Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Campania post-COVID: cum să desfășurați campanii în persoană și să colectați semnături pentru o inițiativă cetățenească europeană

Actualizat la: 31/05/2022

Pe măsură ce restricțiile legate de COVID-19 sunt ridicate în întreaga Europă, formele convenționale de activism politic revin în spațiile publice. Inițiativele cetățenești europene (ICE) se confruntă cu sarcina ambițioasă de a strânge peste un milion de semnături din șapte state membre diferite ale UE, pe parcursul unui singur an calendaristic. Prin urmare, este important ca ICE să utilizeze în mod eficient toate mijloacele disponibile pentru desfășurarea de campanii, deoarece este foarte dificil să se ajungă la succes printr-o campanie desfășurată exclusiv online.

În lumina acestei oportunități de învățare concrete și oportune, Forumul ICE a organizat, la 12 aprilie 2022, un atelier privind campaniile în persoană și colectarea semnăturilor, cu scopul de a sprijini actualii militanți și viitorii organizatori. Evenimentul a fost moderat de Daniela Vancic, manager de programe europene la Democracy International.

Prezentare generală a procesului de depunere a semnăturilor pe suport de hârtie pentru ICE

Daniela Vancic și-a împărtășit expertiza în cursul primei sesiuni a atelierului, care s-a axat în mod specific pe furnizarea unei imagini de ansamblu procedurale a procesului de depunere a semnăturilor pe suport de hârtie pentru ICE. Conform datelor actuale, o medie de 40 % din semnăturile colectate în cadrul campaniilor ICE de succes au fost colectate pe suport de hârtie. Un procent atât de mare subliniază necesitatea de a înțelege și de a promova procesul de colectare a semnăturilor offline!

Primul lucru pe care trebuie să îl cunoască un promotor al ICE este forma pe hârtie pe care trebuie să o utilizeze. Există două versiuni ale formularului de colectare a semnăturilor, o versiune care necesită numărul național de identificare al semnatarului și o altă versiune care necesită alte date. Este la latitudinea statelor membre să decidă care dintre cele două forme trebuie puse în aplicare. Optsprezece state membre solicită în prezent un număr de identificare și un nume complet, în timp ce restul solicită ca datele personale, cum ar fi numele complet, adresa și data nașterii, să fie posibile pentru verificare. Atunci când o persoană semnează o ICE online, aceasta își alege naționalitatea și i se prezintă automat formularul corect, însă, pentru ca acest lucru să se întâmple manual, organizatorii trebuie să imprime formularul național corect din contul lor de organizator ICE. Contul le permite organizatorilor să descarce formularul de colectare a semnăturilor pentru orice țară din UE și în orice limbă a UE. Cu toate acestea, un formular național trebuie să corespundă și semnăturilor cetățenilor din aceeași țară. Practic, aceasta înseamnă că un cetățean german și un cetățean francez nu pot semna aceeași formă.

Pentru a trimite semnăturile pe suport de hârtie spre verificare, organizatorii vor trebui să scaneze formularele și să le încarce în contul lor de organizator. Serviciul de schimb de fișiere permite ca atât semnăturile pe suport de hârtie scanate, cât și semnăturile online să fie transmise spre verificare autorităților competente dintr-un anumit stat membru. După transmiterea și verificarea semnăturilor, statele membre vor primi un certificat oficial, de obicei în termen de trei luni. 

Daniela a recomandat organizatorilor să își propună să strângă încă 10 % din semnături peste pragul impus în fiecare țară, deoarece este probabil ca o anumită parte a semnăturilor să fie respinsă. Autoritățile din statele membre nu furnizează informații directe cu privire la motivul pentru care anumite semnături sunt respinse. Cu toate acestea, semnăturile pot fi respinse atunci când datele cu caracter personal din formular nu corespund altor date naționale, atunci când o persoană nu are vârsta necesară sau pentru că informațiile scrise de mână pe un formular pe suport de hârtie sunt neclare. În cazul în care organizatorii suspectează că un stat membru a descalificat semnăturile colectate fără un motiv întemeiat, există, de asemenea, o cale de atac împotriva deciziei.

Cum au colectat foștii militanți semnăturile în persoană? Care au fost strategiile lor de promovare a campaniilor?

Olga Kikou, fost director al ICE End the Cage Age, a subliniat importanța existenței unor standuri fizice în care pietonii să poată semna direct un formular pe hârtie. Ea a reamintit avantajul furnizării de materiale fizice, cum ar fi broșuri pe care oamenii le pot lua acasă, deoarece este puțin probabil ca majoritatea trecătorilor să se oprească să discute despre inițiativă. O broșură ar putea fi la fel de valoroasă ca un formular semnat pe suport de hârtie dacă conduce la o semnătură online. În multe orașe din UE pot fi create standuri de campanie, însă acest lucru necesită un număr mare de voluntari care doresc să dedice timp și să depună eforturi pentru această cauză. Ca atare, rămâne imperativ ca organizatorii să se coordoneze cu rețeaua lor pe parcursul întregului proces. Olga a remarcat, de asemenea, că ratele de colectare a semnăturilor nu vor rămâne consecvente pe tot parcursul anului și, prin urmare, este util să existe un plan de rezervă bine conceput pentru creșterea numărului de semnături odată ce acestea încep să scadă. Campania „End the Cage Age” a utilizat presa scrisă tradițională, dar și celebrități și politicieni pentru a câștiga vizibilitate.

