Gå til hovedindholdet
Forum for det europæiske borgerinitiativ

ECI-dag 2020 — hvad vil fremtiden gælde for det europæiske borgerinitiativ?

Opdateret den: 18/03/2020

ECI-dag 2020 — hvad vil fremtiden gælde for det europæiske borgerinitiativ?

Den 25. februar 2020 fandt den 9. udgave af ECI-dagen sted: ECI-initiativtagere, borgere, civilsamfundsorganisationer, forskere og politiske beslutningstagere mødtes for at drøfte det europæiske borgerinitiativs fortid og fremtid mindre end to måneder efter, at den nye forordning var trådt i kraft. Der var ikke blot en grundlæggende debat om instrumentets fordele og begrænsninger, men deltagerne drøftede og stemte også om en række anbefalinger til forbedring af dette instrument! Læs mere!

ECI-dagen er det årlige møde, hvor ECI-initiativtagere, borgere, civilsamfundsorganisationer, forskere og politiske beslutningstagere kan udveksle, skabe forbindelse og genetablere forbindelser om spørgsmål af fælles interesse: fremtiden for det europæiske borgerinitiativ, verdens første og eneste tværnationale deltagelsesinstrument. ECI-dag 2020 blev afholdt af Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg i samarbejde med Democracy International, European Citizen Action Service (ECAS), Det Europæiske Regionsudvalg, ECI-kampagnen og Bertelsmann Stiftung. Arrangementet fandt sted mindre end to måneder efter, at den nye forordning om det europæiske borgerinitiativ trådte i kraft den 1. januar 2020.

pNEL 1

Billedkredit "@EU2020 — kilde: EØSU "

Den første del af arrangementet gjorde det muligt for deltagerne at tage ved lære af deres erfaringer med borgerinitiativet indtil i dag. Desuden var målet, at folk skulle dele og drøfte deres håb og forventninger til instrumentets fremtid fremover under den nye forordning og derefter. Lige fra starten anførte et stort flertal af deltagerne, at den nyligt indførte forordning er en forbedring i forhold til den oprindelige. Ikke desto mindre viste de efterfølgende taler og udvekslinger: det europæiske borgerinitiativ kan og skal gøre bedre.

Et centralt diskussionspunkt var spørgsmålet om "succes": hvad gør et europæisk borgerinitiativ til en succes? Pablo Sanchez, arrangør af det første vellykkede europæiske borgerinitiativ "Right2Water", reflekterede over dette: "Succes må ikke defineres af Kommissionen — det skal defineres af initiativtagerne." I sin tale udtrykte Olga Kikou, repræsentant for det europæiske borgerinitiativ "End The Cage Age", hvad hun betragter som "succes": "Hvis det lykkes os at få dyr ud af bure, ville det europæiske borgerinitiativ have været umådelig stor indsats." Det europæiske borgerinitiativ "End the Cage Age" har også været en succes med hensyn til at opfylde signaturtærsklen, men afventer stadig undersøgelsesproceduren.

Efter at der var givet udtryk for utilfredshed med opfølgningen på vellykkede initiativer, fandt der en mere generel drøftelse sted om, hvordan virkningen af dette instrument kan forbedres. Nogle af deltagerne hævdede, at det centrale problem er, at borgerinitiativet behandles i Europa-Kommissionen: "Så længe [borgerinitiativet] forbliver i Kommissionens hænder, vil det desværre ikke give nogen reel succes." For at ændre dette blev der fremsat forslag om, at Europa-Parlamentet skulle inddrages mere: at afholde plenardebatter og afstemninger om alle vellykkede initiativer. Desuden argumenterede deltagerne og talerne for, at en eventuel fremtidig initiativret for Parlamentet bør deles med borgerne ved hjælp af borgerinitiativet. Ud over Europa-Parlamentets rolle blev opmærksomheden også henledt på medlemsstaternes og deres parlamenters rolle. Assya Kavrakova, direktør for ECAS, opfordrede de nationale parlamenter til at afholde debatter om igangværende initiativer, allerede inden de når tærsklen for underskrifter. Endelig har Daniela Vancic, europæisk programleder for Democracy International, argumenteret for, at det europæiske borgerinitiativ skal opgraderes til et instrument for direkte snarere end deltagelsesdemokrati. Hun argumenterede for, at succesfulde initiativtagere i fremtiden bør have mulighed for at indlede en anden runde af underskriftsindsamlingen, hvis de er utilfredse med EU-institutionernes svar på deres initiativ. Hvis de også skulle lykkes i denne anden runde af underskriftsindsamlingen, vil det være nødvendigt at afholde en bindende EU-dækkende folkeafstemning. Danielas reformforslag blev støttet af over 60 % af deltagerne i ECI-dagen, men ville kræve traktatændringer for at blive gennemført.

ECI

Billedkredit "@EU2020 — kilde: EØSU "

En anden udfordring, der blev drøftet, er instrumentets manglende synlighed. Kommissionens kommunikationskampagne om det europæiske borgerinitiativ blev hilst velkommen og anset for nødvendig, men utilstrækkelig: Carsten Berg, direktør for kampagnen for det europæiske borgerinitiativ, hævdede, at borgerinitiativet først vil blive betydeligt mere kendt, når der foreligger en ægte succeshistorie — når folk observerer den indvirkning, som dette instrument kan få på EU's politik og politikudformning.

Der blev rejst mange flere spørgsmål under formiddagens møde: det europæiske borgerinitiativs mulighed for at inddrage unge i den politiske proces, navnlig hvis minimumsalderen for at underskrive et borgerinitiativ blev sænket til 16 år i alle EU-lande forskellene i politiske kulturer og nationale historier i EU, hvilket forklarer, hvorfor det er lettere at overbevise borgerne om at underskrive et borgerinitiativ i nogle dele af EU og ikke i andre; og den mulighed, som den planlagte toårige konference om Europas fremtid giver for, at det europæiske borgerinitiativ bliver mere offentligt kendt.

Selv om mange af drøftelserne om de udfordringer, som instrumentet står over for, ikke er nye, er den eneste måde, hvorpå det europæiske borgerinitiativ kan få en chance for at genoplive, hvis folk fortsat tager sig af dets skæbne. Om noget var denne udgave af ECI-dagen et bevis på, at der stadig er et fællesskab af mennesker, der tager sig af det europæiske borgerinitiativ, og at det fortsætter med at vokse.

Hvis du er interesseret i at læse anbefalingerne fra ECI-dagen 2020 om det europæiske borgerinitiativs fremtid — formuleret på grundlag af indlæg fra talerne og sat til afstemning blandt deltagerne — kan du se her!

maarten
Christian

Blogartikelforfattere

Maarten de Groot

Maarten de Groot og Christian Huesmann er projektledere i Bertelsmann Stiftung's program for demokratiets fremtid. Maarten var ordstyrer for formiddagsmødet på ECI-dag 2020, og Christian var taler.

Kontakt dem på forummet for det europæiske borgerinitiativ!

Skriv en kommentar

For at tilføje kommentarer, skal du logge ind eller registrere dig.
Ansvarsfraskrivelse: De holdninger, der gives udtryk for i forummet for det europæiske borgerinitiativ, er alene udtryk for forfatternes synspunkter og kan ikke på nogen måde anses for at afspejle Europa-Kommissionens eller EU's holdning.
Er du klar til at registrere dit borgerinitiativ?

Vil du skrive under på et borgerinitiativ? Vil du gerne vide mere om nuværende eller tidligere borgerinitiativer?