Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Concursul „ImagineEU” pentru licee

Actualizat la: 27/05/2024

Concursul video ImagineEU i-a invitat pe tinerii europeni să exerseze ce înseamnă democrația participativă. Adolescenții din ultimii doi ani de învățământ secundar, din întreaga UE, au fost invitați să se gândească la idei concrete care ar putea aduce beneficii cetățenilor din întreaga Uniune și care ar putea fi puse în aplicare la nivelul UE, reflectând conceptul de inițiativă cetățenească europeană (ICE). 

Concursul a suscitat un mare interes din partea elevilor și profesorilor din întreaga UE: în total, au fost prezentate peste 400 de materiale video care prezintă provocările cu care se confruntă tinerii sau comunitățile lor în prezent. Cele trei echipe câștigătoare, care au câștigat o excursie de studiu la Bruxelles, au venit din Italia, Franța și România.

Competiția

La 16 octombrie 2023, Comisia Europeană a lansat un concurs video pentru a sensibiliza tinerii europeni cu privire la ICE și pentru a completa lansarea setului de instrumente pentru școli intitulat „Democrația UE în acțiune – Exprimați-vă părerea cu inițiativa cetățenească europeană (ICE)”.

Concursul s-a adresat elevilor din ultimii doi ani de învățământ secundar, din întreaga UE. Sub deviza „ImagineEU”, aceștia au creat și au prezentat scurte materiale video în care și-au prezentat ideile de schimbare la nivel european. Aceasta a fost o ocazie unică pentru adolescenți de a-și prezenta ideile, care ar putea deveni într-o zi punctul central al unei inițiative cetățenești europene. Profesorii au fost la fel de entuziasmați: 

Acest concurs a oferit tinerilor din școala noastră posibilitatea de a identifica, analiza și găsi soluții la problemele comunității noastre. A fost o oportunitate și o experiență pentru care vă mulțumim! Mult noroc în viitor! Felicitări!

Aceste tipuri de concursuri permit studenților să își lărgească orizonturile în calitate de cetățeni europeni. Această inițiativă, făcându-i pe elevi să lucreze la un subiect diferit, le-a îmbunătățit abilitățile și le-a extins setul de competențe.

„Această inițiativă a fost foarte semnificativă pentru studenții mei, deoarece au putut vedea că pot face propuneri instituțiilor UE. Ei și-au dat seama că există multe aspecte care ar putea fi schimbate în UE pentru a îmbunătăți viața oamenilor în limitele competențelor UE.

În grupuri de până la șapte elevi din aceeași școală, elevii și-au prezentat ideile creative într-un scurt videoclip, lucrând sub supravegherea unuia sau a doi profesori. Au fost primite peste 400 de materiale video care prezintă idei remarcabile de acțiune, printre care se numără protecția mediului, integrarea migranților, abordarea provocărilor inteligenței artificiale și adaptarea sistemelor educaționale la provocările lumii noastre. Cele 388 de videoclipuri care au respectat regulile concursului au fost publicate pe pagina web a concursului, oferind publicului posibilitatea de a le evalua timp de o lună și jumătate.

Participanții au fost invitați să-și desfășoare propriile campanii promoționale pentru videoclipurile lor, încurajând prietenii și familia să sprijine și să voteze ideile lor. Votul public a fost considerat comparabil cu perioada de colectare a semnăturilor pe care o inițiativă cetățenească europeană trebuie să o parcurgă înainte de a fi eligibilă pentru a fi prezentată Comisiei în vederea formulării unui răspuns.

În urma acestei runde inițiale de vot public, care a determinat primele 50 de videoclipuri, un juriu a evaluat în continuare videoclipurile și, în cele din urmă, a selectat cele trei echipe câștigătoare. Juriul a fost format din reprezentanți ai comunității ICE din partea instituțiilor UE, a autorităților naționale și a organizațiilor societății civile, precum și din tineri stagiari din partea Comisiei Europene. 

Țările care au prezentat cele mai multe înregistrări au fost Grecia (74), Spania (70) și Portugalia (56). Elevii au fost cei mai interesați să ofere idei pe teme precum educația, formarea și tineretul; mediul; și drepturile omului și democrația. 

ImagineEU study trip: Souvenir video for winning students 

Cele trei echipe câștigătoare

La 21 martie 2024, câștigătorii concursului „ImagineEU” au fost onorați în cadrul unei ceremonii de decernare a premiilor la sediul Comisiei Europene din Bruxelles. Cele trei echipe câștigătoare din Franța, Italia și România, însoțite de profesorii lor, au participat la o vizită de studiu de trei zile la instituțiile europene și nu numai. Urmăriți videoclipurile câștigătoare de mai jos. 

