Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Pledează pentru o Autoritate Europeană de Mediu care poate sancționa poluatorii transfrontalieri în UE

Actualizat la: 12/04/2024

Inițiativa cetățenească europeană privind crearea unei Autorități Europene de Mediu solicită înființarea unui organism central al UE care să aibă competența de a lua decizii administrative obligatorii pentru statele membre și întreprinderi ori de câte ori impactul activităților lor asupra mediului se extinde dincolo de frontierele naționale și are loc la nivelul UE. Inițiativa este condusă de deputata maghiarăAnna Donáth, deputată în Parlamentul European, din partea grupului Renew Europe. Rebeka Hevesi este avocat specializat în dreptul UE și soluționarea internațională a litigiilor și este consilier juridic al Annei Donáth. Ea este, de asemenea, reprezentantul supleant al acestei inițiative cetățenești europene. 

 

Î: Care ar fi diferența dintre Autoritatea Europeană de Mediu pe care intenționați să o creați și actuala Agenție Europeană de Mediu și de ce credeți că înființarea acestui nou organism este importantă pentru cetățenii europeni?

Rebeka Hevesi: Suntem cu toții foarte preocupați de problemele de mediu, iar europarlamentarul Anna Donáth a avut multe experiențe în ceea ce privește impactul transfrontalier asupra mediului și poluarea transfrontalieră, care nu au fost gestionate și gestionate în mod corespunzător de către autoritățile naționale.

Am considerat că ar trebui să creăm o autoritate europeană care să poată emite decizii obligatorii din punct de vedere juridic și să oblige țările să se conformeze reglementărilor europene și naționale în materie de mediu. În timp ce Agenția Europeană de Mediu este o instituție cu adevărat bună, aceasta nu poate emite decât recomandări și „soft law”. Întrucât Uniunea Europeană este profund implicată în agenda verde, considerăm că avem nevoie de o autoritate care să poată emite decizii obligatorii din punct de vedere juridic și să poată sancționa poluatorii transfrontalieri, dacă efectul asupra mediului apare la nivelul UE. 

Tweet from Anna Júlia Donáth: The Sajó/Slanaá (a Slovak-Hungarian river) has been dead for weeks on the Slovak side. Dead because of the pollution from a mine in Slovakia that broke more than three months ago.

Tweet de la Anna Júlia Donáth: Râul Sajó/Slanaá (un râu slovaco-maghiar) este mort de câteva săptămâni pe partea slovacă. Mort din cauza poluării dintr-o mină din Slovacia care s-a spart acum mai bine de trei luni.

Anna Donáth, deputată în Parlamentul European, este principalul organizator al acestei inițiative cetățenești europene și a avut experiență directă în domeniul poluării transfrontaliere atunci când râul Sajó (Slaná în slovacă), care traversează din Slovacia în Ungaria, a fost poluat din cauza substanțelor toxice care s-au scurs în acesta. Ea și-a ridicat vocea împotriva acestei poluări transfrontaliere care a cauzat daune grave mediului, care nu au fost gestionate în timp util și eficient de către autoritățile naționale. Aceasta este ceea ce a determinat ideea de a crea o Autoritate Europeană de Mediu, care ar fi o instituție de mediu supranațională, care ar fi în măsură să sancționeze poluatorii și să aplice normele de mediu europene și naționale în cazurile în care autoritățile naționale nu pot sau nu doresc să acționeze la timp.

Tweet from Anna Júlia Donáth: What’s currently happening is a tragic symbole of the fact that nature conservation and protection cannot be an exclusively national issue in the 21st century. What is happening to the Sajó is pan-European issue, and we must therefore act together.

Tweet de la Anna Júlia Donáth: Ceea ce se întâmplă în prezent este un simbol tragic al faptului că conservarea și protecția naturii nu poate fi o problemă exclusiv națională în secolul XXI. Ceea ce se întâmplă cu Sajó este o problemă paneuropeană și, prin urmare, trebuie să acționăm împreună.

Cazul acestui râu Sajó/Slaná era o chestiune a Uniunii Europene, întrucât privea Ungaria și Slovacia, două state membre ale UE. Dar vedem că există o problemă recurentă peste tot în Uniunea Europeană, există poluare transfrontalieră și există efecte transfrontaliere asupra mediului care ignoră frontierele naționale și nu sunt tratate în mod corespunzător sau în timp util de către autoritățile naționale. Uneori, aceste autorități naționale se află sub influență guvernamentală și pot încerca să protejeze marile întreprinderi multinaționale și interesele, care sunt unii dintre principalii poluatori din UE, și nu sunt în măsură să acționeze din cauza lipsei de cunoștințe sau de expertiză în domeniile cele mai avansate ale dreptului mediului.

Considerăm că autoritățile naționale ar avea nevoie de ajutor suplimentar din partea unei Agenții Europene de Mediu, deoarece poluarea și impactul asupra mediului nu țin seama de frontierele naționale.

 

Printre exemplele de impact asupra mediului și de poluare la nivelul UE în care Autoritatea Europeană de Mediu ar putea lua măsuri se numără următoarele: 

Poluarea atmosferică transfrontalieră

Poluarea apei

Poluarea marină

Contaminarea solului

Poluarea fonică

Gestionarea transfrontalieră a deșeurilor

Schimbările climatice

*Extras din cererea de înregistrare a inițiativei cetățenești europene.*

 

Women with black hair wearing black dress

 

Î: Care au fost principalele provocări pentru dumneavoastră în procesul de înregistrare?

Rebeka Hevesi: Sunt avocat și sunt familiar și am experiență în dreptul UE, dar nu am mai înregistrat o inițiativă cetățenească europeană până acum. Am trecut prin Regulament, am trecut prin Forum și prin toate recomandările cu privire la modul de a face acest lucru și am reușit să înregistrăm inițiativa la prima încercare! 

Forumul a fost foarte util, deoarece există multe întrebări la care se răspunde fie de către experții Forumului, fie de la alți organizatori. Am trecut prin toate aceste întrebări și am verificat materialele disponibile pe forum, cum ar fi videoclipul care explică în detaliu modul în care ar trebui să redactați cererea. Când inițiativa a fost înregistrată cu succes, echipa Forumului ICE ne-a contactat pentru a ne oferi o cerere de bun venit, care a fost o oportunitate de a răspunde la orice întrebări pe care le-aș putea avea cu privire la următorii pași în colectarea semnăturilor și în organizarea campaniei în întreaga UE.

Aș recomanda cu siguranță unui începător care intenționează să depună o cerere de înregistrare să treacă prin forum și să verifice materialele și reglementările privind inițiativa cetățenească europeană, deoarece aceasta este cea mai bună sursă de a învăța și de a înțelege cum funcționează procesul ICE. 

În numele Annei, încurajez cu adevărat toată lumea să semneze inițiativa noastră, deoarece avem într-adevăr nevoie de o Autoritate Europeană de Mediu puternică, independentă și supranațională, care să ajute și să completeze autoritățile și sarcinile naționale de mediu, să contribuie la prevenirea poluării mediului la nivelul UE și să asigure respectarea dreptului cetățenilor europeni la un mediu sănătos.

 

Acționați acum!

Campania se derulează până în ianuarie 2025, iar cetățenii UE sunt eligibili să semneze ICE pot consulta pagina oficială a inițiativei și pot semna această inițiativă la adresa: https://citizens-initiative.europa.eu/initiatives/details/2023/000011_en

 

Obțineți consultanță juridică 

Aflați cum să redactați și să depuneți inițiativa 

Autori

Echipa Forumului ICE

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?