Σχετικά με την πρωτοβουλία «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα»
Η πρωτοβουλία «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα — Δέσμευση για μια Ευρώπη χωρίς δοκιμές σε ζώα» η οποία αποτελεί την 9η επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ), καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει αποφασιστική δράση με σκοπό να τερματιστούν οι δοκιμές σε ζώα για επιστημονική έρευνα, κανονιστικές δοκιμές και εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Η πρωτοβουλία «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα» καταχωρίστηκε στις 30 Ιουνίου 2021 και γρήγορα κέρδισε τη στήριξη του κοινού. Η εκστρατεία άρχισε επίσημα τη συγκέντρωση υπογραφών στις 31 Αυγούστου 2021 και πέτυχε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο, καθώς συγκέντρωσε 1 217 916 επαληθευμένες δηλώσεις υποστήριξης. Συμπλήρωσε τα ελάχιστα όρια σε 21 κράτη μέλη, γεγονός που φανερώνει την ισχυρή και ευρεία υποστήριξη που απολαμβάνει σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι στόχοι της πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν τα εξής:
- Προστασία και ενίσχυση της απαγόρευσης των δοκιμών καλλυντικών σε ζώα: πραγματοποίηση νομοθετικών αλλαγών με σκοπό την προστασία των καταναλωτών, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος για όλα τα συστατικά των καλλυντικών χωρίς τη διενέργεια δοκιμών σε ζώα ουδέποτε και για κανέναν σκοπό·
- Μετασχηματισμός της νομοθεσίας της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα: διασφάλιση της προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος μέσω της διαχείρισης των χημικών προϊόντων χωρίς προσθήκη νέων απαιτήσεων για δοκιμές σε ζώα·
- Εκσυγχρονισμός της επιστήμης στην ΕΕ: δέσμευση για την υποβολή νομοθετικής πρότασης με την οποία θα καταρτιστεί ένας χάρτης πορείας για τη σταδιακή κατάργηση όλων των δοκιμών σε ζώα στην ΕΕ πριν από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Μετά τη διαδικασία επαλήθευσης, η πρωτοβουλία υποβλήθηκε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 25 Ιανουαρίου 2023 (δελτίο Τύπου). Στις 25 Ιουλίου 2023, η Επιτροπή απάντησε δημοσιεύοντας ανακοίνωση στην οποία ανέπτυσσε τη θέση της, γεγονός που αποτελεί καίριο βήμα στις εν εξελίξει προσπάθειες αντικατάστασης των δοκιμών σε ζώα με μη βάναυσες, επιστημονικά προηγμένες εναλλακτικές λύσεις σε όλη την ΕΕ.
Καταχώριση πρωτοβουλίας
30.6.2021
Έναρξη συγκέντρωσης υπογραφών
31.8.2021
Κλείσιμο περιόδου συγκέντρωσης υπογραφών
31.8.2022
Επικύρωση πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
25.1.2023
Δόθηκε απάντηση για την πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
25.7.2023
Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στην επιτυχία της πρωτοβουλίας «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα»;
Η πρωτοβουλία «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα» όχι μόνο πέτυχε αλλά και υπερέβη όλους τους στόχους, συγκεντρώνοντας πάνω από 1,2 εκατ. υπογραφές και συμπληρώνοντας τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια σε πρωτοφανή αριθμό 21 κρατών μελών. Ξεπέρασε έτσι κατά πολύ τις απαιτήσεις του 1 εκατ. υπογραφών και της επίτευξης των ελάχιστων απαιτούμενων ορίων σε τουλάχιστον 7 χώρες. Σύμφωνα με τους διοργανωτές και τις διοργανώτριές της πρωτοβουλίας, στην επιτυχία αυτή συνέβαλαν τρεις βασικοί παράγοντες:
Καίριας σημασίας για την επιτυχία της πρωτοβουλίας ήταν ότι ορίστηκε ένας επιδιωκόμενος αριθμός υπογραφών για κάθε κράτος μέλος βάσει της πείρας από προηγούμενες ΕΠΠ και ότι η στρατηγική μάρκετινγκ προσαρμοζόταν καθ’ολη τη διάρκεια της εκστρατείας.
