Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Extinderea domeniului de aplicare, facilitarea sarcinii logistice: Recomandări pentru inițiativa cetățenească europeană din perspectiva experiențelor naționale poloneze

Actualizat la: 28/05/2021

Provocările cu inițiativele cetățenilor sunt recunoscute nu numai la nivelul UE, ci și la nivel național, în statele membre. Cetățenii polonezi au dreptul de a prezenta o propunere de lege parlamentului național. Pentru a compara condițiile inițiativelor cetățenești și efectele acestora în UE și în Polonia, am efectuat o analiză a legilor civice prezentate recent parlamentului polonez.

În Polonia, există o procedură în temeiul căreia cetățenii au dreptul de a prezenta propuneri legislative parlamentului atât timp cât aceștia adună semnăturile a cel puțin 100 000 de persoane cu drept de vot la alegerile parlamentare.

Cetățenii în cauză trebuie să înființeze o comisie de inițiativă legislativă. În acest scop, sunt necesare cel puțin 15 de persoane. Pentru început, ei trebuie să colecteze 1,000 semnături „inițiale” pentru a înregistra un astfel de comitet. Cele 100,000 de semnături trebuie depuse destul de rapid – în termen de cel mult 3 luni de la înregistrarea comisiei.

În ceea ce privește logistica, conducerea procesului de inițiativă civică reprezintă o provocare comparabilă cu cea a inițiativei cetățenești europene. Colectarea a 100,000 de semnături, în plus pe suport de hârtie, este o întreprindere foarte serioasă care necesită structuri în întreaga țară. Deși, în comparație cu inițiativa cetățenească europeană, este, cu siguranță, un avantaj că avem de-a face cu o singură țară, cu un sistem juridic și cu o limbă de comunicare cu semnatarii.

Din decembrie 2020, în parlamentul polonez au fost procesate 13 de propuneri civice. Aceste inițiative naționale au abordat în principal următoarele probleme:

  • a) Probleme locale – de exemplu, activitatea vânătorilor, funcționarea unităților administrației locale etc.
  • b) Aspecte de natură ideologică sau filozofică – de exemplu, avort, modificări ale codului penal.
  • c) aspecte financiare, de exemplu legate de valoarea impozitelor publice sau a prestațiilor sociale.

Aproape niciuna dintre propunerile cetățenilor prezentate în Polonia nu se axează pe un subiect care ar putea fi soluționat la nivel european. În mod evident, cauzele de care sunt interesați cetățenii polonezi țin, de obicei, de competența națională și sunt mai puțin de competența UE.

Cu toate acestea, mulți comentatori sunt sceptici cu privire la cât de bine funcționează inițiativa civică în Polonia. În primul rând, proiectele civice sunt rareori aprobate de Parlament. Probabil că nu este util ca unele inițiative să fie controversate (de exemplu, un acces mai ușor la avort sau o protecție mai puternică a fătului) sau ca inițiativele să fie de interes doar pentru un grup restrâns de cetățeni și să reflecte punctul de vedere al unei minorități. În mod evident, implicarea cetățenilor în procesul legislativ este un proces dificil și solicitant pretutindeni și, prin definiție, aceste instrumente sunt foarte greu de diseminat.

 

Europe Flag Poland

Pentru a rezuma, în opinia mea, după ce am luat în considerare experiența Poloniei în ceea ce privește dreptul cetățenilor de a prezenta propuneri civice, există două provocări care ar trebui abordate dacă dorim să dezvoltăm instrumente precum inițiativa cetățenească europeană și să le facem mai populare în rândul cetățenilor europeni:

  1. Ar trebui să fie posibilă prezentarea unei inițiative cetățenești europene cu privire la o gamă mai largă de subiecte. În prezent, inițiativele cetățenești europene pot viza numai domenii care intră în sfera de competență a Comisiei Europene, care nu sunt cunoscute sau înțelese pe scară largă. Din acest motiv, unii organizatori pot renunța înainte de a depune o inițiativă deoarece se tem să fie respinși „de la început”.  Multe domenii care stimulează imaginația cetățenilor și mobilizează grupuri mari pentru a lupta pentru drepturile lor nu intră, într-adevăr, în sfera de competență a Comisiei și ar fi foarte dificil să se rezolve această provocare în viitorul apropiat fără a extinde aceste competențe; cu toate acestea, potențialii organizatori pot primi sprijin pentru a identifica dacă inițiativa lor intră în sfera de competență a UE, solicitând ajutor din partea Forumului Inițiativei cetățenești europene.
     
  2. Rezolvarea unora dintre dificultățile logistice legate de desfășurarea unei inițiative cetățenești europene. Reforma, care a intrat în vigoare în 2020, a introdus modificări în ceea ce privește colectarea semnăturilor, ceea ce ar trebui să faciliteze procesul. Printre alte îmbunătățiri, Comisia Europeană oferă acum organizatorilor sprijin pentru traducere și le oferă un sistem central de colectare a semnăturilor. Acest lucru poate ajuta grupurile de cetățeni care nu au acces la resurse financiare sau logistice uriașe.

După cum vedeți, democrația participativă se confruntă cu provocări atât la nivel național, cât și la nivelul UE. Sper că, prin compararea ambelor mecanisme, ne va ajuta să îmbunătățim participarea cetățenilor la procesul democratic.

Rafal Dymek

 

Autori

Rafal Dymek

Rafal Dymek este absolvent al Universității din Varșovia și al Școlii de Științe Economice din Varșovia. Este directorul general al Fundației Schuman din Varșovia. Participant activ la campaniile proeuropene din Polonia. Coordonator al câtorva zeci de proiecte civice puse în aplicare cu parteneri din peste 20 de țări europene. Expert în chestiuni europene, socioeconomice și privind sectorul neguvernamental în Polonia. Decernat de președintele Poloniei de Crucea de Merit Gold pentru activitatea sa de integrare europeană.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.