Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Det europeiska medborgarinitiativet i Slovenien: rätt ämne, gräsrotsrörelsen och engagerade partner för framgång

Uppdaterades den: 20/11/2019

Den 24 september 2019 anordnade teamet för det europeiska medborgarinitiativet Ljubljana en workshop om det europeiska medborgarinitiativet och deltagandedemokrati i Europa och Slovenien. I evenemanget deltog företrädare för icke-statliga organisationer och medborgare som vill spela en större roll i EU:s beslutsfattande och få tips och tips för att samordna ett framgångsrikt initiativ.

Medborgarstyrd demokrati i Europa och Slovenien

Evenemanget inleddes med en debatt under ledning av Toma Deželan, biträdande professor i statsvetenskap vid samhällsvetenskapliga fakulteten vid universitetet i Ljubljana, samlade europeiska och nationella experter på deltagandedemokrati – Simon Delakorda, verkställande direktör för institutet för elektroniskt deltagande i Ljubljana, Branko Gerlič, organisatör av den ovillkorade grundinkomsten (initiativet) och Charlotte Rive, handläggare för det europeiska medborgarinitiativet vid Europeiska kommissionen.

Charlotte Rive inledde med en presentation av det europeiska medborgarinitiativet och dess nya förordning. Från och med januari 2020 kommer förfarandet att förenklas och verktyget kommer att vara mer tillgängligt för medborgare och organisatörer.

Därefter inriktades diskussionen på likheter och skillnader mellan det europeiska medborgarinitiativet och det slovenska medborgarinitiativet. utmaningar, lösningar och bästa praxis för deltagandedemokrati i Europa och Slovenien. och konkreta exempel på tidigare medborgarinitiativ.

Branko Gerlič delade särskilt med sig av sin värdefulla erfarenhet av det initiativ för villkorslös grundinkomst som inleddes 2013 och som syftade till att uppmuntra samarbete mellan EU-länderna för att utforska villkorslös grundinkomst som ett verktyg för att förbättra sina sociala trygghetssystem.

Detta följdes av en informell brainstormingsession, under vilken deltagarna aktivt diskuterade utmaningar och kom fram till idéer om hur man kan samordna ett framgångsrikt medborgarinitiativ.

Att välja rätt ämne är avgörande för att få 1 miljoner underskrifter

Den största utmaningen för att organisera ett medborgarinitiativ på EU-nivå är målet att samla in 1 miljoner underskrifter. Därför måste mindre länder med mindre befolkning, såsom Slovenien, räkna med stöd från större länder för att uppfylla detta utmanande krav. Det är just detta som Branko Gerlič förklarade att initiativet för villkorslös grundinkomst misslyckades med att samla in de nödvändiga stödförklaringarna. Initiativet var inte framgångsrikt i större länder som Tyskland och Frankrike. I förhållande till befolkningen var Bulgarien och Slovenien mest framgångsrika.

Detta visar att det också handlar om att välja rätt ämne, vilket måste vara relevant för alla länder och så konkret och i grunden relevant som möjligt. Ett bra exempel är initiativet Right2Water. Vatten är av avgörande betydelse för livet och alla uppfattar det inte som en handelsvara utan som en oförytterlig rättighet, vilket gjorde det till en sådan framgång när det gäller stöd.  

Att skapa en gräsrotsrörelse och involvera ungdomar

Deltagarna påpekade att en storskalig gräsrotsrörelse i de berörda länderna är en annan nyckelfaktor för att anskaffa de medel som behövs och bredda partnerskapet. De betonade att det civila samhället måste involveras genom en rad olika verksamheter såsom evenemang, flashmobs, gräsrotsfinansieringsinitiativ, sociala medieåtgärder osv. I detta avseende betonade de också att Sloveniens icke-statliga organisationer är mycket aktiva lokalt och att det därför är mer effektivt att starta som en gräsrotsrörelse och hitta stöd i lokalsamhället innan de tar sig in på nationell nivå och EU-nivå.

Talarna uppmärksammade också ungdomarnas bidrag till det politiska beslutsfattandet. Det symboliska fallet med den unga aktivisten Greta Thunberg visar tydligt att även om många ungdomar under 18 år vill göra sin röst hörd kan de endast använda ”informella metoder” för deltagande, såsom demonstrationer på grund av rättsliga hinder för en formell roll och deltagande i det politiska livet. Följaktligen förblir de marginella från formella verktyg som röstning eller det europeiska medborgarinitiativet. Den nya förordningen om det europeiska medborgarinitiativet gör det möjligt för varje EU-land att sänka medborgaråldern för att stödja initiativ till 16 år.

Verkligt engagerade och erfarna partner gör skillnad

Att samla in medel och bygga upp internationella partnerskap är två viktiga aspekter som deltagarna diskuterade. De betonade att ett internationellt nätverk av partner är avgörande inte bara för att främja initiativet utan också för att stödja insamlingen av medel.

En utmaning i detta avseende är att de flesta organisatörer frivilligt ägnar sig åt sådana kampanjer utöver sina reguljära arbeten eller i andra projekt, vilket är något som bör beaktas när kärngruppen byggs upp och den budget som behövs planeras.  

Organisatörerna bör leta efter partner som verkligen är engagerade i ämnet och vara angelägna om att göra allt de kan för att främja det. Partnerna bör också vara erfarna i marknadsföringskampanjer eftersom de ibland underskattas, medan de kan göra eller bryta ett initiativ.

 

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.