Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Cei cinci factori ai succesului în spatele platformei de capacitare a cetățenilor estonieni

Actualizat la: 28/06/2023

După ce și-a recâștigat libertatea în 1991, Estonia a devenit un pionier în domeniul guvernării digitale și al e-guvernanței, iar națiunea baltică mică a pus în aplicare soluții inovatoare pentru a consolida procesul democratic. Una dintre cele mai remarcabile realizări în acest sens este instituirea „inițiativei populare”, Rahvaalgatus.ee, o platformă digitală care le permite cetățenilor să participe la elaborarea politicilor și legislației țării lor. Concentrându-se pe cinci factori, am văzut cum, în doar șapte ani, platforma s-a transformat de la un site de nișă la un nume de familie, având puterea de a iniția dezbateri publice și de a modifica legislația.

Dar, în primul rând, este necesar să înțelegem legislația. La fel ca inițiativa cetățenească europeană (ICE), platforma le permite cetățenilor estonieni să propună, să discute și să elaboreze în colaborare noi legi și politici prin valorificarea instrumentelor digitale moderne. În loc de un milion de semnături ale ICE, în cazul estonian aveți nevoie de 1000 de semnături pentru a trimite inițiativa dumneavoastră Parlamentului sau de de semnături din partea a 1 % dintre cetățenii unei municipalități locale pentru a o trimite municipalității respective.

Recent, platforma și-a sărbătorit cea de-a 7-a aniversare. În această perioadă, s-au acordat peste 500 000 de semnături (peste o treime din populația estoniană, echivalentul în UE ar fi de 200 milioane de semnături), 119 de inițiative au fost trimise Parlamentului, 60 au fost trimise municipalităților locale (aproximativ jumătate din toate municipalitățile locale au primit o inițiativă prin intermediul Rahvaalgatus.ee), iar baza sa de utilizatori continuă să crească rapid. Numărul utilizatorilor Rahvaalgatus este comparabil cu numărul de semnături digitale exprimate la alegerile pentru Parlamentul European din Estonia din 2019.

Figure 1. How many digital votes were cast in the Estonian elections from 2005-2023: KOV-local municipality elections, RK- parliament elections, EP- European Parliament elections.

Figura 1. Câte voturi în format digital au fost exprimate la alegerile din Estonia din perioada 2005-2023: Alegerile locale KOV, alegerile parlamentare din RK, alegerile parlamentare PE – alegerile pentru Parlamentul European.

 

Dacă analizăm numărul de voturi pe care cei 101 de membri ai Parlamentului l-au obținut la alegerile din 2023 și îl comparăm cu numărul de semnături pentru cele mai populare 101 inițiative din Rahvaalgatus.ee, observăm că acestea sunt similare. Urmând tendința actuală, următoarele 500 000 de semnături ar trebui să apară în următorii doi ani, dar putem afirma deja cu siguranță că Rahvaalgatus.ee și ecosistemul din jurul său au determinat participarea mai regulată a cetățenilor la politică decât orice altceva în Estonia (pe lângă votul propriu-zis).

Figure 2. The number of signatures the top 101 Rahvaalgatus.ee initiatives got (orange) vs votes that 101 parliament members got (blue) in the last elections.

Figura 2. Numărul de semnături ale primelor 101 inițiative Rahvaalgatus.ee au primit (portocaliu) comparativ cu voturile primite de 101 de deputați (albastru) la ultimele alegeri.

 

În acești ani am văzut că câteva inițiative au devenit legi. De exemplu, inițiativa din 2019 privind interzicerea fermelor de blană din Estonia, care a condus la interzicerea fermelor de blană de către Parlament începând din iulie 2023, și petiția din 2020 de modificare a Legii familiei, care propune modificarea familiei care discriminează cuplurile de același sex și asigură dreptul lor constituțional la egalitate de tratament, ceea ce a dus la legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex începând din iunie 2023. Multe probleme locale au primit discuții atât de necesare, iar o multitudine de subiecte au ajuns în atenția publicului. Unul dintre aceste subiecte în 2022 a fost chestiunea prestațiilor familiale. În cadrul Adunării de Cooperare din Estonia, am intervievat cele două femei care au sprijinit această inițiativă – Teele și Liina. Inițiativa lor nu a transformat-o într-o lege, ci, potrivit propriilor cuvinte, au putut utiliza platforma pentru a deschide întreaga dezbatere publică pe această temă și pentru a rupe tăcerea din jurul ei. În plus, aceștia au afirmat că inițiativa lor a fost motivată de guvernul care a înăsprit legea și nu a respectat normele de bună practică legislativă, acționând într-un fel ca un protest împotriva guvernului care a acuzat toate celelalte părți. La un an de la această dată, autorii au lansat o nouă inițiativă populară pentru a reveni asupra legii, iar noul guvern a sprijinit în retorică ideea de a rescrie o mare parte din legislația privind prestațiile familiale, care se presupune că a fost pripită. Aceasta înseamnă că platforma a permis cetățenilor nu numai să își exprime opinia în fața Parlamentului, ci și să aibă un impact măsurabil real asupra procesului legislativ. 

