Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Tävlingen ”ImagineEU” för högstadie- och gymnasieskolor

Uppdaterades den: 27/05/2024

I videotävlingen ImagineEU uppmanades unga européer att öva på vad deltagardemokrati innebär. Tonåringar från hela EU under sina sista två år på gymnasiet uppmanades att komma på konkreta idéer som skulle kunna vara till nytta för medborgarna i hela unionen och som skulle kunna åtgärdas på EU-nivå, vilket återspeglar konceptet med det europeiska medborgarinitiativet. 

Tävlingen väckte stort intresse bland elever och lärare från hela EU: Sammanlagt har mer än 400 videor lämnats in som visar de utmaningar som ungdomar eller deras samhällen står inför i dag. De tre vinnande lagen, som vann en studieresa till Bryssel, kom från Italien, Frankrike och Rumänien.

Tävlingen

Den 16 oktober 2023 lanserade kommissionen en videotävling för att öka medvetenheten om medborgarinitiativet bland unga européer och komplettera lanseringen av verktygslådan ”EU Democracy in Action – Have your say with the European Citizens’ Initiative (ECI)”för skolor.

Tävlingen riktade sig till studenter från hela EU under deras två sista år på gymnasiet. Under mottot ”ImagineEU” skapade och lämnade de in korta videor där de presenterade sina idéer om förändring på EU-nivå. Detta var ett unikt tillfälle för tonåringar att visa upp sina idéer, som en dag kan komma att stå i fokus för ett europeiskt medborgarinitiativ. Lärarna var lika entusiastiska: 

Denna tävling gav ungdomarna i vår skola möjlighet att identifiera, analysera och hitta lösningar på problemen i vårt samhälle. Det var en möjlighet och en upplevelse som vi tackar er för! Lycka till i framtiden! Grattis!

Dessa typer av tävlingar gör det möjligt för studenter att vidga sina vyer som EU-medborgare. Detta initiativ, genom att få eleverna att arbeta med ett annat ämne, förbättrade deras förmågor och utökade deras färdighetsuppsättning.

Det här initiativet var mycket meningsfullt för mina studenter eftersom de kunde se att de kunde lägga fram förslag för EU-institutionerna. De insåg att det fanns många aspekter som skulle kunna ändras i EU för att förbättra människors liv inom ramen för EU:s befogenheter.

I grupper på upp till sju elever från samma skola presenterade eleverna sina kreativa idéer i en kort video, som arbetar under överinseende av en eller två lärare. Över 400 videor togs emot och visade upp anmärkningsvärda idéer om åtgärder, bland annat att skydda miljön, integrera migranter, ta itu med utmaningarna med artificiell intelligens och anpassa utbildningssystemen till utmaningarna i vår värld. De 388 videoklipp som följde konkurrensreglerna offentliggjordes på tävlingens webbplats, vilket gav allmänheten möjlighet att utvärdera dem i en och en halv månad.

Deltagarna uppmanades att genomföra egna reklamkampanjer för sina videor och uppmuntra vänner och familj att stödja och rösta på sina idéer. Den offentliga omröstningen sågs som jämförbar med den insamlingsperiod för underskrifter som ett europeiskt medborgarinitiativ måste genomgå innan det kan lämnas in till kommissionen för svar.

Efter den första omgången av den offentliga omröstningen, som bestämde de 50 bästa videorna, utvärderade en jury videorna ytterligare och valde slutligen de tre vinnande lagen. Juryn  bestod av företrädare för medborgarinitiativet från EU-institutionerna, nationella myndigheter och organisationer i det civila samhället samt unga praktikanter från Europeiska kommissionen. 

De länder som lämnade in flest bidrag var Grekland (74), Spanien (70) och Portugal (56). Eleverna var mest intresserade av att komma med idéer om ämnen som allmän utbildning, yrkesutbildning och ungdomsfrågor. miljön, mänskliga rättigheter och demokrati. 

ImagineEU study trip: Souvenir video for winning students 

De tre vinnande lagen

Den 21 mars 2024 hedrades vinnarna i tävlingen ”ImagineEU” vid en prisceremoni i Europeiska kommissionens huvudkontor i Bryssel. De tre vinnande lagen från Frankrike, Italien och Rumänien deltog tillsammans med sina lärare i ett tre dagar långt studiebesök vid EU-institutionerna och andra institutioner. Titta på de vinnande videorna nedan. 

