Ugrás a fő tartalomra
Az európai polgári kezdeményezés fóruma

A vidéki növekedés fellendítése, a kulturális hagyományok és az élelmezésbiztonság védelme és előmozdítása

Frissítés dátuma: 20/03/2023

„Az EU vidéki örökségének védelme, élelmezésbiztonság és ellátás” kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a vidéki területekre, és több uniós beruházást vonzzon a vidéki területekre, hogy támogassa azokat a vállalkozásokat és tevékenységeket, amelyek életben tartják a vidéket és az élelmiszereket asztalainkon.

Az európai polgári kezdeményezés középpontjában az áll, hogy a mezőgazdaság már nem pénzügyileg vonzó szakma a fiatalok számára, ami hozzájárul a vidék elnéptelenedéséhez, az agyelszíváshoz és a kulturális hagyományok elvesztéséhez. Ha ezek a tendenciák folytatódnak, az EU élelmezésbiztonságát (élelmiszer-függetlensége és élelmiszer-önrendelkezése) veszélybe sodorja a tapasztalt mezőgazdasági vezetők hiánya, valamint a szakmába való belépésre és az innovációra irányuló ösztönzők hiánya. Végső soron nagyobb társadalmi tiszteletre és a mezőgazdasági termelők szerepének elismerésére van szükség.

Az élelmiszernek megfizethetőnek kell lennie, és a gazdálkodásnak nyereségesnek kell lennie

Az EU évtizedek óta küzd az alapvető élelmiszer-termelés önellátása mellett, mivel a közös agrárpolitika Unió-szerte kiemelt szakpolitikaként azonosítja a mezőgazdasági termelőket, az élelmezésbiztonságot és azt, hogy az élelmiszerek széles körben és megfizethető áron álljanak a fogyasztók rendelkezésére.

Picture of vegetables - carrot, pepper, zucchini

Ma azonban a fogyasztók (viszonylag) többet fizetnek az élelmiszeralapjaikért, mint az elmúlt évtizedekben, ugyanakkor a mezőgazdasági termelők a termelési lánc ellenkező végén is küzdenek.

Manapság költségesebb, hogy a szakma egyre nemkívánatosabbá válik. A legjellemzőbb tényezők felsorolása: az életköltség-válság; az energia költségei; a legújabb környezetvédelmi és állatjóléti előírások végrehajtásának költségei; a műtrágya és egyéb inputanyagok példátlanul magas költségei; a korszerű gazdálkodási gyakorlatok magasabb szintű oktatási követelményei; az aszályok és az éghajlatváltozás egyéb formáinak gyakoribbá válása; súlyosságuk mellett mindannyian hozzájárulnak egy olyan szakmához, amely nem rendelkezik hosszú távú stabilitással és pozitív pénzügyi kilátásokkal. A tűzhöz több üzemanyagot adnak hozzá, és a gazdálkodókat minden eddiginél jobban ellenőrzik azok az emberek és intézmények, akik nem értik és nem látják, hogy a gazdálkodás milyen értéket képvisel a lakosság többi része számára. Nem csoda, hogy 2022 végéig a Finn Mezőgazdasági Termelők és Erdőtulajdonosok Központi Szövetsége (MTK) bejelentette, hogy 2020 és 2021 között 1000 gazdaságot bezártak az országban.

Ha azonban a mezőgazdasági munka jövedelmezősége csökkent, és kevesebb ember akar foglalkozni vele, akkor kockáztatjuk Európa élelmezésbiztonságát. Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk saját élelmiszereinket az EU-n kívülről származó importtól mentesen termelni. Ha mezőgazdasági termelőink nem tudnak jó megélhetést biztosítani, hogyan várhatjuk el a következő generációtól, hogy végiglépjen, és garantálja, hogy az élelmiszer továbbra is a tányérunkon marad?

Farm production line

Amint arra a Fiatal Gazdák Európai Tanácsa rámutat, a fiatal mezőgazdasági termelők még keményebbek, gyakran nem rendelkeznek elegendő forrással a mezőgazdasági üzem megvásárlásával és létesítésével kapcsolatos jelentős egyszeri költségek fedezésére, és akiknek a bankok koruk miatt vonakodnak kölcsönt nyújtani. Emellett a fiatal mezőgazdasági termelők, földjeik és terményeik az elkövetkező évtizedekben sokkal nagyobb kárt fognak szenvedni az éghajlatváltozás miatt, mint azok, akik néhány év alatt nyugdíjba vonulnak. A pályakezdő fiatalok tisztában vannak ezzel, amit az is tükröz, hogy az EU-ban az összes mezőgazdasági üzemnek csupán 11%-át igazgatják 40 év alatti mezőgazdasági termelők. Ezzel szemben az uniós gazdaságok vezetőinek 57,6%-a legalább 55 éves, ami azt jelzi, hogy az életkori demográfia mennyire torzult a szakmában. Amint az a BBC ezen átfogó áttekintésében szerepel, valamennyi uniós ország esetében Ciprus mutatja ezt az egyenlőtlenséget a legnagyobb mértékben. Minden 35 év alatti mezőgazdasági termelő esetében 33 65 év feletti mezőgazdasági termelő van.

E magasabb működési költségek elismerése, valamint az aszályok és egyéb környezeti tényezők fokozott bizonytalansága miatt a mezőgazdasági termelőknek és a vidéki közösségeknek több figyelmet, beruházást és pénzügyi stabilitást kell elszenvedniük ahhoz, hogy fenntartsuk önmagunkat és tágabb értelemben mindannyiunkat. A szakmát csak ekkor lehet újjáéleszteni és kívánatossá tenni.  

