Direct naar de inhoud
Forum voor het Europees burgerinitiatief

#European Burgerinitiatief in de praktijk: kennis delen over wat in Polen werkt

Bijgewerkt op: 17/12/2019

HetEuropees burgerinitiatief maakte een pit stop in Warschau als onderdeel van zijn driejarige roadshow in heel Europa, die begon in Bulgarije, naar Litouwen is gereisd en Polen in 2018 naar Tsjechië, Frankrijk, Portugal en Oostenrijk heeft gereisd. Deze keer had het team van het Europees burgerinitiatief een ontmoeting met lokale maatschappelijke actoren, die actief betrokken zijn bij burgerparticipatie en participatieve democratie.

Ter ere van de Internationale Dag van de Democratie heeft de Europese Commissie op 17 september Poolse maatschappelijke organisaties uitgenodigd deel te nemen aan een workshop over kennisuitwisseling van een halve dag en het initiatief te nemen! Het evenement bracht het publiek in contact via een paneldiscussie over het thema hoe de pan-Europese participerende democratie tot stand kan worden gebracht, gevolgd door hands-on breakoutsessies waar deelnemers praktische kennis en ervaring konden delen en van anderen konden leren over het Europees burgerinitiatief. Het team van het Europees burgerinitiatief heeft ook zijn interactieve cabine opgezet, die burgers in heel Europa met elkaar verbindt door ideeën te verspreiden die tijdens de bewustmakingsevenementen van de roadshow zijn ontwikkeld.

Directe democratie: een oplossing voor het onmogelijke

Door de complexiteit van de voorgestelde mechanismen en het grote aantal van ons is directe democratie altijd als bijzonder moeilijk te organiseren en succesvol te maken. De panelleden wezen er echter op dat er nieuwe instrumenten worden ingevoerd, waardoor wat tot nu toe onmogelijk leek te zijn. Een van deze instrumenten is het Europees burgerinitiatief, dat alle EU-burgers de kans biedt inspraak te hebben in de wetgevingswerkzaamheden van de Europese Unie.

Dergelijke instrumenten zijn noodzakelijk en belangrijk voor alle democratische samenlevingen, met name zoals dr Roland Zarzycki, vice-rector voor academische aangelegenheden bij Collegium Civitas, heeft opgemerkt voor relatief recente democratieën zoals Polen, die nog steeds de weg vinden om beste praktijken op het gebied van democratie op te zetten. Het is een gangbaar patroon dat de minderheid bij wetgevingsmaatregelen de meerderheid moet volgen, waardoor het publiek vaak wordt ontmoedigd om de extra stap te zetten om actiever te worden. Dit werpt veel vragen op, zoals: zijn de instrumenten van de participatiedemocratie van invloed op de realiteit om ons heen?

De Europese Commissie is op de hoogte van dergelijke kwesties en er zijn verschillende instrumenten om meer Europeanen bij de democratie op EU-niveau te betrekken. De vertegenwoordiger van de Europese Commissie, Olga Kurpisz, bood het publiek een beknopte presentatie van het Europees burgerinitiatief aan, waarbij hij aangaf dat het onder een van de tien prioriteiten van de Commissie-Juncker viel om de burgerdialoog aan te moedigen. Zij wijst op een aantal beste praktijken uit eerdere succesvolle initiatieven en licht de te volgen procedure toe door zeer praktisch inzicht en advies te bieden.

 

Nieuwe bedreigingen voor de democratie vormen een uitdaging voor de betrokkenheid van de burgers

Hoewel de dialoog over participerende democratie bloeit en er belangrijke nieuwe instrumenten zoals het Europees burgerinitiatief worden geïntroduceerd, nemen nieuwe dreigingen toe en ontstaan er nieuwe uitdagingen die moeten worden overwonnen. De panelleden waren zeer betrokken bij deze uitdagingen. Zij spraken over de rol van sociale media en over de wijze waarop deze de burgerdialoog massaal heeft beïnvloed. Een voorbeeld hiervan was dat nepnieuws gemotiveerde discussies moeilijker heeft gemaakt. Het is belangrijk dat „het netwerk opnieuw wordt aangetrokken om het verhaal terug te krijgen”, aldus Rafał Dymek, directeur van de Schumanstichting.

