Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Suomen Right2Water-aloitteen koordinaattori: ”Kaikista haasteista huolimatta kampanjamme on edelleen yksi urani kohokohdista!”

Päivitetty: 17/12/2020

Vuonna 2012 käynnistetty Right2Water oli ensimmäinen eurooppalainen kansalaisaloite, joka saavutti miljoonan allekirjoituskynnyksen. Kahdeksan vuotta myöhemmin kampanjan suomalainen järjestäjä arvioi EU:n lainsäädännön edistymistä odotettuihin tuloksiin nähden ja jakaa neuvoja aloitteiden järjestäjille ja kampanjoille.

Tätä artikkelia varten eurooppalaisen kansalaisaloitteen Suomen-lähettiläs Aku Aarva haastatteli Merja Launisia. Merja on Suomen Public and Welfare Services Union -järjestön JHL:n erityisneuvonantaja ja vastasi Water2Water-kampanjan koordinoinnista Suomessa.

Launis

Right2Water on kampanja, jossa Euroopan unioni ja jäsenvaltiot sitoutuvat panemaan täytäntöön vettä ja sanitaatiota koskevan ihmisoikeuden. Eurooppalainen kansalaisaloite edusti yli 120 kansalaisjärjestöä, ja sitä tukivat Saksan ja Itävallan ammattiliitot. Siitä tuli ensimmäinen eurooppalainen kansalaisaloite, jossa kerättiin yli miljoona allekirjoitusta. Miten osallistuit toimintaan?

Osallistuin Suomen kampanjan käynnistämiseen ja suunnitteluun, sillä JHL (julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto) koordinoi Suomessa vuosina 2012–2013 toteutettavaa Right2Water-kampanjaa. Kampanjan järjesti Suomessa yhdessä yhdeksän julkisen sektorin ammattiliittoa.

Right2Water-kampanjan alullepanija ja pääjärjestäjä oli eurooppalainen kattojärjestö EPSU (European Public Service Union). Suomessa keräsimme lähes 15 000 allekirjoitusta, mikä ylittää selvästi 9 750 vähimmäismäärän.

Suunnitimme kampanjan Suomen ”maiseman” mukaiseksi. Esimerkiksi muokattiin hieman kampanjan iskulausetta ”Water is a Human Right” lukemaan ”Water on perusoikeus” (”Vesi on perusoikeus”) (Vesi on perusoikeus) ja joka oli tutumpi ja jota käytettiin viitattaessa Suomen perustuslakiin.

Right2Water oli ensimmäinen aloite, jolla täytettiin eurooppalaista kansalaisaloitetta koskevat vaatimukset. Miksi se onnistui ja miten tuntui siltä, että saavut tavoitteen?

Vuonna 2012 eurooppalainen kansalaisaloite oli EU:n kansalaisten uudenlainen osallistumisen muoto, joka herätti kiinnostusta. Tärkeintä oli kuitenkin se, että teema oli helppo tunnistaa. Kaikki ihmiset tarvitsevat vettä jokapäiväisessä elämässä, eikä mikään yhteiskuntamme voi toimia ilman vettä. Vesi ja sanitaatio eivät saisi olla hyödykkeitä vaan yleismaailmallisia oikeuksia, jotka ovat kaikkien saatavilla.

Meillä on ollut huonoja kokemuksia yksityistetyistä vesitöistä Euroopassa ja maailmanlaajuisesti 1990-luvulta lähtien, jolloin yksityisten monikansallisten yritysten tarjoamat palvelut ovat osoittautuneet liian kalliiksi kansalaisille ja huonolaatuisiksi. Tunnemme tietysti paljon, kun kampanja onnistui ja saavutti tavoitteensa. Työ kuitenkin jatkuu, eikä veden yksityistämisen uhka ole ohi.

EU:n lainsäädäntö on edistynyt jonkin verran Water2Water-aloitteen tavoitteiden saavuttamisessa, mutta se ei ole vielä melko tyydyttävä.

Euroopan komissio antoi vuonna 2014 tiedonannon Right2Water-aloitteesta. Euroopan komissio julkaisi 1. heinäkuuta 2015 etenemissuunnitelman juomavesidirektiivin arvioimiseksi. Euroopan parlamentti ja EU:n neuvosto pääsivät joulukuussa 2019 yhteisymmärrykseen uudistetuista EU:n säännöistä, joilla parannetaan juomaveden laatua uusimpien standardien pohjalta, lisätään veden saatavuutta kaikille ja lisätään avoimuutta tällä tärkeällä alalla. Oliko tämä vastaus mielestäsi riittävä?

