Anul european al competențelor a ocupat un loc central la ediția din acest an a Zilei ICE din 8 iunie, găzduită de Comitetul Economic și Social European (CESE). Ziua ICE 2023 s-a axat pe competențele de care au nevoie organizatorii pentru ca inițiativa lor să fie încununată de succes. În cursul acestui eveniment foarte anticipat, echipa Forumului Inițiativei cetățenești europene (ICE) a organizat un atelier care a explorat modalitățile de transformare a ideii dumneavoastră într-o inițiativă cetățenească europeană, cu intervenții din partea dnei Stéphanie Poppe, organizatoare a inițiativei „Asigurarea unei primiri demne a migranților în Europa”, și a dnei Ioana-Virginia Motoc, asociată la cabinetul de avocatură Freshfields.
Atelierul a început cu introducerea Forumului ICE ca platformă de colaborare online, disponibilă în toate cele 24 de limbi ale UE, care oferă consiliere și informații organizatorilor (potențiali) înainte, în timpul și după procesul de lansare și punere în aplicare a unei ICE. Acest atelier s-a axat pe un instrument de sprijin specific, și anume funcția de consiliere în cadrul Forumului ICE. Funcția „Consiliere” oferă consiliere personalizată și independentă organizatorilor potențiali și actuali ai inițiativelor cetățenești europene în oricare dintre limbile oficiale ale UE. Prin intermediul acestui instrument, organizatorii primesc consiliere juridică, consiliere privind campaniile, strângerea de fonduri sau orice alte subiecte relevante pentru inițiativa cetățenească europeană. Experții relevanți răspund la toate întrebările privind avizul. Acest atelier s-a axat în mod specific pe modul în care întrebările privind consultanța juridică îi pot ajuta pe organizatori să își transforme ideea într-o inițiativă cetățenească europeană.
Legendă: Procesul de consiliere juridică
Funcția de consiliere este un instrument vital de sprijin pentru potențialii și actualii organizatori ai ICE. În ultimii trei ani, au existat aproximativ 143 de anchete privind consultanța publică, cu o majoritate covârșitoare în anchetele juridice.
Legendă: Grafic cu numărul de anchete din ultimii trei ani.
Citiți mai multe despre principalele concluzii ale atelierului, inclusiv sfaturi pentru viitorii organizatori ai ICE și greșeli comune care trebuie evitate.
Legendă: Stéphanie Poppe, organizatoare a inițiativei „Asigurarea unei primiri demne a migranților în Europa”. @EU2023 – sursa: CESE
Valorificarea instrumentelor disponibile pe Forumul ICE pentru a lansa o inițiativă de succes!
Primul vorbitor, Stéphanie Poppe, organizatoare a inițiativei „Asigurarea unei primiri demne a migranților în Europa”, și-a împărtășit experiența directă în ceea ce privește înregistrarea și lansarea unei inițiative cetățenești europene cu sprijinul Forumului ICE. În intervenția sa, Stéphanie a explicat că echipa sa a decis să utilizeze ICE pentru a promova cetățenia europeană și pentru a dezvolta asumarea de către cetățeni a problemelor de care se ocupă. Echipa sa i-a invitat pe cetățenii din Rennes să construiască împreună o inițiativă cetățenească europeană, prin intermediul unui proces participativ. În primul rând, aceștia au lansat o cerere de propuneri în cadrul căreia cetățenii au fost invitați să dezvolte idei pentru posibile inițiative. Ulterior, aceștia au organizat ateliere tematice în cadrul cărora cetățenii ar putea construi prototipuri de inițiative potențiale. În cele din urmă, peste o mie de cetățeni au votat cu privire la cele 12 de inițiative propuse, selectând în cele din urmă inițiativa „Asigurarea unei primiri demne a migranților în Europa”. Această inițiativă a fost rezultatul unui efort creativ în rândul multor părți interesate, ONG-uri, comunități locale și cadre universitare, bazat pe ideea elevilor din învățământul secundar.
Potrivit Stéphanie, etapa de elaborare a inițiativei cetățenești europene poate fi dificilă pentru cetățeni, dar nu poate fi accesibilă! Pentru a formula o inițiativă, cetățenii au obligația de a intra în legislația Uniunii Europene, indiferent dacă sunt sau nu experți. Ca atare, organizatorii au solicitat sprijin din partea Forumului Inițiativei cetățenești europene (ICE). După cum se arată în imaginea de mai jos, organizatorii au utilizat de două ori mecanismul de consiliere juridică, solicitând consiliere juridică și modificându-și proiectele de propuneri în funcție de feedback înainte de înregistrarea inițiativei lor la Comisia Europeană.
Legendă: Prezentare generală a procesului de elaborare a inițiativei „Asigurarea unei primiri demne a migranților”.
Stéphanie a împărtășit lecțiile învățate și sfaturi pentru viitorii organizatori:
- Mai multe informații despre documentația existentă, citiți consultările privind legislația secundară înainte de elaborare și obțineți o imagine de ansamblu a diferitelor poziții ale ONG-urilor și ale altor părți interesate.
