Despre inițiativa „Cosmetice fără cruzime”
„Cosmetice fără cruzime – Pentru o Europă fără testare pe animale” („Save Cruelty Free Cosmetics – Commit to a Europe Without Animal Testing”) este cea de-a 9-a inițiativă cetățenească europeană (ICE) reușită, prin care se solicită Comisiei Europene să ia măsuri decisive pentru a pune capăt testării pe animale în scopuri de cercetare științifică, de reglementare și educaționale.
Înregistrată la 30 iunie 2021, inițiativa a obținut rapid sprijin public. Campania a început să colecteze oficial semnături la 31 august 2021 și a ajuns la un rezultat remarcabil: 1 217 916 declarații de susținere verificate. Pragurile minime au fost atinse în 21 state membre, demonstrând un sprijin puternic venit din toate colțurile UE.
Obiectivele urmărite de această inițiativă au inclus:
- Să protejeze și să consolideze interdicția testării pe animale a ingredientelor cosmetice; să inițieze modificări legislative pentru a asigura protecția consumatorilor, a lucrătorilor și a mediului pentru toate ingredientele cosmetice, fără niciun test pe animale
- Transformarea legislației UE privind substanțele chimice: să asigure protecția sănătății umane și a mediului prin gestionarea substanțelor chimice fără adăugarea unor noi cerințe privind testarea pe animale
- Modernizarea științei în UE: Comisiei i se cere să se angajeze că va elabora, înainte de sfârșitul actualului mandat legislativ, o propunere legislativă care să traseze o foaie de parcurs pentru eliminarea treptată a tuturor testărilor pe animale în UE
În urma procesului de verificare, inițiativa a fost depusă oficial la Comisia Europeană pe 25 ianuarie 2023 (citiți anunțul de presă). Pe data de 25 iulie 2023, Comisia a răspuns prin publicarea unei comunicări în care își prezintă poziția, marcând un pas crucial în eforturile actuale de înlocuire a testării pe animale cu alternative umane și avansate din punct de vedere științific în întreaga UE.
Inițiativa a fost înregistrată
30.6.2021
A început colectarea semnăturilor
31.8.2021
S-a încheiat colectarea semnăturilor
31.8.2022
Inițiativa a fost validată de Comisia Europeană
25.1.2023
Comisia Europeană a răspuns la inițiativă
25.7.2023
Ce a determinat reușita inițiativei „Cosmetice fără cruzime”?
Inițiativa „Cosmetice fără cruzime” nu doar a îndeplinit toate cerințele, ci le-a depășit, colectând peste 1,2 milioane de semnături și doborând toate recordurile prin atingerea pragurilor minime în 21 state membre, astfel depășind cu mult cerințele de 1 milion de semnături și pragurile necesare în cel puțin 7 țări. Potrivit organizatorilor săi, trei factori principali au contribuit la această reușită:
Stabilirea unui număr de semnături de atins pentru fiecare stat membru pe baza experienței inițiativelor cetățenești europene anterioare și ajustarea strategiei de marketing pe tot parcursul campaniei au fost factori esențiali pentru reușită.
Obiectivele clare și pragmatice aliniate la legislația UE au contribuit la demonstrarea fezabilității inițiativei. Axându-se pe principalele modificări legislative, campania a rezonat în întreaga UE, ceea ce a condus la un sprijin record în 21 de state membre.
O coaliție puternică de organizații și întreprinderi de protecție a animalelor a jucat un rol esențial în amplificarea mesajului. Punerea la dispoziție a unor materiale de comunicare ușor de utilizat le-a permis partenerilor să atragă publicul și să maximizeze impactul.
Strategia care a stat la baza inițiativei „Cosmetice fără cruzime”
Pregătirea
În 2014, Agenția Europeană pentru Produse Chimice și Comisia au publicat o declarație comună în care clarificau că, în viziunea lor, ingredientele cosmetice pot fi testate în continuare pe animale, dar numai în anumite circumstanțe limitate. Clarificarea venea la doar 18 luni de la aplicarea integrală a interdicțiilor de testare pe animale a ingredientelor cosmetice și de comercializare a produselor care conțineau ingrediente testate pe animale. Acest fapt a provocat indignare și a fost condamnat în întreaga UE. După ani de campanii care nu au adus nicio schimbare în politici, cele mai mari cinci organizații de protecție a animalelor din întreaga UE (PETA, Cruelty Free Europe, Eurogrupul pentru animale, Coaliția europeană pentru eliminarea experimentelor pe animale și Humane Society International/Europa) au elaborat împreună o propunere de ICE împotriva testării pe animale.