Rutorna förfiltrering av avfall: En blygsam idé om en värld fri från föroreningar (Lycée Paul Langevin från La Seyne Sur Mer, Frankrike)

Videon visar behovet av att spara vatten, främst genom handgjorda animationer.

Imagine EU 2023 : Grille Anti Déchets, une petite idée pour un monde dépollué

 

Europeiska centralbanken – E.C.E.B. (Liceo Galileo Galilei, från Legnano, Italien)

Gruppen föreslog att en europeisk centralbank skulle inrättas för att försörja EU-länderna, i syfte att diversifiera energikällorna, säkerställa ett konstant energiflöde och minska effekterna av kriser.

The European Central Energy Bank (E.C.E.B.) - Liceo Galileo Galilei, Legnano, Italy

 

Plattformenför debattklubbenrEUniON  (Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti, Rumänien)

Videon presenterar ”rEUniON” – en strukturerad miljö för välgrundade diskussioner om EU, som främjar en djupare förståelse för EU:s politik, utmaningar och effekter – i syfte att införa rEUniON-diskussionsklubbar på gymnasieskolor i hela EU.

rEUniON Debate Club Platform - Imagine EU

 

De tre vinnande lagen under prisutdelningen i Bryssel

The three winning teams of students with their teachers during the award ceremony in Brussels

Under resan fick teamen chansen att lära sig mer om EU:s funktionssätt och de olika EU-institutionernas roll. Utöver kommissionen besökte de Europaparlamentet, Parlamentarium och Europeiska historiens hus. Resan erbjöd också kulturella upplevelser, inklusive att ta en chokladverkstad och utforska Bryssel under typiskt belgiskt väder. Teamen tog sig tid att samla in och dela med sig av sina personliga erfarenheter, diskutera sina perspektiv på Europa och brainstorma idéer om hur de skulle kunna engagera sig mer.

 

Vad är verktygslådan ”EU Democracy in Action” för skolor?

Europeiska medborgarinitiativets verktygslåda för skolor är en interaktiv verktygslåda som utformats för att ge gymnasieelever de kunskaper och färdigheter som krävs för att de ska kunna bli aktiva och engagerade EU-medborgare. Under fyra moduler, var och en med olika inriktning, går eleverna från allmän information om EU till mer specifik information och verksamhet med anknytning till medborgarinitiativet. Kursen består av en elevs arbetsbok för användning i lektionen och för läxor. En lärarhandledning med lektionsplaner, svarsnycklar och ytterligare information. faktablad, videomaterial och PowerPoint-presentationer, och ett utgångstest. Verktygslådan finns på alla officiella EU-språk.

”Jag har frågat mina elever vad de tycker om materialet och jag måste säga att de har tyckt mycket om det. De visste inte mycket om det europeiska medborgarinitiativet, och de tyckte att materialet var intressant. De tyckte om det tillvägagångssätt som valts för att presentera allt och arbeta med informationen, och de gillade särskilt videorna, de tyckte att de var korta och tydliga, vilket de uppskattade.”

- Gymnasielärare från Spanien som testade verktygslådan 

EU Democracy In Action - Have Your Say with European Citizens' Initiative

Kan du komma på en konkret idé för att göra EU till en ännu bättre plats att leva på? 

Vad skulle din idé vara? Vilket av EU:s behörighetsområden är du intresserad av?

 

 

Ytterligare upplysningar: 

Upptäck initiativen som samlar in underskrifter nu!

Det europeiska medborgarinitiativet Steg för steg

Det europeiska medborgarinitiativet: Din rätt som EU-medborgare

Inspelning av webbseminariet där verktygslådan presenteras

Det europeiska medborgarinitiativet i siffror

Samarbeta med ambassadörerna för det europeiska medborgarinitiativet

 

Postare

Konstantina Mintzoli (olika betydelser)

Konstantina är senior kommunikationsstrateg (EU-frågor) och arbetar med kommunikationskampanjen för det europeiska medborgarinitiativet (2022–2024). Konstantina har en magisterexamen i internationell migration och en magisterexamen i politisk strategi och kommunikation. Sedan 2016 har hon haft olika kommunikationsrelaterade roller i FN- och EU-organ. 

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.