Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Ziua ICE 2020 – ce va avea viitorul pentru inițiativa cetățenească europeană?

Actualizat la: 18/03/2020

Ziua ICE 2020 – ce va avea viitorul pentru inițiativa cetățenească europeană?

La 25 februarie 2020, a avut loc cea de-a 9-a ediție a Zilei ICE: Organizatorii ICE, cetățenii, organizațiile societății civile, cercetătorii și factorii de decizie politică s-au reunit pentru a discuta despre trecutul și viitorul inițiativei cetățenești europene, la mai puțin de două luni de la intrarea în vigoare a noului regulament. Nu numai că a existat o discuție fundamentală cu privire la meritele și limitările instrumentului, dar și participanții au dezbătut și au votat o serie de recomandări pentru îmbunătățirea acestui instrument! Aflați mai multe!

Ziua ICE este reuniunea anuală a organizatorilor ICE, a cetățenilor, a organizațiilor societății civile, a cercetătorilor și a factorilor de decizie politică pentru a face schimb, a se conecta și a se reconecta în jurul chestiunii de interes comun: viitorul inițiativei cetățenești europene, primul și singurul instrument de participare transnațională din lume. Ziua ICE 2020 a fost organizată de Comitetul Economic și Social European în colaborare cu Democracy International, Serviciul European pentru Acțiune Cetățenească (ECAS), Comitetul European al Regiunilor, Campania ICE și Bertelsmann Stiftung. Evenimentul a avut loc la mai puțin de două luni de la intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2020, a noului regulament privind inițiativa cetățenească europeană.

pNEL 1

Credit de imagine „@EU2020 – sursa: CESE”

Prima parte a evenimentului le-a permis participanților să tragă învățăminte din experiența lor cu ICE până în prezent. În plus, obiectivul a fost ca oamenii să împărtășească și să discute speranțele și așteptările lor pentru viitorul instrumentului care va continua în temeiul noului regulament și dincolo de acesta. Încă de la început, marea majoritate a participanților au declarat că regulamentul nou introdus reprezintă o îmbunătățire față de regulamentul inițial. Cu toate acestea, discursurile și schimburile care au urmat au arătat: ICE poate și trebuie să facă mai bine.

Un punct central de discuție a fost chestiunea „succesului”: ce face ca o ICE să fie încununată de succes? Pablo Sanchez, organizatorul primei inițiative cetățenești europene încununate de succes „Right2Water”, a reflectat asupra acestui aspect: „Succesul nu trebuie să fie definit de Comisie – acesta trebuie să fie definit de organizatori.” În discursul său, dna Olga Kikou, reprezentanta ICE „End The Cage Age”, a exprimat ceea ce consideră a fi „succes”: „Dacă reușim să scoatem animalele din cuști, atunci ICE ar fi meritat toate eforturile uriașe.” ICE „End The Cage Age” a reușit, de asemenea, să atingă pragul de semnare, dar așteaptă încă procedura de examinare.

În urma exprimării nemulțumirii cu privire la acțiunile ulterioare inițiativelor de succes, a avut loc o discuție mai generală cu privire la modalitățile de îmbunătățire a impactului acestui instrument. Unii dintre participanți au susținut că problema principală este faptul că ICE este abordată în cadrul Comisiei Europene: „Atât timp cât [ICE] rămâne în mâinile Comisiei, din păcate, aceasta nu va aduce niciun succes real.” Pentru a schimba acest lucru, s-au făcut propuneri pentru ca Parlamentul European să se implice mai mult: organizarea de dezbateri în plen și votarea tuturor inițiativelor de succes. În plus, participanții și vorbitorii au susținut că un posibil viitor drept de inițiativă al Parlamentului ar trebui să fie partajat cu cetățenii, prin intermediul ICE. Pe lângă rolul Parlamentului European, s-a atras atenția și asupra rolului statelor membre și al parlamentelor acestora. Assya Kavrakova, directoarea ECAS, a încurajat parlamentele naționale să organizeze dezbateri cu privire la inițiativele în desfășurare chiar înainte ca acestea să atingă pragul de semnare. În cele din urmă, Daniela Vancic, manager de program european pentru Democracy International, a pledat pentru transformarea ICE într-un instrument al democrației directe, mai degrabă decât participative. Ea susține că, în viitor, organizatorilor de succes ar trebui să li se permită să înceapă o a doua rundă de colectare a semnăturilor dacă nu sunt mulțumiți de răspunsul instituțiilor UE la inițiativa lor. Dacă vor avea succes și în această a doua rundă de colectare a semnăturilor, ar trebui organizat un referendum obligatoriu la nivelul UE. Propunerea de reformă a Daniela a fost susținută de peste 60 % dintre participanții la Ziua ICE, dar ar necesita modificarea tratatului pentru a fi pusă în aplicare.

ECI

Credit de imagine „@EU2020 – sursa: CESE”

O altă provocare care a fost discutată este lipsa de vizibilitate a instrumentului. Campania de comunicare a Comisiei privind ICE a fost salutată și considerată necesară, dar insuficientă: Carsten Berg, directorul campaniei ICE, a susținut că ICE va deveni mult mai bine cunoscută numai după ce va exista o adevărată poveste de succes – odată ce oamenii observă impactul pe care acest instrument îl poate avea asupra politicii și elaborării politicilor UE.

Multe alte chestiuni au fost abordate pe parcursul sesiunii de dimineață: oportunitatea pe care o oferă ICE pentru implicarea tinerilor în procesul politic, în special dacă vârsta minimă pentru semnarea unei ICE ar fi redusă la 16 ani în toate țările UE; diferențele dintre culturile politice și istoria națională din UE, care explică de ce este mai ușor să convingă cetățenii să semneze o ICE în unele părți ale UE și nu în altele; și oportunitatea pe care Conferința pe doi ani privind viitorul Europei o oferă pentru ca ICE să devină mai publică.

Deși multe dintre discuțiile cu privire la provocările cu care se confruntă instrumentul nu sunt noi, singura modalitate prin care ICE poate avea o șansă la revigorare este dacă oamenii continuă să aibă grijă de soarta sa. În orice caz, această ediție a Zilei ICE a dovedit că există încă o comunitate de oameni care îngrijesc ICE și că aceasta continuă să crească.

În cazul în care sunteți interesat să citiți recomandările pentru viitorul inițiativei cetățenești europene din 2020 – formulate pe baza contribuțiilor vorbitorilor și votate de participanți – vă rugăm să consultați aici!

maarten
Christian

Autori

Maarten de Groot

Maarten de Groot și Christian Huesmann sunt manageri de proiect în cadrul programului „Viitorul democrației” al Bertelsmann Stiftung. Maarten a fost moderator al sesiunii de dimineață a Zilei ICE 2020, iar Christian a luat cuvântul.

Luați legătura cu ei cu privire la Forumul Inițiativei cetățenești europene!

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?