Organizatorii inițiativei „Cosmetice fără cruzime” au elaborat cu atenție țintele și obiectivele inițiativei pentru a se asigura că acestea sunt pragmatice, realizabile și (cel mai important) conforme cu tratatele UE. De asemenea, ei au cerut consultanță juridică experților Forumului ICE pentru a se asigura că inițiativa va putea fi înregistrată.
În etapa de pregătire, organizatorii campaniei „Cosmetice fără cruzime” au discutat cu organizatorii unor ICE anterioare pentru a învăța din experiența lor cum să pregătească și să deruleze campania.
Înainte de demara campania, a fost important să se creeze o rețea de parteneri care să impulsioneze campania în mediul online. Organizatorii au contactat o serie de firme și de asociații de protecție a animalelor care împărtășesc valorile campaniei „Cosmetice fără cruzime” și care au fost dispuse să promoveze mesajul inițiativei. Pentru a-și păstra partenerii motivați și activi pe toată durata campaniei, organizatorii au comunicat constant cu aceștia și le-au furnizat materialele de comunicare necesare.
Strângerea de fonduri și resurse
Organizatorii campaniei „Cosmetice fără cruzime” au obținut sprijin și finanțare în valoare de 2 160 614,83 EUR de la 22 de sponsori, cu contribuții semnificative din partea unor organizații precum PETA și Dove. Aceste fonduri au provenit dintr-un total de 91 de donații.
Surse de finanțare (EUR)
Notă: Mai multe informații despre sprijinul și finanțarea pentru inițiativa „Cosmetice fără cruzime” sunt disponibile pe pagina inițiativei „Cosmetice fără cruzime” din Registrul ICE. Trebuie raportate numai contribuțiile de peste 500 EUR per sponsor.
Strategia de campanie și planul de colectare a semnăturilor
Organizatorii inițiativei „Cosmetice fără cruzime” au pus mare accent pe eforturile partenerilor inițiativei. Pentru a le veni în ajutor, au găzduit webinare de informare, au creat o zonă dedicată de resurse digitale și le-au trimis e-mailuri. Cu timpul, comunicarea care se făcea prin e-mail a migrat către platforma de colaborare online Slack. Organizatorii au folosit această platformă pentru a publica actualizări periodice, pentru a face schimb de informații, pentru a răspunde la întrebări și pentru a acorda sau cere ajutor partenerilor din rețea.
Pe lângă faptul că au păstrat permanent contactul, organizatorii le-au permis partenerilor să adapteze materialele de comunicare cu propriile logouri. Pentru a obține sprijinul presei și al publicului, organizatorii au furnizat materiale de popularizare a anumitor zile internaționale relevante pentru obiectivele inițiativei (de exemplu, Ziua internațională a pisicii) și au elaborat materiale axate pe fiecare dintre cele trei obiective ale inițiativei. Organizatorii au mai furnizat videoclipuri și materiale care să-i ajute pe susținători să folosească platforma de colectare a semnăturilor și au partajat videoclipuri convingătoare în mai multe limbi, făcând apel la influențatori și celebrități precum Sir Paul McCartney, artistul comic Ricky Gervais, grupul finlandez de hard rock Lordi, actrița Evanna Lynch și cântărețul Red Canzian. Organizatorii au contactat și presa locală și au desfășurat campanii cu activități demonstrative și artă stradală.
În timp ce își coordonau eforturile cu părțile interesate și cu multiplicatorii implicați în campanie, organizatorii s-au asigurat, de asemenea, că strâng pe cât posibil datele necesare pentru a-și evalua și îmbunătăți performanța pe măsură ce avansează campania. Ei au urmărit performanța publicității și au reprodus strategiile care au funcționat bine într-un stat membru în alte state membre.
Inițiativa a fost promovată de 100 de organizații naționale și de susținătorii acestora, precum și de mărci mondiale care susțin mișcarea „fără cruzime”, cum ar fi Dove și The Body Shop.
