Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Inițiativele cetățenești naționale în comparație cu inițiativele cetățenești europene: proporțional, sunt necesare mai multe semnături, într-un interval de timp mai scurt

Actualizat la: 26/10/2023

Deși multe state membre ale Uniunii Europene permit cetățenilor să participe la procesul legislativ prin inițiative cetățenești, niciunul dintre acestea nu oferă organizatorilor de inițiative cetățenești europene nivelul de sprijin oferit de Comisia Europeană prin intermediul Forumului Inițiativei cetățenești europene. Aceasta este una dintre principalele constatări ale unui sondaj recent realizat în rândul autorităților naționale din paisprezece state membre cu privire la reglementările și utilizarea instrumentelor lor de inițiativă cetățenească. 

Inițiativele cetățenești naționale, în general, necesită un procent mai mare de semnături și acordă organizatorilor un termen mai scurt pentru a le colecta, în comparație cu pragul și calendarul pentru colectarea cu succes a semnăturilor inițiativelor cetățenești europene (ICE). 

Consultarea, desfășurată de Democracy International în perioada martie-iunie 2023, a vizat colectarea celor mai bune practici în ceea ce privește specificațiile și procesele privind stabilirea agendei naționale de inițiative sau tipuri similare de instrumente de petiționare care implică colectarea semnăturilor la nivel național. Mai precis, consultarea a vizat colectarea de norme pentru organizatori cu privire la modul în care trebuie instituite inițiativele, la serviciile de sprijin oferite organizatorilor, la infrastructura online aferentă inițiativei, la pragurile de colectare a semnăturilor și, dacă colectarea semnăturilor online este o opțiune, la modul în care sunt gestionate semnăturile digitale și la numărul minim de semnatari pentru inițiativele naționale din statele membre.

Au fost primite răspunsuri valabile din partea a 13 dintre cele 18 de țări cu instrumente de participare a cetățenilor: Austria, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania.

Proceduri

Toate cele 13 de țări funcționează în mod similar în ceea ce privește procedura și specificațiile instrumentelor cetățenilor.  La fel ca inițiativa cetățenească europeană, unele autorități naționale solicită înființarea unui grup de organizatori. Pentru ICE, această cerință este un grup de 7 de cetățeni ai UE care locuiesc în 7 state membre diferite. Pentru cele 13 de țări din acest studiu, cerințele diferă de la o țară la alta. 

De exemplu, în Polonia, este necesar să existe o comisie legislativă de 15 de persoane. În Letonia, trebuie să existe un grup de 10 de cetățeni cu drept de vot. În Finlanda, cerința este un grup de cel puțin 5 de cetățeni cu drept de vot, cu un reprezentant și un supleant. În Ungaria, a început un referendum prin colectarea de semnături între 20 și 30 de persoane.  

În ceea ce privește colectarea semnăturilor, numărul de semnături și timpul alocat pentru colectarea acestora variază ușor de la o țară la alta. În cadrul ICE, organizatorii trebuie să colecteze cel puțin 1 milion de semnături de susținere, atingând în același timp pragul minim în cel puțin șapte țări din UE. În ceea ce privește inițiativa cetățenească europeană, pragurile de semnare exprimate ca procent din populația (generală) sunt mai mici decât în cazul instrumentelor comparabile în majoritatea țărilor consultate în acest studiu. De exemplu, Bulgaria este singura țară care nu dispune de niciun prag în ceea ce privește numărul de semnături necesare pentru ca o inițiativă să fie valabilă. În comparație cu Letonia, care are nevoie de zece procente din populația sa eligibilă pentru a vota. A se vedea cifrele specifice pentru fiecare țară în graficul de mai jos. 

Minimum number of signatories per Member State (as % of total population)

În ceea ce privește perioada de colectare a semnăturilor, timpul alocat pentru colectarea semnăturilor pentru inițiativa cetățenească europeană este mult mai lung în comparație cu instrumentele naționale comparabile din prezentul raport. Organizatorii unei ICE au la dispoziție 12 luni (1 an) pentru a colecta cel puțin 1 milion de semnături. În Țările de Jos și Portugalia nu există un termen fix, iar în Spania termenul este de nouă luni. A se vedea cifrele specifice pentru fiecare țară în graficul de mai jos.

 

Allotted time for signature collection (in days)

 

Sisteme de colectare și colectare a semnăturilor online și offline

Încă de la început, ICE a oferit atât colectarea semnăturilor online (prin intermediul sistemelor individuale de colectare, iar acum numai prin intermediul sistemului central de colectare online), cât și colectarea semnăturilor offline (pe suport de hârtie). Prin comparație, Lituania, Țările de Jos, Danemarca, Letonia, Austria, Spania, Slovenia, Finlanda și Portugalia permit atât colectarea online, cât și colectarea semnăturilor offline (pe suport de hârtie), în timp ce Bulgaria, Polonia și Ungaria nu permit sau nu furnizează infrastructura pentru colectarea online a semnăturilor. Slovacia, pe de altă parte, oferă doar un sistem de colectare online, fără posibilitatea de a colecta semnături pe suport de hârtie.

Dintre țările care au posibilitatea de a colecta semnături online, numai Spania nu furnizează un sistem centralizat oficial. În Țările de Jos, Letonia, Portugalia și Finlanda, un sistem individual alternativ, care trebuie aprobat de fiecare țară, este, de asemenea, permis alături de sistemul centralizat. Pentru a-și utiliza propriul sistem de colectare în Finlanda, organizatorii au nevoie de un certificat din partea Autorității Finlandeze de Reglementare în Comunicații.  

