Gå til hovedindholdet
Forum for det europæiske borgerinitiativ

#European borgerinitiativet i praksis: udveksling af viden om, hvad der virker i Polen

Opdateret den: 17/12/2019

Det europæiske borgerinitiativ stoppede i Warszawa som en del af sin treårige køreplan i hele Europa, som begyndte i Bulgarien, førte til Litauen, og efter at Polen var på vej til Tjekkiet, Frankrig, Portugal og Østrig i 2018. Denne gang mødtes teamet for det europæiske borgerinitiativ med lokale civile aktører, som er aktivt involveret i borgerdeltagelse og deltagelsesdemokrati.

Til ære for den internationale demokratidag opfordrede Kommissionen den 17. september polske civilsamfundsorganisationer til at deltage i en halvdagsworkshop om videndeling og til at tage initiativet! Arrangementet involverede publikum gennem en paneldiskussion om, hvordan man kan få det paneuropæiske deltagelsesdemokrati til at finde sted, som blev efterfulgt af praktiske udstillingsmøder, hvor deltagerne kunne dele praktisk viden og erfaringer og lære af andre om det europæiske borgerinitiativ. Teamet for det europæiske borgerinitiativ oprettede også sin interaktive kabine, som forbinder borgere i hele Europa ved at sprede idéer, der er udviklet i forbindelse med kørevisningens oplysningsarrangementer.

Direkte demokrati: overvindelse af det umulige

Direkte demokrati er altid blevet betragtet som en særlig udfordring med hensyn til at etablere og få succes på grund af kompleksiteten af de foreslåede mekanismer og det store antal af os. Paneldeltagerne fremhævede imidlertid, at der er ved at blive indført nye værktøjer, hvilket gør det hidtil umuligt. Blandt disse værktøjer kan nævnes det europæiske borgerinitiativ, som giver alle EU-borgere mulighed for at få indflydelse på EU's lovgivningsarbejde.

Sådanne værktøjer er nødvendige og vigtige for alle demokratiske samfund, navnlig som påpeget af dr Roland Zarzycki, vicerektor for akademiske anliggender ved Collegium Civitas, for relativt nylige demokratier som Polen, som stadig er ved at finde vej til at etablere bedste praksis på demokratiområdet. Det er et almindeligt mønster, at mindretallet, når det drejer sig om lovgivningsmæssige foranstaltninger, skal følge et flertal, der ofte afskrækker offentligheden fra at tage det ekstra skridt til at involvere sig mere aktivt. Dette rejser mange spørgsmål, f.eks.: påvirker redskaber til deltagelsesdemokrati rent faktisk virkeligheden omkring os?

Europa-Kommissionen er opmærksom på sådanne spørgsmål, og der findes flere værktøjer til at få flere europæere til at engagere sig i demokrati på EU-plan. Europa-Kommissionens repræsentant, Olga Kurpisz, tilbød publikum en kortfattet præsentation af det europæiske borgerinitiativ og anførte, at det faldt ind under en af Juncker-Kommissionens ti prioriteter for at fremme borgerdialogen. Hun fremhævede nogle eksempler på bedste praksis fra tidligere vellykkede initiativer og redegjorde for den procedure, der skal følges, ved at tilbyde meget praktisk indsigt og rådgivning.

 

Nye trusler mod demokratiet udfordrer borgernes engagement

Selv om dialogen om deltagelsesdemokrati blomstrer, og der indføres vigtige nye værktøjer såsom det europæiske borgerinitiativ, er nye trusler stigende og skaber nye udfordringer, der skal overvindes. Paneldeltagerne var meget engagerede i disse udfordringer. De talte om de sociale mediers rolle og om, hvordan den i høj grad har påvirket borgernes dialog. Et eksempel på listen var, at falske nyheder har gjort begrundede diskussioner vanskeligere. Det er vigtigt, at "netværket genoprettes for at få styr på fortællingen", forklarede Rafał Dymek, direktør for Schuman-fonden.

Darek Kraszewki fra Stefana Batorego-fonden talte kort om de særlige forhold i Polen og mere generelt om, hvordan det er vigtigt at møde borgerne og engagere sig med dem for at opnå et ægte deltagelsesdemokrati.

Der blev fremsat anbefalinger, nemlig af Marcin Wojtalik, medstifter og bestyrelsesmedlem af Institute of Global Responsibility, for at maksimere det europæiske borgerinitiativs succes, nemlig nødvendigheden af at give alle borgere en stemme og tage hensyn til alle holdninger og kritik for at gøre reelle fremskridt.

Samling og udveksling af idéer

Anden del af workshoppen gav deltagerne aktive deltagere. Det gav dem mulighed for at dele praktiske oplysninger og sammen få et bedre kendskab til det europæiske borgerinitiativ. Publikum blev bedt om at reagere på konkrete eksempler og om at promovere sig selv som involveret i proceduren for det europæiske borgerinitiativ. De blev vejledt af paneldeltagerne for at finde de mest hensigtsmæssige løsninger på tre hovedspørgsmål: hvordan kan man fremme borgerinitiativer? Hvordan vælger du partnere til at støtte initiativer og kampagner? Hvordan kan man rejse midler?

Udfasningsmøderne gav et særligt miljø, som samlede aktører fra meget forskellige sektorer. De var i stand til at dele deres viden og idéer og udtrykke deres tvivl og udfordringer over for eksperter, som gjorde deres bedste for at tilbyde dem vejledning og støtte.

