Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

#European Inițiativa cetățenească în practică: schimbul de cunoștințe cu privire la ceea ce funcționează în Polonia

Actualizat la: 17/12/2019

Inițiativa cetățenească europeanăa pus capăt foii de parcurs la Varșovia, ca parte a foii sale de parcurs de trei ani în întreaga Europă, care a început în Bulgaria, a călătorit în Lituania și după ce Polonia se îndreaptă către Republica Cehă, Franța, Portugalia și Austria în 2018. De această dată, echipa Inițiativei cetățenești europene s-a întâlnit cu actori civili locali, care sunt implicați activ în participarea cetățenilor și în democrația participativă.

În onoarea Zilei Internaționale a Democrației, la 17 septembrie, Comisia Europeană a invitat organizațiile civile poloneze să participe la un atelier de schimb de cunoștințe de o jumătate de zi și să ia inițiativa! Evenimentul a implicat publicul prin intermediul unei mese rotunde pe tema modului de realizare a democrației participative paneuropene, care a fost urmată de sesiuni practice de discurs în cadrul cărora participanții au putut face schimb de cunoștințe practice și de experiență și au putut învăța de la alții cu privire la inițiativa cetățenească europeană. Echipa Inițiativei cetățenești europene și-a creat, de asemenea, cabina interactivă, care conectează cetățenii din întreaga Europă prin difuzarea ideilor dezvoltate în timpul evenimentelor de sensibilizare din cadrul foii de parcurs.

Democrația directă: depășirea imposibilității

Democrația directă a fost întotdeauna privită ca fiind deosebit de dificil de creat și de încununat de succes din cauza complexității mecanismelor propuse și a numărului mare de noi. Cu toate acestea, membrii comisiei au subliniat că sunt introduse noi instrumente, ceea ce face ceea ce părea imposibil până în prezent. Printre aceste instrumente se numără inițiativa cetățenească europeană, care oferă tuturor cetățenilor UE posibilitatea de a avea un cuvânt de spus în activitatea legislativă a Uniunii Europene.

Astfel de instrumente sunt necesare și importante pentru toate societățile democratice, în special după cum a subliniat dr Roland Zarzycki, vice-rector pentru afaceri academice la Collegium Civitas, pentru democrațiile relativ recente, cum ar fi Polonia, care se află încă în faza de elaborare a celor mai bune practici în domeniul democrației. Este un model comun ca, în ceea ce privește acțiunea legislativă, minoritatea să urmeze majoritatea, adesea descurajând publicul să ia măsurile suplimentare necesare pentru a se implica mai activ. Acest lucru ridică multe întrebări, cum ar fi: instrumentele democrației participative au un impact real asupra realității din jurul nostru?

Comisia Europeană cunoaște astfel de întrebări și există mai multe instrumente pentru a implica mai mulți europeni în democrație la nivelul UE. Reprezentanta Comisiei Europene, dna Olga Kurpisz, a oferit publicului o prezentare concisă a inițiativei cetățenești europene, indicând că aceasta se încadrează în una dintre cele zece priorități ale Comisiei Juncker de a încuraja dialogul cu cetățenii. Ea subliniază câteva bune practici din inițiativele anterioare de succes și explică procedura de urmat, oferind informații și sfaturi foarte practice.

 

Noile amenințări la adresa democrației pun sub semnul întrebării implicarea cetățenilor

Deși dialogul în jurul democrației participative este înfloritor și sunt introduse noi instrumente importante, cum ar fi inițiativa cetățenească europeană, apar noi amenințări și creează noi provocări care trebuie depășite. Participanții au fost foarte implicați în aceste provocări. Aceștia au vorbit despre rolul platformelor de comunicare socială și despre modul în care aceasta a avut un impact masiv asupra dialogului cu cetățenii. Un exemplu enumerat a fost că știrile false au îngreunat discuțiile motivate. Este important ca „rețeaua să fie recâștigată pentru a reveni asupra narațiunii”, a explicat Rafał Dymek, directorul fundației Schuman.

Darek Kraszewki de la fundația Stefana Batorego a vorbit pe scurt despre particularitățile Poloniei și, la un nivel mai general, despre importanța întâlnirii cu cetățenii și a colaborării cu aceștia pentru a ajunge la o adevărată democrație participativă.

Au fost formulate recomandări, în special de Marcin Wojtalik, cofondator și membru al consiliului de administrație al Institutului pentru responsabilitate globală, pentru a maximiza succesul inițiativei cetățenești europene, și anume necesitatea de a oferi o voce tuturor cetățenilor, pentru a lua în considerare toate opiniile și criticile pentru a înregistra progrese reale.

Reunirea și schimbul de idei

În a doua parte a atelierului, publicul a participat activ. Aceasta le-a oferit posibilitatea de a face schimb de informații practice și de a înțelege mai bine inițiativa cetățenească europeană. Publicului i s-a solicitat să acționeze pe baza unor exemple concrete și să se implice în procedura inițiativei cetățenești europene. Aceștia au fost îndrumați de participanți pentru a găsi soluțiile cele mai adecvate la trei aspecte principale: cum pot fi promovate inițiativele civice? Cum se pot alege parteneri pentru a sprijini inițiativele și campaniile? Cum se pot strânge fonduri?

Sesiunile de demonstrație au oferit un mediu special, care a reunit actori din sectoare foarte diferite. Aceștia au fost în măsură să își împărtășească cunoștințele și ideile și să își exprime îndoielile și provocările experților, care au făcut tot posibilul să le ofere orientări și sprijin.