Procesul de colectare și verificare a semnăturilor
Organizatorii au planificat și gândit atent etapa de colectare a semnăturilor. Ei au stabilit obiective pentru fiecare stat membru pe baza mai multor factori, inclusiv numărul de semnături colectate anterior în statul membru respectiv în cadrul unor campanii similare, numărul de organizații susținătoare din acea țară și capacitatea organizațiilor locale de a transmite mesajul campaniei către un public cât mai larg. De asemenea, au ținut cont de potențialele obstacole cu care se confruntă cetățenii în ceea ce privește susținerea inițiativei, cum ar fi lacunele tehnologice și necesitatea de a furniza date de identificare online. După evaluarea acestor factori, organizatorii au identificat țările pe care trebuie să-și concentreze strategia de marketing pentru a se asigura că inițiativa va primi cel puțin 1 000 000 de semnături.
În ciuda unei planificări și pregătiri minuțioase, organizatorii s-au confruntat totuși cu unele dificultăți în etapa de colectare a semnăturilor. În consecință, au trebuit să-și adapteze strategia de campanie pentru statele membre în care colectarea semnăturilor era prea lentă și pentru situațiile de criză precum războiul din Ucraina. Astfel, organizațiile partenere au trebuit uneori să-și redirecționeze energia și resursele pentru a ajuta zonele afectate. Organizatorii au pregătit videoclipuri în care explicau susținătorilor cum să semneze prin intermediul sistemului central de colectare online pus la dispoziție de Comisie. Totuși, unii cetățeni au semnalat că nu înțelegeau ce li se cere sau de ce li se cere să furnizeze atât de multe informații cu caracter personal. Așa cum s-a arătat mai sus, organizatorii au urmărit rezultatele publicității pentru a-și îmbunătăți constant strategia de marketing pe tot parcursul campaniei. Din păcate, ei au constatat că sistemul central de colectare online nu le permitea să urmărească indicatorii în suficient detaliu pentru a-și adapta campania de pe rețelele sociale. Acest lucru le-a limitat capacitatea de a utiliza aceste informații pentru a-și îmbunătăți strategia. De atunci, această funcționalitate a sistemului a fost îmbunătățită. Ei au continuat să-și adapteze totuși strategia ori de câte ori a fost posibil.
Perioada de colectare a declarațiilor de susținere pentru inițiativa „Cosmetice fără cruzime” s-a încheiat la 31 august 2022. Declarațiile au fost trimise în fiecare stat membru autorităților naționale responsabile cu verificarea lor. La încheierea procedurii oficiale, autoritățile naționale au validat 1 217 916 semnături. Pragurile necesare au fost atinse într-un număr record de 21 de state membre.
Inițiativa a fost apoi prezentată oficial Comisiei pe 25 ianuarie 2023, etapă care a declanșat perioada de examinare, cu durata de 6 luni.
Numărul de declarații de susținere pentru inițiativa „Cosmetice fără cruzime” per stat membru
Semnul bifă de pe grafic indică statele membre ale UE în care a fost atins pragul minim de semnături necesar pentru susținerea inițiativei. Inițiativa „Cosmetice fără cruzime” a atins pragurile minime în 21 de state membre. Tabelul complet cu declarațiile de susținere pentru inițiativa „Cosmetice fără cruzime” este disponibil pe pagina inițiativei „Cosmetice fără cruzime” din Registrul ICE.
Menținerea dinamicii în timpul etapei de lobbying
În această perioadă de lobbying, a fost esențial să se mențină o dinamică puternică. Pentru aceasta, organizatorii și-au expus cauza unor deputați europeni și altor factori decizionali importanți. Ei au creat diverse resurse, inclusiv materiale și scrisori pe care partenerii lor să le prezinte autorităților din regiunile lor. De asemenea, au pregătit un document de informare detaliat care să fie difuzat înainte de reuniunea cu comisarii europeni și de audierea în Parlamentul European. În plus, au elaborat un document cu întrebări și răspunsuri în care au abordat și respins afirmațiile pe care le considerau nefondate sau înșelătoare.
În plus, organizatorii și-au prezentat inițiativa în cadrul unei reuniuni a Intergrupului din Parlamentul European dedicat bunăstării și conservării animalelor. Ei au colaborat activ cu membrii acestui grup pentru a se asigura că sunt bine pregătiți pentru dezbaterea în plen din 10 iulie 2023.