Olga Kikou

Olga Kikou. Sursa: compasiune înlume – farming.org

Sfaturi suplimentare privind colectarea semnăturilor de la Olga Kikou

Balázs Tárnok, fost director al campaniei ungare pentru ICE Minority Safepack, a fost de acord cu multe dintre ideile lui Olga cu privire la modul în care se poate câștiga vizibilitate. Campania a utilizat reclame TV și presa scrisă tradițională și chiar au apărut într-un spectacol TV, care a contribuit la creșterea gradului de publicitate. Balázs a menționat, de asemenea, importanța organizării unor unități de colectare în persoană în multe locuri diferite. Campania a reușit să obțină serviciul poștal maghiar și mai multe municipalități să își ofere spațiile pentru a servi drept puncte de colectare a semnăturilor. Pentru a obține semnături în zonele rurale, campania a mobilizat cu succes uniunea națională a agricultorilor pentru a răspândi mesajul în comunitățile provinciale. La fel ca și sfaturile lui Olga, Balázs a reiterat importanța eforturilor de menținere a dinamicii. Strategia sa ICE a fost de a lansa un „impuls major”, în cadrul căruia rețeaua lor de parteneri a organizat un concurs pentru strângerea de semnături într-un interval scurt de timp. Inițiativa cetățenească europeană a ridicat peste 50 % din semnăturile sale în Ungaria prin intermediul unor campanii în persoană, ceea ce demonstrează importanța elaborării unei strategii pentru activismul convențional.

Balázs Tárnok

Balázs Tárnok.  Sursa: vasarnap.hu

Mai multe sfaturi din campania Minority Safepack

Un alt vorbitor a fost Ralf Oswald, fost militant pentru Radentscheid Aachen, o inițiativă locală menită să îmbunătățească infrastructura pentru biciclete în orașul german Aachen. Ralf a remarcat că campania sa a analizat cu atenție modul de identificare a publicului-țintă. Cercetările lor au constatat că 10 % din populația orașului era dispusă să utilizeze o bicicletă ca mijloc de transport, indiferent de calitatea infrastructurii de biciclete a orașului. Cu toate acestea, 60 % din populație a fost mult mai probabil să accepte utilizarea bicicletelor dacă infrastructura ar fi îmbunătățită. Pentru a obține sprijin în rândul publicului-țintă, Ralf a subliniat importanța utilizării mesajelor pozitive cu privire la beneficiile probabile ale unei infrastructuri îmbunătățite pentru biciclete – spre deosebire de jocul orașului pentru condițiile sale de alimentare cu bicicleta. Peste 100 de persoane s-au oferit să desfășoare campanii în diferite locații din jurul orașului, lucru care a fost posibil cu sprijinul rețelei lor de parteneri.

Federico Esposito Alaia, coordonatorul Napoli pentru Asociația Luca Conscioni, a militat pentru o inițiativă națională recentă de legalizare a eutanasiei în Italia. Federico a reiterat afirmația Olga cu privire la importanța standurilor fizice și a adăugat că este util ca organizatorii să aleagă locuri bune pentru a ajunge la publicul lor țintă. Întrucât majoritatea pietonilor ar trece de standul în câteva secunde, Federico a exprimat importanța adoptării unui mesaj simplu, dar captivant, pentru a implica potențialii semnatari. Aceasta poate fi, de fapt, una dintre principalele provocări ale campaniilor în persoană. Toți vorbitorii au abordat dificultatea de a atrage atenția oamenilor și au menționat provocarea de a găsi un echilibru între explicația conținutului tematic și necesitatea unui mijloc simplu și pozitiv de implicare.

Concluzie

Ideile împărtășite de vorbitorii invitați reflectă diversitatea experiențelor de campanie pe care Forumul Inițiativei cetățenești europene le poate facilita. Forumul ICE este o platformă online care poate oferi consiliere independentă organizatorilor ICE, cu sprijin variind de la orientare juridică și strângere de fonduri până la strategia de comunicare și multe altele. Dacă doriți să inițiați o ICE, participați la forumul ICE pentru a afla tot ce ar putea fi necesar să știți.

 

Statele membre ale UE în funcție de cerința privind numărul de identificare

Cerința privind numărul de identificare:

Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia.

Cerința privind adresa de reședință și data nașterii:

Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Țările de Jos, Slovacia.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați forumul ICE:

https://citizens-initiative.europa.eu/data-requirements_en#Application-of-the-rules-in-each-country

 

 

Otso P.

 

Autori

Otso Pekonen

Otso Pekonen este un stagiar la Democracy International și un recent absolvent al BSc în filozofie, politică și economie (PPE) din Vrije Universiteit Amsterdam.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?