Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Laajennetaan soveltamisalaa ja kevennetään logistisia rasitteita: Suosituksia eurooppalaiselle kansalaisaloitteelle Puolan kansallisten kokemusten näkökulmasta

Päivitetty: 28/05/2021

Kansalaisaloitteisiin liittyvät haasteet tunnustetaan paitsi myös jäsenvaltioissa. Puolan kansalaisilla on oikeus esittää lakiehdotus kansalliselle parlamentille. Vertaillakseni kansalaisaloitteiden olosuhteita ja niiden vaikutuksia ja Puolassa analysoin Puolan parlamentille äskettäin toimitettuja kansalaisaloitteita.

Puolassa on käytössä menettely, jonka mukaan kansalaisilla on oikeus tehdä lainsäädäntöehdotuksia parlamentille, kunhan he ovat keränneet vähintään 100 000 henkilön allekirjoitukset, joilla on äänioikeus parlamenttivaaleissa.

Asianomaisten kansalaisten on perustettava lainsäädäntöaloitekomitea. Tähän tarvitaan vähintään 15 henkilöä. Aluksi niiden on kerättävä 1 000 ”alkuperäistä” allekirjoitusta tällaisen komitean rekisteröimiseksi. 100 000 allekirjoitusta on toimitettava melko nopeasti – viimeistään kolmen kuukauden kuluttua komitean rekisteröinnistä.

Logistiikan kannalta kansalaisaloiteprosessin johtaminen on verrattavissa eurooppalaisen kansalaisaloitteen haasteisiin. 100 000 allekirjoituksen kerääminen paperille on erittäin vakava yritys, joka edellyttää rakenteita koko maassa. Vaikka eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen verrattuna on varmaa, että otamme yhteyttä vain yhteen maahan, yhteen oikeusjärjestelmään ja yhteen viestintäkieleen allekirjoittajien kanssa.

Joulukuun 2020 jälkeen Puolan parlamentissa on käsitelty 13 kansalaisehdotusta. Näissä kansallisissa aloitteissa käsiteltiin pääasiassa seuraavia ongelmia:

  • a) Paikalliset kysymykset – esim. metsästäjien toiminta, paikallishallinnon yksiköiden toiminta jne.
  • ideologiset tai filosofiset seikat – esim. abortti, rikoslain muutokset.
  • C) Rahoitusasiat, jotka liittyvät esimerkiksi julkisten verojen tai sosiaalietuuksien määrään.

Lähes missään Puolassa esitetyistä kansalaisten ehdotuksista ei keskitytä aiheeseen, joka voitaisiin ratkaista Euroopan tasolla. On huomattava, että syyt, joista Puolan kansalaiset ovat kiinnostuneita, kuuluvat yleensä kansalliseen toimivaltaan eivätkä EU:n toimivaltaan.

Monet kommentoijat suhtautuvat kuitenkin epäilevästi siihen, miten hyvin kansalaisaloite toimii Puolassa. Ensinnäkin kansalaishankkeet saavat harvoin parlamentin hyväksynnän. Se ei todennäköisesti edistä sitä, että jotkin aloitteet ovat usein kiistanalaisia (esim. abortin saatavuuden helpottaminen ja sikiön suojelun tehostaminen) tai että aloitteet kiinnostavat vain pientä kansalaisryhmää ja heijastavat vähemmistön näkemystä. On selvää, että kansalaisten osallistuminen lainsäädäntäprosessiin on vaikea ja vaativa prosessi kaikkialla, ja lähtökohtaisesti näitä välineitä on hyvin vaikea levittää.

 

Europe Flag Poland

Yhteenvetona voidaan mielestäni todeta, että kun otetaan huomioon Puolan kokemukset kansalaisten oikeudesta tehdä kansalaisehdotuksia, on kaksi haastetta, joihin olisi puututtava, jos haluamme kehittää eurooppalaisen kansalaisaloitteen kaltaisia välineitä ja lisätä niiden suosiota EU:n kansalaisten keskuudessa:

  1. Eurooppalaista kansalaisaloitetta olisi voitava esittää useammista aiheista. Tällä hetkellä eurooppalaiset kansalaisaloitteet voivat koskea vain Euroopan komission toimivaltaan kuuluvia aloja, joita ei tunneta tai ymmärretä laajasti. Tästä syystä jotkut järjestäjät voivat luopua aloitteen tekemisestä ennen aloitteen jättämistä, koska he pelkäävät, että ne hylätään alusta alkaen.  Monet alat, jotka herättävät kansalaisten mielikuvitusta ja aktivoivat suuria ryhmiä taistelemaan oikeuksiensa puolesta, eivät kuulu komission toimivaltaan, ja tähän haasteeseen olisi hyvin vaikeaa vastata lähitulevaisuudessa ilman näiden toimivaltuuksien laajentamista. Mahdolliset järjestäjät voivat kuitenkin saada tukea sen selvittämiseen, kuuluuko heidän aloitteensa EU:n toimivaltaan, pyytämällä apua eurooppalaiselle kansalaisaloitefoorumille.
     
  2. Eurooppalaisen kansalaisaloitteen toteuttamiseen liittyvien logististen ongelmien ratkaiseminen. Vuonna 2020 voimaan tulleella uudistuksella muutettiin allekirjoitusten keruuta, minkä pitäisi helpottaa prosessia. Muiden parannusten ohella Euroopan komissio tarjoaa nyt järjestäjille käännöstukea ja tarjoaa heille keskitetyn allekirjoitusten keruujärjestelmän. Tämä voi auttaa kansalaisryhmiä, jotka eivät saa käyttöönsä valtavia taloudellisia tai logistisia resursseja.

Kuten tiedätte, osallistavalla demokratialla on edessään haasteita sekä kansallisella että EU:n tasolla. Toivon, että vertailemalla molempia mekanismeja se auttaa meitä parantamaan kansalaisten osallistumista demokraattiseen prosessiin.

Rafal Dymek

 

Laatijat

Rafal Dymek

Rafal Dymek on valmistunut Varsovan yliopistosta ja Varsovan kauppakorkeakoulusta. Hän on Varsovan Schuman-säätiön pääjohtaja. Osallistuu aktiivisesti Eurooppa-myönteisiin kampanjoihin Puolassa. Tietosuojavaltuutettu kymmenestä kansalaishankkeesta, joita on toteutettu kumppaneiden kanssa yli 20:ssä Euroopan maassa. Asiantuntija eurooppalaisissa, sosiaalis-taloudellisissa ja hallituksista riippumattomissa asioissa Puolassa. Puolan presidentti Gold Cross of Merit myönsi hänen toiminnastaan Euroopan yhdentymisprosessissa.

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.