Darek Kraszewki van de stichting Stefana Batorego sprak kort over de specifieke kenmerken in Polen en meer in het algemeen over hoe belangrijk het is de mensen te ontmoeten en met hen samen te werken om een echte participatieve democratie te bereiken.

Er werden aanbevelingen gedaan, met name door Marcin Wojtalik, medeoprichter en bestuurslid van het Institute of Global Responsibility, om het succes van het Europees burgerinitiatief zo groot mogelijk te maken, met name de noodzaak om alle burgers een stem te geven, om rekening te houden met alle meningen en kritiek om echte vooruitgang te boeken.

Samenkomen en ideeën uitwisselen

Het tweede deel van de workshop maakte het publiek actief. Het bood hen de gelegenheid praktische informatie uit te wisselen en samen meer inzicht te krijgen in het Europees burgerinitiatief. Het publiek werd gevraagd naar concrete voorbeelden te handelen en zichzelf te projecteren in het kader van de procedure voor het Europees burgerinitiatief. Zij werden geleid door de panelleden om de meest geschikte oplossingen te vinden voor drie belangrijke kwesties: hoe kunnen burgerinitiatieven worden bevorderd? Hoe kunt u partners kiezen om de initiatieven en campagnes te ondersteunen? Hoe kunnen middelen worden aangetrokken?

De breakoutsessies boden een speciale omgeving, waarin actoren uit zeer verschillende sectoren bijeen kwamen. Zij konden hun kennis en ideeën delen en hun twijfels en uitdagingen kenbaar maken aan deskundigen, die hun best deden om hun begeleiding en ondersteuning te bieden.

  • Hoe kunt u uw burgerinitiatief promoten? (onder leiding van Olga Kurpisz)

De deelnemers aan de discussie benadrukten dat een initiatief dat bijvoorbeeld interessant is voor Polen, niet noodzakelijk interessant zal zijn voor inwoners van andere landen. Daarom is het belangrijk om een thema te kiezen dat „universeel” is en om het juiste doelpubliek te bereiken.

Net als in de andere groep werd de financiële kwestie aangemerkt als een van de uitdagingen, samen met de noodzaak van goede coördinatie en zelforganisatie. Er werd ook aandacht besteed aan de noodzaak om een passend netwerk van contacten en consistentie van de campagne op het gebied van communicatie tot stand te brengen, aangepast aan de realiteit en te reageren op de veranderingen die zich voordoen. Hij benadrukte ook het toezicht op de resultaten van de campagne, het trekken van conclusies en het trekken van lering uit de fouten van eerdere initiatieven.

De deelnemers aan het gesprek gaven aan dat het in de fase van de planning van de campagne noodzakelijk is de middelen en de mogelijkheden voor het gebruik ervan naar behoren te beoordelen. De deelnemers aan de workshop verklaarden ook dat het doel van de campagne niet altijd is om EU-wetgeving tot stand te brengen, maar dat het ook publiciteit kan zijn die zal bijdragen tot het bereiken van het doel van andere, latere campagnes.

  • Hoe kunt u geld aantrekken voor uw campagne? (onder leiding van Marcin Wojtalik)

De deelnemers aan de workshop hebben berekend dat zij, om een succesvolle campagne voor een initiatief te kunnen voeren, 3 miljoen PLN (700 000 EUR) moeten innen, die zij zullen gebruiken om de campagne en het initiatief uit te voeren. De geïnde middelen moeten onder meer worden toegewezen voor de voorbereiding van materiaal, promotie en reclame, samenwerking met coördinatoren en daaropvolgende analyse van de campagne, evaluatie van de resultaten en gemaakte fouten.

