Direct naar de inhoud
Forum voor het Europees burgerinitiatief

In verscheidenheid verenigd: uit een enquête onder de nationale autoriteiten blijkt dat er enorme verschillen bestaan in de populariteit, de juridische status en de impact van burgerinitiatieven in de EU-lidstaten.

Bijgewerkt op: 26/10/2023

Uit een recente enquête onder de nationale autoriteiten in 13 EU-lidstaten is gebleken dat er aanzienlijke verschillen bestaan tussen de instrumenten die zij gebruiken voor burgerparticipatie in de besluitvorming over overheidsbeleid, met name wat betreft hun populariteit, juridische status en impact.

De enquête die Democracy International van maart tot juni 2023 heeft uitgevoerd, was bedoeld om beste praktijken te verzamelen met betrekking tot nationale initiatieven voor het vaststellen van de nationale agenda of soortgelijke instrumenten voor het indienen van verzoeken op nationaal niveau. De enquête was bedoeld om regels voor organisatoren te verzamelen over het opzetten van initiatieven, welke ondersteunende diensten worden aangeboden, de online-infrastructuur in verband met het initiatief, hoe digitale handtekeningen worden beheerd en het minimumaantal ondertekenaars voor nationale initiatieven in de lidstaten.

De enquête was ook bedoeld om inzicht te krijgen in de wijze waarop burgers met succes hun nationale initiatieven registreren en hoe succesvolle geregistreerde initiatieven wetgeving worden, en hoe burgers zich bewust worden van deze instrumenten. Er werden geldige antwoorden ontvangen uit 13 van de 18 landen met instrumenten voor burgerparticipatie: Bulgarije, Denemarken, Finland, Hongarije, Letland, Litouwen, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.

Als we kijken naar het registratiepercentage van nationale burgerinitiatieven, rapporteerden alleen Oostenrijk, Denemarken, Finland, Hongarije en Letland meer dan 30 geregistreerde initiatieven per jaar. Bulgarije en Slovenië meldden tussen 11 en 20 geregistreerde initiatieven, terwijl Nederland, Litouwen, Polen, Portugal, Slowakije en Spanje achterblijven met slechts één tot 10 geregistreerde initiatieven per jaar. Deze verschillen weerspiegelen de verschillen op nationaal niveau in de populariteit van de nationale burgerinitiatiefinstrumenten, de toegewezen tijd voor het verzamelen van handtekeningen en het vereiste minimumaantal ondertekenaars. 

Number of National citizens' initiatives registered per year

 

In de volgende delen wordt een overzicht gegeven van de nationale instrumenten voor het burgerinitiatief die in de 13 onderzochte landen beschikbaar zijn. Vanwege verschillen in statistieken tussen landen worden ze gegroepeerd op basis van het aantal per jaar geregistreerde initiatieven, maar de beschrijvingen van nationale instrumenten worden afzonderlijk gepresenteerd.

Een tot 10 initiatieven per jaar: Nederland, Litouwen, Polen, Portugal, Slowakije en Spanje

Nederland

Het starten van een succesvol burgerinitiatief in Nederland is complexer dan in andere onderzochte landen. Naast het verzamelen van 40,000 handtekeningen mag de voorgestelde kwestie niet langer dan twee jaar eerder in het Parlement zijn besproken. Als gevolg van deze vereiste is het succespercentage van de initiatieven die het Parlement bereiken relatief laag, aangezien slechts twee initiatieven aan de criteria voldoen. Hoewel succesvolle initiatieven in een plenaire parlementaire zitting worden besproken, ligt de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid bij de verantwoordelijke regeringsfunctionaris. Daarom blijft het instrument niet-bindend.

Litouwen

Sinds 2000 heeft Litouwen 23 burgerinitiatieven geregistreerd, waarvan er 10 met succes de nodige handtekeningen hebben verzameld. Het uiteindelijke besluit over de vraag of verdere maatregelen moeten worden genomen, ligt echter bij de Seimas (het Parlement), waardoor dit instrument niet-bindend wordt.

Polen

In Polen moet het burgerinitiatief 100,000 handtekeningen verzamelen om het voorstel binnen drie maanden in de Sejm (Tweede Kamer van het Parlement) in te dienen. Het lot van het voorstel hangt echter af van de discretionaire bevoegdheid van de leden van het Parlement, aangezien er geen verplichting bestaat om wetgeving over het voorstel vast te stellen. De meest recente succesvolle burgerinitiatieven in Polen vonden plaats in 2019, toen twee voorstellen de vereiste steun kregen.

Portugal

Het instrument voor het burgerinitiatief wordt in Portugal niet op grote schaal gebruikt. Gemiddeld worden jaarlijks ongeveer drie initiatieven geregistreerd, en in de vorige zittingsperiode konden slechts vier van de tien initiatieven voldoende steun krijgen. In totaal zijn drie wetten ten uitvoer gelegd op basis van Portugese burgerinitiatieven

Slowakije

Het instrument voor het burgerinitiatief van Slowakije is een van de meest recente door een lidstaat goed te keuren instrumenten. De handtekeningen worden volledig online verzameld en organisatoren hebben 30 dagen de tijd om 15,000 handtekeningen te verzamelen. Als een initiatief succesvol is, bespreekt en besluit de regering het via een resolutie. In de resolutie kunnen relevante ministers of regeringsleiders worden aangewezen om follow-upmaatregelen te nemen, zoals het opstellen van wettelijke verordeningen of niet-wetgevingsvoorstellen. Tot op heden heeft nog geen enkel initiatief voldoende steun gekregen.