Το γεγονός ότι τέθηκαν σαφείς και ρεαλιστικοί στόχοι που συνάδουν με το δίκαιο της ΕΕ συνέβαλε στο να υπογραμμιστεί το εφικτό της πρωτοβουλίας. Εστιάζοντας σε βασικές νομοθετικές αλλαγές, η εκστρατεία είχε απήχηση σε ολόκληρη την ΕΕ, με αποτέλεσμα πρωτοφανή στήριξη σε 21 κράτη μέλη.
Ένας ισχυρός συνασπισμός οργανώσεων προστασίας των ζώων και εταιρειών συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση του μηνύματος. Παρέχοντας εύληπτο επικοινωνιακό υλικό, οι εταίροι μπόρεσαν να κινητοποιήσουν αποτελεσματικά το κοινό τους και να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο.
Η στρατηγική της πρωτοβουλίας «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα»
Προετοιμασία
Το 2014 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων και η Επιτροπή εξέδωσαν κοινή δήλωση, στην οποία διευκρίνιζαν ότι, σε ορισμένες περιορισμένες περιστάσεις, η δοκιμή των συστατικών των καλλυντικών σε ζώα μπορούσε να συνεχιστεί. Η δήλωση αυτή εκδόθηκε μόλις 18 μήνες μετά την πλήρη εφαρμογή των απαγορεύσεων δοκιμών και εμπορίας καλλυντικών, πυροδοτώντας ένα κύμα οργής και καταδίκης σε ολόκληρη την ΕΕ. Έπειτα από χρόνια εκστρατειών που δεν πέτυχαν καμία αλλαγή πολιτικής, οι πέντε μεγαλύτερες οργανώσεις προστασίας των ζώων σε επίπεδο ΕΕ (PETA, Cruelty Free Europe, Ευρωομάδα για τα ζώα, European Coalition to End Animal Experimentation και Humane Society International/Europe) κατέθεσαν από κοινού πρόταση για μια ΕΠΠ κατά των δοκιμών σε ζώα.
Οι διοργανωτές και οι διοργανώτριες της πρωτοβουλίας «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα» επεξεργάστηκαν προσεκτικά τους σκοπούς και τους στόχους της πρωτοβουλίας ώστε αυτοί να είναι ρεαλιστικοί, εφικτοί και (κυρίως) σύμφωνοι με τις Συνθήκες της ΕΕ. Οι διοργανωτές ζήτησαν επίσης νομικές συμβουλές από τους ειδικούς του φόρουμ της ΕΠΠ για να διασφαλίσουν την επιτυχή καταχώριση της πρωτοβουλίας.
Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, οι διοργανωτές της εκστρατείας «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα» ήρθαν σε επαφή με διοργανωτές παλαιότερων ΕΠΠ για να αντλήσουν διδάγματα από τη δική τους πείρα στην προετοιμασία και την υλοποίηση των εκστρατειών τους.
Πριν υλοποιηθεί η εκστρατεία, ήταν σημαντικό να δημιουργηθεί ένα δίκτυο εταίρων για την προώθηση της διαδικτυακής εκστρατείας. Οι διοργανωτές επικοινώνησαν με διάφορες οργανώσεις προστασίας των ζώων και με εταιρείες, οι αξίες των οποίων συμβαδίζουν με την εκστρατεία «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα», με στόχο να συμβάλουν στη διάδοση του μηνύματος της πρωτοβουλίας. Βασικός παράγοντας που εξασφάλισε την ενεργή συμμετοχή και την προσήλωση αυτού του δικτύου εταίρων καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας ήταν η συνεχής επικοινωνία, καθώς και οι επικοινωνιακοί πόροι τους οποίους παρείχαν στους εταίρους οι διοργανωτές.