In het kader van de nationale coördinatoren werd gesteld dat er evenveel landen als bij de campagne betrokken zouden moeten zijn, namelijk minimaal zeven, één in elk betrokken land. Hier kan misschien enige besparing worden gerealiseerd, d.w.z. samenwerking met organisaties die de coördinator gratis „ter beschikking kunnen stellen”, waardoor het benodigde bedrag met ongeveer 1.2 miljoen PLN kan worden verlaagd. Net als bij de vorige twee groepen werd benadrukt dat het geld moest worden geïnd voordat de campagne daadwerkelijk van start ging.

De uitdaging waarop de deelnemers wezen, was de lage cultuur van fondsenwerving en filantropie in Polen, wat zich vertaalt in moeilijkheden bij het innen van de begroting. Ook werd verklaard dat de uitdaging erin zou bestaan de deelnemers aan de campagne de belofte te geven dat hun stem zou worden gehoord en dat hun hoop niet teleurgesteld zou worden.

Een van de te nemen maatregelen was de oprichting van een fonds voor EBI door de EU. De deelnemers aan het gesprek verklaarden ook dat vanaf het bereiken van een bepaald niveau van betrokkenheid van de burger (bijvoorbeeld 500 000 handtekeningen) de lidstaat ook verplicht moet worden het initiatief met financiering te ondersteunen.

  • Hoe kunt u partners zoeken om uw initiatief en campagne te ondersteunen? (onder leiding van dr Roland Zarzycki)

De deelnemers aan deze groep waren het erover eens dat het doel van elke campagne de promotie, budgettering en daaropvolgende uitvoering ervan is. De uitdaging bestond erin te betalen voor de betrokkenheid van coördinatoren of opinieleiders.

De deelnemers verklaarden dat elk initiatief onder meer moet worden voorafgegaan door een evaluatie van reeds beschikbare publicaties om na te gaan welke mensen, organisaties en media geïnteresseerd zijn in een bepaald onderwerp. Zij vestigden ook de aandacht op de analyse van potentiële partners en het belang van netwerkvorming, zowel in binnen- als in het buitenland. Tijdens deze discussie kwam een interessant argument naar voren dat hetzelfde initiatief kan worden ondersteund door twee volledig verschillende en tegengestelde omgevingen (bv. links en rechts).

Wat de promotie betreft, waren de deelnemers het erover eens dat een goede oplossing erin bestaat om samen te werken met een eerbetoon/opinieleider die het gezicht van de campagne zal zijn en passende contacten zal hebben. De aandacht werd echter gevestigd op het feit dat het verwerven van een dergelijke persoon ook een beetje gevaarlijk kan zijn in het licht van de geschiedenis/het imago van de persoon, de overtuigingen in het verleden, de activiteiten waarmee zij in verband worden gebracht, enz.

De groep uit te voeren activiteiten omvatte het opstellen van een catalogus van potentiële partners, met een succesverhaal van reeds ondernomen en uitgevoerde initiatieven. Er werd ook aandacht besteed aan de mogelijkheid om gebruik te maken van de nationale vertegenwoordigingen van de EU en rechtstreeks contact op te nemen met de lokale overheden over het geplande initiatief, wat kan helpen bij het leggen van contacten en het promoten van het initiatief.

Het tweede deel van de workshop was over het algemeen uiterst interactief en liet zien hoe betrokken burgers kunnen worden bereikt. Het was een positieve indruk van wat het Europees burgerinitiatief zou kunnen bereiken.

Auteurs

Melissa Capiot

Reageren

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.
Disclaimer: De op het EBI-forum geventileerde meningen geven uitsluitend het standpunt van de auteurs weer en mogen beslist niet worden beschouwd als het standpunt van de Europese Commissie of van de Europese Unie.
Klaar om uw initiatief te registreren?

Wilt u een initiatief steunen? Wilt u meer weten over lopende of eerdere initiatieven?