Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Coordonatorul finlandez al Inițiativei Right2Water: „În ciuda tuturor provocărilor, campania noastră rămâne unul dintre punctele forte ale carierei mele!”

Actualizat la: 17/12/2020

Right2Water, lansată în 2012, a fost prima inițiativă cetățenească europeană care a atins cu succes pragul de 1 milioane de semnături. Opt ani mai târziu, organizatorul finlandez al campaniei evaluează progresele înregistrate în ceea ce privește legislația UE în raport cu rezultatele preconizate și le oferă sfaturi organizatorilor de inițiative și militanților.

Pentru acest articol, Aku Aarva, ambasadorul inițiativei cetățenești europene în Finlanda, a intervievat Merja Launis. Merja este consilier special în cadrul JHL – Uniunea serviciilor publice și de protecție socială din Finlanda și a fost responsabilă de coordonarea campaniei Right2Water din Finlanda.

Launis

Right2Water este o campanie menită să angajeze Uniunea Europeană și statele membre să pună în aplicare dreptul omului la apă și la salubritate. Inițiativa cetățenească europeană a reprezentat peste 120 de ONG-uri și a fost sprijinită de sindicate germane și austriece. A devenit prima inițiativă cetățenească europeană care a colectat peste un milion de semnături. Cum ați fost implicat?

Am fost implicat în demararea și conceperea campaniei finlandeze, întrucât sindicatul meu JHL (Sindicatul sectoarelor public și social) a coordonat campania Right2Water din Finlanda în perioada 2012-2013. Campania din Finlanda a fost desfășurată în comun de nouă sindicate din sectorul public.

Inițiatorul și principalul organizator al campaniei Right2Water a fost organizația-umbrelă europeană EPSU (Uniunea Europeană a Serviciilor Publice). În Finlanda, am colectat aproape 15 000 de semnături, cu mult peste pragul minim de 9 750.

Am conceput campania astfel încât să corespundă „peisajului finlandez”, de exemplu, am modificat puțin sloganul campaniei „Apa este un drept al omului” pentru a citi „Apa este un drept de bază” („Vesi on peruto keus” în limba finlandeză), care a fost mai familiarizat și utilizat atunci când se face referire la Constituția finlandeză.

Right2Water a fost prima inițiativă care a îndeplinit cerințele inițiativei cetățenești europene. De ce a fost încununat de succes și cum ați simțit când ați atins obiectivul?

În 2012, inițiativa cetățenească europeană a reprezentat o nouă formă de participare a cetățenilor din UE – a stârnit interes. Dar principalul lucru a fost că tema a fost ușor de identificat. Apa este ceva de care au nevoie toți oamenii în viața de zi cu zi și nimic din societatea noastră nu ar putea funcționa fără apă. Apa și salubritatea nu ar trebui să fie mărfuri, ci un drept universal, accesibil tuturor.

Încă din anii 1990,am avut experiențe negative în ceea ce privește privatizarea lucrărilor de alimentare cu apă în Europa și la nivel mondial, în care serviciile furnizate de companii multinaționale private s-au dovedit a fi prea costisitoare pentru cetățeni și de proastă calitate. Desigur, ne-am simțit minunat atunci când campania a reușit și și-a atins obiectivul. Cu toate acestea, lucrările continuă și amenințările legate de privatizarea apei nu s-au încheiat.

Legislația UE a înregistrat unele progrese în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor inițiativei „Right2Water”, dar nu este încă destul de satisfăcătoare.

Ce a adoptat o comunicare ca răspuns la inițiativa Right2Water în 2014. La 1 iulie 2015, Comisia Europeană a publicat o foaie de parcurs pentru evaluarea Directivei privind apa potabilă. În decembrie 2019, Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord cu privire la normele modernizate ale UE de îmbunătățire a calității apei potabile pe baza celor mai recente standarde, sporind accesul la apă pentru toți și sporind transparența în acest sector esențial. În opinia dumneavoastră, acest răspuns a fost suficient?

Răspunsul Comisiei nu a fost suficient. Prima propunere legislativă esteDirectiva reformată privind apa potabilă, care răspunde cel puțin parțial cerințelor inițiativei Right2Water.

Care este opinia dumneavoastră cu privire la procesul ICE? Ce avantaje vedeți și care sunt provocările? Cum l-ați dezvolta în continuare?

Procesuls-a îmbunătățit probabil, dar, odată cu această primă inițiativă cetățenească europeană, au existat multe probleme tehnice și administrative, în special în ceea ce privește colectarea semnăturilor, deoarece reglementările naționale erau diferite. 

Dacă există prea multă birocrație, participarea ONG-urilor mai mici este dificilă. Ar fi o rușine dacă numai ONG-urile bine stabilite ar putea reuși să desfășoare și să prezinte inițiative.

Ce ați spune celor care doresc să inițieze o inițiativă cetățenească europeană?

OH, am multe sfaturi pentru dumneavoastră:

Planificați cu atenție campania. Planificați-vă cu atenție mesajele-cheie. Alegeți cu atenție ambasadorii campaniei. Asigurați-vă că dispuneți de timp, resurse și expertiză suficiente, atât în ceea ce privește aspectele de fond, cât și măsurile tehnice. Construiți o coaliție solidă pentru a colabora cu toți partenerii dumneavoastră și pentru a vă asigura că sunt implicați, inclusiv în ceea ce privește conducerea. De preferință, să angajeze un coordonator de proiect. Menținerea intensității campaniei pentru un an întreg reprezintă o provocare.

Cu toate acestea, în ciuda tuturor provocărilor, campania noastră cu prima inițiativă cetățenească europeană de succes rămâne cu siguranță unul dintre punctele forte ale carierei mele!

Organizatorii inițiativei cetățenești europene Right2Water au solicitat Comisiei Europene să se asigure că toți cetățenii UE se bucură de dreptul la apă și la salubritate. Aceștia au solicitat, de asemenea, ca alimentarea cu apă și gestionarea resurselor de apă să fie excluse din domeniul de aplicare al normelor privind piața internă și al liberalizării și au îndemnat Comisia să își intensifice eforturile pentru a obține acces universal la apă și la salubritate în întreaga lume, unde 800 de milioane de persoane nu au încă acces la apă și peste 2 miliarde de persoane nu au acces la servicii de salubrizare.

Inițiativa cetățenească europeană Right2Water a devenit prima inițiativă cetățenească europeană care a colectat peste 1 milioane de semnături din 7 de țări, colectând în total peste 1.6 milioane de semnături validate.

aku1

Autori

AKU Aarva

AKU Aarva este directorul executiv al Mișcării Europene din Finlanda și membru al grupului de politici internaționale al Mișcării Europene privind democrația, participarea cetățenilor și valorile fundamentale. Înainte de a fi numit director executiv în aprilie 2017, a deținut diverse funcții de conducere în cadrul ONG-urilor implicate în dezvoltarea învățământului superior. În cadrul Mișcării Europene Finlanda, este responsabil de toate operațiunile naționale și internaționale ale ONG-ului, inclusiv de gestionarea personalului, operațiunile financiare și relațiile publice. Are o experiență dovedită în calitate de reformator organizațional, manager, profesionist administrativ, responsabil cu punerea în aplicare și proiectant al unor proiecte importante de comunicare ale UE. AKU este un jucător de echipă analitică cu o mentalitate precisă.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?