Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Sinead O’Keeffe, „Voteri fără frontiere”: Instrumentul Inițiativei cetățenești europene este cel mai bun instrument prin care tinerii se pot implica direct în procesul de elaborare a politicilor UE

Actualizat la: 14 February 2022

Sinead O’Keeffe este membră a inițiativei cetățenești europene „Voteri fără frontiere”, care militează pentru a se asigura că cetățenii UE care își au reședința într-un alt stat membru au drepturi politice depline și pot vota la alegerile naționale. Sinead este din Irlanda și locuiește la Bruxelles. A început să lucreze pentru alegătorii fără frontiere imediat după studiile sale de drept.

În acest interviu pentru Forumul ICE, ea explică de ce această chestiune este deosebit de importantă pentru milioane de europeni, de ce consideră că inițiativa cetățenească europeană ar putea fi cel mai bun instrument pentru a o aborda și de ce provocări au trebuit să depășească organizatorii pentru a-și înregistra și a-și desfășura inițiativa.

Urmăriți „Meet-And-Greet Initiative Organisers” cu Sinead O’Keeffe și alți organizatori – sau citiți transcrierea interviului său complet de mai jos.

sin

Sinead: Pornind de la libertatea de circulație, pentru mine nu are sens să vă mutați în altă țară și să locuiți în această societate, dacă aveți copii pe care îi aveți la școală, lucrați acolo, plătiți impozite, mergeți la spitale, participați la comunitate, deveniți membru al comunității, faceți parte dintr-o echipă sportivă acolo și nu poți vota! Mi-ar fi lipsit de sens.

Sunt din Irlanda, iar în Irlanda suntem, de fapt, una dintre cele cinci țări din UE în care ne pierdem dreptul de vot odată ce ne părăsim țara. Dacă locuiesc în afara Irlandei timp de 18 luni, nu mai pot vota la alegerile din Irlanda, dar nu mai pot vota la alegerile din Belgia, deci acum nu pot vota nicăieri. Înseamnă doar că: Nu am dreptul meu fundamental de a vota; iar votul este un drept, nu un privilegiu. Pur și simplu nu are sens”.

Q: De ce ați ales inițiativa cetățenească europeană ca instrument care vă poate ajuta?

Inițiativa cetățenească europeană a intrat în vigoare în legislația UE în capitolul privind nediscriminarea și cetățenia, astfel încât este perfect justificată pentru campania noastră, care se referă la drepturile politice și la nediscriminare.

Atunci când analizăm diferitele instrumente ale democrației directe disponibile în UE, am analizat petițiile și activitățile de lobby – lobby guvernamental, lobby pe lângă instituții, dar am văzut că instrumentul Inițiativei cetățenești europene este cel mai bun instrument, în special pentru ca tinerii să se implice direct în elaborarea politicilor UE.

Q: Cât de dificil a fost înregistrarea inițiativei dumneavoastră?

Am înregistrat inițiativa cetățenească europeană în ianuarie 2020, aceasta a fost acceptată în martie și nu am lansat imediat, ceea ce reprezintă o posibilitate oferită de noile reglementări. Acest lucru s-a întâmplat la fel de bine, deoarece nu a fost necesar să lansăm cea de-a doua pe care am acceptat-o de către Comisie. Am fost în măsură să ducem ceva timp pentru a construi parteneriate înainte de a lansa, astfel încât am lansat 1 septembrie 2020, astfel încât a existat un decalaj cu adevărat plăcut, care a putut să construiască echipa și să facă multe cercetări. Acesta este și locul în care a avut loc Forumul Inițiativei cetățenești europene, deoarece le-am întrebat și am primit numeroase sfaturi din partea lor cu privire la temeiurile juridice și la modul în care putem construi strategia noastră.

„În cazul în care căutați sfaturi cu privire la modul de lansare a unei inițiative cetățenești europene, aș spune că nu ezitați să contactați Forumul inițiativei cetățenești europene, că vă va oferi consiliere scrisă, vă va oferi sfaturi vorbite pe care vi le va implica în seminare online și în diferite sesiuni de formare pentru a răspunde tuturor nevoilor dumneavoastră”.

voters

Q: Care este cea mai importantă lecție învățată din procesul de înregistrare?

Un lucru pe care l-am învățat a fost să vă ducem timpul înainte de a lansa efectiv inițiativa cetățenească europeană. Prin noul regulament, am reușit să facem acest lucru deoarece știu că alte inițiative cetățenești europene nu au avut această oportunitate, dar aceasta a fost un bonus masiv pentru noi, deoarece am trebuit să ne construim echipa, am reușit să analizăm diferite strategii și, de asemenea, ne-am oferit ocazia de a obține sfaturi din partea altor părți interesate din cadrul inițiativei cetățenești europene, a altor inițiative cetățenești europene și a organizațiilor societății civile cu privire la cel mai bun mod de a ne comercializa.

Q: Pandemia de COVID-19 a avut consecințe semnificative asupra oportunităților de campanie – cum ați abordat provocarea?

