Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών στη Σλοβενία: το σωστό θέμα, το κίνημα βάσης και οι προσηλωμένοι εταίροι για επιτυχία

Επικαιροποιήθηκε στις: 20/11/2019

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2019, η ομάδα πρωτοβουλίας ευρωπαίων πολιτών είχε ως επικεφαλής τη Λιουμπλιάνα για τη διοργάνωση εργαστηρίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και τη συμμετοχική δημοκρατία στην Ευρώπη και τη Σλοβενία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι ΜΚΟ και πολίτες που επιθυμούν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη χάραξη των πολιτικών της ΕΕ και να βρουν συμβουλές και τρύπες για τον συντονισμό μιας επιτυχημένης πρωτοβουλίας.

Δημοκρατία με δύναμη των πολιτών στην Ευρώπη και τη Σλοβενία

Η εκδήλωση ξεκίνησε με συζήτηση, με συντονιστή τον Tomaž Deželan, αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας, στην οποία συμμετείχαν ευρωπαίοι και εθνικοί εμπειρογνώμονες σε θέματα συμμετοχικής δημοκρατίας — Simon Delakorda, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Συμμετοχής στη Λιουμπλιάνα, Branko Gerlič, διοργανωτής του βασικού άνευ όρων εισοδήματος (πρωτοβουλία) και Charlotte Rive, υπεύθυνος πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Charlotte Rive ξεκίνησε με παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών και του νέου κανονισμού της. Από τον Ιανουάριο του 2020, η διαδικασία θα απλουστευθεί και το εργαλείο θα είναι πιο προσιτό στους πολίτες και τους διοργανωτές.

Στη συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών και της Πρωτοβουλίας Πολιτών της Σλοβενίας· προκλήσεις, λύσεις και βέλτιστες πρακτικές για τη συμμετοχική δημοκρατία στην Ευρώπη και τη Σλοβενία· και συγκεκριμένα παραδείγματα προηγούμενων πρωτοβουλιών πολιτών.

Ειδικότερα, ο Branko Gerlič μοιράστηκε την πολύτιμη εμπειρία του σχετικά με την πρωτοβουλία για το βασικό άνευ όρων εισόδημα που δρομολογήθηκε το 2013, η οποία αποσκοπούσε στην ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ προκειμένου να διερευνηθεί το βασικό άνευ όρων εισόδημα ως εργαλείο για τη βελτίωση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισής τους.

Ακολούθησε άτυπη συνεδρία ανταλλαγής ιδεών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες συζήτησαν ενεργά τις προκλήσεις και διατύπωσαν ιδέες για τον συντονισμό μιας επιτυχημένης πρωτοβουλίας πολιτών.

Η επιλογή του σωστού θέματος είναι το κλειδί για την επίτευξη 1 εκατομμυρίου υπογραφών

Η κύρια πρόκληση που εντοπίστηκε για τη διοργάνωση μιας πρωτοβουλίας πολιτών σε επίπεδο ΕΕ είναι ο στόχος της συγκέντρωσης 1 εκατομμυρίου υπογραφών. Ως εκ τούτου, οι μικρότερες χώρες με μικρότερο πληθυσμό, όπως η Σλοβενία, πρέπει να βασίζονται στη στήριξη μεγαλύτερων χωρών προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτή την απαιτητική απαίτηση. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως εξήγησε ο Branko Gerlič, η πρωτοβουλία για το βασικό άνευ όρων εισόδημα απέτυχε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες δηλώσεις υποστήριξης. Η πρωτοβουλία δεν ήταν επιτυχής σε μεγαλύτερες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Ανάλογα με τον πληθυσμό τους, οι πιο επιτυχείς ήταν η Βουλγαρία και η Σλοβενία.

Αυτό δείχνει ότι πρόκειται επίσης για ζήτημα επιλογής του κατάλληλου θέματος, το οποίο πρέπει να αφορά όλες τις χώρες τους στόχους της πρωτοβουλίας και να είναι όσο το δυνατόν πιο απτό και ουσιαστικά συναφές. Ένα καλό παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία Right2Water. Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή και όλοι το αντιλαμβάνονται όχι ως εμπόρευμα, αλλά ως αναφαίρετο δικαίωμα, το οποίο το έκανε μια τέτοια επιτυχία όσον αφορά τη στήριξη.  

Δημιουργία ενός κινήματος βάσης και συμμετοχή της νεολαίας

Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι ένα μεγάλης κλίμακας κίνημα βάσης σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες αποτελεί έναν ακόμη βασικό παράγοντα για την άντληση των αναγκαίων πόρων και τη διεύρυνση της εταιρικής σχέσης. Τόνισαν ότι η κοινωνία των πολιτών πρέπει να συμμετέχει μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων, όπως εκδηλώσεις, μνημεία flash, πρωτοβουλίες πληθοχρηματοδότησης, δράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισαν επίσης ότι ο τομέας των ΜΚΟ της Σλοβενίας είναι πολύ δραστήριος σε τοπικό επίπεδο και, ως εκ τούτου, είναι πιο αποτελεσματικό να ξεκινήσει ως κίνημα βάσης και να βρει υποστήριξη σε μια τοπική κοινότητα προτού μεταβεί σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

Οι ομιλητές επέστησαν επίσης την προσοχή στη συμβολή της νεολαίας στη χάραξη πολιτικής. Η εμβληματική περίπτωση της νεαρής ακτιβίστριας Greta Thunberg δείχνει σαφώς ότι, παρόλο που πολλοί νέοι κάτω των 18 ετών είναι πρόθυμοι να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο «ανεπίσημες μεθόδους» συμμετοχής, όπως διαδηλώσεις λόγω νομικών εμποδίων για τον επίσημο ρόλο και τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή. Κατά συνέπεια, παραμένουν περιθωριοποιημένοι από επίσημα εργαλεία, όπως η ψηφοφορία ή η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. Με τον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε χώρα της ΕΕ να μειώσει την ηλικία των πολιτών που επιτρέπεται να υποστηρίζουν πρωτοβουλίες στα 16 έτη.

Οι πραγματικά προσηλωμένοι και έμπειροι εταίροι κάνουν τη διαφορά

Η συγκέντρωση κεφαλαίων και η δημιουργία διεθνών εταιρικών σχέσεων αποτελούν δύο βασικές πτυχές, τις οποίες συζήτησαν οι συμμετέχοντες. Τόνισαν ότι ένα διεθνές δίκτυο εταίρων είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την προώθηση της πρωτοβουλίας, αλλά και για τη στήριξη της συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Μία πρόκληση από την άποψη αυτή είναι ότι οι περισσότεροι διοργανωτές προσφέρουν τον χρόνο τους σε τέτοιες εκστρατείες πέραν των τακτικών θέσεων εργασίας τους ή σε άλλα έργα, πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη συγκρότηση της βασικής ομάδας και τον σχεδιασμό του απαιτούμενου προϋπολογισμού.  

Οι διοργανωτές θα πρέπει να αναζητήσουν εταίρους που ασχολούνται πραγματικά με το θέμα και επιθυμούν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθησή του. Οι εταίροι θα πρέπει επίσης να έχουν εμπειρία σε εκστρατείες προώθησης, καθώς μερικές φορές υποτιμώνται, ενώ μπορούν να κάνουν ή να διακόψουν μια πρωτοβουλία.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.
Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Τα σχόλια που διατυπώνονται στο φόρουμ της ΕΠΠ αντανακλούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αντανακλούν τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.