Συγκέντρωση χρηματοδότησης και πόροι
Οι διοργανωτές και οι διοργανώτριες της πρωτοβουλίας «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα» συγκέντρωσαν στήριξη και χρηματοδότηση ύψους 2 160 614,83 ευρώ από 22 χορηγούς, με σημαντικές συνεισφορές από φορείς όπως η PETA και η Dove. Η χρηματοδότηση προήλθε από συνολικά 91 δωρεές.
Πηγές χρηματοδότησης (€)
Σημείωση: Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη στήριξη και τη χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα» είναι διαθέσιμες στη σελίδα της πρωτοβουλίας στο μητρώο ΕΠΠ. Είναι υποχρεωτική η αναφορά μόνο των συνεισφορών άνω των 500 ευρώ ανά χορηγό.
Στρατηγική της εκστρατείας και σχέδιο συγκέντρωσης υπογραφών
Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα» έδωσαν προτεραιότητα στη δραστηριοποίηση του δικτύου των εταίρων τους διοργανώνοντας ενημερωτικά διαδικτυακά σεμινάρια, διαθέτοντας έναν ειδικό χώρο ψηφιακών πόρων και επικοινωνώντας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, καθώς προχωρούσε η εκστρατεία, αντί του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι διοργανωτές άρχισαν να χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας Slack για να αναρτούν τακτικές ενημερώσεις, να ανταλλάσσουν πληροφορίες, να απαντούν σε ερωτήσεις και να προσεγγίζουν εταίρους για βοήθεια.
Οι διοργανωτές βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με το δίκτυο των εταίρων τους, ενώ τους έδωσαν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν το υλικό επικοινωνίας με τα δικά τους λογότυπα. Για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του Τύπου και του κοινού, οι διοργανωτές παρείχαν υλικό που πρόβαλλε ορισμένες διεθνείς ημέρες σχετικές με τους στόχους της πρωτοβουλίας (π.χ. Παγκόσμια Ημέρα Γάτας) και δημιούργησαν υλικό που επικεντρωνόταν σε καθέναν από τους τρεις στόχους της πρωτοβουλίας. Επιπλέον, οι διοργανωτές κυκλοφόρησαν ενημερωτικά βίντεο και πόρους για να βοηθήσουν το κοινό να περιηγηθεί στην πλατφόρμα συγκέντρωσης υπογραφών, αλλά και καθηλωτικά βίντεο σε διάφορες γλώσσες με τη συμμετοχή γνωστών επηρεαστών γνώμης και διασημοτήτων, όπως ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο κωμικός Ρίκι Ζερβέ, το φινλανδικό συγκρότημα χέβι μέταλ Lordi, η ηθοποιός Εβάνα Λιντς και ο τραγουδιστής Ρεντ Καντσιάν. Οι διοργανωτές συνεργάστηκαν επίσης με τον τοπικό Τύπο και πραγματοποίησαν εκστρατείες απευθυνόμενες στο κοινό με διαδηλώσεις και τέχνη του δρόμου.
Οι διοργανωτές όχι μόνο συντόνισαν την εκστρατεία τους με πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς και πολλαπλασιαστές, αλλά και συγκέντρωσαν τα απαραίτητα δεδομένα (όπου ήταν δυνατόν) για την αξιολόγηση και τη βελτίωση των επιδόσεών τους όσο προχωρούσε η εκστρατεία. Οι διοργανωτές παρακολουθούσαν τις επιδόσεις των διαφημίσεων και αναπαρήγαγαν όσες στρατηγικές απέφεραν αποτελέσματα σε ένα κράτος μέλος σε άλλα κράτη μέλη.
Η πρωτοβουλία προωθήθηκε από 100 εθνικές οργανώσεις και τους υποστηρικτές τους, καθώς και από παγκόσμια εμπορικά σήματα που δεν πραγματοποιούν δοκιμές σε ζώα, όπως Dove και The Body Shop.
