Direct naar de inhoud
Forum voor het Europees burgerinitiatief

De Finse coördinator van het Right2Water Initiative: „Ondanks alle uitdagingen blijft onze campagne een van de hoogtepunten van mijn loopbaan!”

Bijgewerkt op: 17/12/2020

Right2Water, dat in 2012 van start ging, was het eerste Europees burgerinitiatief dat met succes de drempel van 1 miljoen handtekeningen bereikte. Acht jaar later beoordeelt de Finse organisator van de campagne de vooruitgang in de EU-wetgeving aan de hand van de verwachte resultaten en deelt hij advies voor organisatoren en campagnevoerders.

Voor dit artikel heeft Aku Aarva, ambassadeur van het Europees burgerinitiatief in Finland, Merja Launis geïnterviewd. Merja is een bijzonder adviseur bij JHL — de Finse Unie van openbare en welzijnsdiensten en was verantwoordelijk voor de coördinatie van de campagne Right2Water in Finland.

Launis

Right2Water is een campagne om de Europese Unie en de lidstaten ertoe te verbinden het mensenrecht op water en sanitaire voorzieningen toe te passen. Het Europees burgerinitiatief vertegenwoordigde meer dan 120 ngo’s en werd gesteund door Duitse en Oostenrijkse vakbonden. Het werd het eerste Europees burgerinitiatief met meer dan een miljoen handtekeningen. Hoe bent u betrokken geweest?

Ik was betrokken bij het opstarten en ontwerpen van de Finse campagne, aangezien mijn vakbond JHL (Vakbond voor de openbare en welzijnssector) de campagne Right2Water in Finland in 2012-2013 coördineerde. De campagne in Finland werd gezamenlijk gevoerd door negen vakbonden in de publieke sector.

De initiator en belangrijkste organisator van de campagne Right2Water was onze Europese overkoepelende organisatie EPSU (de Europese Unie van overheidsdiensten). In Finland hebben we bijna 15 000 handtekeningen verzameld, ver boven de minimumdrempel van 9 750.

We hebben de campagne ontworpen om het Finse „landschap” aan te passen. Zo wijzigden we een beetje slogan „Water is een mensenrecht”: „Water is een basisrecht” („Vesi on perusoikeus” in het Fins), dat bekender werd en werd gebruikt bij de verwijzing naar de Finse grondwet.

Right2Water was het eerste initiatief om aan de vereisten van het Europees burgerinitiatief te voldoen. Waarom slaagde het en hoe voelde u het doel te bereiken?

In 2012 was het Europees burgerinitiatief een nieuwe vorm van participatie van burgers in de EU — het wekte interesse. Maar het belangrijkste was dat het thema gemakkelijk te herkennen was. Water is iets waar iedereen in het dagelijks leven behoefte aan heeft, en niets in onze samenleving zou zonder water kunnen functioneren. Water en sanitaire voorzieningen moeten geen grondstoffen zijn, maar een universeel recht dat voor iedereen toegankelijk is.

We hebben slechte ervaringen opgedaan met geprivatiseerde waterwerken in Europa en wereldwijd sinds de jaren 1990, waar diensten van particuliere multinationale ondernemingen te duur zijn gebleken voor burgers en van slechte kwaliteit zijn gebleken. Natuurlijk voelden we ons geweldig toen de campagne succesvol was en haar doel bereikte. Het werk gaat echter verder en de bedreigingen van de privatisering van het water zijn niet voorbij.

De EU-wetgeving heeft enige vooruitgang geboekt bij de verwezenlijking van de doelstellingen van het Right2Water-initiatief, maar is nog niet erg bevredigend.

De Commissie heeft in 2014 een mededeling goedgekeurd naar aanleiding van het Right2Water-initiatief. Op 1 juli 2015 heeft de Europese Commissie een routekaart voor de evaluatie van de drinkwaterrichtlijn gepubliceerd. In december 2019 hebben het Europees Parlement en de Raad van de EU overeenstemming bereikt over de gemoderniseerde EU-regels om de kwaliteit van drinkwater te verbeteren op basis van de meest recente normen, de toegang tot water voor iedereen te verbeteren en de transparantie in deze essentiële sector te vergroten. Was dit antwoord volgens u toereikend?

