Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Avem nevoie de o reformă și mai profundă a ICE: O propunere pe termen scurt și lung

Actualizat la: 29/10/2020

Înciuda unor speranțe mari la introducerea sa, inițiativa cetățenească europeană (ICE) nu a fost o poveste de succes. Pentru a îmbunătăți calitatea democratică a instrumentului, este esențial să se sporească eficacitatea acestuia. Propun două soluții: Pe termen scurt, Comisia Europeană trebuie să își schimbe radical abordarea față de inițiativele „de succes” și să permită Parlamentului și Consiliului să decidă cu privire la soarta acestora. Pe termen lung, modificările aduse tratatelor UE ar trebui să permită referendumuri transnaționale ca un instrument democratic cu adevărat inovator și care decurge din acestea în Europa.

În momentul ratificării Tratatului de la Lisabona, inițiatorii săi au atras atenția asupra noii inițiative cetățenești europene ca parte a soluției la „deficitul democratic” al UE, care a făcut obiectul unor discuții ample. În mod inovator, colectarea unui milion de semnături permite activiștilor să propună un act legislativ Comisiei Europene. În același timp, trebuie atinse praguri minime relativ scăzute în cel puțin un sfert dintre statele membre ale UE. Acest instrument ar trebui să permită cetățenilor organizați, inclusiv celor din afara „bulei de la Bruxelles”, să influențeze procesul de elaborare a politicilor la nivelul UE. „A avea un cuvânt mai greu de spus în politicile care vă afectează viața” este promisiunea Comisiei cu privire la ICE.

brux

Cu toate acestea, istoria ICE arată modul în care instrumentul nu și-a respectat această promisiune. Din 2012, doar șase inițiative au reușit să colecteze semnăturile necesare – mai puțin de una pe an. În ceea ce privește cele patru inițiative care au primit deja un răspuns oficial, Comisia nu a urmat niciodată propunerea exactă care stă la baza unei inițiative, care nu a răspuns solicitărilor militanților. Acest lucru nu numai că a lăsat mulți activiști ICE disipați cu privire la oportunitățile de participare – dar a făcut și alți activiști ai societății civile sceptici în ceea ce privește considerarea ICE drept o abordare potențial eficace de influențare a procesului politic. Numărul de înregistrare al inițiativelor a crescut din nou abia recent. În mod esențial, cunoștințele publice cu privire la ICE au rămas, de asemenea, foarte limitate – doar o mică parte a cetățenilor UE își dau seama că instrumentul există chiar.

Deși este adevărat că ICE a avut un anumit efect de stabilire a agendei în cadrul instituțiilor UE și a condus la o creștere a implicării actorilor societății civile în politica UE, ICE nu a devenit un instrument eficace de participare democratică. Ar trebui să evaluăm instrumentul în funcție de această ultimă dimensiune: Militanții se organizează pentru a obține câștiguri în materie de politici. În cele din urmă, democrația înseamnă „a avea un cuvânt mai greu de spus în politicile care vă afectează viața”, Dominik Hierlemann și Christian Huesmann subliniază în mod corect beneficiile recentei reforme a ICE. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe schimbări. Iată două propuneri pentru a îmbunătăți șansele activiștilor ICE de a avea un cuvânt mai greu de spus.

Pe termen scurt, Comisia Europeană trebuie să își modifice în mod drastic abordarea privind ICE. După cum se știe, Comisia este controlorul legislativ al UE. Aceasta poate bloca orice propunere de inițiativă, împiedicând Parlamentul European și Consiliul să decidă cu privire la orice act legislativ propus de cetățenii UE. Cu toate acestea, Parlamentul European și Consiliul sunt mult mai legitime din punct de vedere democratic decât Comisia. Acesta este motivul pentru care, în cazul eforturilor încununate de succes de colectare a semnăturilor ICE, Comisia ar trebui să se abțină în mod voluntar de la exercitarea dreptului de veto conferit de monopolul său asupra inițiativei legislative. Pentru a spori impactul unui efort încununat de succes de colectare a semnăturilor ICE, Comisia ar trebui să se angajeze în mod voluntar să răspundă oricărei ICE sprijinite de un milion de cetățeni ai UE printr-o inițiativă legislativă corespunzătoare care să permită apoi organismelor mai reprezentative ale UE – Parlamentul European și Consiliul – să decidă cu privire la soarta unei anumite propuneri. Instrumente similare la nivel național se referă întotdeauna și la legiuitori. Desigur, o astfel de schimbare în ceea ce privește răspunsul la campaniile ICE ar necesita o autoconstrângere enormă din partea Comisiei – un angajament voluntar de a nu utiliza puterea. Cu toate acestea, având în vedere structura actuală a ICE, aceasta este cea mai simplă modalitate de a spori calitatea instrumentului și de a crește șansele de punere în aplicare a unei campanii ICE – sau, cel puțin, de a permite reprezentanților cetățenilor UE să respingă o anumită propunere. Este important de remarcat că, întrucât problema dacă o campanie ICE este în conformitate cu competențele juridice ale Comisiei este deja decisă la înregistrare, nu există pericolul ca Comisia să propună măsuri ilegale. Nu este surprinzător faptul că și grupurile de reflecție precum Carnegie Europe au subliniat recent necesitatea de a implica mai mult Parlamentul European și parlamentele naționale în discutarea inițiativelor ICE.

Pe termen lung, este necesar să se reformeze în mod substanțial ICE ca parte a următoarei modificări a Tratatului UE: un efort încununat de succes de colectare a semnăturilor ICE ar trebui să conducă la un referendum obligatoriu la nivelul UE cu privire la problema în cauză. În acest caz, urmez sugestii precum cea a lui Bruno Kaufmann, solicitând o democrație directă transnațională în UE. O astfel de reformă ar permite tuturor cetățenilor UE să aibă un cuvânt de spus cu privire la chestiuni concrete. În acest scop, este de așteptat să se mărească pragul pentru semnarea ICE de la un milion de semnături la un număr (ușor) mai mare, pentru a evita un număr excesiv de referendumuri. De asemenea, la fel ca voturile din cadrul Consiliului, regulile privind majoritatea calificată trebuie să garanteze că nu numai majoritatea populației UE, ci și majoritatea statelor membre ale UE sunt de acord cu o propunere. Referendumurile transnaționale pot contribui la formarea unei „sfere publice europene” – o condiție prealabilă importantă pentru democratizarea politicii UE. Este important de remarcat faptul că o astfel de reformă a instrumentului ar spori, de asemenea, în mod semnificativ numărul cetățenilor UE interesați de ICE: Ei consideră că instrumentul poate oferi un mijloc eficient de a influența procesul politic, adică de a avea un cuvânt mai greu de spus în politicile care le afectează viața.

Mane

Autori

Manès Weisskircher

Dr. Manès Weisskircher este cercetător politic la TU Dresda (MIDEM – Forumul Mercator pentru migrație și democrație). Printre interesele sale de cercetare se numără mișcările sociale, partidele politice și democrația. El tweetează @ManesWeissk

Puteți lua legătura cu el pe Forumul Inițiativei cetățenești europene sau făcând clic aici!

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?