Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών έκανε στάση τάφρου στη Βαρσοβία στο πλαίσιο της τριετούς πορείας της σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε στη Βουλγαρία, ταξίδεψε στη Λιθουανία και αφού η Πολωνία κατευθύνεται προς την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Αυστρία το 2018. Αυτή τη φορά, η ομάδα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών συναντήθηκε με τοπικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στη συμμετοχή των πολιτών και στη συμμετοχική δημοκρατία.
Προς τιμή της Διεθνούς Ημέρας Δημοκρατίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε, στις 17 Σεπτεμβρίου, τις πολωνικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να συμμετάσχουν σε εργαστήριο ανταλλαγής γνώσεων διάρκειας μισής ημέρας και να αναλάβουν την πρωτοβουλία! Η εκδήλωση προσέλκυσε το ακροατήριο μέσω συζήτησης πάνελ γύρω από το θέμα του τρόπου υλοποίησης της πανευρωπαϊκής συμμετοχικής δημοκρατίας, ακολουθούμενη από πρακτικές συνεδρίες στο πλαίσιο των οποίων οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να ανταλλάξουν πρακτικές γνώσεις και εμπειρίες και να διδαχθούν από άλλους σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών δημιούργησε επίσης τη διαδραστική καμπίνα της, η οποία συνδέει τους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη διαδίδοντας ιδέες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης της Οδικής Εκδήλωσης.
Άμεση δημοκρατία: υπέρβαση του ανέφικτου
Η άμεση δημοκρατία θεωρείται ανέκαθεν ιδιαίτερα δύσκολη για τη δημιουργία και την επιτυχία λόγω της πολυπλοκότητας των προτεινόμενων μηχανισμών και του μεγάλου αριθμού μας. Ωστόσο, οι πάνελ τόνισαν ότι εισάγονται νέα εργαλεία, καθιστώντας αυτό που φαίνεται αδύνατο μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών των εργαλείων περιλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, η οποία προσφέρει σε όλους τους πολίτες της ΕΕ την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους στο νομοθετικό έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα εργαλεία αυτά είναι απαραίτητα και σημαντικά για όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες, ιδίως όπως επισημαίνει ο δρ Roland Zarzycki, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Collegium Civitas, για σχετικά πρόσφατες δημοκρατίες όπως η Πολωνία, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκουν τον δρόμο τους για τη θέσπιση βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της δημοκρατίας. Είναι σύνηθες, όταν πρόκειται για νομοθετική δράση, η μειοψηφία να πρέπει να ακολουθεί την πλειοψηφία, αποτρέποντας συχνά το κοινό να κάνει το επιπλέον βήμα για να συμμετάσχει πιο ενεργά. Αυτό θέτει πολλά ερωτήματα, όπως: τα εργαλεία συμμετοχικής δημοκρατίας επηρεάζουν πραγματικά την πραγματικότητα γύρω μας;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για τα ζητήματα αυτά και υπάρχουν διάφορα εργαλεία για τη συμμετοχή περισσότερων Ευρωπαίων στη δημοκρατία σε επίπεδο ΕΕ. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Olga Kurpisz, προσέφερε στο κοινό μια συνοπτική παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, επισημαίνοντας ότι εμπίπτει σε μία από τις δέκα προτεραιότητες της Επιτροπής Juncker για την ενθάρρυνση του διαλόγου με τους πολίτες. Επισημαίνει ορισμένες βέλτιστες πρακτικές από προηγούμενες επιτυχημένες πρωτοβουλίες και εξηγεί τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί προσφέροντας πολύ πρακτικές πληροφορίες και συμβουλές.
Οι νέες απειλές για τη δημοκρατία αποτελούν πρόκληση για τη συμμετοχή των πολιτών
Αν και ο διάλογος σχετικά με τη συμμετοχική δημοκρατία είναι ακμάζων και εισάγονται σημαντικά νέα εργαλεία, όπως η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, οι νέες απειλές αυξάνονται και δημιουργούν νέες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Τα μέλη της ομάδας συμμετείχαν ενεργά σε αυτές τις προκλήσεις. Μίλησαν για τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τον τρόπο με τον οποίο έχουν επηρεάσει μαζικά τον διάλογο με τους πολίτες. Ένα παράδειγμα που αναφέρθηκε ήταν ότι οι ψευδείς ειδήσεις κατέστησαν δυσκολότερες τις αιτιολογημένες συζητήσεις. Είναι σημαντικό «το δίκτυο να ανακτηθεί προκειμένου να επανέλθουμε στη ναυσιπλοΐα», εξήγησε ο Rafał Dymek, διευθυντής του ιδρύματος Schuman.