Διαδικασία συγκέντρωσης και επαλήθευσης υπογραφών
Οι διοργανωτές σχεδίασαν και εξέτασαν το στάδιο συγκέντρωσης υπογραφών με ιδιαίτερη προσοχή. Έθεσαν στόχους για κάθε κράτος μέλος με βάση διάφορους παράγοντες, όπως ο αριθμός υπογραφών που συγκεντρώθηκαν κατά το παρελθόν στο εν λόγω κράτος μέλος για παρόμοιες εκστρατείες, ο αριθμός υποστηρικτικών οργανώσεων στο εν λόγω κράτος μέλος και οι δυνατότητες απήχησης των τοπικών οργανώσεων στο διαδίκτυο. Οι διοργανωτές εξέτασαν επίσης παράγοντες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τους πολίτες από το να υπογράψουν την πρωτοβουλία, όπως τα τεχνολογικά κενά και η ανάγκη παροχής προσωπικών στοιχείων ταυτοποίησης στο διαδίκτυο. Αφού αξιολόγησαν αυτούς τους παράγοντες, οι διοργανωτές καθόρισαν τις βασικές χώρες-στόχους στις οποίες θα βάσιζαν τη στρατηγική μάρκετινγκ και στις οποίες η πρωτοβουλία θα μπορούσε να συγκεντρώσει τουλάχιστον1 000 000 υπογραφές.
Παρά τον σχολαστικό σχεδιασμό και την προετοιμασία, οι διοργανωτές αντιμετώπισαν ορισμένες δυσκολίες κατά το στάδιο συγκέντρωσης υπογραφών. Επομένως, χρειάστηκε να προσαρμόσουν τη στρατηγική της εκστρατείας τους στα κράτη μέλη όπου η συγκέντρωση υπογραφών ήταν αργή, καθώς και σε καταστάσεις κρίσης, όπως ο υπό εξέλιξη πόλεμος στην Ουκρανία, εξαιτίας του οποίου οι οργανώσεις-εταίροι έπρεπε να αφιερώσουν ενέργεια και πόρους για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη. Παρότι οι διοργανωτές ετοίμασαν ενημερωτικά βίντεο με οδηγίες για το πώς μπορεί κανείς να υπογράψει την πρωτοβουλία μέσω του κεντρικού συστήματος συγκέντρωσης της Επιτροπής, έλαβαν σχόλια από πολίτες που δεν κατάλαβαν τι έπρεπε να κάνουν, ούτε για ποιον λόγο έπρεπε να παράσχουν τόσο αναλυτικά προσωπικά στοιχεία. Επιπλέον (όπως έχει ήδη αναφερθεί), οι διοργανωτές αξιοποίησαν την ανάλυση των διαφημιστικών επιδόσεων για να βελτιώσουν τη στρατηγική μάρκετινγκ καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι τα δεδομένα που παρέχει το κεντρικό επιγραμμικό σύστημα συγκέντρωσης δεν ήταν επαρκώς λεπτομερή ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν στην εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που περιόρισε τη δυνατότητα αξιοποίησης αυτών των στοιχείων για τη βελτίωση της στρατηγικής τους. Η εν λόγω λειτουργία του συστήματος έχει πλέον βελτιωθεί. Παρόλα αυτά, οι διοργανωτές συνέχισαν να προσαρμόζουν τη στρατηγική τους, όποτε αυτό ήταν δυνατόν.
Η συγκέντρωση υπογραφών για την πρωτοβουλία «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα» έληξε στις 31 Αυγούστου 2022. Οι δηλώσεις υποστήριξης διαβιβάστηκαν στις εθνικές αρχές κάθε κράτους μέλους που ήταν υπεύθυνες για την επαλήθευσή τους. Μετά την τυπική διαδικασία, ο τελικός αριθμός των υπογραφών που επικυρώθηκαν από τις εθνικές αρχές ήταν 1 217 916. Είναι η πρώτη φορά που ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός υπογραφών συγκεντρώθηκε σε 21 κράτη μέλη.
