Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

#European medborgarinitiativ i praktiken: utbyte av kunskap om vad som fungerar i Polen

Uppdaterades den: 17/12/2019

Deteuropeiska medborgarinitiativet gjorde ett stopp i Warszawa som en del av sin treåriga väg över hela Europa, som började i Bulgarien, reste till Litauen och efter det att Polen var på väg till Tjeckien, Frankrike, Portugal och Österrike 2018. Den här gången träffade teamet för det europeiska medborgarinitiativet lokala civila aktörer som är aktivt engagerade i medborgardeltagande och deltagandedemokrati.

För att hedra den internationella demokratidagen bjöd Europeiska kommissionen den 17 september in polska civila organisationer att delta i en halvdagsseminarium för kunskapsutbyte och att ta initiativet! Vid evenemanget deltog publiken i en paneldiskussion om hur man kan få till stånd en alleuropeisk deltagandedemokrati, som följdes av praktiska utbrytningssessioner där deltagarna kunde dela med sig av praktiska kunskaper och erfarenheter och lära av andra om det europeiska medborgarinitiativet. Teamet för det europeiska medborgarinitiativet har också inrättat sitt interaktiva bås, som sammanför medborgarna i hela Europa genom att sprida idéer som utvecklats under kampanjens informationsevenemang.

Direkt demokrati: att övervinna den omöjliga

Direktdemokratin har alltid ansetts vara särskilt utmanande att inrätta och göra den framgångsrik på grund av de föreslagna mekanismernas komplexitet och vårt stora antal. Det framhölls dock av panelerna att nya verktyg håller på att införas, vilket gör det omöjligt hittills. Ett av dessa verktyg är det europeiska medborgarinitiativet, som ger alla EU-medborgare möjlighet att påverka EU:s lagstiftningsarbete.

Sådana verktyg är nödvändiga och viktiga för alla demokratiska samhällen, särskilt som Roland Zarzycki, vice rektor för akademiska frågor vid Collegium Civitas, påpekat för relativt nya demokratier som Polen, som fortfarande håller på att utarbeta bästa praxis på demokratiområdet. Det är ett vanligt mönster att minoriteten när det gäller lagstiftningsåtgärder måste följa majoriteten och ofta avskräcka allmänheten från att ta det extra steget för att engagera sig mer aktivt. Detta väcker många frågor, bland annat följande: påverkar verktyg för deltagandedemokrati verkligheten runt oss?

Kommissionen är medveten om sådana frågor och det finns flera verktyg för att få fler européer att engagera sig i demokratin på EU-nivå. Europeiska kommissionens företrädare, Olga Kurpisz, erbjöd åhörarna en kortfattad presentation av det europeiska medborgarinitiativet, där det angavs att det omfattades av en av Junckerkommissionens tio prioriteringar att uppmuntra medborgardialog. Hon lyfte fram bästa praxis från tidigare framgångsrika initiativ och förklarade hur man ska gå till väga genom att erbjuda mycket praktiska insikter och råd.

 

Nya hot mot demokratin utmanar medborgarnas engagemang

Även om dialogen om deltagardemokrati är blomstrande och viktiga nya verktyg som det europeiska medborgarinitiativet håller på att införas, ökar nya hot och skapar nya utmaningar som måste övervinnas. Panelmedlemmarna var mycket engagerade i dessa utmaningar. De talade om de sociala mediernas roll och hur det i hög grad har påverkat medborgardialogen. Ett exempel på detta var att falska nyheter har försvårat motiverade diskussioner. Det är viktigt att nätverket återskapas för att få tillbaka greppet på narrationen, förklarade Rafał Dymek, direktör för Schuman-stiftelsen.

Darek Kraszewki från stiftelsen Stefana Batorego talade kortfattat om särdragen i Polen och mer allmänt hur viktigt det är att träffa folket och samarbeta med dem för att uppnå verklig deltagandedemokrati.

Rekommendationer lämnades, nämligen av Marcin Wojtalik, medgrundare och styrelseledamot av Institute of Global Responsibility, för att maximera det europeiska medborgarinitiativets framgång, nämligen behovet av att ge alla medborgare en röst, ta hänsyn till alla åsikter och all kritik för att göra verkliga framsteg.

Sammanförande och utbyte av idéer

Under den andra delen av workshoppen deltog publiken aktivt. Det gav dem möjlighet att utbyta praktisk information och tillsammans få en bättre förståelse för det europeiska medborgarinitiativet. Publiken uppmanades att agera utifrån konkreta exempel och att projicera sig som delaktig i det europeiska medborgarinitiativet. De vägleddes av paneldeltagarna för att hitta de lämpligaste lösningarna på tre huvudfrågor: hur kan man främja medborgarinitiativ? Hur väljer man partner för att stödja initiativen och kampanjerna? Hur anskaffar man medel?

Utbrytarsessionerna erbjöd en särskild miljö som samlade aktörer från mycket olika sektorer. De kunde dela med sig av sina kunskaper och idéer och framföra sina tvivel och utmaningar till experter, som gjorde sitt bästa för att ge dem vägledning och stöd.

