Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) προσφέρει στους πολίτες της ΕΕ μια μοναδική ευκαιρία να επηρεάσουν τη χάραξη πολιτικής προτείνοντας νέα νομοθεσία απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή· ωστόσο, η επιτυχής πλοήγηση στη διαδικασία της ΕΠΠ απαιτεί διεξοδική προετοιμασία, στρατηγικές εκστρατείες και διασυνοριακή συνεργασία. Ένα πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές για να ανταλλάξουν πρακτικές συμβουλές και στρατηγικές για όσους εξετάζουν αυτό το ισχυρό δημοκρατικό εργαλείο.
Η συζήτηση περιλάμβανε πληροφορίες από την Elisa Lironi, διευθύντρια του προγράμματος για την ευρωπαϊκή δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δράσης των Πολιτών (ECAS)· Η Βασιλική Μουστάκη από το Φόρουμ ΕΠΠ· και τον Piotr Sadowski, εκπρόσωπο της ΕΠΠ «Water Smart and Resilient Europe».
Γιατί να επιλέξετε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών από όλα τα εργαλεία συμμετοχικής δημοκρατίας της ΕΕ;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει πολλαπλούς τρόπους συμμετοχής των πολιτών στη δημοκρατία πέραν των εκλογών. Όπως επεσήμανε η Elisa Lironi, ενώ η ψηφοφορία στις ευρωεκλογές είναι το κλειδί για τον επηρεασμό της πολιτικής, υπάρχουν και άλλα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταξύ των εκλογών. Ένας από αυτούς είναι η υποβολή αναφορών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιτρέποντας στους πολίτες να εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη νομοθεσία της ΕΕ που τους επηρεάζει άμεσα. Οι αναφορές αυτές εξετάζονται από την Επιτροπή Αναφορών του Κοινοβουλίου και μπορούν να οδηγήσουν σε κοινοβουλευτικές ενέργειες ή έρευνες.
Σε αντίθεση με τις αναφορές, οι οποίες αφορούν τις υφιστάμενες δραστηριότητες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να προτείνουν νέους νόμους της ΕΕ. Οι αναφορές μπορούν να υποβάλλονται από ένα μόνο άτομο χωρίς ελάχιστο αριθμό υπογραφών, ενώ για μια ΕΠΠ απαιτείται επίσημη ομάδα διοργανωτών και συγκέντρωση τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου υπογραφών από ολόκληρη την ΕΕ.
Μια άλλη επιλογή είναι η συμμετοχή στις ομάδες πολιτών, όπως αυτές της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, όπου τυχαία επιλεγμένοι πολίτες συζητούν και προτείνουν πολιτικές για διάφορα θέματα. Η Elisa Lironi σημείωσε ότι οι ομάδες αυτές παρέχουν έναν βιώσιμο τρόπο συμμετοχής των πολιτών στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ και προωθούν μια δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς. Μετά τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, δημιουργήθηκε η πλατφόρμα δέσμευσης των πολιτών, ώστε να μπορούν οι πολίτες να συμμετέχουν σε συζητήσεις και συζητήσεις σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν στις ομάδες πολιτών και να επηρεάζουν άμεσα τη διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής.
Μια άλλη επιλογή είναι η συμβολή στις δημόσιες διαβουλεύσεις της ΕΕ, μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί και οι πολίτες μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ανάπτυξη πολιτικών και να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαμορφώσει καλύτερη πολιτική με τα σχόλια που αποκτήθηκαν.
Εκτός από αυτές τις επίσημες μεθόδους, η Elisa Lironi σημείωσε μερικά από τα άλλα διαθέσιμα συμμετοχικά εργαλεία. Η ΕΕ χρηματοδοτεί πολλαπλά έργα που ερευνούν και δοκιμάζουν μηχανισμούς συμμετοχικής δημοκρατίας. Για παράδειγμα, η ECAS έχει εφαρμόσει πιλοτικά προγράμματα crowdsourcing για τη συμμετοχή των πολιτών σε συζητήσεις πολιτικής. Ορισμένοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χρησιμοποίησαν επίσης πλατφόρμες ηλεκτρονικής συμμετοχής για τη συνδημιουργία νομοθετικών κειμένων με τους ψηφοφόρους τους, ενισχύοντας τη συμμετοχή στη νομοθετική διαδικασία.
Μια δικτυακή πύλη μίας στάσης, με την ονομασία « Πείτε την άποψή σας», προσφέρει πρόσβαση σε δημόσιες διαβουλεύσεις, στην πλατφόρμα δέσμευσης των πολιτών και στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών.
Τι κάνει την ECI μοναδική
Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) ξεχωρίζει από άλλα συμμετοχικά εργαλεία επειδή είναι πρωτοβουλία πολιτών, υπερεθνική και επιτρέπει τον καθορισμό της ατζέντας σε επίπεδο ΕΕ. Όπως τονίζεται από την κ. Lironi, η ΕΠΠ δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να προτείνουν προορατικά νέα νομοθεσία, σε αντίθεση με τα εργαλεία αντίδρασης που αφορούν μόνο τις υφιστάμενες πολιτικές (ή τις υφιστάμενες).