Στη συνέχεια, η πρωτοβουλία υποβλήθηκε επίσημα στην Επιτροπή στις 25 Ιανουαρίου 2023, οπότε και ξεκίνησε η 6μηνη περίοδος εξέτασης.
Αριθμός δηλώσεων υποστήριξης που συγκέντρωσε η πρωτοβουλία «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα» ανά κράτος μέλος
Τα πράσινα «τικ» στον χάρτη δείχνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία συμπληρώθηκε επιτυχώς το ελάχιστο απαιτούμενο όριο υπογραφών για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας. Η πρωτοβουλία «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα» συμπλήρωσε τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια σε 21 κράτη μέλη. Ο πλήρης κατάλογος με τις δηλώσεις υποστήριξης της πρωτοβουλίας «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα» έχει δημοσιευτεί στη σελίδα της πρωτοβουλίας στο μητρώο ΕΠΠ.
Διατήρηση της δυναμικής κατά τη φάση άσκησης επιρροής
Καθώς η εκστρατεία εισήλθε στο στάδιο της άσκησης επιρροής (λόμπινγκ), ήταν εξαιρετικά σημαντικό οι διοργανωτές να διατηρήσουν ισχυρή δυναμική, μεταξύ άλλων συνεργαζόμενοι με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βασικούς φορείς λήψης αποφάσεων. Οι διοργανωτές δημιούργησαν ποικίλους πόρους, όπως υλικό και επιστολές, το οποίο οι εταίροι τους μπορούσαν να υποβάλουν στις αρχές των περιφερειών τους. Συνέταξαν ένα λεπτομερές ενημερωτικό έγγραφο που διανεμήθηκε πριν από τη συνάντηση με τους επιτρόπους και την ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατάρτισαν επίσης ένα έγγραφο ερωταπαντήσεων για να σχολιάσουν και να αντικρούσουν τυχόν δηλώσεις που έκριναν αβάσιμες ή παραπλανητικές.
Επιπλέον, οι διοργανωτές παρουσίασαν την πρωτοβουλία τους σε συνεδρίαση της διακομματικής ομάδας για την καλή διαβίωση και την προστασία των ζώων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συνεργάστηκαν ενεργά με τα μέλη αυτής της ομάδας ώστε να προετοιμαστούν επαρκώς για τη συζήτηση στην ολομέλεια της 10ης Ιουλίου 2023.
Ο αντίκτυπος της πρωτοβουλίας «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα»
Επίσημη υποβολή και συναντήσεις με την Επιτροπή
Μετά την επίσημη υποβολή της πρωτοβουλίας «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα» στις 25 Ιανουαρίου 2023 (δελτίο Τύπου), οι διοργανωτές συναντήθηκαν με την κ. Βιέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρο της Επιτροπής για θέματα αξιών και διαφάνειας, και τον κ. Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίο επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς στις 17 Μαρτίου 2023 (φωτογραφικό υλικό).
Δημόσια ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Στις 25 Μαΐου 2023 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποίησε δημόσια ακρόαση σχετικά με την πρωτοβουλία «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα» (δημόσια ακρόαση· μαγνητοσκόπηση). Οι διοργανωτές παρουσίασαν τους στόχους της πρωτοβουλίας και συνομίλησαν με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Cruelty Free Europe Takeaways). Στις 10 Ιουλίου 2023 η πρωτοβουλία «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα» συζητήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (μαγνητοσκόπηση).
Επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Στις 25 Ιουλίου 2023 Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παρουσιάζει την απάντησή της στην πρωτοβουλία. Η Επιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία και αναγνωρίζει ότι η καλή διαβίωση των ζώων παραμένει σοβαρό μέλημα των Ευρωπαίων πολιτών. Στην ανακοίνωση αξιολογούνται τα πλεονεκτήματα καθεμιάς από τις προτάσεις της πρωτοβουλίας (βλ. δελτίο Τύπου).
