Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Toisen asteen oppilaitosten ”ImagineEU”-kilpailu

Päivitetty: 27/05/2024

ImagineEU-videokilpailussa nuoria eurooppalaisia kehotettiin harjoittamaan osallistavaa demokratiaa. Toisen asteen koulutuksensa kahden viimeisen vuoden aikana eri puolilta EU:ta tulleita nuoria kehotettiin pohtimaan konkreettisia ideoita, jotka voisivat hyödyttää kansalaisia kaikkialla unionissa ja joita voitaisiin toteuttaa EU:n tasolla eurooppalaisen kansalaisaloitteen mallin mukaisesti. 

Kilpailu sai paljon kiinnostusta opiskelijoilta ja opettajilta eri puolilta EU:ta: Yhteensä esitettiin yli 400 videota, jotka kuvaavat nuorten tai heidän yhteisöjensä tämänhetkisiä haasteita. Kolme voittajajoukkuetta, jotka voittivat opintomatkan Brysseliin, tulivat Italiasta, Ranskasta ja Romaniasta.

Kilpailu

Euroopan komissio käynnisti 16. lokakuuta 2023 videokilpailun, jonka tarkoituksena on lisätä nuorten eurooppalaisten tietoisuutta eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta ja täydentää kouluille tarkoitettua ”EU Democracy in Action – Have your say with the European Citizens’ Initiative (ECI)” -työkalupakkia.

Kilpailu oli suunnattu opiskelijoille, jotka ovat suorittaneet toisen asteen koulutuksen kahden viimeisen vuoden aikana eri puolilta EU:ta. Mottonaan ”ImagineEU” he loivat ja toimittivat lyhyitä videoita, joissa he esittelivät muutosideoitaan Euroopan tasolla. Tämä oli nuorille ainutlaatuinen tilaisuus esitellä ideoitaan, joista saattaa jonain päivänä tulla eurooppalaisen kansalaisaloitteen painopiste. Opettajat olivat yhtä innoissaan: 

Kilpailu antoi koulumme nuorille mahdollisuuden tunnistaa, analysoida ja löytää ratkaisuja yhteisömme ongelmiin. Se oli tilaisuus ja kokemus, josta kiitämme teitä! Onnea tulevaisuuteen! Onnittelut!

Tämäntyyppiset kilpailut antavat opiskelijoille mahdollisuuden laajentaa näköalojaan Euroopan kansalaisina. Tämä aloite, joka sai opiskelijat työskentelemään eri aiheen parissa, paransi heidän kykyjään ja laajensi heidän taitojaan.

Aloite oli erittäin merkityksellinen opiskelijoilleni, koska he näkivät, että he voisivat tehdä ehdotuksia EU:n toimielimille. He ymmärsivät, että EU:ssa on monia näkökohtia, joita voitaisiin muuttaa ihmisten elämän parantamiseksi EU:n toimivallan puitteissa.

Saman koulun enintään seitsemän oppilaan ryhmissä oppilaat esittelivät luovia ideoitaan lyhyessä videossa yhden tai kahden opettajan valvonnassa. Kuulemiseen saatiin yli 400 videota, joissa esiteltiin merkittäviä toimintaideoita, joita olivat muun muassa ympäristönsuojelu, maahanmuuttajien kotouttaminen, tekoälyn haasteisiin vastaaminen ja koulutusjärjestelmien mukauttaminen maailman haasteisiin. Kilpailusääntöjen mukaiset 388 videota julkaistiin kilpailun verkkosivustolla, ja yleisöllä oli mahdollisuus arvioida niitä puolentoista kuukauden ajan.

Osallistujia pyydettiin toteuttamaan omia mainoskampanjoitaan videoilleen ja kannustamaan ystäviään ja perhettään tukemaan ideoitaan ja äänestämään niiden puolesta. Kansalaisäänestyksen katsottiin vastaavan allekirjoitusten keruuaikaa, joka eurooppalaisen kansalaisaloitteen on käytävä läpi ennen kuin se voidaan toimittaa komissiolle vastausta varten.

Tämän ensimmäisen julkisen äänestyskierroksen jälkeen, joka määritti 50 parasta videota, tuomaristo arvioi videot edelleen ja valitsi lopulta kolme voittajajoukkuetta. Palkintolautakuntaan kuului kansalaisaloiteyhteisön edustajia EU:n toimielimistä, kansallisista viranomaisista ja kansalaisyhteiskunnan organisaatioista sekä nuoria harjoittelijoita Euroopan komissiosta. 

Eniten ilmoittautuneita maita olivat Kreikka (74), Espanja (70) ja Portugali (56). Opiskelijoita kiinnosti eniten ajatusten tarjoaminen esimerkiksi koulutuksesta ja nuorisosta. ympäristö; sekä ihmisoikeudet ja demokratia. 

ImagineEU study trip: Souvenir video for winning students 

Kolme voittajajoukkuetta

”ImagineEU”-kilpailun voittajat palkittiin 21. maaliskuuta 2024 palkintoseremoniassa Euroopan komission päätoimipaikassa Brysselissä. Kolme voittajajoukkuetta Ranskasta, Italiasta ja Romaniasta sekä heidän opettajansa osallistuivat kolmipäiväiselle tutustumisvierailulle EU:n toimielimiin ja muualle maailmaan. Katso voittajavideot alta. 

