Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Finlands samordnare för initiativet Right2Water: ”Trots alla utmaningar är vår kampanj fortfarande en av höjdpunkterna i min karriär!”

Uppdaterades den: 17/12/2020

Right2Water, som lanserades 2012, var det första europeiska medborgarinitiativet som med framgång nådde tröskeln på 1 miljoner underskrifter. Åtta år senare utvärderar den finska kampanjorganisatören framstegen i EU-lagstiftningen mot de förväntade resultaten och delar med sig av råd till organisatörer och kampanjdeltagare.

I denna artikel intervjuades Merja Launis, ambassadör för det europeiska medborgarinitiativet i Finland. Merja är en särskild rådgivare vid JHL – Finlands folk- och välfärdsförening och ansvarade för samordningen av Right2Water i Finland.

Launis

Right2Water är en kampanj för att få EU och medlemsstaterna att genomföra den mänskliga rätten till vatten och sanitet. Det europeiska medborgarinitiativet bestod av mer än 120 icke-statliga organisationer och stöddes av tyska och österrikiska fackföreningar. Det blev det första europeiska medborgarinitiativet som samlade in mer än en miljon underskrifter. Hur var du involverad?

Jag deltog i starten och utformningen av den finska kampanjen, eftersom min fackförening JHL (fackföreningen för den offentliga sektorn och välfärdssektorn) samordnade kampanjen Right2Water i Finland 2012–2013. Kampanjen i Finland genomfördes gemensamt av nio fackföreningar inom den offentliga sektorn.

Initiativtagare till och huvudarrangör av Right2Water var vår europeiska paraplyorganisation Epsu (European Public Service Union). I Finland samlade vi in nästan 15 000 underskrifter, långt över minimitröskeln på 9 750.

Vi utformade kampanjen för att matcha det finska landskapet, till exempel ändrade vi lite kampanjsloganen ”Vatten är en mänsklig rättighet” till ”Vatten är en grundläggande rättighet” (”Vesi on perusoikeus” på finska), som blev mer bekant och användes när man hänvisade till Finlands grundlag.

Right2Water var det första initiativet för att uppfylla kraven i det europeiska medborgarinitiativet. Varför lyckades den och hur såg du när du uppnådde målet?

Redan 2012 var det europeiska medborgarinitiativet en ny form av deltagande för medborgarna i EU – det väckte intresse. Men det viktigaste var att temat var lätt för människor att identifiera sig med. Vatten är något som alla människor behöver i vardagen, och ingenting i vårt samhälle skulle kunna fungera utan vatten. Vatten och sanitet bör inte vara råvaror, utan en universell rättighet som är tillgänglig för alla.

Vi har haft dåliga erfarenheter av privatiserade vattenverk i Europa och globalt sedan 1990-talet, där tjänster som tillhandahålls av privata multinationella företag har visat sig vara för dyra för medborgarna och av dålig kvalitet. Naturligtvis kände vi oss stora när kampanjen blev framgångsrik och uppnådde sitt mål. Arbetet fortsätter dock och hoten från privatiseringen av vatten är inte över.

EU-lagstiftningen har gjort vissa framsteg när det gäller att uppfylla målen för initiativet Right2Water, men är ännu inte helt tillfredsställande.

Kommissionen antog ett meddelande som svar på initiativet Right2Water 2014. Den 1 juli 2015 offentliggjorde Europeiska kommissionen en färdplan för utvärderingen av dricksvattendirektivet. I december 2019 nådde Europaparlamentet och rådet en överenskommelse om de moderniserade EU-reglerna för att förbättra dricksvattnets kvalitet på grundval av de senaste normerna, öka tillgången till vatten för alla och öka insynen i denna viktiga sektor. Anser du att svaret är tillräckligt?

Kommissionens svar var inte tillräckligt. Det första lagstiftningsförslaget är det omarbetade dricksvattendirektivet, som åtminstone delvis svarar mot kraven i initiativet Right2Water.

Vad anser du om det europeiska medborgarinitiativet? Vad tycker du är bra i det och vilka är utmaningarna? Hur skulle du vidareutveckla den?

Processenhar förmodligen förbättrats, men med detta första europeiska medborgarinitiativ har det uppstått många tekniska och administrativa problem, särskilt när det gäller insamlingen av underskrifter, eftersom de nationella bestämmelserna skiljer sig åt. 

Om byråkratin är för stor är det svårt för mindre icke-statliga organisationer att delta. Det skulle vara en skam om endast väletablerade icke-statliga organisationer kunde genomföra och lägga fram initiativ.

Vad skulle du säga till dem som vill starta ett europeiskt medborgarinitiativ?

OH, jag har många råd till dig:

Planera kampanjen noggrant. Planera dina huvudbudskap noggrant. Välj noga dina kampanjambassadörer. Se till att du har tillräckligt med tid, resurser och sakkunskap, både när det gäller ämnesfrågor och tekniska arrangemang. Bygga upp en solid koalition för att arbeta med och se till att alla dina partner är engagerade, även med ledarskap. Helst anlita en projektsamordnare. Att upprätthålla kampanjintensiteten under ett helt år är en utmaning.

Trots alla utmaningar är vår kampanj med det första framgångsrika europeiska medborgarinitiativet definitivt en av höjdpunkterna i min karriär!

Organisatörerna av det europeiska medborgarinitiativet Right2Water uppmanade kommissionen att se till att alla EU-medborgare har rätt till vatten och sanitet. De begärde också att vattenförsörjning och förvaltning av vattenresurser skulle undantas från reglerna för den inre marknaden och liberaliseringen, och uppmanade kommissionen att öka sina ansträngningar för att uppnå allmän tillgång till vatten och sanitet runt om i världen, där 800 miljoner människor fortfarande saknar tillgång till vatten och mer än 2 miljarder människor inte har tillgång till sanitet.

Det europeiska medborgarinitiativet Right2Water blev det första europeiska medborgarinitiativet med över 1 miljoner underskrifter i 7 länder som samlade in totalt över 1.6 miljoner validerade underskrifter.

aku1

Postare

AKU Wedva

AKU Wedva är verkställande direktör för Europarörelsen Finland och medlem av Europarörelsens internationella politiska grupp om demokrati, medborgardeltagande och grundläggande värderingar. Innan han utnämndes till verkställande direktör i april 2017 innehade han olika ledande befattningar inom icke-statliga organisationer som arbetar med utveckling av högre utbildning. I Europarörelsen Finland ansvarar han för alla icke-statliga organisationers nationella och internationella insatser, inklusive personalförvaltning, finansiella transaktioner och PR. Han har en dokumenterad erfarenhet som organisatorisk reformerare, chef, administrativ personal, genomförare och formgivare av viktiga EU-kommunikationsprojekt. AKU är en analysteamspelare med ett exakt tänkesätt.

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.
Redo att registrera ditt initiativ?

Vill du stödja ett initiativ? Vill du veta mer om pågående eller tidigare initiativ?