Farmer in field with cow

Ezen okok miatt ezt az európai polgári kezdeményezést számos európai mezőgazdasági szövetség és szervezet támogatja és támogatja: Avec (baromfihús); CarniSostenibili; CLITRAVI (feldolgozott hús); Euro Foie Gras, The European Livestock Voice; FEAP (akvakultúra), Nemzetközi Vőrszövetség, UECBV (hús és állatállomány) és Verband der Deutschen Lederindustrie e.V (német bőrszövetség).

A vidéki kultúrák és hagyományok elvesztése

A vidéki területek jövője Unió-szerte nagyrészt a fiatalokra támaszkodik. A fiatalok azonban Unió-szerte elhagyják a vidéket, hogy a városokban tanuljanak, dolgozzanak és éljenek. Tuomas Kuhmonennek, a Finn Jövőkutató Központ (FFRC) kutatási igazgatójának közelmúltbeli jelentése szerint ez az átállás nem azért történik, mert a városok minden ifjúsági vágyot kínálnak (pulltényezők), hanem azért, mert helyi térségük nem tud távolról összehasonlítható gazdasági lehetőségeket biztosítani (push factors). A vidéki fiatal munkavállalók gazdasági versenyképességének hiánya miatti csökkenése a vidék elnéptelenedéséhez járul hozzá a legnagyobb mértékben, és példa az agyelszívásnak nevezett migrációs jelenségre.

Döntő fontosságú, hogy a vidék elnéptelenedése veszélyezteti a kulturális örökséggel kapcsolatos gyakorlatok, a vidéki hagyományok és egyes esetekben a kisebbségi nyelvek vagy dialektusok elvesztését. Az EU-ban több évszázados helyi fesztiválok, ünnepségek és kurkos maradványok vannak, amelyeket azok a helyiek tartanak fenn, akik a térségük gazdag történelmének folytatásában büszkélkednek. Sajnálatos módon, mivel a vidéki régiók fiataljai kényszerűnek érzik a kilépést, erodálódnak azok a hagyományok, amelyek ilyen hosszú ideig egyedülállóvá tették ezeket a területeket, egészen addig, amíg örökre el nem veszítik őket.

Az EU joggal tulajdonít hatalmas értéket az európai polgárok sokféleségének és tapasztalatainak. És bár természetes, hogy egyes hagyományok az idők előrehaladtával elpusztulnak a gyakorlattól, jelenleg a kulturális örökséggel kapcsolatos gyakorlatok tömeges elvesztésének időszaka alatt élünk az EU vidéki területein, és mindezt hasonló gazdasági okok okozzák. Megérdemlik, hogy küzdjenek ellenük.

Green Tractor in Farming Field

Következtetés

A felszínen fölöslegesnek tűnhet, ha a vidéki kulturális örökséget az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos aggályokkal párosítjuk – de az érintett emberek nagyrészt ugyanabba a medencébe tartoznak, és a megoldások is jelentős mértékben átnyúlnak egymáshoz. Mindez a vidéki térségekbe való befektetésre és azok gazdagítására irányul. Ezeket kívánatossá és megfizethetővé kell tennünk a mezőgazdasági pálya iránt érdeklődő fiatal munkavállalók számára, és fel kell használnunk a szakpolitikát annak bemutatására, hogy a vidéki gazdálkodás ugyanolyan tisztes és értékes, mint a városban végzett munka.

Ezért ahhoz, hogy megőrizzük vidéki régióinkat a jövő nemzedékei számára, és biztosítsuk az élelmiszer-termelő közösségek fenntarthatóságát Unió-szerte, nagyobb uniós elkötelezettségre van szükség a jövedelmező mezőgazdaság, a regionális örökség, a vidéki területek fenntartható növekedése és a vidéki életszínvonal emelése iránt.

Cselekedj most! 

A kampány 2023 novemberéig tart, és az uniós polgárok az európai polgári kezdeményezéseket az alábbi címen írhatják alá: www.protectruralheritage.eu

Látogasson el a kezdeményezés hivatalos oldalára: https://citizens-initiative.europa.eu/initiatives/details/2022/000007_en

 

 

Közreműködők

Harry Matthews

Harry Matthews uniós közügyekkel foglalkozó szakember, aki a Lykke-tanácsadással foglalkozik, és az agrárpolitika területén dolgozik. Koordinációs szerepet tölt be az EU kulturális örökségének, élelmezésbiztonságának és ellátásának védelmére irányuló kampányban, ahol támogatja az európai polgári kezdeményezés szervezőit az uniós döntéshozatali folyamat megértésében. Harry a skót vidéki turizmusban végzett első munkája során értesült azokról a problémákról, amelyekre ez az európai polgári kezdeményezés felhívja a figyelmet, és azóta szenvedélyes volt annak biztosítása iránt, hogy a vidéki területek ne maradjanak le. 

Szóljon hozzá!

Észrevételek beírásához kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.
Felelősségkizáró nyilatkozat: Az európai polgári kezdeményezés fórumán megosztott vélemények kizárólag a véleménynyilvánító személy álláspontját tükrözik, és semmiképp sem tekinthetők sem az Európai Bizottság, sem az Európai Unió hivatalos álláspontjának.
Készen áll egy kezdeményezés regisztrálására?

Támogatni szeretné valamelyik kezdeményezést? Bővebb információra van szüksége jelenlegi vagy korábbi kezdeményezésekről?