Ο Darek Kraszewki από το ίδρυμα Stefana Batorego μίλησε εν συντομία για τις ιδιαιτερότητες της Πολωνίας και γενικότερα για τον τρόπο με τον οποίο είναι σημαντικό να συναντήσουμε τον λαό και να συνεργαστούμε μαζί του για την επίτευξη πραγματικής συμμετοχικής δημοκρατίας.
Διατυπώθηκαν συστάσεις, συγκεκριμένα από τον Marcin Wojtalik, συνιδρυτή και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Ευθύνης, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, και συγκεκριμένα η ανάγκη να δοθεί φωνή σε όλους τους πολίτες, να ληφθούν υπόψη όλες οι απόψεις και οι επικρίσεις προκειμένου να σημειωθεί πραγματική πρόοδος.
Συγκέντρωση και ανταλλαγή ιδεών
Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου συμμετείχαν ενεργά τα ακροατήρια. Τους έδωσε την ευκαιρία να ανταλλάξουν πρακτικές πληροφορίες και να κατανοήσουν καλύτερα την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. Ζητήθηκε από το ακροατήριο να ενεργήσει βάσει συγκεκριμένων παραδειγμάτων και να προβάλει τα ίδια τη συμμετοχή του στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών. Καθοδηγήθηκαν από τα μέλη της ομάδας για την εξεύρεση των καταλληλότερων λύσεων σε τρία βασικά ζητήματα: πώς μπορούν να προωθηθούν οι πρωτοβουλίες των πολιτών; Πώς να επιλέξετε εταίρους για την υποστήριξη των πρωτοβουλιών και των εκστρατειών; Πώς να συγκεντρώσετε κεφάλαια;
Οι διακομματικές συνεδρίες προσέφεραν ένα ειδικό περιβάλλον, στο οποίο συμμετείχαν παράγοντες από πολύ διαφορετικούς τομείς. Ήταν σε θέση να μοιραστούν τις γνώσεις και τις ιδέες τους και να εκφράσουν τις αμφιβολίες και τις προκλήσεις τους στους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους προσφέρουν καθοδήγηση και υποστήριξη.
- Πώς μπορείτε να προωθήσετε την πρωτοβουλία πολιτών σας; (υπό τη διεύθυνση της Olga Kurpisz)
Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση τόνισαν ότι μια πρωτοβουλία που είναι ενδιαφέρουσα για τους Πολωνούς, για παράδειγμα, δεν θα είναι κατ’ ανάγκη ενδιαφέρουσα για τους κατοίκους άλλων χωρών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να επιλεγεί ένα «καθολικό» θέμα και να προσεγγιστεί το κατάλληλο κοινό-στόχος.
Όπως και στην άλλη ομάδα, το οικονομικό ζήτημα επισημάνθηκε ως μία από τις προκλήσεις, παράλληλα με την ανάγκη για κατάλληλο συντονισμό και αυτοοργάνωση. Δόθηκε επίσης προσοχή στην ανάγκη δημιουργίας ενός κατάλληλου δικτύου επαφών και συνοχής της εκστρατείας όσον αφορά την επικοινωνία, προσαρμοσμένο στην πραγματικότητα και ανταποκρινόμενο στις αλλαγές που πραγματοποιούνται. Έδωσε επίσης έμφαση στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της εκστρατείας, στην εξαγωγή συμπερασμάτων και στην άντληση διδαγμάτων από τα λάθη προηγούμενων πρωτοβουλιών.
Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση ανέφεραν ότι, κατά το στάδιο του σχεδιασμού της εκστρατείας, είναι αναγκαίο να αξιολογηθούν σωστά οι πόροι και οι δυνατότητες χρήσης τους. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο δήλωσαν επίσης ότι ο στόχος της εκστρατείας μπορεί να μην είναι πάντα η επίτευξη της νομοθεσίας της ΕΕ, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι δημοσιότητα που θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου άλλων, επακόλουθων εκστρατειών.
- Πώς μπορείτε να συγκεντρώσετε κεφάλαια για την εκστρατεία σας; (συντονίζεται από τον Marcin Wojtalik)
Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο υπολόγισαν ότι, προκειμένου να υλοποιήσουν μια επιτυχημένη εκστρατεία για μια πρωτοβουλία, θα πρέπει να συγκεντρώσουν 3 εκατ. PLN (700,000 EUR), τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για την υλοποίηση της εκστρατείας και της πρωτοβουλίας. Τα κονδύλια που συγκεντρώνονται πρέπει να διατίθενται, μεταξύ άλλων, για την προετοιμασία του υλικού, την προώθηση και τη διαφήμιση, τη συνεργασία με τους συντονιστές και την επακόλουθη ανάλυση της εκστρατείας, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και των λαθών της.