  • Hvordan promoverer du dit borgerinitiativ? (ledet af Olga Kurpisz)

Deltagerne i debatten understregede, at et initiativ, der er interessant for f.eks. polakker, ikke nødvendigvis vil være interessant for indbyggere i andre lande. Derfor er det vigtigt at vælge et emne, der er "universelt", og nå ud til den relevante målgruppe.

Som i den anden gruppe blev det finansielle spørgsmål fremhævet som en af udfordringerne sammen med behovet for ordentlig koordinering og selvorganisering. Der blev også lagt vægt på behovet for at opbygge et passende netværk af kontakter og sammenhæng i kampagnen med hensyn til kommunikation, som er tilpasset realiteterne og reagere på de ændringer, der finder sted. Det understregede også overvågningen af kampagnens resultater, drog konklusioner og lære af fejlene i tidligere initiativer.

Deltagerne i samtalen oplyste, at det i forbindelse med planlægningen af kampagnen er nødvendigt at foretage en korrekt vurdering af ressourcerne og mulighederne for at anvende dem. Deltagerne i workshoppen anførte også, at formålet med kampagnen måske ikke altid er at opnå EU-lovgivning, men at det også kunne være reklame, der vil bidrage til at nå målet med andre efterfølgende kampagner.

  • Hvordan kan du rejse midler til din kampagne? (ledet af Marcin Wojtalik)

Deltagerne i workshoppen beregnede, at de for at kunne gennemføre en vellykket kampagne for et initiativ vil skulle indsamle 3 mio. PLN (700 000 EUR), som de vil bruge til at gennemføre kampagnen og initiativet. De opkrævede midler skal bl.a. tildeles til udarbejdelse af materiale, salgsfremstød og reklame, samarbejde med koordinatorerne og efterfølgende analyse af kampagnen, evaluering af dens resultater og begåede fejl.

I forbindelse med de nationale koordinatorer blev det anført, at der bør være lige så mange som de lande, der deltager i kampagnen, mindst syv, én i hvert af de involverede lande. Her kan der måske opnås visse besparelser, f.eks. ved at etablere et samarbejde med organisationer, der kan "stille" koordinatoren gratis til rådighed, hvilket betyder, at det nødvendige beløb kan reduceres med ca. 1.2 mio. PLN. Som i de to foregående grupper blev det understreget, at pengene skulle opkræves, inden kampagnen blev sat i gang.

Den udfordring, som deltagerne fremhævede, var den lave fundraisingkultur og filantropi i Polen, hvilket giver sig udslag i vanskeligheder med at inddrive budgettet. Det blev også anført, at udfordringen ville være at give de parter, der er involveret i kampagnen, et løfte om, at deres stemme ville blive hørt, og at deres håb ikke ville blive skuffede.

Blandt de foranstaltninger, der skal træffes, var oprettelsen af en fond, der er dedikeret til ECI fra EU. Deltagerne i samtalen anførte også, at medlemsstaterne fra det øjeblik, hvor de når et vist niveau af inddragelse af borgerne (f.eks. 500 000 underskrifter), også bør være forpligtet til at støtte initiativet med finansiering.

  • Hvordan søger du partnere til at støtte dit initiativ og din kampagne? (styret af dr Roland Zarzycki)

Deltagerne i denne gruppe var enige om, at målet for hver kampagne er promovering, budgettering og efterfølgende gennemførelse. Udfordringen har været at betale for inddragelsen af koordinatorer eller opinionsdannere.

Deltagerne anførte, at der forud for hvert initiativ bl.a. bør foretages en gennemgang af allerede tilgængelige publikationer for at identificere, hvilke personer, organisationer og medier der er interesserede i et bestemt emne. De henledte også opmærksomheden på analysen af potentielle partnere og betydningen af netværkssamarbejde, både hjemme og i udlandet. Under denne drøftelse fremkom der et interessant argument om, at det samme initiativ kan støttes af to helt forskellige og modsatrettede miljøer (f.eks. venstre- og højrefløjsmiljøer).

Med hensyn til promovering var deltagerne i lighed med andre grupper enige om, at en god løsning er at opnå/etablere et samarbejde med en berømt/opinionsdannende leder, som vil være kampagnens ansigt og have passende kontakter. Der blev imidlertid gjort opmærksom på, at erhvervelse af en sådan person også kan være lidt farlig i betragtning af personens historie/image, tidligere aktiviteter, hvad de er forbundet med osv.

Gruppen af aktiviteter, der skal gennemføres, omfattede udarbejdelse af et katalog over potentielle partnere, der viser en succeshistorie om allerede iværksatte og gennemførte initiativer. Der blev også lagt vægt på muligheden for at bruge EU's nationale repræsentationer og henvende sig direkte til de lokale myndigheder om det planlagte initiativ, hvilket kan bidrage til at etablere kontakter og fremme initiativet.

Generelt var anden del af workshoppen yderst interaktiv og viste, hvor engagerede borgere kan få. Det var en positiv indfaldsvinkel til, hvad det europæiske borgerinitiativ kunne opnå.

Blogartikelforfattere

Melissa Capiot

Skriv en kommentar

For at tilføje kommentarer, skal du logge ind eller registrere dig.
Ansvarsfraskrivelse: De holdninger, der gives udtryk for i forummet for det europæiske borgerinitiativ, er alene udtryk for forfatternes synspunkter og kan ikke på nogen måde anses for at afspejle Europa-Kommissionens eller EU's holdning.
Er du klar til at registrere dit borgerinitiativ?

Vil du skrive under på et borgerinitiativ? Vil du gerne vide mere om nuværende eller tidligere borgerinitiativer?