Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Sinead O’Keeffe, ”Voters utan gränser”: Det europeiska medborgarinitiativet är det bästa verktyget för ungdomar att direkt engagera sig i utformningen av EU:s politik

Uppdaterades den: 14 February 2022

Sinead O’Keeffe är medlem i det europeiska medborgarinitiativet ”Voters utan gränser” som arbetar för att se till att EU-medborgare som är bosatta i olika medlemsstater har full politisk rätt och kan rösta i nationella val. Sinead kommer från Irland och bor i Bryssel. Hon började arbeta för väljare utan gränser direkt efter sina juridikstudier.

I denna intervju för forumet förklarar hon varför denna fråga är av särskild betydelse för miljontals européer, varför hon anser att det europeiska medborgarinitiativet kan vara det bästa verktyget för att ta itu med det och vilka utmaningar organisatörerna måste övervinna för att få sitt initiativ registrerat och igång.

Se ”Meet-And-Greet Initiative Organisers” med Sinead O’Keeffe och andra organisatörer – eller läsa utskriften av hennes fullständiga intervju nedan.

sin

Sinead: Med utgångspunkt i den fria rörligheten är det inte logiskt för mig att du kan flytta till ett annat land och att du kan bo i det samhället, om du har barn som du skickar till skolan där, du arbetar där, du betalar skatt, du åker till sjukhusen där, du deltar i samhället, du blir en del av samhället, du deltar i ett idrottslag där och du inte kan rösta! Det är inte meningsfullt för mig.

Jag kommer från Irland och i Irland är vi i själva verket ett av fem länder i EU där vi förlorar sin rösträtt när vi lämnar vårt land. Om jag bor utanför Irland i 18 månader kan jag inte längre rösta i irländska val, men jag kan inte heller rösta i belgiska val, så nu kan jag inte rösta någonstans. Det betyder bara följande: Jag har inte min grundläggande rätt att rösta. och röstningen är en rättighet, inte ett privilegium. Det är bara meningslöst ”.

Q: Varför valde du det europeiska medborgarinitiativet som det instrument som kan hjälpa dig?

Det europeiska medborgarinitiativet infördes i EU-lagstiftningen i kapitlet om icke-diskriminering och medborgarskap, så det är helt rimligt för vår kampanj, som handlar om politiska rättigheter och icke-diskriminering.

När vi tittar på de olika verktyg för direktdemokrati som finns tillgängliga i EU har vi tittat på framställningar och lobbyverksamhet – regeringar som bedriver lobbyverksamhet, lobbyverksamhet vid institutionerna, men vi har sett att det europeiska medborgarinitiativet är det bästa verktyget, särskilt för att unga människor ska kunna delta direkt i EU:s beslutsfattande.

Q: Hur svårt var det att få ditt initiativ registrerat?

Vi registrerade det europeiska medborgarinitiativet i januari 2020, det godkändes i mars och vi lanserade inte direkt, vilket är en möjlighet som gjorts tillgänglig genom de nya förordningarna. Det kom så handfast eftersom vi inte behövde lansera den andra som vi hade accepterat av kommissionen. Vi kunde ta tid på oss att bygga upp partnerskap innan vi startade, så vi lanserade den 1 september 2020, så det fanns en stor lucka som vi kunde bygga upp teamet och göra mycket forskning om. Det är också där forumet för det europeiska medborgarinitiativet kom in, eftersom vi frågade dem och fick mycket råd från dem om de rättsliga grunderna och hur vi kan bygga upp vår strategi.

”Om du söker råd om hur du startar ett medborgarinitiativ kan jag säga att jag inte tvekar att kontakta forumet för det europeiska medborgarinitiativet. De kommer att ge dig skriftliga råd, muntliga råd som de kommer att involvera i webbinarier och olika kurser för att tillgodose dina behov.”

voters

Q: Vilka är de viktigaste lärdomarna från registreringsprocessen?

Något som vi lärde oss var att ta er tid innan det europeiska medborgarinitiativet faktiskt lanserades. Med den nya förordningen är det fantastiskt att vi kunde göra det eftersom jag visste att andra europeiska medborgarinitiativ inte hade den möjligheten, men det var en enorm bonus för oss, eftersom vi fick bygga upp vårt team, vi fick fundera på olika strategier och den gav oss en chans att få råd från andra aktörer inom det europeiska medborgarinitiativet, andra europeiska medborgarinitiativ och organisationer i det civila samhället på det bästa sättet att marknadsföra oss.

Q: Covid-19 har fått betydande konsekvenser för kampanjmöjligheterna – hur hanterade du utmaningen?

