Preskoči na glavno vsebino
Forum evropske državljanske pobude

Natečaj „ImagineEU“ za srednje šole

Spremenjeno dne: 27/05/2024

Natečaj za videoposnetek ImagineEU je mlade Evropejce in Evropejke pozval, naj vadijo, kaj pomeni participativna demokracija. Najstniki v zadnjih dveh letih srednješolskega izobraževanja iz vse EU so bili pozvani, naj razmislijo o konkretnih zamislih, ki bi lahko koristile državljanom po vsej Uniji in bi se lahko izvajale na ravni EU, pri čemer bi se odražal koncept evropske državljanske pobude. 

Natečaj je pritegnil veliko zanimanja študentov in učiteljev iz vse EU: skupaj je bilo predloženih več kot 400 videoposnetkov, ki prikazujejo izzive, s katerimi se danes soočajo mladi ali njihove skupnosti. Tri zmagovalne ekipe, ki so zmagale na študijskem potovanju v Bruselj, so prihajale iz Italije, Francije in Romunije.

Tekmovanje

Evropska komisija je 16. oktobra 2023 objavila video natečaj za ozaveščanje mladih Evropejcev o evropski državljanski pobudi in dopolnitev zbirke orodij „Demokracija EU v praksi – povejte svoje mnenje z evropsko državljansko pobudo“za šole.

Natečaj je bil namenjen dijakom zadnjih dveh letnikov srednješolskega izobraževanja iz vse EU. Pod geslom „ImagineEU“ so ustvarili in predložili kratke videoposnetke, v katerih so predstavili svoje zamisli za spremembe na evropski ravni. To je bila edinstvena priložnost za najstnike, da predstavijo svoje zamisli, ki bi lahko nekega dne postale osrednja tema evropske državljanske pobude. Tudi učitelji so bili navdušeni: 

Natečaj je mladim na naši šoli omogočil, da prepoznajo, analizirajo in najdejo rešitve za probleme naše skupnosti. To je bila priložnost in izkušnja, za katero se vam zahvaljujemo! Srečno v prihodnosti! Čestitke!

Tovrstnatekmovanja študentom omogočajo, da razširijo svoja obzorja kot evropski državljani. Ta pobuda je s tem, ko so učenci delali na drugem predmetu, izboljšala njihove sposobnosti in razširila njihov nabor spretnosti.

„Ta pobuda je bila zelo pomembna za moje dijake, saj so lahko videli, da lahko dajejo predloge institucijam EU. Spoznali so, da je v EU veliko vidikov, ki bi jih lahko spremenili, da bi izboljšali življenje ljudi v okviru pristojnosti EU.

V skupinah do sedmih dijakov iz iste šole so dijaki predstavili svoje ustvarjalne ideje v kratkem videu, delo pa je potekalo pod nadzorom enega ali dveh učiteljev. Prejetih je bilo več kot 400 videoposnetkov, v katerih so bile predstavljene izjemne zamisli za ukrepanje, ki so vključevale varstvo okolja, vključevanje migrantov, reševanje izzivov umetne inteligence in prilagajanje izobraževalnih sistemov izzivom našega sveta. 388 videov, ki so bili v skladu s pravili natečaja, je bilo objavljenih na spletni strani natečaja, kar je javnosti omogočilo, da jih oceni mesec in pol.

Udeleženci so bili povabljeni, da izvedejo lastne promocijske kampanje za svoje videoposnetke, ki spodbujajo prijatelje in družino, da podprejo in glasujejo za svoje ideje. Javno glasovanje je bilo ocenjeno kot primerljivo z obdobjem zbiranja podpisov, ki ga mora evropska državljanska pobuda prestati, preden se lahko predloži Komisiji v odgovor.

Po tem prvem krogu javnega glasovanja, ki je določil najboljših 50 videov, je žirija nadalje ocenila videoposnetke in na koncu izbrala tri zmagovalne ekipe. Žirijo  so sestavljali predstavniki skupnosti evropske državljanske pobude iz institucij EU, nacionalnih organov in organizacij civilne družbe ter mladi pripravniki iz Evropske komisije. 

Države, ki so predložile največ vnosov, so bile Grčija (74), Španija (70) in Portugalska (56). Študente je najbolj zanimalo zagotavljanje zamisli o temah, kot so izobraževanje, usposabljanje in mladina; okolje; ter človekove pravice in demokracijo. 

ImagineEU study trip: Souvenir video for winning students 

Tri zmagovalne ekipe

Zmagovalci natečaja „ImagineEU“ so bili 21. marca 2024 počaščeni na slovesni podelitvi nagrad na sedežu Evropske komisije v Bruslju. Tri zmagovalne ekipe iz Francije, Italije in Romunije so se skupaj s svojimi učitelji udeležile tridnevnega študijskega obiska evropskih institucij in širše. Oglejte si zmagovalne videoposnetke spodaj. 

