Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Uniți în diversitate: un sondaj în rândul autorităților naționale arată diferențe uriașe în ceea ce privește popularitatea, statutul juridic și impactul inițiativelor cetățenești în statele membre ale UE

Actualizat la: 26/10/2023

Un sondaj recent în rândul autorităților naționale din 13 state membre ale UE a evidențiat diferențe semnificative între instrumentele pe care le utilizează pentru participarea cetățenilor la procesul decizional în materie de politici publice, în special în ceea ce privește popularitatea, statutul juridic și impactul acestora.

Sondajul realizat de Democracy International în perioada martie-iunie 2023 a vizat colectarea celor mai bune practici privind inițiativele de stabilire a agendei naționale sau instrumentele similare de petiționare la nivel național. Sondajul a urmărit să colecteze norme pentru organizatori cu privire la modul de instituire a inițiativelor, la serviciile de sprijin oferite, la infrastructura online legată de inițiativă, la modul în care sunt gestionate semnăturile digitale și la numărul minim de semnatari ai inițiativelor naționale din statele membre.

Sondajul a urmărit, de asemenea, să înțeleagă modul în care cetățenii își înregistrează cu succes inițiativele naționale și modul în care inițiativele înregistrate au devenit acte legislative, precum și modul în care cetățenii sunt sensibilizați cu privire la aceste instrumente. Au fost primite răspunsuri valabile din partea a 13 dintre cele 18 de țări cu instrumente de participare a cetățenilor: Austria, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania.

În ceea ce privește rata de înregistrare a inițiativelor cetățenești naționale, numai Austria, Danemarca, Finlanda, Ungaria și Letonia au raportat anual peste 30 de inițiative înregistrate. Bulgaria și Slovenia au raportat între 11 și 20 de inițiative înregistrate, în timp ce Țările de Jos, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia și Spania rămân în urmă cu doar una până la 10 de inițiative înregistrate pe an. Aceste disparități reflectă diferențele la nivel de țară în ceea ce privește popularitatea instrumentelor naționale de inițiativă cetățenească, timpul alocat pentru colectarea semnăturilor și numărul minim de semnatari necesar. 

Number of National citizens' initiatives registered per year

 

Următoarele secțiuni prezintă o imagine de ansamblu a instrumentelor naționale de inițiativă cetățenească disponibile în cele 13 de țări studiate. Din cauza discrepanțelor dintre statistici între țări, acestea sunt grupate în funcție de numărul de inițiative înregistrate pe an, dar descrierile instrumentelor naționale sunt prezentate separat.

Una până la 10 de inițiative pe an: țările de Jos, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia și Spania

Țările de Jos

Inițierea unei inițiative cetățenești de succes în Țările de Jos este mai complexă în comparație cu alte țări intervievate. Pe lângă strângerea a 40,000 de semnături, chestiunea propusă nu trebuie să fi fost discutată în Parlament timp de cel puțin doi ani înainte. Din cauza acestei cerințe, rata de succes a inițiativelor care ajung la Parlament este relativ scăzută, doar două inițiative îndeplinind criteriile. Deși inițiativele de succes sunt dezbătute în cadrul unei sesiuni parlamentare plenare, puterea decizională finală revine funcționarului guvernamental responsabil. Prin urmare, instrumentul nu are caracter obligatoriu.

Lituania

Din 2000, Lituania a înregistrat 23 de inițiative cetățenești, dintre care 10 au adunat cu succes semnăturile necesare. Cu toate acestea, decizia finală cu privire la oportunitatea luării unor măsuri suplimentare revine Seimas (Parlamentul), ceea ce face ca acest instrument să nu aibă caracter obligatoriu.

Polonia

În Polonia, inițiativa cetățenească trebuie să colecteze 100,000 de semnături pentru ca propunerea să fie prezentată în Seim (camera inferioară a Parlamentului) în termen de trei luni. Cu toate acestea, soarta propunerii depinde de puterea discreționară a deputaților în Parlamentul European, deoarece nu există nicio obligație de a legifera cu privire la propunere. Cele mai recente inițiative cetățenești de succes din Polonia au avut loc în 2019, când două propuneri au primit sprijinul necesar.

Portugalia

Instrumentul de inițiativă cetățenească nu este utilizat pe scară largă în Portugalia. În medie, aproximativ trei inițiative sunt înregistrate anual, iar în legislatura anterioară, din zece inițiative, doar patru au reușit să obțină un sprijin suficient. În general, trei legi au fost puse în aplicare pe baza inițiativelor cetățenești portugheze

Slovacia

Instrumentul de inițiativă cetățenească al Slovaciei este printre cele mai recente care urmează să fie adoptate de un stat membru. Colectarea semnăturilor are loc integral online, iar organizatorii au la dispoziție 30 zile pentru a strânge 15,000 de semnături. Dacă o inițiativă este încununată de succes, guvernul discută și decide cu privire la aceasta printr-o rezoluție. Rezoluția poate încredința miniștrilor sau șefilor de guvern relevanți sarcina de a lua măsuri subsecvente, cum ar fi elaborarea de regulamente juridice sau de propuneri fără caracter legislativ. Până în prezent, nicio inițiativă nu a obținut încă un sprijin suficient.