Het antwoord van de Commissie was ontoereikend. Het eerste wetgevingsvoorstel is de herschikte drinkwaterrichtlijn, die ten minste gedeeltelijk beantwoordt aan de eisen van het Right2Water-initiatief.

Wat is uw mening over het EBI-proces? Wat is volgens u het goed en wat zijn de uitdagingen? Hoe zou u het verder ontwikkelen?

Het proces is waarschijnlijk verbeterd, maar met dit eerste Europees burgerinitiatief waren er veel technische en administratieve problemen, met name bij het verzamelen van handtekeningen, aangezien de nationale regelgeving verschilde. 

Als er te veel bureaucratie is, is het voor kleinere ngo’s moeilijk om deel te nemen. Het zou een schaamte zijn als alleen gevestigde ngo’s erin zouden kunnen slagen initiatieven uit te voeren en in te dienen.

Wat zou u zeggen tegen degenen die een Europees burgerinitiatief willen starten?

OH, ik heb veel advies voor u:

Plan de campagne zorgvuldig. Plan uw kernboodschappen zorgvuldig. Kies uw campagneambassadeurs zorgvuldig. Zorg ervoor dat u voldoende tijd, middelen en expertise hebt, zowel voor inhoudelijke kwesties als voor technische regelingen. Bouwen aan een solide coalitie om samen te werken en ervoor te zorgen dat al uw partners zich inzetten, ook met leiderschap. Bij voorkeur een projectcoördinator inhuren. Het is een uitdaging om de intensiteit van de campagne gedurende een heel jaar te handhaven.

Ondanks alle uitdagingen blijft onze campagne met het eerste succesvolle Europees burgerinitiatief zeker een van de hoogtepunten van mijn loopbaan!

De organisatoren van het Europees burgerinitiatief Right2Water riepen de Europese Commissie op ervoor te zorgen dat alle EU-burgers recht hebben op water en sanitaire voorzieningen. Zij verzochten ook om watervoorziening en waterbeheer uit te sluiten van de regels voor de interne markt en liberalisering, en dringen er bij de Commissie op aan haar inspanningen op te voeren om overal ter wereld universele toegang tot water en sanitaire voorzieningen tot stand te brengen, waar 800 miljoen mensen nog steeds geen toegang hebben tot water en meer dan 2 miljard mensen geen toegang hebben tot sanitaire voorzieningen.

Het Europees burgerinitiatief Right2Water is het eerste Europees burgerinitiatief dat meer dan 1 miljoen handtekeningen verzamelt in 7 landen die in totaal meer dan 1.6 miljoen gevalideerde handtekeningen hebben verzameld.

aku1

Auteurs

AKU Aarva

AKU Aarva is uitvoerend directeur van European Movement Finland en lid van de beleidsgroep European Movement International op het gebied van democratie, burgerparticipatie en fundamentele waarden. Voordat hij in april 2017 tot uitvoerend directeur werd benoemd, bekleedde hij verschillende leidinggevende functies in ngo’s die betrokken waren bij de ontwikkeling van het hoger onderwijs. In de European Movement Finland is hij verantwoordelijk voor alle nationale en internationale activiteiten van de ngo, met inbegrip van personeelsbeheer, financiële operaties en public relations. Hij heeft een bewezen staat van dienst als organisatorische reformator, manager, administratief professional, uitvoerder en ontwerper van belangrijke communicatieprojecten in de EU. AKU is een analytisch teamspeler met een precieze mentaliteit.

Reageren

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.
Disclaimer: De op het EBI-forum geventileerde meningen geven uitsluitend het standpunt van de auteurs weer en mogen beslist niet worden beschouwd als het standpunt van de Europese Commissie of van de Europese Unie.
Klaar om uw initiatief te registreren?

Wilt u een initiatief steunen? Wilt u meer weten over lopende of eerdere initiatieven?