În ceea ce privește cerințele pentru semnarea inițiativelor, acestea sunt, în esență, aceleași ca în cazul ICE. Semnatarii trebuie să aibă drept de vot, trebuie să aibă cel puțin 18 ani (cu excepția Letoniei și Austriei, unde, în ceea ce privește petițiile, vârsta minimă este de 16 ani), trebuie să indice, de asemenea, numele, prenumele, adresa și, în funcție de țară, codul numeric personal. Pentru țările care lucrează numai cu semnături pe suport de hârtie, este întotdeauna necesară o semnătură olografă. În cazul Danemarcei, Finlandei și Austriei, este permisă utilizarea cărții de identitate electronice naționale.

Sensibilizare

Sensibilizarea cetățenilor cu privire la existența inițiativelor cetățenești variază semnificativ de la o țară la alta. Potrivit autorităților relevante din Bulgaria, Lituania, Țările de Jos și Portugalia, instrumentele nu sunt populare și sunt rareori utilizate. În mod similar, Slovacia a raportat instrumentul ca fiind „insuficient utilizat”. Numai 5 țări: Letonia, Austria, Slovenia, Finlanda și Danemarca au raportat un anumit nivel de succes și un nivel relativ ridicat de utilizare. În Slovenia, utilizarea instrumentului a crescut în special de la pandemia de COVID-19. În 2022, au fost înregistrate 13 de inițiative, iar până la jumătatea anului 2023 12 au fost deja înregistrate noi inițiative. În Letonia, începând din 2013, când a fost lansat instrumentul, au fost prezentate 46 de inițiative. În Danemarca, în cei cinci ani de existență a instrumentului, au fost publicate 1500 de propuneri pe site-ul web dedicat. În mod similar, sensibilizarea cu privire la inițiativa cetățenească europeană a crescut, de asemenea, în ultimii 11 de ani. Începând din 2012, au fost înregistrate 103 de inițiative cetățenești europene. Sensibilizarea cu privire la aceste instrumente ale democrației participative este direct legată de succesul lor. Pe măsură ce tot mai mulți cetățeni sunt informați cu privire la aceste instrumente, tot mai mulți cetățeni vor lansa și semna inițiative. 

Lipsa de cunoștințe cu privire la instrumentele naționale respective a fost adesea legată de lipsa activităților de comunicare. În acest studiu, Lituania a fost singura țară în care instrumentul de inițiativă cetățenească a fost publicat în mass-media națională. Cu toate acestea, pentru majoritatea cazurilor, numai site-urile guvernamentale raportează cu privire la inițiative sau le informează cu privire la acestea: Camera Reprezentanților din Țările de Jos, site-ul Parlamentului din Danemarca și Biroul Electoral Național din Ungaria. În Finlanda, o vastă umbrelă de site-uri guvernamentale promovează instrumentul, unul dintre acestea, Demokratia.fi este un site utilizat pentru comunicarea serviciilor de democrație la nivel local, național și european. În cazul Spaniei, autoritățile naționale intervievate au indicat că nu oferă sau nu sensibilizează publicul cu privire la instrument. Astfel, „utilizarea insuficientă” a instrumentelor în aceste țări poate fi rezultatul lipsei de comunicare cu privire la instrument.

 

Sprijin pentru organizatori

În ceea ce privește sprijinul pentru organizatori, nu există niciun stat membru care să ofere organizatorilor inițiativei cetățenești naționale un sprijin comparabil cu sprijinul oferit de Comisia Europeană prin intermediul Forumului ICE. În Țările de Jos, Polonia, Finlanda și Letonia, informațiile cu privire la inițiativa cetățenească națională pot fi găsite sau solicitate pe platforma lor guvernamentală respectivă. Cu toate acestea, nu există niciun centru de asistență directă, similar Forumului ICE, înființat în niciuna dintre țările care au participat la acest studiu. Bulgaria este singura țară care a raportat că asistența acordată organizatorilor este furnizată de ONG-uri sau de actori externi. 

În ceea ce privește finanțarea, majoritatea țărilor nu oferă sisteme de finanțare pentru organizatori. Finanțarea inițiativelor provine în principal din surse externe, cum ar fi donațiile. În unele cazuri, donațiile trebuie raportate. De exemplu, în Finlanda, donațiile care depășesc 1 500 EUR per donator trebuie raportate. Acest lucru este similar cu ICE, unde trebuie raportate sursele de sprijin sau de finanțare care depășesc 500 EUR. 

În acest studiu există doar două țări care diferă de celelalte în ceea ce privește schemele de finanțare aflate la dispoziția organizatorilor: Spania și Austria. Austria este un caz special, care impune organizatorilor să plătească o contribuție pentru înregistrarea inițiativei lor (622 EUR pentru înregistrare și 2 799,50 EUR după aprobarea cererii). Dacă inițiativa este încununată de succes (atinge pragul de colectare a semnăturilor etc.), costul este rambursat de cinci ori, adică aproximativ 17 000 EUR. În mod similar, Spania oferă finanțare și în cazul unei inițiative reușite, și anume atunci când inițiativa ajunge la Parlament, care poate ajunge până la 341 000 EUR. În general, pragul pentru obținerea de finanțare de la statele membre care îl oferă este destul de ridicat.

Citiți mai multe: Uniți în diversitate: un sondaj în rândul autorităților naționale arată diferențe uriașe în ceea ce privește popularitatea, statutul juridic și impactul inițiativelor cetățenești în statele membre ale UE

 

 

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.

Comentarii

Hasan Zaheer | 07/12/2023

Mulțumesc

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
ANDREW LUIZ MONTONE | 08/01/2024

Orice persoană merită să înțeleagă și să recunoască cetățenia atunci când are un drept precum iure sanguinis și cetățenia prin reședință.

Montone Lawyer

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Valerio Piccolo | 09/03/2024

Uimitor!

Valerio Piccolo

Jurist italian

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?