Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Europeiska medborgarinitiativets dag 2020 – vad kommer framtiden att hålla för det europeiska medborgarinitiativet?

Uppdaterades den: 18/03/2020

Europeiska medborgarinitiativets dag 2020 – vad kommer framtiden att hålla för det europeiska medborgarinitiativet?

Den 25 februari 2020 ägde den 9:e upplagan av medborgarinitiativets dag rum: Organisatörer av medborgarinitiativ, medborgare, organisationer i det civila samhället, forskare och beslutsfattare möttes för att diskutera det europeiska medborgarinitiativets förflutna och framtid, mindre än två månader efter det att den nya förordningen började tillämpas. Det förekom inte bara en grundläggande diskussion om instrumentets förtjänster och begränsningar, deltagarna diskuterade också och röstade om ett antal rekommendationer för att förbättra detta instrument! Läs mer!

Medborgarinitiativets dag är den årliga sammankomsten för organisatörer av medborgarinitiativ, medborgare, organisationer i det civila samhället, forskare och beslutsfattare för att utbyta, sammankoppla och återknyta kontakten kring frågan av gemensamt intresse: framtiden för det europeiska medborgarinitiativet, världens första och enda transnationella instrument för deltagande. Europeiska medborgarinitiativets dag 2020 anordnades av Europeiska ekonomiska och sociala kommittén i samarbete med Democracy International, European Citizen Action Service (ECAS), Europeiska regionkommittén, Europeiska medborgarinitiativets kampanj och Bertelsmann Stiftung. Evenemanget ägde rum mindre än två månader efter det att den nya förordningen om det europeiska medborgarinitiativet började tillämpas den 1 januari 2020.

pNEL 1

Bildkredit ”@EU2020 – källa: EESK ”

Den första delen av evenemanget gjorde det möjligt för deltagarna att dra lärdom av sina erfarenheter av medborgarinitiativet fram till i dag. Dessutom var målet att människor skulle dela med sig av och diskutera sina förhoppningar och förväntningar på det framtida instrumentet inom ramen för den nya förordningen och därefter. Redan från början uppgav en stor majoritet av deltagarna att den nyligen införda förordningen är en förbättring jämfört med den ursprungliga. De tal och utbyten som följde visade dock följande: det europeiska medborgarinitiativet kan och måste bli bättre.

En central diskussionspunkt var frågan om ”framgång”: vad gör ett medborgarinitiativ framgångsrikt? Pablo Sanchez, organisatör av det första framgångsrika europeiska medborgarinitiativet ”Right2Water”, reflekterade över detta: ”Framgången får inte definieras av kommissionen – den måste definieras av organisatörerna.” I sitt tal uttryckte Olga Kikou, företrädare för medborgarinitiativet ”End The Cage Age”, vad hon anser vara ”framgång”: ”Om vi lyckas få ut djur ur burar skulle medborgarinitiativet ha varit värt alla enorma ansträngningar.” Det europeiska medborgarinitiativet ”End The Cage Age” har också lyckats nå upp till tröskeln för undertecknande, men väntar fortfarande på granskningsförfarandet.

Efter det att man uttryckt sitt missnöje med uppföljningen av framgångsrika initiativ hölls en mer allmän diskussion om hur instrumentets effekter kan förbättras. Några av deltagarna hävdade att det centrala problemet är att medborgarinitiativet tas upp vid Europeiska kommissionen: ”Så länge som [medborgarinitiativet] stannar hos kommissionen kommer det tyvärr inte att ge någon verklig framgång.” För att ändra detta lades det fram förslag om att Europaparlamentet skulle bli mer delaktigt: att hålla plenardebatter och omröstningar om alla framgångsrika initiativ. Dessutom hävdade deltagarna och talarna att en eventuell framtida initiativrätt för parlamentet bör delas med medborgarna genom medborgarinitiativet. Utöver Europaparlamentets roll uppmärksammades också medlemsstaternas och deras parlaments roll. Assya Kavrakova, direktör för ECAS, uppmuntrade de nationella parlamenten att hålla debatter om pågående initiativ redan innan de når tröskeln för undertecknande. Slutligen argumenterade Daniela Vancic, European Programme Manager for Democracy International, för att det europeiska medborgarinitiativet skulle uppgraderas till ett instrument för direkt demokrati snarare än deltagandedemokrati. Hon menade att framgångsrika organisatörer i framtiden bör ges möjlighet att inleda en andra omgång namninsamling om de är missnöjda med EU-institutionernas svar på deras initiativ. Om de också skulle lyckas i denna andra omgång av insamling av underskrifter skulle en bindande EU-folkomröstning behöva anordnas. Danielas reformförslag stöddes av över 60 % av deltagarna i medborgarinitiativets dag, men skulle kräva fördragsändringar för att kunna genomföras.

ECI

Bildkredit ”@EU2020 – källa: EESK ”

En annan utmaning som diskuterades är instrumentets bristande synlighet. Kommissionens kommunikationskampanj om medborgarinitiativet välkomnades och ansågs nödvändig men otillräcklig: Carsten Berg, direktör för kampanjen för det europeiska medborgarinitiativet, hävdade att medborgarinitiativet kommer att bli betydligt mer välkänt först när det finns en verklig framgångshistoria – när människor ser hur detta instrument kan påverka EU:s politik och beslutsfattande.

Många fler frågor togs upp under förmiddagen: medborgarinitiativets möjlighet att involvera ungdomar i den politiska processen, särskilt om minimiåldern för att underteckna ett medborgarinitiativ skulle sänkas till 16 år i alla EU-länder. skillnaderna i politisk kultur och nationell historia i EU förklarar varför det är lättare att övertyga medborgarna om att underteckna ett medborgarinitiativ i vissa delar av EU och inte i andra. och den möjlighet som den planerade tvååriga konferensen om Europas framtid erbjuder för det europeiska medborgarinitiativet att bli mer allmänt känt.

Även om många av diskussionerna om de utmaningar som instrumentet står inför inte är nya är det enda sättet för medborgarinitiativet att blåsa nytt liv i det om människor fortsätter att ta hand om dess öde. Om något visade den här upplagan av medborgarinitiativets dag att det fortfarande finns en grupp människor som vårdar medborgarinitiativet och att det fortsätter att växa.

Om du är intresserad av att läsa Europeiska medborgarinitiativets dag 2020 rekommendationer för medborgarinitiativets framtid – som formulerats på grundval av bidrag från talare och som deltagarna röstat om – kan du titta här!

maarten
Christian

Postare

Maarten de Groot

Maarten de Groot och Christian Huesmann är projektledare inom Bertelsmann Stiftungs framtidsprogram för demokrati. Maarten var moderator vid förmiddagen av Europeiska medborgarinitiativets dag 2020 och kristna var talare.

Kontakta dem på forumet för det europeiska medborgarinitiativet!

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.