Omrežja za filtriranjeodpadkov: skromna zamisel za svet brez onesnaževanja (Lycée Paul Langevin iz La Seyne Sur Mer, Francija)

Video prikazuje potrebo po varčevanju z vodo, predvsem z ročno izdelano animacijo.

Imagine EU 2023 : Grille Anti Déchets, une petite idée pour un monde dépollué

 

Evropska centralna banka za energijo – E.C.E.B. (Liceo Galileo Galilei, Legnano, Italija)

Skupina je predlagala ustanovitev Evropske centralne energetske banke (E.C.E.B) za oskrbo držav EU, da bi diverzificirali vire energije, zagotovili stalen pretok energije in zmanjšali vpliv kriz.

The European Central Energy Bank (E.C.E.B.) - Liceo Galileo Galilei, Legnano, Italy

 

Platforma debatnega kluba rEUniON (Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti, Romunija)

Videoposnetek predstavlja „rEUniON“ – strukturirano okolje za informirane razprave o EU, ki spodbuja globlje razumevanje njenih politik, izzivov in učinka – z namenom uvedbe debatnih klubov rEUniON v srednjih šolah po vsej EU.

rEUniON Debate Club Platform - Imagine EU

 

Tri zmagovalne ekipe na podelitvi nagrad v Bruslju

The three winning teams of students with their teachers during the award ceremony in Brussels

Med potovanjem so imele ekipe priložnost izvedeti več o delovanju EU in vlogi različnih institucij EU. Poleg Komisije so obiskali Evropski parlament in Parlamentarium ter Hišo evropske zgodovine. Potovanje je ponudilo tudi kulturna doživetja, vključno s čokoladno delavnico in raziskovanjem Bruslja v tipičnem belgijskem vremenu. Ekipe so si vzele čas, da so zbrale in izmenjale svoje osebne izkušnje, razpravljale o svojih pogledih na Evropo in zbirale zamisli o tem, kako bi se lahko bolj vključile.

 

Kaj je zbirka orodij „Demokracija EU v praksi“ za šole?

Zbirka orodij za evropsko državljansko pobudo za šole je interaktivna zbirka orodij, namenjena opremljanju srednješolcev z znanjem in spretnostmi, ki jim bodo omogočile, da postanejo aktivni in angažirani državljani EU. Učenci prehajajo od splošnih informacij o EU k bolj specifičnim informacijam in dejavnostim, povezanim z evropsko državljansko pobudo, in sicer z več kot štirih modulov, od katerih ima vsak drugačen poudarek. Tečaj je sestavljen iz delovnega zvezka dijaka, ki se uporablja pri pouku in domačih nalogah; vodič za učitelje z učnimi načrti, ključi za odgovore in dodatnimi informacijami; informativni pregledi; video gradivo in predstavitve v PowerPointu; in izhodnega testa. Zbirka orodij je na voljo v vseh uradnih jezikih EU.

„Svoje učence sem vprašal za mnenje o gradivu in moram reči, da so jim bili zelo všeč. O evropski državljanski pobudi niso vedeli veliko in gradivo se jim je zdelo zanimivo. Uživali so v izbranem pristopu, da so predstavili vse in delali na informacijah, še posebej pa so jim bili všeč videoposnetki, ki so se jim zdeli kratki in jasni, kar so cenili.“

srednješolski učitelj iz Španije, ki je vodil zbirko orodij 

EU Democracy In Action - Have Your Say with European Citizens' Initiative

Si lahko zamislite konkretno zamisel, da bi EU postala še boljši kraj za življenje? 

Kakšna bi bila vaša zamisel? Katero področje pristojnosti Evropske komisije vas zanima?

 

 

Dodatne informacije: 

Odkrijte pobude, ki zbirajo podpise zdaj!

Evropska državljanska pobuda Korak za korakom

Evropska državljanska pobuda: Pravica, ki jo imate kot državljan EU

Posnetek spletnega seminarja, na katerem je predstavljena zbirka orodij

Evropska državljanska pobuda v ključnih številkah

Sodelujte z ambasadorji evropske državljanske pobude

 

Avtorji člankov

Konstantina Mintzoli

Konstantina je višja komunikacijska strateginja (zadeve EU), ki se ukvarja s komunikacijsko kampanjo evropske državljanske pobude (2022–2024). Konstantina ima magisterij iz mednarodnih migracij ter magisterij iz politične strategije in komuniciranja. Od leta 2016 ima različne vloge na področju komuniciranja v agencijah ZN in EU. 

Komentiraj

Za dodajanje komentarjev se morate avtenticirati ali registrirati.
Izjava o omejitvi odgovornosti: Mnenja, izražena na forumu o evropski državljanski pobudi, odražajo izključno mnenja avtorjev in nikakor ne odražajo stališč Evropske komisije ali Evropske unije.