da poklic postaja vse bolj nezaželen. Seznam nekaterih bolj razširjenih dejavnikov: kriza stroškov življenja; stroški energije; stroški izvajanja najnovejših okoljskih standardov in standardov dobrega počutja živali; rekordno visoki stroški gnojil in drugih vložkov; naprednejše izobraževalne zahteve za sodobne kmetijske prakse; pogostejše suše in druge oblike podnebnih sprememb; poleg njihove resnosti... vsi prispevajo k poklicu, ki nima dolgoročne stabilnosti in pozitivnih finančnih možnosti. Ljudje in institucije, ki ne razumejo in vidijo vrednost, ki jo kmetijstvo zagotavlja preostalemu prebivalstvu, so bolj kot kdaj koli prej pod nadzorom kmetov, ki prispevajo k požaru. Ni čudno, da je finska osrednja zveza kmetijskih proizvajalcev in lastnikov gozdov (MTK) do konca leta 2022 napovedala zaprtje 1000 kmetij po vsej državi med letoma 2020 in 2021.

Če pa se je donosnost kmetijskih del zmanjšala in če bi se z njim želelo ukvarjati manj ljudi, tvegamo prehransko varnost Evrope. To je naša sposobnost, da pridelujemo lastno hrano, ne da bi se zanašali na uvoz iz držav zunaj EU. Če naši kmetje ne morejo dobro živeti, kako lahko pričakujemo, da bo naslednja generacija sledila svojim korakom in zagotovila, da bo hrana še naprej na naših krožnikih?

Farm production line

Kot poudarja Evropski svet mladih kmetov, so mladi kmetje še strožji, pogosto nimajo dovolj sredstev za velike enkratne stroške, povezane z nakupom in ustanovitvijo kmetije, banke pa nerade posojajo denar glede na svojo starost. Poleg tega bodo mladi kmetje, njihova zemljišča in poljščine zaradi podnebnih sprememb v naslednjih nekaj desetletjih utrpeli veliko več kot njihovi kolegi, ki se bodo upokojili čez nekaj let. Mladi, ki vstopajo v poklic, to poznajo, kar se odraža v dejstvu, da le 11 % vseh kmetijskih gospodarstev v EU upravljajo kmetje, mlajši od 40 let. V nasprotju s tem je 57,6 % upraviteljev kmetij v EU starih vsaj 55 let, kar poudarja, da je starostna demografija v poklicu. Kot je navedeno v tem splošnem pregledu BBC za vse države EU, Ciper to razliko najbolj kaže. Za vsakega kmeta, mlajšega od 35 let, je 33 kmetov, starejših od 65 let.

S priznavanjem teh višjih stroškov poslovanja in vse večje negotovosti, ki jo bodo imeli suša in drugi okoljski dejavniki, naši kmetje in podeželske skupnosti, ki živijo v njih, potrebujejo več pozornosti, naložb in finančne stabilnosti, da bi se lahko preživljali in s tem ohranili vse nas. Šele takrat se bo poklic lahko oživil in postal zaželen.  

Farmer in field with cow

Iz teh razlogov to evropsko državljansko pobudo podpira in spodbuja več evropskih kmetijskih združenj in organizacij: Avec (perutninsko meso); CarniSostenibili; CLITRAVI (predelano meso); Euro Foie Gras, The European Livestock Voice; FEAP (ribogojstvo), International Fur Federation, UECBV (meso in živino) in Verband der Deutschen Lederindustrie e.V (nemško združenje za usnje).

Izguba kulture in tradicij podeželja

Prihodnost podeželskih območij v EU je večinoma odvisna od mladih. Vendar mladi po vsej EU zapuščajo podeželje v drivih, da bi študirali, delali in živeli v mestih. Nedavno poročilo Tuomasa Kuhmonena, direktorja za raziskave v finskem raziskovalnem centru za prihodnost (FFRC), kaže, da do tega prehoda večkrat ne pride zato, ker mesta ponujajo vse želje mladih (dejavniki privlačevanja), temveč zato, ker njihovo lokalno območje ne more zagotoviti na daljavo primerljivih gospodarskih priložnosti (dejavniki „push“). Ta izguba mladih podeželskih delavcev zaradi pomanjkanja gospodarske konkurenčnosti največ prispeva k odseljevanju s podeželja in je primer pojava migracij, imenovanega beg možganov.