Pandemia de COVID-19 ne-a încurajat să analizăm lucrurile pe care, în mod normal, le considerăm ca fiind de la sine înțelese într-un alt mod, de exemplu, adresându-se oamenilor. Suntem obișnuiți să vedem oameni de pe stradă, să îi convingem să semneze, astfel încât acum campania noastră este pe deplin online și nu ne întâlnim nici măcar cu echipa în persoană. Ne întâlnim în fiecare dimineață pe Slack, o platformă online. Când primim noi membri ai echipei, din nou nu îi întâlnim în persoană, așa că a fost o adevărată luptă. O modalitate de a combate acest lucru este organizarea de reuniuni de dimineață în fiecare dimineață, menținerea unei discuții deschise, păstrarea informală a acesteia și contribuie cu adevărat la succesul campaniei noastre. Când ne-am deplasat campania integral online, a trebuit, de asemenea, să organizăm evenimente online, astfel încât găzduim webinare, am primit parteneri diferiți pentru a vorbi în cadrul acestora, dar principala modalitate de a promova aceste seminare online este prin intermediul platformelor de comunicare socială.

Platformele de comunicare socială sunt esențiale pentru a ajunge la cetățenii mobili, toți cetățenii UE. Avem pagini pe Instagram, Facebook Twitter, LinkedIn. Pe Facebook, de exemplu, facem parte din grupuri precum „Irish in Brussels”, „Germans in Roma”, „Berliners in Romania”, deci toate aceste lucruri sunt cu adevărat importante și, de asemenea, postăm pe acestea destul de des, deoarece acesta este modul în care primim răspunsuri. Vorbim cu oamenii în comentariile noastre cu privire la postările noastre și acesta este modul în care îi convingem pe oameni să semneze cu adevărat, iar oamenii să se implice în campanie. Încercăm să inspirăm oamenii scriind articole și publicându-le pe Facebook. Un lucru important pe care l-am abordat a fost publicitatea pe Facebook. Am primit sfaturi din partea a numeroși militanți și organizații diferite că aceasta este una dintre principalele modalități de campanie în timpul pandemiei de COVID-19. Cu Facebook ne confruntăm cu unele provocări, deoarece natura campaniei noastre este politică. Acesta este un conținut politic și social, iar Facebook a creat unele obstacole în calea unor astfel de anunțuri publicitare, dar le combatem. Cred că acesta este unul dintre principalele mele sfaturi: cu siguranță, utilizați reclamele Facebook, deoarece aceasta este o modalitate esențială de a-i determina pe oameni să se implice în campanie și de a o face mai răspândită.

Q: Ce experiență ați avut cu utilizarea sistemului de colectare a semnăturilor al Comisiei Europene?

Sinead: Experiența noastră în ceea ce privește sistemul Comisiei de colectare a semnăturilor a fost foarte pozitivă. Atunci când faceți clic pe „Sprijinirea inițiativei „Sprijinirea alegătorilor fără frontiere”, puteți vedea cum se desfășoară colectarea semnăturilor în fiecare țară, ceea ce este foarte bun. Puteți vedea pragul, numărul de semnături care trebuie colectate în țara respectivă și procentul care a fost atins. De exemplu, atunci când merg pe această temă, mă urez mai întâi la Irlanda și văd patru puncte procentuale și spun: „Okay, poate săptămâna viitoare, vreau să fiu la 5 %, săptămâna viitoare voi fi de 6 %”, deci, din punctul de vedere al organizatorului, este cu siguranță foarte benefic. 

Cred că este foarte important pentru organizatori să știe că există foarte multe două părți ale inițiativei cetățenești europene, că există un fel de lobby din partea instituției europene și apoi că există o dimensiune generală, luând legătura cu cetățenii obișnuiți. De exemplu, în ceea ce privește activitatea de lobby pe lângă instituții, este foarte util să se contacteze deputații din birourile Parlamentului European, prin umplerea acestora, să se facă tot ceea ce credeți că este necesar și să se răspundă efectiv; iar apoi, de cealaltă parte, în contact cu cetățenii, aceasta este partea cea mai dificilă. Trebuie să formați parteneriate puternice cu comunitățile locale, cu organizațiile mici. Cred că ceea ce am văzut a fost cel mai important pentru implicarea cetățeanului mediu, deoarece majoritatea oamenilor nu știu ce este o inițiativă cetățenească europeană.

Sin

Pentru ca o inițiativă cetățenească europeană să aibă succes, trebuie să colectați semnături din cel puțin șapte state membre. Pentru fiecare dintre aceste state membre există un prag, astfel încât, de exemplu, pentru Irlanda, pragul este destul de scăzut, din fericire, astfel încât este o idee foarte bună să se vizeze țările cu acest prag scăzut. În plus, recomandăm, de fapt, nu doar să vizăm șapte state membre, deoarece trebuie să colectați un milion de semnături și care ar fi foarte dificil doar din șapte, deci, bineînțeles, ar trebui să vizați principalele state membre poate aproximativ 10-11-12 și să vă concentrați pe acestea și, desigur, să încercați întotdeauna să treceți peste nivelul de un milion, dacă este posibil. Când am lansat inițiativa noastră, ne-am folosit de consilierea și consilierea juridică a inițiativei cetățenești europene pentru strategia noastră de campanie și ne-au oferit sfaturi scrise, precum și sesiuni de formare, iar acestea au fost de neprețuit pentru a forma ceea ce facem... suntem o inițiativă cetățenească europeană a tinerilor, prin urmare nu suntem toți militanți extrem de experimentați și ceea ce ne-au furnizat am fost foarte util! 

Urmăriți „Meet-And-Greet Initiative Organisers” cu Sinead O’Keeffe

Autori

Sinead O’Keeffe

Sinead O’Keeffe este membră a grupului de organizatori ai inițiativei cetățenești europene „Voteri fără frontiere

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.