  • Hur kan du främja ditt medborgarinitiativ? (modererad av Olga Kurpisz)

Deltagarna i diskussionen betonade att ett initiativ som är intressant för t.ex. polacker inte nödvändigtvis kommer att vara intressant för invånarna i andra länder. Därför är det viktigt att välja ett ämne som är ”universellt” och att nå en lämplig målgrupp.

Precis som i den andra gruppen framhölls den finansiella frågan som en av utmaningarna, tillsammans med behovet av ordentlig samordning och självorganisation. Uppmärksamhet ägnades också åt behovet av att bygga upp ett lämpligt nätverk av kontakter och konsekvens i kampanjen när det gäller kommunikation, anpassad till verkligheten och reagera på de förändringar som äger rum. Man betonade också att man övervakade kampanjens resultat, drog slutsatser och lärde sig av misstagen i tidigare initiativ.

Deltagarna i samtalet uppgav att det i samband med planeringen av kampanjen är nödvändigt att göra en ordentlig bedömning av resurserna och möjligheterna att använda dem. Deltagarna i workshoppen uppgav också att kampanjens mål kanske inte alltid är att uppnå EU-lagstiftning, men att det också kan vara reklam som kommer att bidra till att uppnå målet för andra, efterföljande kampanjer.

  • Hur får du pengar till din kampanj? (modererad av Marcin Wojtalik)

Deltagarna i workshoppen beräknade att de för att genomföra en framgångsrik kampanj för ett initiativ måste samla in 3 miljoner zloty (700 000 EUR), som de kommer att använda för att genomföra kampanjen och initiativet. De insamlade medlen ska fördelas, bland annat för utarbetande av material, marknadsföring och reklam, samarbete med samordnare och efterföljande analys av kampanjen, utvärdering av dess resultat och gjorda misstag.

När det gäller de nationella samordnarna angavs det att det bör finnas lika många som de länder som deltar i kampanjen, dvs. minst sju, en i varje berört land. Här kan man kanske göra vissa besparingar, dvs. att upprätta ett samarbete med organisationer som skulle kunna ”tillhandahålla” samordnaren gratis, vilket skulle kunna leda till en minskning av det nödvändiga beloppet med cirka 1.2 miljoner zloty. Liksom i de två föregående grupperna betonades att pengarna bör samlas in innan kampanjen inleds.

Den utmaning som deltagarna lyfte fram var den låga kulturen av kapitalanskaffning och filantropi i Polen, vilket leder till svårigheter att samla in budgeten. Det angavs också att utmaningen skulle vara att ge kampanjdeltagarna ett löfte om att deras röst skulle bli hörd och att deras förhoppningar inte skulle vara besvikna.

En av de åtgärder som skulle vidtas var att EU inrättade en fond för medborgarinitiativ. Deltagarna i samtalet uppgav också att från och med att en viss nivå av medborgarengagemang har uppnåtts (t.ex. 500 000 underskrifter) bör medlemsstaten också vara skyldig att stödja initiativet med finansiering.

  • Hur sökerman partner för att stödja ditt initiativ och din kampanj? (modererad av dr Roland Zarzycki)

Deltagarna i denna grupp enades om att målet för varje kampanj är att främja den, budgetera den och därefter genomföra den. Utmaningen har varit att betala för samordnarnas eller opinionsbildarnas deltagande.

Deltagarna uppgav att varje initiativ bland annat bör föregås av en genomgång av redan tillgängliga publikationer för att identifiera vilka personer, organisationer och medier som är intresserade av ett visst ämne. De uppmärksammade också analysen av potentiella partner och vikten av nätverksarbete, både hemma och utomlands. Under denna diskussion framkom ett intressant argument om att samma initiativ kan stödjas av två helt olika och motsatta miljöer (t.ex. vänster- och högerområden).

När det gäller marknadsföring enades deltagarna, i likhet med andra grupper, om att en bra lösning är att få till stånd/etablera samarbete med en heders- eller opinionsledare som kommer att vara kampanjens ansikte och ha lämpliga kontakter. Det framhölls dock att det kan vara lite farligt att förvärva en sådan person med tanke på personens historia/bild, tidigare aktiviteter, vad de har anknytning till osv.

Den grupp av aktiviteter som skulle genomföras omfattade utarbetandet av en katalog över potentiella partner, som visade en framgångssaga om redan genomförda och genomförda initiativ. Uppmärksamhet ägnades också åt möjligheten att direkt använda EU:s nationella representationer och nå ut till de lokala myndigheterna om det planerade initiativet, vilket kan bidra till att upprätta kontakter och främja initiativet.

På det hela taget var den andra delen av workshoppen mycket interaktiv och visade hur engagerade medborgare kan få hjälp. Det var en positiv bild av vad det europeiska medborgarinitiativet skulle kunna uppnå.

Postare

Melissa Capiot

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.
Redo att registrera ditt initiativ?

Vill du stödja ett initiativ? Vill du veta mer om pågående eller tidigare initiativ?