Ključnega pomena je, da odseljevanje s podeželja ogroža izgubo praks na področju kulturne dediščine, podeželskih tradicij in v nekaterih primerih manjšinskih jezikov ali narečij. Po vsej EU obstajajo lokalni festivali, praznovanja in kvarčni ostanki več stoletij preteklosti, ki jih podpirajo lokalni prebivalci, ki se zavzemajo za nadaljevanje bogate zgodovine svojega območja. Ker se mladi podeželskih regij čutijo prisiljene zapustiti, se žal tradicije, ki so jih opredelile in ohranile tako dolgo edinstvena območja, spodkopljejo, dokler se ne izgubijo za vedno.

EU upravičeno pripisuje izjemno vrednost raznolikosti evropskih državljanov in njihovim izkušnjam. Čeprav je naravno, da nekatere tradicije iz prakse izginjajo zaradi sprememb časa, trenutno živimo skozi obdobje množične izgube praks na področju kulturne dediščine na podeželskih območjih po vsej EU, vse pa zaradi podobnih gospodarskih vzrokov. Za katere si zaslužijo boj.

Green Tractor in Farming Field

Sklep

Na površju se morda zdi nenavadno povezati podeželsko kulturno dediščino s skrbmi za prehransko varnost, vendar so prizadeti ljudje večinoma v istem bazenu, rešitve pa se tudi precej prekrivajo. Vse to je usmerjeno v naložbe v podeželska območja in njihovo bogatenje. Zagotoviti jih moramo, da bodo zaželeni in cenovno dostopni za mlade delavce, ki se zanimajo za poklicno pot v kmetijstvu, ter uporabiti politiko, ki bo pokazala, da je podeželsko kmetijstvo prav tako spoštovano in cenjeno kot mestno delo.

Da bi ohranili edinstvenost naših podeželskih regij za prihodnje generacije in zagotovili trajnost skupnosti za proizvodnjo hrane po vsej EU, potrebujemo večjo zavezanost EU spodbujanju dobičkonosnega kmetijstva, regionalne dediščine, trajnostne rasti na podeželju in dviga življenjskega standarda na podeželju.

Ukrepajmo zdaj! 

Kampanja poteka do novembra 2023, državljani in državljanke EU pa lahko to pobudo podpišejo na naslovu: www.protectruralheritage.eu

Obiščite uradno stran pobude: https://citizens-initiative.europa.eu/initiatives/details/2022/000007_en

 

 

Avtorji člankov

Harry Matthews

Harry Matthews je strokovnjak za javne zadeve EU pri Lykke Advice in dela na področju kmetijske politike. Ima usklajevalno vlogo v kampanji za zaščito kulturne dediščine, zanesljive preskrbe s hrano in preskrbe s hrano v EU, kjer podpira organizatorje evropske državljanske pobude pri razumevanju postopka odločanja EU. Harry se je seznanil z vprašanji, ki jih ta evropska državljanska pobuda izpostavlja med svojo prvo zaposlitvijo v škotskem podeželskem turizmu, in je od takrat strašen pri zagotavljanju, da podeželska območja ne bodo zapostavljena. 

Komentiraj

Za dodajanje komentarjev se morate avtenticirati ali registrirati.
Izjava o omejitvi odgovornosti: Mnenja, izražena na forumu o evropski državljanski pobudi, odražajo izključno mnenja avtorjev in nikakor ne odražajo stališč Evropske komisije ali Evropske unije.
Želite prijaviti pobudo?

Želite podpreti pobudo? Želite vedeti več o trenutnih in preteklih pobudah?