Direct naar de inhoud
Forum voor het Europees burgerinitiatief

De “ImagineEU”-wedstrijd voor middelbare scholen

Bijgewerkt op: 27 May 2024

De videowedstrijd ImagineEU riep jonge Europeanen op om te oefenen wat participatieve democratie betekent. Tieners in hun laatste twee jaar van het secundair onderwijs, uit de hele EU, werden uitgenodigd om na te denken over concrete ideeën die de burgers in de hele Unie ten goede zouden kunnen komen en die op EU-niveau zouden kunnen worden toegepast, in overeenstemming met het concept van het Europees burgerinitiatief (EBI). 

De wedstrijd kreeg veel belangstelling van studenten en docenten uit de hele EU: in totaal werden meer dan 400 video’s ingediend die de uitdagingen weergeven waarmee jongeren of hun gemeenschappen tegenwoordig worden geconfronteerd. De drie winnende teams, die een studiereis naar Brussel wonnen, kwamen uit Italië, Frankrijk en Roemenië.

De concurrentie

Op 16 oktober 2023 lanceerde de Europese Commissie een videowedstrijd om jonge Europeanen bewust te maken van het EBI en de publicatie van de toolkit “EU-democratie in actie – Geef uw mening met het Europees burgerinitiatief (EBI)”voor scholen aan te vullen.

De wedstrijd was bedoeld voor studenten in de laatste twee jaar van het secundair onderwijs, uit de hele EU. Onder het motto “ImagineEU” creëerden en dienden zij korte video’s in waarin zij hun ideeën voor verandering op Europees niveau presenteerden. Dit was een unieke gelegenheid voor tieners om hun ideeën onder de aandacht te brengen, die op een dag het middelpunt van een Europees burgerinitiatief zouden kunnen worden. De docenten waren even enthousiast: 

Deze wedstrijd gaf de jongeren van onze school de kans om de problemen van onze gemeenschap te identificeren, te analyseren en oplossingen te vinden. Het was een kans en een ervaring waarvoor wij u bedanken! Veel succes in de toekomst! Van harte gefeliciteerd!'

Met dit soort wedstrijden kunnen studenten hun horizon als Europese burgers verbreden. Dit initiatief, door de studenten aan een ander onderwerp te laten werken, verbeterde hun vaardigheden en breidde hun vaardigheden uit.'

'Dit initiatief was zeer zinvol voor mijn studenten, omdat ze konden zien dat ze voorstellen konden doen aan de EU-instellingen. Zij realiseerden zich dat er in de EU veel aspecten kunnen worden veranderd om het leven van mensen binnen de bevoegdheden van de EU te verbeteren.

In groepen van maximaal zeven studenten van dezelfde school presenteerden studenten hun creatieve ideeën in een korte video, werkend onder toezicht van een of twee leraren. Er werden meer dan 400 video's ontvangen met opmerkelijke ideeën voor actie, waaronder het beschermen van het milieu, het integreren van migranten, het aanpakken van de uitdagingen van kunstmatige intelligentie en het aanpassen van onderwijsstelsels aan de uitdagingen van onze wereld. De 388 video’s die aan de mededingingsregels voldeden, werden op de website van het vergelijkend onderzoek gepubliceerd, zodat het publiek ze anderhalve maand kon evalueren.

Deelnemers werden uitgenodigd om hun eigen promotiecampagnes voor hun video's uit te voeren en vrienden en familie aan te moedigen om hun ideeën te steunen en te stemmen. De openbare stemming werd beschouwd als vergelijkbaar met de periode voor het verzamelen van handtekeningen die een Europees burgerinitiatief moet doorlopen voordat het in aanmerking komt om bij de Commissie te worden ingediend voor een reactie.

Na deze eerste ronde van publieke stemming, die de top 50 video's bepaalde, evalueerde een jury de video's verder en selecteerde uiteindelijk de drie winnende teams. De jury bestond uit vertegenwoordigers van de EBI-gemeenschap van EU-instellingen, nationale autoriteiten en maatschappelijke organisaties, alsook jonge stagiairs van de Europese Commissie. 

De landen die de meeste inzendingen indienden waren Griekenland (74), Spanje (70) en Portugal (56). Studenten waren het meest geïnteresseerd in het verstrekken van ideeën over onderwerpen als onderwijs, opleiding en jeugd; het milieu; en mensenrechten en democratie. 