Covid-19-pandemin har uppmuntrat oss att titta på saker som vi normalt tar för givna på annat sätt, till exempel att nå ut till människor. Vi är vana vid att kunna se människor på gatan, få dem att skriva på, så nu är vår kampanj helt online och vi träffar inte ens teamet personligen. Vi träffas varje morgon på Slack, en onlineplattform. När vi får nya teammedlemmar träffar vi dem inte personligen, så det är en verklig kamp. Ett sätt att bekämpa detta är att hålla förmiddagsmöten varje morgon, hålla en öppen diskussion och hålla den informell, och det bidrar verkligen till att vår kampanj blir framgångsrik. När vi flyttade vår kampanj helt online var vi också tvungna att flytta evenemang online, så vi stod värd för webbinarier, fick vi olika partner att tala på dem, men det främsta sättet att marknadsföra dessa webbinarier är sociala medier.

Sociala medier är nyckeln till att nå ut till rörliga medborgare, alla EU-medborgare. Vi har sidor på Instagram, Facebook Twitter och LinkedIn. På Facebook ingår vi i grupper som ”iriska i Bryssel”, ”tyskar i Rom” och ”Berliners i Rumänien”, så alla dessa saker är verkligen viktiga, och vi lägger också upp dem ganska ofta, eftersom det är hur vi får svar. Vi talar med människor i kommentarerna till våra inlägg, och det är hur vi får människor att skriva på verkligen och engagera oss i kampanjen. Vi försöker inspirera människor genom att skriva artiklar och lägga ut dem på Facebook. En stor del som vi har tagit itu med har varit Facebook-reklam. Vi har fått råd från många olika kampanjdeltagare och organisationer om att detta är ett av de viktigaste sätten att genomföra kampanjer under covid-19. Med Facebook har vi ställts inför vissa utmaningar, eftersom vår kampanj är av politisk karaktär. Det här är politiskt och socialt innehåll, och Facebook har gjort vissa hinder för sådan reklam, men vi tar itu med dem. Jag tror att det är ett av mina viktigaste råd: använd definitivt Facebook-annonser, eftersom detta är ett viktigt sätt att få folk att gå med på kampanjen och göra den mer utbredd.

Q: Vad har du erfarenhet av att använda Europeiska kommissionens system för insamling av underskrifter?

Sinead: Vår erfarenhet av kommissionens system för insamling av underskrifter har varit mycket positiv. När du klickar på ”Support Voters utan gränser” kan du se hur namninsamlingen går i varje land, vilket är mycket bra. Du kan se tröskelvärdet, antalet underskrifter som måste samlas in i det landet och den procentandel som har uppnåtts. När jag till exempel går vidare tittar jag på Irland först och naturligtvis, och jag ser fyra poäng, något%, och jag säger: ”Okay, kanske nästa vecka, vill jag vara fem procent, nästa vecka kommer jag att vara sex procent”, så ur en arrangörs synvinkel är det definitivt mycket fördelaktigt. 

Något som jag tror att det är mycket viktigt för organisatörerna att känna till är att det finns mycket två sidor av det europeiska medborgarinitiativet, att det finns en sorts lobbyverksamhet för EU-institutionerna och att det finns en allmän utåtriktad sida som kommer i kontakt med vanliga medborgare. För att till exempel bedriva lobbyverksamhet inom institutionerna är det mycket användbart att kontakta ledamöter av Europaparlamentets kontor, knyta upp dem, göra allt du tycker är nödvändigt och faktiskt svara. och sedan på den andra sidan, som kommer i kontakt med medborgarna, är detta den svåraste delen. Du måste bilda starka partnerskap med lokalsamhällen, med små organisationer. Jag tror att det som vi har sett har varit viktigast för att få den genomsnittliga medborgaren att engagera sig, eftersom de flesta inte vet vad ett europeiskt medborgarinitiativ är.

Sin

För att ett medborgarinitiativ ska bli framgångsrikt måste du samla in underskrifter från minst sju medlemsstater. För var och en av dessa medlemsstater finns det ett tröskelvärde, så för exempelvis Irland är tröskelvärdet ganska lågt och luckligt nog, så det är en mycket god idé att rikta in sig på länder med denna låga tröskel. Dessutom rekommenderar vi i själva verket inte bara att man riktar in dig på sju medlemsstater eftersom du behöver samla in en miljon underskrifter och det skulle vara mycket svårt bara från sju, så du bör naturligtvis inrikta dig på viktiga medlemsstater omkring 10–11–12 och fokusera på dessa och naturligtvis alltid försöka nå upp till och bortom en miljon om det är möjligt. När vi lanserade vårt initiativ använde vi det europeiska medborgarinitiativet för juridisk rådgivning och rådgivning för vår kampanjstrategi, och de gav oss skriftliga råd och utbildningstillfällen, och dessa har varit ovärderliga för att skapa vad vi ”gör... vi är ett europeiskt medborgarinitiativ för ungdomar”, så vi är inte alla extremt erfarna kampanjdeltagare och vad de har gett oss har varit till stor nytta! 

Se ”Meet-And-Greet Initiative Organisers” med Sinead O’Keeffe

Postare

Sinead O’Keeffe

Sinead O’Keeffe är medlem i gruppen av organisatörer av det europeiska medborgarinitiativet ”Voters utan gränser

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.