Στην ανακοίνωση τονίζεται ο ηγετικός ρόλος της ΕΕ στη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ζώων στις δοκιμές και στη βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων εν γένει. Ειδικότερα, η Επιτροπή πρότεινε τις ακόλουθες νομοθετικές και μη νομοθετικές δράσεις για την επίτευξη των στόχων της πρωτοβουλίας «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα»:
- θα συνεχίσει να εφαρμόζει και να επιβάλλει την απαγόρευση των δοκιμών σε ζώα στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕ για τα καλλυντικά·
- θα εξετάσει την ανάγκη νομοθετικών αλλαγών προς περαιτέρω διευκρίνιση της διασύνδεσης μεταξύ του κανονισμού της ΕΕ για τα καλλυντικά και του κανονισμού της ΕΕ για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH), βάσει της έκβασης του υπό εξέλιξη δικαστικού ελέγχου·
- θα αρχίσει τις εργασίες κατάρτισης ενός χάρτη πορείας για την αντικατάσταση των δοκιμών σε ζώα κατά τη διενέργεια αξιολογήσεων χημικής ασφάλειας, μέσω πληθώρας δράσεων και μιας βαθμιδωτής πορείας προς την εξάλειψη των δοκιμών σε ζώα, με την εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων μερών·
- θα δρομολογήσει σειρά δράσεων για την επιτάχυνση της μείωσης των δοκιμών σε ζώα στην έρευνα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση (μεταξύ άλλων με διερευνητικά εργαστήρια) και με την υποστήριξη νέων πρωτοβουλιών κατάρτισης για επιστήμονες που ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους·
- θα συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά, με ενωσιακή χρηματοδότηση, την έρευνα εναλλακτικών προσεγγίσεων αντί των δοκιμών σε ζώα.
Στις 8 Νοεμβρίου 2023 οι διοργανωτές συναντήθηκαν με τον Επίτροπο Σινκέβιτσιους για να συζητήσουν την απάντηση της Επιτροπής στην ΕΠΠ.
Ιδέες και συμβουλές για μελλοντικούς διοργανωτές
Ορίστε μερικές βασικές συμβουλές από τους διοργανωτές και τις διοργανώτριες της πρωτοβουλίας «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα» για να εξασφαλίσετε την επιτυχία της εκστρατείας σας:
Διευκολύνετε τη συμμετοχή των οργανώσεων-εταίρων παρέχοντάς τους μεταφρασμένα διαφημιστικά και προσαρμόσιμους ψηφιακούς πόρους και υλικό εκστρατείας. Όσο πιο εύκολη είναι η διαδικασία, τόσο ενεργότερα θα συμμετάσχουν.
Στην ομάδα σας θα χρειαστείτε άτομα με γνώσεις στο θέμα της εκστρατείας σας, αλλά και άτομα που να μπορούν να δημιουργήσουν ελκυστικό περιεχόμενο, να αναλύσουν τα αποτελέσματα της εκστρατείας, να προωθήσουν τη συνεργασία με άλλους και να καλλιεργήσουν επαφές με αρμόδια μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Παρακολουθείτε τις δαπάνες (συμπεριλαμβανομένης της στήριξης σε είδος), επειδή υποχρεούστε εκ του νόμου να δηλώνετε τις συνεισφορές άνω των 500 ευρώ (καθώς και κάθε στήριξη σε είδος ίσης ή μεγαλύτερης αξίας).
Αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την πρωτοβουλία σας, ρωτήστε τους ειδικούς μας !
Πρόσθετες πληροφορίες
Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα» είναι διαθέσιμες στη σελίδα της πρωτοβουλίας στο μητρώο ΕΠΠ.