Rețelele de filtrare adeșeurilor: o idee modestă pentru o lume fără poluare (Lycée Paul Langevin din La Seyne Sur Mer, Franța)

Videoclipul prezintă necesitatea de a economisi apă, în primul rând prin animație realizată manual.

Imagine EU 2023 : Grille Anti Déchets, une petite idée pour un monde dépollué

 

Banca CentralăEuropeană a Energiei - E.C.E.B. (Liceo Galileo Galilei, din Legnano, Italia)

Echipa a propus crearea unei Bănci Centrale Europene a Energiei (E.C.E.B) care să aprovizioneze țările UE, pentru a diversifica sursele de energie, a asigura un flux constant de energie și a reduce impactul crizelor.

The European Central Energy Bank (E.C.E.B.) - Liceo Galileo Galilei, Legnano, Italy

 

Platforma clubuluide dezbateri rEUniON  (Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti, Romania)

Materialul video prezintă „rEUniON” – un mediu structurat pentru discuții în cunoștință de cauză despre UE, promovând o înțelegere mai profundă a politicilor, provocărilor și impactului acesteia – cu scopul de a introduce cluburi de dezbatere rEUniON în liceele din întreaga UE.

rEUniON Debate Club Platform - Imagine EU

 

Cele trei echipe câștigătoare în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor de la Bruxelles

The three winning teams of students with their teachers during the award ceremony in Brussels

În timpul călătoriei, echipele au avut șansa de a afla mai multe despre funcționarea UE și despre rolul diferitelor instituții ale UE. Pe lângă Comisie, aceștia au vizitat Parlamentul European și Parlamentariumul, precum și Casa Istoriei Europene. Excursia a oferit, de asemenea, experiențe culturale, inclusiv un atelier de ciocolată și explorarea Bruxelles-ului în condiții meteorologice tipice belgiene. Echipele și-au făcut timp pentru a se reuni și a-și împărtăși experiențele personale, discutând despre perspectivele lor asupra Europei și făcând schimb de idei cu privire la modul în care s-ar putea implica mai mult.

 

Ce este setul de instrumente pentru școli „Democrația UE în acțiune”?

Setul de instrumente ICE pentru școli este un set de instrumente interactive conceput pentru a înzestra elevii de liceu cu cunoștințele și competențele care le vor permite să devină cetățeni activi și implicați ai UE. Peste patru module, fiecare cu un accent diferit, cursanții trec de la informații generale despre UE la informații și activități mai specifice legate de ICE. Cursul constă într-un registru de lucru al elevului pentru a fi utilizat în cadrul lecției și pentru teme; un ghid al profesorului cu planuri de lecție, chei de răspuns și informații suplimentare; fișe informative; materiale video și prezentări PowerPoint; și un test de ieșire. Setul de instrumente este disponibil în toate limbile oficiale ale UE.

„I-am întrebat pe elevii mei care este opinia lor cu privire la materiale și trebuie să spun că le-au plăcut foarte mult. Ei nu știau prea multe despre Inițiativa cetățenească europeană și au găsit materialele interesante. Le-a plăcut abordarea aleasă pentru a prezenta totul și a lucra la informații și le-au plăcut în special videoclipurile, le-au găsit scurte și clare, pe care le-au apreciat.”

- Profesor de gimnaziu din Spania care a pilotat setul de instrumente 

EU Democracy In Action - Have Your Say with European Citizens' Initiative

Vă puteți gândi la o idee concretă de a face din UE un loc și mai bun pentru a trăi? 

Care ar fi ideea ta? Care este domeniul de competență al CE care vă interesează?

 

 

Informațiisuplimentare: 

Descoperiți inițiativele care colectează semnături acum!

Inițiativa cetățenească europeană Pas cu pas

Inițiativa cetățenească europeană: Dreptul dumneavoastră în calitate de cetățean al UE

Înregistrarea webinarului care introduce setul de instrumente

Inițiativa cetățenească europeană în cifre-cheie

Colaborarea cu ambasadorii inițiativei cetățenești europene

 

Autori

Konstantina Mintzoli (dezambiguizare)

Konstantina este strateg principal în domeniul comunicării (afaceri UE) și lucrează la campania de comunicare privind inițiativa cetățenească europeană (2022-2024). Konstantina are un master în domeniul migrației internaționale și un master în strategie politică și comunicare. Din 2016, a deținut diverse roluri legate de comunicare în cadrul ONU și al agențiilor UE. 

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.