Στο πλαίσιο των εθνικών συντονιστών, αναφέρεται ότι θα πρέπει να υπάρχουν τόσες χώρες που συμμετέχουν στην εκστρατεία, τουλάχιστον επτά, μία σε κάθε συμμετέχουσα χώρα. Εν προκειμένω, μπορεί ίσως να επιτευχθεί κάποια εξοικονόμηση πόρων, δηλαδή η καθιέρωση συνεργασίας με οργανισμούς που θα μπορούσαν να «παρέχουν» δωρεάν στον συντονιστή, χάρη στην οποία το απαιτούμενο ποσό θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 1,2 εκατ. PLN. Όπως και στις δύο προηγούμενες ομάδες, τονίστηκε ότι τα χρήματα θα πρέπει να συγκεντρωθούν πριν από την έναρξη της εκστρατείας.
Η πρόκληση που επισήμαναν οι συμμετέχοντες ήταν η χαμηλή νοοτροπία συγκέντρωσης κεφαλαίων και φιλανθρωπίας στην Πολωνία, η οποία μεταφράζεται σε δυσκολίες στην είσπραξη του προϋπολογισμού. Αναφέρθηκε επίσης ότι η πρόκληση θα ήταν να δοθεί στους συμμετέχοντες στην εκστρατεία η υπόσχεση ότι η φωνή τους θα ακουστεί και οι ελπίδες τους δεν θα απογοητευτούν.
Μεταξύ των δράσεων που έπρεπε να αναληφθούν ήταν η δημιουργία ενός ταμείου αφιερωμένου στην ΕΠΠ από την ΕΕ. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση δήλωσαν επίσης ότι από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ένα ορισμένο επίπεδο συμμετοχής των πολιτών (π.χ. 500 000 υπογραφές), το κράτος μέλος θα πρέπει επίσης να υποχρεούται να στηρίξει την πρωτοβουλία με χρηματοδότηση.
- Πώς μπορείτε να αναζητήσετε εταίρους για να υποστηρίξετε την πρωτοβουλία και την εκστρατεία σας; (υπότον συντονισμό του δρα Roland Zarzycki)
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα αυτή συμφώνησαν ότι ο στόχος κάθε εκστρατείας είναι η προώθηση, η κατάρτιση του προϋπολογισμού και η επακόλουθη υλοποίησή της. Η πρόκληση ήταν να πληρωθούν οι συντονιστές ή οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης.
Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι πριν από κάθε πρωτοβουλία θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εξετάζονται οι ήδη διαθέσιμες δημοσιεύσεις, ώστε να προσδιορίζονται τα άτομα, οι οργανισμοί και τα μέσα ενημέρωσης που ενδιαφέρονται για ένα συγκεκριμένο θέμα. Επέστησαν επίσης την προσοχή στην ανάλυση των δυνητικών εταίρων και στη σημασία της δικτύωσης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης προέκυψε ενδιαφέρον επιχείρημα σχετικά με το γεγονός ότι η ίδια πρωτοβουλία μπορεί να υποστηριχθεί από δύο εντελώς διαφορετικά και αντίθετα περιβάλλοντα (π.χ. αριστερή και δεξιά).
Όσον αφορά την προώθηση, όπως και σε άλλες ομάδες, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι μια καλή λύση είναι η εξασφάλιση/καθιέρωση συνεργασίας με έναν διασημό/ηγέτη της κοινής γνώμης που θα είναι το πρόσωπο της εκστρατείας και θα έχει τις κατάλληλες επαφές. Ωστόσο, επιστήθηκε η προσοχή στο γεγονός ότι η απόκτηση ενός τέτοιου προσώπου μπορεί επίσης να είναι κάπως επικίνδυνη λόγω της ιστορίας/εικόνας του ατόμου — πεποιθήσεων, προηγούμενων δραστηριοτήτων, με τις οποίες συνδέεται κ.λπ.
Η ομάδα δραστηριοτήτων που πρόκειται να αναληφθεί περιλάμβανε την κατάρτιση καταλόγου δυνητικών εταίρων, αποδεικνύοντας την επιτυχία των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αναληφθεί και υλοποιηθεί. Δόθηκε επίσης προσοχή στη δυνατότητα χρησιμοποίησης των εθνικών αντιπροσωπειών της ΕΕ και άμεσης προσέγγισης των τοπικών κυβερνήσεων σχετικά με την προγραμματιζόμενη πρωτοβουλία, η οποία μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία επαφών και στην προώθηση της πρωτοβουλίας.
Συνολικά, το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου ήταν εξαιρετικά διαδραστικό και κατέδειξε τον τρόπο συμμετοχής των πολιτών. Ήταν μια θετική εικόνα των αποτελεσμάτων που θα μπορούσε να επιτύχει η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών.
Αφήστε ένα σχόλιο
Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.