Ugrás a fő tartalomra
Az európai polgári kezdeményezés fóruma

Hogyan gyűjtsünk aláírásokat?

Európai polgári kezdeményezéseket támogató nyilatkozatokat alá lehet írni nyomtatott formában (előre kitöltött, letölthető formanyomtatványon) vagy online. 

Központi online gyűjtési rendszer

A központi online gyűjtési rendszert az Európai Bizottság azért hozta létre, hogy megkönnyítse az európai polgári kezdeményezések szervezőinek a támogató nyilatkozatok online gyűjtését. 2023-tól kezdődően az új kezdeményezések szervezői már csak ezt a központi eszközt használhatják az aláírások online gyűjtésére.

Ismerje meg közelebbről a központi online gyűjtési rendszert, melyet a Bizottság a polgári kezdeményezések szervezőinek kínál. 

ÚJ – Útmutató a központi online gyűjtési rendszerhez:

Útmutató a központi online gyűjtési rendszerhez
Útmutató a központi online gyűjtési rendszerhez
magyar
(538.66 KB - PDF)
Letöltés

Tudnivalók és tanácsok aláírások gyűjtéséhez

Figyelem!

Támogató nyilatkozatot azok az uniós polgárok (uniós ország állampolgárságával rendelkező személyek) írhatnak alá, akik betöltötték az európai parlamenti választásokon való részvételre jogosító életkort, azaz a 18. életévet (vagy egyes tagállamok esetében az ott előírt alacsonyabb korhatárt). A tagországok azonban dönthetnek úgy, hogy az aláírókra vonatkozó korhatárt 16 évre csökkentik. Erről a döntésükről tájékoztatniuk kell a Bizottságot. Ezen az oldalon utána tud nézni annak, hogy az egyes országokban hány éves kortól lehet támogatni európai polgári kezdeményezéseket.

A részletekről lásd:

A siker kulcsa: bennfentes tippek arról, hogyan lehet 1,6 millió aláírást összegyűjteni EU-szerte egy polgári kezdeményezéshez, és elérni a szükséges küszöbértéket 21 tagállamban 

Egy csoda anatómiája: hogyan hozott gyökeres változást a cápauszony-leválasztás és -kereskedelem megállítását célzó „Stop Finning – Stop the trade” elnevezésű kezdeményezés kampányának utolsó 20 napja

Tagállami hatóságok tanácsai arra vonatkozóan, hogyan lehet gondoskodni a támogató nyilatkozatok érvényességéről

The European Citizens’ Initiative’s Central Online Collection System Explained

Ebben a videóban Jérôme Stefanini, a Bizottság központi online gyűjtési rendszerért felelős informatikai tisztviselője ismerteti a rendszer jellemzőit és előnyeit, és válaszol néhány kérdésre és észrevételre, melyeket európai polgári kezdeményezések szervezői fogalmaztak meg az eszközzel kapcsolatban.

Az európai polgári kezdeményezésekhez használatos központi online gyűjtési rendszer bemutatása
magyar
(16.11 KB - DOCX)
Letöltés
Aláírásgyűjtési javaslatok

Tanuljunk attól, akinek már sikerült: Olga Kíku, az „End the Cage Age” európai polgári kezdeményezés szervezője tippeket ad a sikeres aláírásgyűjtéshez

A videóban elhangzott beszéd szövegének fordítása. Olga Kikounak, az „End the Cage Age” („Vessünk véget a ketreces állattenyésztésnek”) elnevezésű európai polgári kezdeményezés szervezőjének a beszámolója
magyar
(67.5 KB - PDF)
Letöltés

Útmutatók

Hogyan gyűjtsek aláírásokat: Gyakran ez a legnehezebb lépés...
magyar
(250.17 KB - PDF)
Letöltés

Webináriumok

Felelősségkizáró nyilatkozat: Az európai polgári kezdeményezés fórumán megosztott vélemények kizárólag a véleménynyilvánító személy álláspontját tükrözik, és semmiképp sem tekinthetők sem az Európai Bizottság, sem az Európai Unió hivatalos álláspontjának.
Készen áll egy kezdeményezés regisztrálására?

Támogatni szeretné valamelyik kezdeményezést? Bővebb információra van szüksége jelenlegi vagy korábbi kezdeményezésekről?