Komission vastaus ei ollut riittävä. Ensimmäinen säädösehdotus on uudelleenlaadittu juomavesidirektiivi, jolla vastataan ainakin osittain Right2Water-aloitteen vaatimuksiin.

Mikä on näkemyksenne kansalaisaloiteprosessista? Mikä on mielestänne hyvä asia ja mitkä ovat haasteet? Miten kehitte sitä edelleen?

Prosessi on todennäköisesti parantunut, mutta tämän ensimmäisen eurooppalaisen kansalaisaloitteen myötä ilmeni paljon teknisiä ja hallinnollisia ongelmia, jotka liittyivät erityisesti allekirjoitusten keräämiseen, koska kansalliset säännökset olivat erilaisia. 

Jos byrokratiaa on liikaa, pienempien kansalaisjärjestöjen on vaikea osallistua. Olisi hämmästyttävää, jos vain vakiintuneet kansalaisjärjestöt pystyisivät toteuttamaan ja esittämään aloitteita.

Mitä sanoisit niille, jotka haluavat käynnistää eurooppalaisen kansalaisaloitteen?

OH, minulla on runsaasti neuvoja teille:

Suunnittele kampanja huolellisesti. Suunnittele keskeiset viestit huolellisesti. Valitse kampanjalähettilät huolellisesti. Varmista, että sinulla on riittävästi aikaa, resursseja ja asiantuntemusta sekä asiakysymysten että teknisten järjestelyjen osalta. Rakentamaan vakaa koalitio, jotta voidaan tehdä yhteistyötä ja varmistaa, että kaikki kumppanit ovat sitoutuneita, myös johtajuuteen. Mieluiten hankkeen koordinaattorin palkkaaminen. Kampanjan intensiteetin ylläpitäminen koko vuoden ajan on haasteellista.

Kaikista haasteista huolimatta kampanjamme ensimmäisellä menestyksekkäällä eurooppalaisella kansalaisaloitteella on varmasti edelleen yksi urani kohokohdista!

Right2Water-kansalaisaloitteen järjestäjät kehottivat Euroopan komissiota varmistamaan, että kaikilla EU:n kansalaisilla on oikeus veteen ja sanitaatioon. He pyysivät myös, että vesihuolto ja vesivarojen hoito jätettäisiin sisämarkkinasääntöjen ja markkinoiden vapauttamisen ulkopuolelle, ja kehottivat komissiota lisäämään ponnistelujaan veden ja sanitaation yleisen saatavuuden varmistamiseksi kaikkialla maailmassa, jossa 800 miljoonalla ihmisellä ei edelleenkään ole mahdollisuutta saada vettä ja yli 2 miljardilla ihmisellä ei ole mahdollisuutta sanitaatioon.

Right2Water-kansalaisaloitteesta tuli ensimmäinen eurooppalainen kansalaisaloite, jossa kerättiin yli miljoona allekirjoitusta seitsemästä maasta ja kerättiin yhteensä yli 1,6 miljoonaa validoitua allekirjoitusta.

aku1

Laatijat

AKU Aarva

AKU Aarva on European Movement Finlandin toimitusjohtaja ja demokratiaa, kansalaisten osallistumista ja perusarvoja käsittelevän eurooppalaisen liikkeen kansainvälisen poliittisen ryhmän jäsen. Ennen kuin hänet nimitettiin pääjohtajaksi huhtikuussa 2017, hän toimi useissa johtotehtävissä korkea-asteen koulutuksen kehittämiseen osallistuvissa kansalaisjärjestöissä. European Movement Finland -järjestössä hän vastaa kaikista kansalaisjärjestöjen kansallisista ja kansainvälisistä toimista, kuten henkilöstöhallinnosta, taloustoimista ja suhdetoiminnasta. Hänellä on todistetusti kokemusta organisaation uudistamisesta, johtamisesta, hallinnon ammattilaisesta sekä merkittävien EU:n viestintähankkeiden toteuttajasta ja suunnittelijasta. AKU on analyyttisen tiimin pelaaja, jolla on tarkka ajattelutapa.

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.
Onko kansalaisaloitteesi valmis rekisteröitäväksi?

Haluatko allekirjoittaa kansalaisaloitteen? Haluatko lisätietoja muista kansalaisaloitteista?