Impactul inițiativei „Cosmetice fără cruzime”
Depunerea oficială și reuniunile cu Comisia
După prezentarea oficială a inițiativei „Cosmetice fără cruzime” din 25 ianuarie 2023 (citiți anunțul de presă), organizatorii s-au întâlnit pe 17 martie 2023 cu Věra Jourová, vicepreședintă a Comisiei responsabilă cu valorile și transparența și cu Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă (vedeți fotografii de la reuniune).
Audierea în Parlamentul European
Pe 25 mai 2023, Parlamentul European a organizat o audiere publică privind inițiativa „Cosmetice fără cruzime” (urmăriți audierea publică); înregistrare). Organizatorii au prezentat obiectivele inițiativei și au discutat subiectul cu deputații europeni (citiți concluziile discuțiilor despre o Europă fără cruzime). Pe 10 iulie 2023, inițiativa „Cosmetice fără cruzime” a fost dezbătută în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European (urmăriți înregistrarea sesiunii).
Răspunsul oficial al Comisiei Europene
Pe 25 iulie 2023, Comisia Europeană a adoptat o comunicare în care și-a prezentat răspunsul la inițiativă. Comisia a salutat inițiativa și a punctat că este conștientă de faptul că bunăstarea animalelor rămâne o preocupare majoră pentru cetățenii UE. În comunicare, ea a evaluat meritele fiecărei propuneri a inițiativei (citiți comunicatul de presă).
De asemenea, a subliniat faptul că UE este lider mondial în ceea ce privește eliminarea treptată a utilizării testelor pe animale și, în general, în ceea ce privește ameliorarea bunăstării animalelor. Concret, Comisia a propus să ia următoarele acțiuni legislative și nelegislative ca răspuns la obiectivele inițiativei „Cosmetice fără cruzime”:
- să continue aplicarea și asigurarea respectării interdicției privind testarea pe animale, în cadrul Regulamentului UE privind produsele cosmetice;
- să analizeze dacă sunt necesare modificări legislative care să clarifice și mai bine interfața dintre Regulamentul UE privind produsele cosmetice și REACH, pe baza rezultatului unui control judiciar aflat în curs;
- să înceapă să lucreze la o foaie de parcurs pentru înlocuirea testării pe animale din cadrul evaluărilor securității chimice, cu acțiuni multiple și cu o cale de urmat pas cu pas către înlocuirea testării pe animale, implicând toate părțile interesate relevante;
- să inițieze acțiuni pentru a accelera reducerea testării pe animale în cercetare, educație și formare (inclusiv ateliere de explorare) și să susțină noi inițiative de formare pentru oamenii de știință aflați la începutul carierei;
- să sprijine în continuare cu fonduri UE cercetarea privind alternativele la testarea pe animale.
Pe 8 noiembrie 2023, organizatorii s-au întâlnit cu comisarul Sinkevičius pentru a discuta despre răspunsul Comisiei la ICE.
Sfaturi și sugestii pentru viitori organizatori
Iată câteva sfaturi ale organizatorilor inițiativei „Cosmetice fără cruzime” care v-ar putea ajuta să creșteți șansele de reușită ale campaniei dumneavoastră:
Asigurați-vă că organizațiile partenere pot participa cu ușurință punându-le la dispoziție reclame traduse, resurse digitale adaptabile și materiale de campanie adaptabile. Cu cât procesul este mai lin, cu atât crește implicarea.
Nu este suficient să aveți în echipă oameni care vă cunosc bine cauza. Aveți nevoie și de oameni care știu să creeze conținut atractiv, să analizeze rezultatele campaniei, să faciliteze cooperarea cu ceilalți actori sau să discute cu deputații europeni potriviți.
Țineți evidența veniturilor și a cheltuielilor (inclusiv a sprijinului în natură), deoarece aveți obligația legală de a declara contribuțiile de peste 500 EUR (inclusiv pentru sprijinul în natură care atinge sau depășește această valoare).
Dacă aveți îndoieli legate de organizarea inițiativei dumneavoastră, vorbiți cu experții noștri!
Informații suplimentare
Informații suplimentare privind inițiativa „Cosmetice fără cruzime” sunt disponibile pe pagina acestei inițiative din Registrul ICE.
Alte materiale la care au contribuit organizatorii inițiativei „Cosmetice fără cruzime”