- Forumul ICE este cel mai bun prieten al tău! Organizatorii ICE dispun de instrumente de sprijin, cum ar fi Forumul ICE, un organism foarte util care oferă consiliere practică și juridică foarte concretă cu privire la ceea ce trebuie să analizeze și să facă organizatorii (potențiali) pentru a obține înregistrarea inițiativei lor.
- Evidențierea complexității legislației. ICE trebuie să strângă cel puțin un milion de semnături, astfel încât propunerea dumneavoastră trebuie să fie înțeleasă de toată lumea. Este dificil ca o propunere să fie simplă dacă aceasta este complicată încă de la început.
Claritate, claritate, claritate!
Al doilea vorbitor, Ioana-Virginia Motoc, asociat la Freshfields și o parte esențială a procesului de consiliere „Seek Advice”, a comunicat participanților modul în care cetățenii își pot maximiza șansele de înregistrare a inițiativei de către Comisia Europeană, un prim pas esențial către transformarea unei inițiative într-o propunere legislativă concretă.
Ioana-Virginia și-a început intervenția cu câteva sfaturi concrete: gândiți-vă la un avocat (de exemplu: gândiți-vă foarte concret la ceea ce doriți să realizați prin inițiativa dumneavoastră) pentru a valorifica întregul potențial al inițiativei dumneavoastră. Este important să ne amintim că inițiativa cetățenească europeană urmărește să aducă modificări legislative. Prin urmare, implicarea experților juridici vă va spori considerabil șansele de a înregistra o inițiativă cu succes.
Legendă: Ioana-Virginia Motoc, asociată la Freshfields și membră a echipei de consiliere nr. @EU2023 – Sursa: CESE
Înainte de a elabora o inițiativă, Ioana-Virginia recomandă organizatorilor să se gândească în detaliu la propunerea lor și să analizeze dispozițiile TFUE și notele de orientare disponibile pe pagina Învață a Forumului ICE. În opinia sa, totul se rezumă la a avea claritate cu privire la ceea ce solicitați, în calitate de organizator. Această regulă generală se aplică, de asemenea, cererii dumneavoastră de consiliere. Dacă aveți claritate cu privire la întrebările pe care doriți să le adresați Comisiei Europene, echipa „Consiliere” vă poate ajuta să găsiți dispozițiile relevante din tratat și să vă traduceți cererea în sfaturi utile pentru inițiativa dumneavoastră. De asemenea, puteți consulta echipa „Consiliere” în cazul în care nu aveți astfel de cunoștințe juridice cu privire la ideea dumneavoastră de inițiativă și pentru a vedea dacă CE are o competență juridică cu privire la ceea ce solicită inițiativa dumneavoastră.
Potrivit Ioana-Virginia, rețeta unei inițiative de succes este de a elabora o inițiativă care intră în sfera de competență a Uniunii Europene și că există o dispoziție în domeniul de politică care ar permite Comisiei Europene să inițieze procedura. Având în vedere aceste două ingrediente principale, există șanse mari ca inițiativa să fie înregistrată cu succes. Dacă, în această etapă, propunerea dumneavoastră nu îndeplinește aceste criterii, echipa de consiliere trebuie să facă sugestii pentru a se asigura că inițiativa este bine redactată. Dacă inițiativa nu intră în domeniul de aplicare, echipa „Consiliere” poate verifica dacă instrumentul inițiativei cetățenești europene este cea mai bună modalitate de a vă atinge obiectivele.
Pentru a-și încheia prezentarea, Ioana-Virginia a împărtășit greșeli comune de evitat atunci când redactează o inițiativă:
- Fuzionarea mai multor idei – În mod ideal, din perspectiva comunicării/campaniei, o inițiativă are o singură propunere care urmărește obținerea unui singur rezultat. În cazul în care aveți obiective multiple, este important ca obiectivele respective să fie precizate în mod clar.
- Inițiativa nu intră în domeniul de aplicare – Este important să vă faceți temele și să utilizați avizul Seek Advice pentru a evita elaborarea de inițiative care nu intră în domeniul de aplicare, deoarece Comisia Europeană nu va avea autoritatea de a acționa pe această temă, reducând astfel probabilitatea de a vă înregistra inițiativa.
- Axându-vă pe chestiuni restrânse – deși o experiență directă sau locală poate inspira o inițiativă, este bine să reflectați dacă puteți să vă lărgeți subiectul pentru a rezona cu alte persoane din întreaga UE și pentru a vedea modul în care modificarea legislativă propusă poate avea un impact pozitiv asupra vieții cetățenilor din întreaga Uniune Europeană (cel puțin un milion!)
Nu ratați informațiile valoroase împărtășite în cadrul acestui atelier – descoperiți înregistrarea completă și capacitați-vă cu cunoștințele necesare pentru a vă transforma ideea într-o inițiativă cetățenească europeană.
Interpretare sugerată
- Impulsionați campania ICE prin schimbul de cunoștințe și consiliere
- Spuneți-l cunoscut, Make it Fun, Show Them the Impact!
- Ziua ICE 2023 – „How-to... Traduceți ideea într-o inițiativă cetățenească europeană” (video complet)
- Interviu cu expertul juridic Seek Advice Mojca Erman
Autori
Savannah SchuurbiersSavannah Schuurbiers este coordonatorul european pentru democrație, Serviciul European pentru Acțiune Cetățenească (ECAS).
Scrieți un comentariu
Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.