  • Cum vă puteți promova inițiativa cetățenească? (moderată de Olga Kurpisz)

Participanții la discuție au subliniat că o inițiativă interesantă pentru polonezi, de exemplu, nu va fi neapărat interesantă pentru rezidenții din alte țări. Acesta este motivul pentru care este important să se aleagă un subiect „universal” și să se ajungă la publicul-țintă adecvat.

Ca și în cazul celuilalt grup, problema financiară a fost evidențiată ca una dintre provocări, alături de necesitatea unei coordonări și a unei autoorganizări adecvate. De asemenea, s-a acordat atenție necesității de a construi o rețea adecvată de contacte și consecvență a campaniei în ceea ce privește comunicarea, adaptată realităților și răspunzând schimbărilor care au loc. Acesta a subliniat, de asemenea, monitorizarea rezultatelor campaniei, tragerea de concluzii și învățămintele din greșelile inițiativelor anterioare.

Participanții la conversație au indicat că, în etapa de planificare a campaniei, este necesar să se evalueze în mod corespunzător resursele și posibilitățile de utilizare a acestora. Participanții la atelier au afirmat, de asemenea, că obiectivul campaniei poate să nu fie întotdeauna acela de a realiza legislația UE, ci ar putea fi, de asemenea, o publicitate care va contribui la atingerea obiectivului altor campanii ulterioare.

  • Cum puteți strânge fonduri pentru campania dumneavoastră? (moderată de Marcin Wojtalik)

Participanții la atelier au calculat că, pentru a desfășura o campanie de succes pentru o inițiativă, vor trebui să colecteze 3 milioane PLN (700 000 EUR), pe care le vor utiliza pentru a pune în aplicare campania și inițiativa. Fondurile colectate urmează să fie alocate, printre altele, pentru pregătirea materialelor, promovare și publicitate, cooperarea cu coordonatorii și analiza ulterioară a campaniei, evaluarea rezultatelor acesteia și erori comise.

În contextul coordonatorilor naționali, s-a afirmat că ar trebui să existe atât de multe țări implicate în campanie, cel puțin șapte, câte unul în fiecare țară implicată. În acest caz, pot fi realizate unele economii, și anume stabilirea unei cooperări cu organizații care ar putea „furniza” coordonatorul gratuit, datorită cărora suma necesară ar putea fi redusă cu aproximativ 1.2 milioane PLN. Ca și în cazul celor două grupuri anterioare, s-a subliniat faptul că banii ar trebui colectați înainte de lansarea efectivă a campaniei.

Provocarea evidențiată de participanți a fost cultura scăzută a strângerii de fonduri și a filantropiei din Polonia, care se traduce prin dificultăți în colectarea bugetului. De asemenea, s-a afirmat că provocarea ar fi aceea de a oferi celor implicați în campanie promisiunea că vocea lor se va face auzită și că speranțele lor nu vor fi dezamăgite.

Printre acțiunile care trebuie întreprinse s-a numărat crearea de către UE a unui fond dedicat ICE. Participanții la discuție au afirmat, de asemenea, că, din momentul atingerii unui anumit nivel de implicare a cetățenilor (de exemplu, 500 000 de semnături), statul membru ar trebui, de asemenea, să fie obligat să sprijine inițiativa cu finanțare.

  • Cum putețicăuta parteneri pentru a vă sprijini inițiativa și campania? (moderat de dr Roland Zarzycki)

Participanții la acest grup au convenit că obiectivul fiecărei campanii este promovarea, întocmirea bugetului și punerea în aplicare ulterioară a acesteia. Provocarea a fost de a plăti pentru implicarea coordonatorilor sau a liderilor de opinie.

Participanții au declarat că fiecare inițiativă ar trebui să fie precedată, printre altele, de o analiză a publicațiilor deja disponibile, pentru a identifica persoanele, organizațiile și mass-media interesate de un anumit subiect. De asemenea, aceștia au atras atenția asupra analizei potențialilor parteneri și asupra importanței creării de rețele, atât pe plan intern, cât și în străinătate. În cursul acestei discuții a apărut un argument interesant referitor la faptul că aceeași inițiativă poate fi susținută de două medii complet diferite și opuse (de exemplu, stânga și dreapta).

În ceea ce privește promovarea, la fel ca în cazul altor grupuri, participanții au convenit că o soluție bună este de a obține/stabili cooperarea cu un celebritate/lider de opinie care va fi fațada campaniei și care va avea contacte adecvate. Cu toate acestea, s-a atras atenția asupra faptului că achiziționarea unei astfel de persoane poate fi, de asemenea, puțin periculoasă, având în vedere istoria/imaginea convingerilor personale, a activităților din trecut, a asocierii acestora etc.

Grupul de activități care urmează să fie întreprinse a inclus pregătirea unui catalog de potențiali parteneri, care prezintă o poveste de succes a inițiativelor deja întreprinse și puse în aplicare. De asemenea, s-a acordat atenție posibilității de a utiliza reprezentanțele naționale ale UE și de a stabili contacte directe cu autoritățile locale cu privire la inițiativa planificată, ceea ce ar putea contribui la stabilirea de contacte și la promovarea inițiativei.

În ansamblu, a doua parte a atelierului a fost extrem de interactivă și a arătat modul în care cetățenii implicați pot obține acest lucru. A fost o imagine pozitivă a ceea ce ar putea realiza inițiativa cetățenească europeană.

Autori

Melissa Capiot

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?