Spania

Începând din 1982, Spania are o istorie bogată de inițiative cetățenești, cu un total de 161 de propuneri care au fost prezentate și peste 110 dintre acestea au primit 500,000 de semnături. Cu toate acestea, lipsa efectului obligatoriu din spatele acestui instrument a dus la finalizarea cu succes a procesului parlamentar, cu rezultate pozitive, doar trei inițiative având drept rezultat, în cele din urmă, adoptarea unei legi.

 

Unsprezece până la 20 de inițiative pe an: Bulgaria, Slovenia

Bulgaria

În Bulgaria, procesul de colectare a semnăturilor pentru inițiative este destul de unic. Organizatorii au la dispoziție trei luni pentru a colecta cât mai multe semnături, fără a depăși o cerință minimă sau un prag minim. Adunarea Națională nu discută inițiativele după expirarea celor trei luni și nu există nicio procedură juridică pentru tratarea propunerilor de inițiative.

Slovenia

Instrumentul de inițiativă cetățenească devine din ce în ce mai important în Slovenia, în special de la izbucnirea pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, din 2013, doar 22 de inițiative au obținut cu succes sprijinul necesar. La fel ca în alte țări, Parlamentul este cel care are ultimul cuvânt cu privire la aceste inițiative.

 

Peste 20 de inițiative pe an:  Austria, Danemarca, Finlanda, Ungaria și Letonia

Austria

Instrumentul de inițiativă cetățenească al Austriei este cel mai bine utilizat pentru stabilirea agendei, deoarece nu are autoritate obligatorie. Cu toate acestea, acest instrument a fost raportat ca fiind „foarte popular” de către autoritatea austriacă, cu peste 30 de inițiative înregistrate anual. În ciuda a 33 de inițiative care oferă sprijinul necesar începând din 2018, este important de remarcat faptul că acest instrument servește drept platformă pentru propunerea de idei, dar decizia finală revine Parlamentului.

Danemarca

Exemplul Danemarcei se remarcă ca fiind cel mai eficient instrument în rândul statelor membre care au participat la sondaj, cu un total de 1,500 de propuneri publicate pe site-ul guvernului. Numai în ultimii cinci ani, 45 de propuneri au primit 50,000 de semnături, atingând cu succes numărul minim necesar de semnături. Odată atins pragul, proiectul de lege este tratat ca și alte rezoluții ale Parlamentului. Deși nu există nicio obligație legală de a adopta o inițiativă de succes, proiectul de lege va fi dezbătut în hemiciclul parlamentar și în comisiile relevante. Deputații în Parlament vor vota cu privire la aceasta, la fel ca în cazul oricărei alte legi.

Finlanda

În Finlanda, inițiativele reușite fac obiectul discuțiilor la latitudinea Parlamentului. Acest instrument, adoptat pe scară largă de cetățeni, și-a demonstrat potențialul de a influența noua legislație, în pofida lipsei de autoritate obligatorie. Peste 30 de inițiative sunt înregistrate anual, aproximativ 6 de inițiative reușind în același interval de timp. Pentru a se califica drept reușită, o inițiativă trebuie să colecteze cel puțin 50,000 de declarații de susținere verificate de Agenția de date digitale și privind populația. Începând din iunie 2023, cetățenii au inițiat 1,555 de propuneri, dintre care 66 au primit sprijinul necesar pentru a continua. Cei care au reușit în acest proces sunt apoi deliberați în cadrul Parlamentului. Până în prezent, patru inițiative au dus la adoptarea de noi legi: Legea privind căsătoria între femei și bărbați, Legea privind maternitatea, care consolidează drepturile cuplurilor de sex feminin, interzicerea mutilării genitale feminine și prevenirea privatizării aprovizionării cu apă.

Ungaria

În Ungaria, cel mai recent referendum valabil și reușit a avut loc în 2008, ceea ce a dus la o modificare legislativă. În ciuda a peste 30 de inițiative prezentate, ultimele inițiative reușite nu au culminat cu un referendum din cauza unei decizii a Curții Constituționale. Cu toate acestea, în cazul în care o inițiativă se dovedește atât valabilă, cât și reușită după un referendum, aceasta mandatează Parlamentul să adopte legislația corespunzătoare.

Letonia

Colectarea semnăturilor în Letonia reprezintă o provocare semnificativă pentru succesul inițiativelor legislative. Din 2013, nicio inițiativă nu a reușit să colecteze numărul necesar de semnături. Cu toate acestea, în cazul în care o zecime din electorat sprijină inițiativa într-o perioadă de 12 luni, aceasta avansează către Comisia Electorală Centrală. De aici, aceasta revine Președintelui, care îl transmite apoi Saeima (Parlamentul). În cazul în care Saeima nu adoptă proiectul de lege sau amendamentul constituțional fără modificări, se va organiza un referendum. Deși este dificil să se atingă pragul de semnare, acest instrument național de democrație participativă oferă cea mai serioasă monitorizare legislativă în comparație cu alte instrumente, ceea ce a condus la 59 de acte legislative până în prezent. 

 

Pe aceeași temă: Inițiativele cetățenești naționale în comparație cu inițiativele cetățenești europene: proporțional, sunt necesare mai multe semnături, într-un interval de timp mai scurt

 

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?