Jätteensuodatusverkot:  vaatimaton ajatus saasteettomasta maailmasta (Lycée Paul Langevin, La Seyne Sur Mer, Ranska)

Video havainnollistaa tarvetta säästää vettä, pääasiassa käsintehdyllä animaatiolla.

Imagine EU 2023 : Grille Anti Déchets, une petite idée pour un monde dépollué

 

Euroopan keskuspankki - E.C.E.B. (Liceo Galileo Galilei, Legnano, Italia)

Ryhmä ehdotti, että perustettaisiin Euroopan keskuspankki (E.C.E.B), joka toimittaisi energiaa EU-maille, jotta voitaisiin monipuolistaa energialähteitä, varmistaa jatkuva energiavirta ja vähentää kriisien vaikutuksia.

The European Central Energy Bank (E.C.E.B.) - Liceo Galileo Galilei, Legnano, Italy

 

rEUniON-keskustelufoorumi (Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti, Romania)

Videolla esitellään ”rEUniON” – jäsennelty ympäristö EU:sta käytävälle tietoon perustuvalle keskustelulle, joka edistää EU:n politiikkojen, haasteiden ja vaikutusten syvällisempää ymmärtämistä. Tavoitteena on perustaa rEUniON-keskustelukerhoja lukioihin eri puolille EU:ta.

rEUniON Debate Club Platform - Imagine EU

 

Kolme voittajajoukkuetta palkintoseremoniassa Brysselissä

The three winning teams of students with their teachers during the award ceremony in Brussels

Matkan aikana tiimeillä oli mahdollisuus oppia lisää EU:n toiminnasta ja EU:n eri toimielinten roolista. Komission lisäksi he vierailivat Euroopan parlamentissa ja Parlamentariumissa sekä Euroopan historian talossa. Matka tarjosi myös kulttuurikokemuksia, kuten suklaatyöpajan ja Brysseliin tutustumisen tyypillisessä belgialaisessa säässä. Tiimit keräsivät ja jakoivat henkilökohtaisia kokemuksiaan, keskustelivat näkökulmistaan Eurooppaan ja ideoivat, miten he voisivat osallistua enemmän.

 

Mikä on ”EU Democracy in Action” -välineistö kouluille?

Eurooppalaisen kansalaisaloitteen työkalupakki kouluille on interaktiivinen työkalupakki, jonka tarkoituksena on antaa lukiolaisille tietoja ja taitoja, joiden avulla heistä voi tulla aktiivisia ja sitoutuneita EU:n kansalaisia. Oppilaat ovat siirtymässä EU:ta koskevasta yleisestä tiedosta eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen liittyvään yksityiskohtaisempaan tietoon ja toimintaan neljässä moduulissa, joista jokaisella on eri painopiste. Kurssi koostuu oppilaan työkirjasta, jota käytetään oppitunnilla ja kotitehtävissä. opettajan opas, jossa on tuntisuunnitelmat, vastausavaimet ja lisätietoja; tietosivut; videomateriaali ja PowerPoint-esitykset; ja poistumistesti. Työkalupakki on saatavilla kaikilla EU:n virallisilla kielillä.

”Olen kysynyt oppilailtani heidän mielipiteitään materiaaleista, ja minun on sanottava, että he ovat pitäneet niistä erittäin paljon. He eivät tienneet paljon eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta, ja heidän mielestään materiaalit olivat kiinnostavia. He nauttivat lähestymistavasta, joka oli valittu kaiken esittämiseen ja tietojen työstämiseen, ja he pitivät erityisesti videoista, pitivät niitä lyhyinä ja selkeinä, mitä he arvostivat.”

- Toisen asteen opettaja Espanjasta, joka pilotoi työkalupakkia 

EU Democracy In Action - Have Your Say with European Citizens' Initiative

Voitko kuvitella konkreettista ajatusta siitä, että EU:sta tehtäisiin vielä parempi paikka asua? 

Mikä sinun ideasi olisi? Mistä EY:n toimivaltaan kuuluvasta alasta olet kiinnostunut?

 

 

Lisätietoja: 

Tutustu aloitteisiin, jotka keräävät allekirjoituksia nyt!

Eurooppalainen kansalaisaloite vaihe vaiheelta

Eurooppalainen kansalaisaloite: Oikeutesi EU:n kansalaisena

Verkkoseminaarin tallenne, jossa esitellään työkalupakki

Eurooppalainen kansalaisaloite avainlukuina

Tee yhteistyötä eurooppalaisen kansalaisaloitteen lähettiläiden kanssa

 

Laatijat

Konstantina Mintzoli (täsmennyssivu)

Konstantina on johtava viestintästrategi (EU-asiat), joka työskentelee eurooppalaisen kansalaisaloitteen viestintäkampanjan (2022–2024) parissa. Konstantinalla on maisterin tutkinto kansainvälisestä muuttoliikkeestä ja maisterin tutkinto poliittisesta strategiasta ja viestinnästä. Vuodesta 2016 lähtien hän on toiminut erilaisissa viestintään liittyvissä tehtävissä YK:ssa ja EU:n virastoissa. 

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.