Graphic of all Estonian Initiatives - 538 Discussions, 381 Initiatives, 544513 Signatures, 180+19 Sent

În analiza noastră, acest succes al platformei poate fi atribuit unui număr de cinci factori-cheie, care s-au aflat în avangarda activității noastre:

  1. Accesibilitatea: Rahvaalgatus.ee este conceput pentru a fi ușor de utilizat și ușor accesibil tuturor cetățenilor, indiferent de expertiza lor tehnologică. Acest lucru a redus în mod semnificativ barierele în calea participării civice și a permis unei game mai largi de voci să contribuie la procesul democratic.
  2. Transparență: Platforma promovează transparența în materie de guvernanță, facilitând urmărirea de către cetățeni a progreselor înregistrate de propunerile lor și monitorizarea modului în care acestea sunt abordate de guvern. Întrucât puteți urmări procedurile unei inițiative pe care ați susținut-o, acest lucru a stimulat un sentiment de încredere între guvern și cetățenii săi, ceea ce a dus la o implicare civică sporită. 
    Timeline: Co-creation - Signing - In Riigikogu - Follow-up
  3. Colaborarea: Rahvaalgatus.ee încurajează colaborarea, permițându-le utilizatorilor să își prezinte observațiile și să discute reciproc propunerile, dispunând de o etapă obligatorie de creare în comun (minimum 3 zile). Această caracteristică a condus la propuneri mai cuprinzătoare și mai cuprinzătoare, întrucât utilizatorii se pot baza reciproc pe ideile celorlalți și pot aborda eventualele deficiențe, găsindu-și, în același timp, reciproc și combinând inițiative similare într-una singură.
  4. Capacitatea de reacție: Parlamentul estonian a demonstrat un angajament ferm de a lua în serios propunerile privind Rahvaalgatus.ee. Prin implicarea ideilor cetățenilor și prin integrarea feedbackului acestora în procesul legislativ, parlamentul a demonstrat că apreciază contribuția constituenților săi, consolidând și mai mult procesul democratic din Estonia.
  5. Integrarea cu e-guvernanța: Rahvaalgatus.ee este integrat fără probleme în infrastructura de e-guvernanță existentă a Estoniei, cum ar fi sistemul electronic de cărți de identitate, ID-ul mobil centrat pe cartela SIM și omologul său mai nou axat pe smartphone-uri: identificatorul Smart-ID. Această integrare a făcut ca participarea cetățenilor la procesul democratic să fie și mai convenabilă, stimulând și mai mult adoptarea platformei.

În ultimii 1,5 ani în care am fost ambasador al ICE, a fost o bucurie să recunoaștem că aceste elemente fundamentale sunt prezente și în ICE și că logica generală este foarte asemănătoare cu activitatea noastră. Dacă statele membre își dezvoltă și popularizează instrumentele naționale pentru a le permite cetățenilor să participe la legislația statului, există șanse ca tot mai mulți oameni să privească și la nivelul UE, creând o sinergie extinsă de participare sporită a cetățenilor la politică, ceea ce, la rândul său, legitimează sistemul nostru democratic.

Autori

Karl-Hendrik Pallo

Karl-Hendrik Pallo lucrează ca expert în democrație în cadrul Adunării estoniene pentru cooperare, oferind cetățenilor posibilitatea de a avea un cuvânt mai greu de spus în procesul decizional și promovând democrația participativă la nivel local și național. Este, de asemenea, ambasador al ICE.

Înființată de președintele Estoniei în 2007, Adunarea de cooperare estoniană este un centru de competență care sprijină dezvoltarea democrației participative, promovează democrația în rândul tinerilor și publică Raportul estonian privind dezvoltarea umană, care identifică și monitorizează problemele care afectează dezvoltarea pe termen lung a Estoniei.

Una dintre activitățile principale ale Karl și ale colegilor săi este gestionarea unei platforme de inițiativă cetățenească care promovează (e-) democrația, permițând cetățenilor să elaboreze digital și să trimită propuneri colective semnate guvernelor locale și Parlamentului Estoniei. Platforma le permite cetățenilor să mobilizeze și să solicite modificări legislative și soluții la problemele societale la nivel local și național.

https://citizens-initiative.europa.eu/spread-word/eci-ambassadors/karl-hendrik-pallo-estonian-cooperation-assembly_en

 

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.