Στόχος μιας ΕΠΠ είναι η συλλογή ενός εκατομμυρίου επαληθευμένων υπογραφών από πολίτες της ΕΕ, με παράλληλη επίτευξη του κατώτατου ορίου σε τουλάχιστον επτά κράτη μέλη εντός ενός έτους. Η απαίτηση αυτή τονίζει τον υπερεθνικό χαρακτήρα της και προωθεί τη διεθνή συνεργασία σε κοινά προβλήματα.
Η κα Lironi τόνισε ότι η ΕΠΠ είναι εθελοντική και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να συνεργάζονται διασυνοριακά και να παρουσιάζουν την πρωτοβουλία τους απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενώ η Επιτροπή πρέπει να ανταποκριθεί επισήμως σε μια επιτυχημένη ΕΠΠ, η οποία συγκέντρωσε 1 εκατομμύριο επαληθευμένες υπογραφές και υπερέβη το κατώτατο όριο σε περισσότερα από επτά κράτη μέλη, δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να ενεργήσει επ’ αυτής. Ωστόσο, η πρωτοβουλία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις συζητήσεις πολιτικής, καθιστώντας την ΕΠΠ ισχυρό εργαλείο για τον καθορισμό του νομοθετικού θεματολογίου και την ευαισθητοποίηση σε σημαντικά ζητήματα.
Βήματα για μια επιτυχημένη ΕΠΠ
Η κ. Μουστάκης από το Φόρουμ ΕΠΠ περιέγραψε τα βήματα για τη δρομολόγηση μιας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών:
- Σχηματίστε μια ομάδα διοργανωτών: Συγκεντρώστε τουλάχιστον επτά πολίτες της ΕΕ από επτά διαφορετικές χώρες της ΕΕ για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας.
- Ανάπτυξη της πρότασης: Δημιουργία πρότασης που να ευθυγραμμίζεται με τη νομοθετική αρμοδιότητα της ΕΕ. Το φόρουμ ΕΠΠ και οι νομικές συμβουλές του μπορούν να σας βοηθήσουν στο έργο αυτό.
- Καταχωρίστε την ΕΠΠ σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Υποβάλετε την πρωτοβουλία μέσω του λογαριασμού των διοργανωτών. Εάν δεν πληροί τις απαιτήσεις (για παράδειγμα, επειδή δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής), οι διοργανωτές έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να αναθεωρήσουν και να υποβάλουν εκ νέου.
- Έναρξη συλλογής υπογραφών: Μετά την εγγραφή τους, οι διοργανωτές έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες για να ξεκινήσουν μια δωδεκάμηνη εκστρατεία για τη συλλογή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου υπογραφών από επτά χώρες της ΕΕ.
- Υποβολή προς επαλήθευση: Αφού συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο υπογραφές, να τις υποβάλει για εθνική επαλήθευση εντός τριών μηνών. Μετά την υποβολή της, η επαλήθευση μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες.
- Επανεξέταση από την Επιτροπή: Εάν επαληθευτεί, μπορείτε να στείλετε την πρωτοβουλία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια έχει στη διάθεσή της έξι μήνες για να την εξετάσει και να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διοργανώσει δημόσια ακρόαση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η κα Μουστάκη τόνισε ότι η επιτυχία μιας ΕΠΠ βασίζεται στον σχολαστικό σχεδιασμό, την κατανόηση του νομικού πλαισίου, τη στρατηγική εκστρατεία και τη συμμόρφωση με όλες τις διαδικαστικές απαιτήσεις. Η αξιοποίηση των πόρων του φόρουμ ΕΠΠ καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη κατά τον σχεδιασμό και τη δρομολόγηση μιας ΕΠΠ.
Προκλήσεις και στρατηγικές για την επιτυχία
Η κα Μουστάκης αντιμετώπισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές της ΕΠΠ, υπογραμμίζοντας τη συγκέντρωση του απαραίτητου αριθμού υπογραφών ως μείζονα πρόκληση. Για την αντιμετώπισή του, συνέστησε την ανάπτυξη στοχευμένων εκστρατειών για τουλάχιστον 7-9 χώρες της ΕΕ για την εκπλήρωση των ελάχιστων κατώτατων ορίων. Η προσαρμογή των μηνυμάτων σε τοπικά πλαίσια και θέματα μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εκστρατείας.
Συμβούλευσε τη συνεργασία με οργανώσεις και ενδιαφερόμενα μέρη σε ολόκληρη την ΕΕ για την ενίσχυση της προβολής. Η δημιουργία δικτύων με ΜΚΟ, κοινοτικές ομάδες και άλλους εταίρους είναι ζωτικής σημασίας για τη διάδοση του λόγου και την απόκτηση υποστήριξης και αξιοπιστίας.
Η τακτική της τακτικής της εκστρατείας με βάση τις επιδόσεις και την ανατροφοδότηση αποτελεί επίσης ουσιαστικό μέρος μιας ισχυρής στρατηγικής εκστρατείας. Οι επιτυχημένες πρωτοβουλίες συχνά προσάρμοσαν τις στρατηγικές τους κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για να διατηρήσουν τη δυναμική τους και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, οι οποίες με τη σειρά τους αύξησαν τις πιθανότητες επίτευξης των απαιτούμενων υπογραφών.
