Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Stimularea creșterii rurale, protejarea și promovarea tradițiilor culturale și a securității alimentare

Actualizat la: 20/03/2023

Inițiativa „Protejarea patrimoniului rural al UE, a securității alimentare și a aprovizionării” urmărește să sensibilizeze opinia publică și să atragă mai multe investiții ale UE în zonele rurale, pentru a sprijini întreprinderile și activitățile care mențin vitalitatea spațiului rural și a alimentelor pe mesele noastre.

În centrul acestei ICE se află faptul că agricultura nu mai este o profesie atractivă din punct de vedere financiar pentru tineri, ceea ce contribuie la depopularea zonelor rurale, la exodul creierelor și la pierderea tradițiilor culturale. Dacă aceste tendințe continuă, securitatea alimentară a UE (independența și suveranitatea noastră alimentară) va fi amenințată de lipsa de administratori agricoli experimentați și de lipsa de stimulente pentru a pătrunde și a inova în această profesie. În cele din urmă, trebuie să existe o mai mare respect societal și o mai mare recunoaștere a rolului pe care îl joacă fermierii.

Alimentele trebuie să fie accesibile din punct de vedere financiar, iar agricultura trebuie să fie profitabilă

UE s-a bucurat de zeci de ani de autosuficiența producției alimentare de bază, politica agricolă comună identificabilă în întreaga Uniune ca politică emblematică de sprijinire a fermierilor, a securității alimentare și de asigurare a disponibilității pe scară largă a alimentelor la prețuri accesibile pentru consumatori.

Picture of vegetables - carrot, pepper, zucchini

Dar, în prezent, consumatorii plătesc (relativ) mai mult pentru produsele alimentare de bază decât în ultimele decenii, însă fermierii se confruntă, de asemenea, cu dificultăți la capătul opus al lanțului de producție.

A fi fermier în prezent este mai costisitor, astfel încât profesia devine din ce în ce mai nedorită. Pentru a enumera unii dintre factorii mai prevalenți: criza costului vieții; costurile energiei; costurile punerii în aplicare a celor mai recente standarde de mediu și de bunăstare a animalelor; costurile ridicate ale îngrășămintelor și ale altor factori de producție; cerințele educaționale mai avansate pentru practicile agricole moderne; creșterea frecvenței secetelor și a altor forme de schimbări climatice; precum și gravitatea lor... toate contribuie la o profesie lipsită de stabilitate pe termen lung și de perspective financiare pozitive. Adăugând mai mult combustibil la incendiu, fermierii sunt controlați mai mult ca niciodată de către persoane și instituții care nu înțeleg și nu văd valoarea pe care agricultura o oferă restului populației. Nu este de mirare că, până la sfârșitul anului 2022, Uniunea centrală finlandeză a producătorilor agricoli și a proprietarilor de păduri (MTK) anunțase închiderea a 1000 de ferme în întreaga țară între 2020 și 2021.

Dar dacă munca agricolă are o rentabilitate redusă și mai puțini oameni doresc să se implice în aceasta, riscăm securitatea alimentară a Europei. Aceasta este capacitatea noastră de a ne cultiva propriile alimente fără a se baza pe importuri din afara UE. Dacă fermierii noștri nu pot câștiga un trai bun, cum ne putem aștepta ca generația următoare să urmeze pașii lor și să garanteze că alimentele continuă să se debarce pe farfurii noastre?

Farm production line

După cum subliniază Consiliul European al Tinerilor Agricultori, tinerii fermieri se confruntă cu o situație și mai dificilă, adesea lipsită de fonduri pentru costurile unice majore asociate achiziționării și înființării unei exploatații agricole și cărora băncile le ezită să împrumute bani în funcție de vârstă. În plus, tinerii fermieri, terenurile și culturile lor vor suferi mult mai mult din cauza schimbărilor climatice în următoarele decenii decât omologii lor care se vor pensiona în câțiva ani. Tinerii care intră în această profesie știu acest lucru și se reflectă în faptul că doar 11 % din totalul exploatațiilor agricole din UE sunt conduse de fermieri cu vârsta sub 40 de ani. În schimb, 57,6 % dintre administratorii de ferme din UE au cel puțin 55 de ani, subliniind cât de distorsionată este demografia vârstei în această profesie. După cum se arată în această prezentare generală a BBC, din toate țările UE, Cipru arată cel mai mult această disparitate. Pentru fiecare fermier cu vârsta sub 35 de ani, există 33 de fermieri cu vârsta peste 65 de ani.