Spanje

Sinds 1982 heeft Spanje een rijke geschiedenis van burgerinitiatieven, met in totaal 161 voorstellen die zijn ingediend en meer dan 110 daarvan hebben 500,000 handtekeningen gekregen. Het gebrek aan bindende werking van dit instrument heeft er echter toe geleid dat slechts drie initiatieven het parlementaire proces met positieve resultaten hebben afgerond, wat uiteindelijk heeft geleid tot een wet.

 

Elf tot twintig initiatieven per jaar: Bulgarije, Slovenië

Bulgarije

In Bulgarije is het proces van het verzamelen van handtekeningen voor initiatieven vrij uniek. Organisatoren hebben drie maanden de tijd om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen, zonder minimumvereiste of drempel om te worden overschreden. De Nationale Vergadering bespreekt de initiatieven niet na het verstrijken van de drie maanden en er bestaat geen juridische procedure voor de behandeling van initiatiefvoorstellen.

Slovenië

Het instrument voor het burgerinitiatief wordt steeds belangrijker in Slovenië, met name sinds de uitbraak van COVID-19. Sinds 2013 hebben echter slechts 22 initiatieven de vereiste steun gekregen. Net als in andere landen heeft het parlement het laatste woord over deze initiatieven.

 

Meer dan 20 initiatieven per jaar:  Denemarken, Finland, Hongarije, Oostenrijk en Letland

Oostenrijk

Het Oostenrijkse instrument voor burgerinitiatieven wordt het best gebruikt om de agenda vast te stellen, aangezien het geen bindende bevoegdheid heeft. Niettemin heeft de Oostenrijkse autoriteit gemeld dat dit instrument „zeer populair” was, waarbij jaarlijks meer dan 30 initiatieven werden geregistreerd. Ondanks 33 initiatieven die sinds 2018 de nodige steun hebben gekregen, is het belangrijk op te merken dat dit instrument dient als platform om ideeën voor te stellen, maar dat het uiteindelijke besluit bij het Parlement ligt.

Denemarken

Het Deense voorbeeld is het meest doeltreffende instrument van de onderzochte lidstaten, met in totaal 1,500 voorstellen die op de website van de regering zijn gepubliceerd. Alleen al in de afgelopen vijf jaar hebben 45 voorstellen 50,000 handtekeningen verzameld, waarmee het vereiste minimumaantal handtekeningen is bereikt. Zodra de drempel is bereikt, wordt het wetsvoorstel behandeld als andere resoluties in het Parlement. Hoewel er geen wettelijke verplichting bestaat om een succesvol initiatief te nemen, zal het wetsvoorstel worden besproken in de parlementaire kamer en de bevoegde commissies. De leden van het Parlement stemmen erover, net als bij elke andere factuur.

Finland

In Finland worden succesvolle initiatieven besproken naar goeddunken van het Parlement. Dit instrument, dat breed gedragen wordt door de burgers, heeft aangetoond dat het nieuwe wetgeving kan beïnvloeden, ondanks het ontbreken van bindende bevoegdheden. Jaarlijks worden meer dan 30 initiatieven geregistreerd, waarvan er ongeveer 6 binnen dezelfde termijn succes hebben geboekt. Om als succesvol te worden aangemerkt, moet een initiatief ten minste 50,000 steunbetuigingen verzamelen die zijn geverifieerd door het agentschap voor digitale en bevolkingsgegevens. In juni 2023 hebben de burgers 1,555 voorstellen ingediend, waarvan er 66 de nodige steun hebben gekregen om verder te gaan. Degenen die in dit proces slagen, worden vervolgens in het Parlement besproken. Tot dusver hebben vier initiatieven geleid tot de vaststelling van nieuwe wetten: de wet inzake gelijke behandeling van huwelijken, de moederschapswet ter versterking van de rechten van vrouwelijke koppels, het verbod op genitale verminking van vrouwen en de voorkoming van privatisering van de watervoorziening.

Hongarije

In Hongarije vond in 2008 het meest recente geldige en succesvolle referendum plaats, dat resulteerde in een wetswijziging. Hoewel meer dan 30 initiatieven werden ingediend, hebben de laatste succesvolle initiatieven niet geleid tot een referendum als gevolg van een beslissing van het grondwettelijk hof. Mocht een initiatief echter na een referendum geldig en succesvol blijken te zijn, dan wordt het Parlement opgedragen de desbetreffende wetgeving vast te stellen.

Letland

Het verzamelen van handtekeningen in Letland vormt een grote uitdaging voor het welslagen van wetgevingsinitiatieven. Sinds 2013 is geen enkel initiatief erin geslaagd het vereiste aantal handtekeningen te verzamelen. Indien echter een tiende van de kiezers het initiatief binnen een periode van 12 maanden steunt, gaat het naar de centrale kiescommissie. Van daaruit gaat het naar de president, die het vervolgens voorlegt aan de Saeima (Parlement). Indien de Saeima het wetsontwerp of de grondwetswijziging niet ongewijzigd aanneemt, zal een referendum worden gehouden. Hoewel het moeilijk is om de drempel voor ondertekening te bereiken, biedt dit nationale instrument van participerende democratie de ernstigste follow-up van wetgeving in vergelijking met andere instrumenten, wat tot op heden heeft geresulteerd in 59 wetgevingsteksten. 

 

Lees ook: Nationale burgerinitiatieven versus Europese burgerinitiatieven: proportioneel, meer handtekeningen, binnen een kortere termijn, vereist

 

Reageren

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.
Disclaimer: De op het EBI-forum geventileerde meningen geven uitsluitend het standpunt van de auteurs weer en mogen beslist niet worden beschouwd als het standpunt van de Europese Commissie of van de Europese Unie.
Klaar om uw initiatief te registreren?

Wilt u een initiatief steunen? Wilt u meer weten over lopende of eerdere initiatieven?