Αξιοποίηση του φόρουμ ΕΠΠ
Το φόρουμ ΕΠΠ, διαθέσιμο και στις 24 γλώσσες της ΕΕ, προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη και συμβουλές στους διοργανωτές ΕΠΠ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκστρατείες τους. Παρέχει πόρους όπως «Πώς να αυξήσετε τα κεφάλαια» και «Πώς να αναζητήσετε εταίρους»,παρέχοντας απλές συμβουλές για την οργάνωση μιας ΕΠΠ. Χαρακτηριστικά όπως «Συζητήσεις» και «Συνδέστε» επιτρέπουν στους διοργανωτές να συνεργαστούν με τους συναδέλφους τους, να ανταλλάξουν ιδέες και να δημιουργήσουν δίκτυα. Ηλειτουργία «Ζητήστε έναν εμπειρογνώμονα» του φόρουμ ΕΠΠ προσφέρει (δυνητικές) διοργανωτές εξατομικευμένες, ανεξάρτητες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με νομικά θέματα, εκστρατείες και θέματα συγκέντρωσης κεφαλαίων.
Περιπτωσιολογική μελέτη: ΕΠΠ για μια έξυπνη και ανθεκτική Ευρώπη στο νερό
Ο Piotr Sadowski μοιράστηκε την εμπειρία του οργανώνοντας την «ΕΠΠ για μια έξυπνη και ανθεκτική Ευρώπη στο νερό», με γνώμονα την επείγουσα ανάγκη προστασίας των υδάτινων οικοσυστημάτων της Ευρώπης. Εμπνευσμένη από το έργο «FLOW», η πρωτοβουλία υποστηρίζει ένα ολιστικό σχέδιο δράσης για το νερό στην Ευρώπη. Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει προτεραιότητα στο νερό εντός του πλαισίου της ΕΕ και να αυξήσει την ανθεκτικότητα στο ίδιο επίπεδο προτεραιότητας με την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Η ιδέα αυτή υποστηρίζει το όραμα της ΕΟΚΕ για τηβιώσιμη διαχείριση των υδάτων και την ενσωμάτωση της ανθεκτικότητας των υδάτων σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ.
Ο κ. Sadowski τόνισε ότι η ΕΠΠ δημιουργεί την ευκαιρία να μετατραπούν οι φωνές των πολιτών σε δράσεις πολιτικής. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις της κινητοποίησης πολιτών από διαφορετικές ομάδες λόγω των περιφερειακών διαφορών στα ζητήματα που αφορούν τα ύδατα — οι παράκτιες περιοχές επικεντρώνονται στη ρύπανση, ενώ οι περιοχές της ενδοχώρας μπορεί να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία. Για να το ξεπεράσει αυτό, η ομάδα του χρησιμοποιεί εξατομικευμένα μηνύματα και στοχευμένη προσέγγιση, έτσι ώστε άτομα από διάφορα κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα και περιφέρειες να μπορούν να συνδεθούν με την πρωτοβουλία τους.
Είναι σημαντικό να καταστεί το αφήγημα της πρωτοβουλίας προσβάσιμο στο κοινό. Ενώ το επίσημο κείμενο της ΕΠΠ είναι τεχνικό, η εκστρατεία πρέπει να το παρουσιάσει με σχετικούς όρους για να συγκεντρώσει υποστήριξη. Τέλος, ο κ. Sadowski συνέκρινε τη συμμετοχή στην ΕΠΠ με την ψηφοφορία στις εκλογές, μια δημοκρατική άσκηση που επιτρέπει στους πολίτες να επηρεάζουν άμεσα την πολιτική.
Συμπέρασμα
Το διαδικτυακό σεμινάριο παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών ως βασικό εργαλείο για να επηρεάσουν άμεσα οι πολίτες της ΕΕ την πολιτική και τη νομοθεσία. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ΕΠΠ — με πρωτοβουλία των πολιτών, υπερεθνικά και θεματολογικά θέματα — επιτρέπουν την επιδίωξη δημοκρατικών στόχων.
Οι επιτυχημένες ΕΠΠ απαιτούν διεξοδική προετοιμασία, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης ομάδας διοργανωτών, της ευθυγράμμισης των προτάσεων με τους τομείς δράσης της ΕΕ και της διεξαγωγής ισχυρής εκστρατείας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η υποστήριξη του φόρουμ ΕΠΠ μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, καθώς προσφέρει νομικές συμβουλές και συμβουλές για εκστρατείες, καθώς και μια πλατφόρμα για τη σύνδεση και την ανταλλαγή εμπειριών από τους διοργανωτές. Παραμένοντας ενημερωμένοι και προορατικοί, μπορείτε να περιηγηθείτε στη διαδικασία της ΕΠΠ με εμπιστοσύνη και να μεγιστοποιήσετε τον αντίκτυπό σας στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής.
Παρακολουθήστε την πλήρη καταγραφή του webinar παρακάτω:
Αφήστε ένα σχόλιο
Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.