Gå til hovedindholdet
Forum for det europæiske borgerinitiativ

Den finske koordinator for Right2Water-initiativet: "Trods alle udfordringerne er vores kampagne fortsat et af højdepunkterne i min karriere!"

Opdateret den: 17/12/2020

Right2Water, der blev lanceret i 2012, var det første europæiske borgerinitiativ, der nåede op på tærsklen på 1 millioner underskrifter. Otte år senere vurderer den finske kampagnearrangør fremskridtene i EU-lovgivningen i forhold til de forventede resultater og deler råd til initiativtagere og aktivister.

I forbindelse med denne artikel interviewede Aku Aarva, ambassadør for det europæiske borgerinitiativ i Finland, Merja Launis. Merja er en særlig rådgiver i JHL — Finlands Public and Welfare Services Union og var ansvarlig for at koordinere Right2Water-kampagnen i Finland.

Launis

Right2Water er en kampagne, der har til formål at forpligte Den Europæiske Union og medlemsstaterne til at gennemføre menneskers ret til vand og sanitet. Det europæiske borgerinitiativ repræsenterede mere end 120 NGO'er og blev støttet af tyske og østrigske fagforeninger. Det blev det første europæiske borgerinitiativ, der indsamlede mere end en million underskrifter. Hvordan var du involveret?

Jeg var involveret i indledningen og udformningen af den finske kampagne, da min fagforening JHL (fagforeningen for den offentlige sektor og velfærdssektoren) koordinerede Right2Water-kampagnen i Finland i 2012-2013. Kampagnen i Finland blev gennemført i fællesskab af ni fagforeninger i den offentlige sektor.

Initiativtager og hovedarrangør af Right2Water-kampagnen var vores europæiske paraplyorganisation EPSU (Union of Public Service Union). I Finland indsamlede vi næsten 15 000 underskrifter, hvilket er langt over minimumstærsklen på 9 750.

Vi udformede kampagnen, så den matcher det finske "landskab", f.eks. ændrede vi kampagnens slogan "Water is a Human Right" til at læse "Water is a Basic Right" ("Vesi on perusoikeus" på finsk), som var mere velkendt og blev brugt i forbindelse med henvisningen til den finske forfatning.

Right2Water var det første initiativ til at opfylde kravene i det europæiske borgerinitiativ. Hvorfor lykkedes det, og hvordan følte du, da du nåede målet?

Tilbage i 2012 var det europæiske borgerinitiativ en ny form for deltagelse for borgerne i EU — det vakte interesse. Men det vigtigste var, at emnet var let at identificere med. Vand er noget, som alle mennesker har brug for i hverdagen, og intet i vores samfund kan fungere uden vand. Vand og sanitet bør ikke være råvarer, men en universel ret, der er tilgængelig for alle.

Vi har haft dårlige erfaringer med privatiserede vandværker i Europa og globalt siden 1990'erne, hvor tjenester leveret af private multinationale virksomheder har vist sig at være for dyre for borgerne og af dårlig kvalitet. Vi følte os naturligvis stor, når kampagnen lykkedes og nåede sit mål. Arbejdet fortsætter imidlertid, og truslerne om privatisering af vand er ikke overstået.

EU-lovgivningen har gjort visse fremskridt med hensyn til at opfylde målene for Right2Water-initiativet, men er endnu ikke temmelig tilfredsstillende.

Kommissionen vedtog en meddelelse som reaktion på Right2Water-initiativet i 2014. Den 1. juli 2015 offentliggjorde Europa-Kommissionen en køreplan for evaluering af drikkevandsdirektivet. I december 2019 nåede Europa-Parlamentet og Rådet for Den Europæiske Union til enighed om de moderniserede EU-regler, der forbedrer drikkevandskvaliteten på grundlag af de seneste standarder, øger adgangen til vand for alle og øger gennemsigtigheden i denne vigtige sektor. Var dette svar efter din mening tilstrækkeligt?

Kommissionens svar var ikke tilstrækkeligt. Det første forslag til lovgivning er det omarbejdede drikkevandsdirektiv, som i det mindste delvist imødekommer kravene i Right2Water-initiativet.

Hvad er din holdning til ECI-processen? Hvad ser du godt i den, og hvilke udfordringer er der? Hvordan vil du udvikle den yderligere?

Processen er sandsynligvis blevet bedre, men med dette første europæiske borgerinitiativ var der mange tekniske og administrative problemer, især med indsamlingen af underskrifter, da de nationale regler var forskellige. 

Hvis der er for meget bureaukrati, er det vanskeligt for mindre ngo'er at deltage. Det ville være skadeligt, hvis det kun var veletablerede ngo'er, der kunne gennemføre og indsende initiativer.

Hvad vil du sige til dem, der ønsker at starte et europæisk borgerinitiativ?

OH, jeg har masser af råd til dig:

Planlægge kampagnen omhyggeligt. Planlæg dine nøglebudskaber omhyggeligt. Vælg dine kampagneambassadører omhyggeligt. Sørg for, at du har tilstrækkelig tid, ressourcer og ekspertise, både med hensyn til substansspørgsmål og tekniske ordninger. Opbygge en solid koalition, der kan samarbejde med og sikre, at alle dine partnere engagerer sig, herunder med lederskab. Der skal helst ansættes en projektkoordinator. Det er en udfordring at fastholde kampagnens intensitet i et helt år.

Ikke desto mindre er vores kampagne med det første vellykkede europæiske borgerinitiativ på trods af alle udfordringerne helt sikkert et af højdepunkterne i min karriere!

Initiativtagerne til det europæiske borgerinitiativ "Right2Water" opfordrede Europa-Kommissionen til at sikre, at alle EU-borgere har ret til vand og sanitet. De anmodede også om, at vandforsyning og forvaltning af vandressourcer udelukkes fra reglerne for det indre marked og liberalisering, og opfordrede indtrængende Kommissionen til at øge sin indsats for at opnå universel adgang til vand og sanitet i hele verden, hvor 800 millioner mennesker stadig mangler adgang til vand, og over 2 mia. mennesker ikke har adgang til sanitet.

Det europæiske borgerinitiativ "Right2Water" blev det første europæiske borgerinitiativ, der indsamler over 1 mio. underskrifter i 7 lande, der indsamler i alt over 1.6 mio. validerede underskrifter.

aku1

Blogartikelforfattere

AKU Aarva

AKU Aarva er administrerende direktør for Europabevægelsen Finland og medlem af Den Internationale Europabevægelses politiske gruppe vedrørende demokrati, borgerdeltagelse og grundlæggende værdier. Inden han blev udnævnt til administrerende direktør i april 2017, havde han forskellige lederstillinger i ngo'er, der beskæftiger sig med udvikling af videregående uddannelser. I Europabevægelsen Finland er han ansvarlig for alle ngo'ens nationale og internationale operationer, herunder personaleforvaltning, finansielle transaktioner og PR. Han har dokumenteret erfaring som organisatorisk reformer, leder, administrativ professionel og implementerende og designer af vigtige EU-kommunikationsprojekter. AKU er en analytisk teamspiller med en præcis tankegang.

Skriv en kommentar

For at tilføje kommentarer, skal du logge ind eller registrere dig.
Ansvarsfraskrivelse: De holdninger, der gives udtryk for i forummet for det europæiske borgerinitiativ, er alene udtryk for forfatternes synspunkter og kan ikke på nogen måde anses for at afspejle Europa-Kommissionens eller EU's holdning.
Er du klar til at registrere dit borgerinitiativ?

Vil du skrive under på et borgerinitiativ? Vil du gerne vide mere om nuværende eller tidligere borgerinitiativer?