ImagineEU study trip: Souvenir video for winning students 

De 3 winnende teams

Op 21 maart 2024 werden de winnaars van de wedstrijd “ImagineEU” geëerd tijdens een prijsuitreiking op het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel. De drie winnende teams uit Frankrijk, Italië en Roemenië namen samen met hun docenten deel aan een driedaags studiebezoek aan de Europese instellingen en daarbuiten. Bekijk de winnende video's hieronder. 

De afvalfilternetten: een bescheiden idee voor een wereld zonder vervuiling (Lycée Paul Langevin uit La Seyne Sur Mer, Frankrijk)

De video toont de noodzaak om water te besparen, voornamelijk door middel van handgemaakte animatie.

Imagine EU 2023 : Grille Anti Déchets, une petite idée pour un monde dépollué

 

De Europese Centrale Energiebank - E.C.E.B. (Liceo Galileo Galilei, Legnano, Italië)

Het team stelde de oprichting voor van een Europese Centrale Energiebank (ECEB) om de EU-landen van energie te voorzien, teneinde de energiebronnen te diversifiëren, een constante energiestroom te waarborgen en de gevolgen van crises te beperken.

The European Central Energy Bank (E.C.E.B.) - Liceo Galileo Galilei, Legnano, Italy

 

Het platform van de rEUniON-debatclub (Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti, Roemenië)

In de video wordt “rEUniON” gepresenteerd – een gestructureerde omgeving voor geïnformeerde discussies over de EU, om een beter begrip van haar beleid, uitdagingen en impact te bevorderen – met als doel rEUniON-debatclubs op middelbare scholen in de hele EU in te voeren.

rEUniON Debate Club Platform - Imagine EU

 

De drie winnende teams tijdens de prijsuitreiking in Brussel

The three winning teams of students with their teachers during the award ceremony in Brussels

Tijdens de reis kregen de teams de kans om meer te weten te komen over de werking van de EU en de rol van de verschillende EU-instellingen. Naast de Commissie bezochten zij het Europees Parlement en het Parlementarium en het Huis van de Europese geschiedenis. De reis bood ook culturele ervaringen, waaronder het nemen van een chocoladeworkshop en het verkennen van Brussel onder typisch Belgisch weer. De teams namen de tijd om hun persoonlijke ervaringen te verzamelen en te delen, hun perspectieven op Europa te bespreken en te brainstormen over hoe ze meer betrokken konden raken.

 

Wat is de toolkit “EU-democratie in actie” voor scholen?

De EBI-toolkit voor scholen is een interactieve toolkit die is ontworpen om middelbare scholieren uit te rusten met de kennis en vaardigheden die hen in staat stellen actieve en betrokken EU-burgers te worden. Meer dan vier modules, elk met een andere focus, verschuiven leerlingen van algemene informatie over de EU naar meer specifieke informatie en activiteiten in verband met het EBI. De cursus bestaat uit een werkboek van de student voor gebruik in de les en voor huiswerk; een lerarengids met lesplannen, antwoordsleutels en verdere informatie; informatiebladen; videomateriaal en PowerPoint-presentaties; En een exit test. De toolkit is beschikbaar in alle officiële EU-talen.

“Ik heb mijn studenten gevraagd naar hun mening over de materialen en ik moet zeggen dat ze ze erg leuk vonden. Ze wisten niet veel over het Europees burgerinitiatief en vonden het materiaal interessant. Ze genoten van de gekozen aanpak om alles te presenteren en aan de informatie te werken, en ze vonden de video’s vooral leuk, ze vonden ze kort en duidelijk, wat ze op prijs stelden.”

- Onderwijzeres uit Spanje die de toolkit bestuurde 

EU Democracy In Action - Have Your Say with European Citizens' Initiative

Kunt u een concreet idee bedenken om van de EU een nog betere plek om te wonen te maken? 

Wat zou jouw idee zijn? In welk bevoegdheidsgebied van de EG bent u geïnteresseerd?

 

 

Aanvullende informatie: 

Ontdek de initiatieven die nu handtekeningen verzamelen!

Het Europees burgerinitiatief Stap voor stap

Het Europees burgerinitiatief: Uw recht als EU-burger

De opname van het webinar ter introductie van de toolkit

Het Europees burgerinitiatief in kerncijfers

Samenwerking met de ambassadeurs van het Europees burgerinitiatief

 

Auteurs

Konstantina Mintzoli (gemeente)

Konstantina is senior communicatiestrateeg (EU-aangelegenheden) en werkt aan de communicatiecampagne voor het Europees burgerinitiatief (2022-2024). Konstantina heeft een master in internationale migratie en een master in politieke strategie en communicatie. Sinds 2016 bekleedt ze verschillende communicatiegerelateerde functies bij VN- en EU-agentschappen. 

Reageren

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.