Odată cu recunoașterea acestor costuri de funcționare mai ridicate și a incertitudinii sporite pe care o vor avea seceta și alți factori de mediu, fermierii noștri și comunitățile rurale în care trăiesc au nevoie de mai multă atenție, investiții și stabilitate financiară pentru a se susține și, prin extensie, pentru a ne susține pe toți. Numai astfel profesia poate fi revitalizată și va deveni de dorit.  

Farmer in field with cow

Din aceste motive, această ICE este sprijinită și promovată de mai multe asociații și organizații agricole europene: Avec (carne de pasăre); CarniSostenibili; CLITRAVI (carne prelucrată); Euro Foie Gras, The European Livestock Voice; FEAP (acvacultură), Federația Internațională a Fur, UECBV (carne și animale) și Verband der Deutschen Lederindustrie e.V (Asociația germană a pielăriei).

Pierderea culturilor și a tradițiilor rurale

Viitorul zonelor rurale din întreaga UE se bazează, în cea mai mare parte, pe tineretul său. Cu toate acestea, în întreaga UE, tinerii părăsesc mediul rural dorind să studieze, să muncească și să trăiască în orașe. După cum arată un raport recent al lui Tuomas Kuhmonen, director de cercetare la Finland Futures Research Centre (FFRC), în mai multe rânduri, această tranziție are loc nu pentru că orașele oferă toate dorințele tinerilor (factori de atracție), ci mai degrabă pentru că zona lor locală nu poate oferi oportunități economice comparabile de la distanță (factori de stimulare). Această pierdere a tinerilor lucrători din mediul rural ca urmare a lipsei de competitivitate economică este cel mai important factor care contribuie la depopularea zonelor rurale și este un exemplu al fenomenului migrației denumit „exod al creierelor”.

În mod esențial, depopularea zonelor rurale amenință pierderea practicilor de patrimoniu cultural, a tradițiilor rurale și, în unele cazuri, a limbilor minoritare sau a dialectelor. În întreaga UE, există festivaluri locale, festivaluri și rămășițe vehemente din trecutul secolelor care sunt susținute de localnici care se străduiesc să continue istoria bogată a zonei lor. Din păcate, având în vedere că tinerii din regiunile rurale se simt presați să plece, tradițiile care au definit și au păstrat aceste zone unice pentru o perioadă atât de lungă sunt erodate până la pierderea lor pentru totdeauna.

UE acordă, pe bună dreptate, o valoare imensă diversității cetățenilor europeni și experiențelor acestora. Și, deși este firesc ca unele tradiții să dispară din practică deoarece vremurile au evoluat, trăim în prezent într-o perioadă de pierdere masivă a practicilor de patrimoniu cultural în zonele rurale din întreaga UE – și toate din cauza unor cauze economice subiacente similare. Merită să fie combătute.

Green Tractor in Farming Field

Încheiere

La suprafață, poate părea neobișnuit să se asocieze patrimoniul cultural rural cu preocupări legate de securitatea alimentară, dar persoanele afectate se află în mare măsură în același bazin, iar soluțiile sunt, de asemenea, foarte transversale. Toate acestea se rezumă la investițiile în zonele rurale și la îmbogățirea acestora. Trebuie să le facem dezirabile și accesibile pentru tinerii lucrători interesați de cariere agricole și să utilizăm politici care să demonstreze că agricultura rurală este la fel de respectată și apreciată ca munca bazată pe orașe.

Prin urmare, pentru a conserva ceea ce face ca regiunile noastre rurale să fie unice pentru generațiile viitoare și pentru a asigura durabilitatea comunităților producătoare de alimente din întreaga UE, avem nevoie de un angajament mai puternic din partea UE pentru promovarea agriculturii profitabile, a patrimoniului regional, a creșterii durabile în zonele rurale și a creșterii nivelului de trai în mediul rural.

Acționați acum! 

Campania se desfășoară până în noiembrie 2023, iar cetățenii UE care au dreptul să semneze ICE pot semna această inițiativă la adresa: www.protectruralheritage.eu

Vizitați pagina oficială a inițiativei aici: https://citizens-initiative.europa.eu/initiatives/details/2022/000007_en

 

 

Autori

Harry Matthews

Harry Matthews este un profesionist în domeniul afacerilor publice al UE cu Lykke Advice și lucrează în domeniul politicii agricole. El are un rol de coordonare în campania de protejare a patrimoniului cultural, a securității alimentare și a aprovizionării cu alimente a UE, unde sprijină organizatorii ICE în înțelegerea procesului decizional al UE. Harry a luat cunoștință de problemele pe care această ICE le evidențiază în timpul primului său loc de muncă în turismul scoțian rural și, de atunci, a fost pasionat să se asigure că zonele rurale nu sunt lăsate în urmă. 

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?