Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Revizuirea cuprinzătoare a ICE a Comisiei Europene felicită Forumul ICE pentru sprijinul acordat organizatorilor inițiativei

Actualizat la: 21/12/2023

Comisia a prezentat ultimul său raport privind inițiativa cetățenească europeană (ICE), marcând prima revizuire cuprinzătoare de la intrarea în vigoare a noului regulament, în 2020. În raport, Comisia face trimitere la sondajul specific cu organizatorii ICE, care oferă o evaluare generală pozitivă cu privire la consilierea oferită de Forumul ICE în diferite etape ale procesului ICE, inclusiv în cursul procedurii de înregistrare în două etape (atunci când aceștia trebuie să își revizuiască depunerea inițială) și în etapa de colectare. Organizatorii ICE au utilizat pe scară largă materialele didactice ale forumului înainte de înregistrare și au evaluat în mare măsură webinarele, blogurile, cursurile online și capacitatea de a căuta alți membri pentru grupul lor.

Raportul de evaluare al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu, publicat în decembrie 2023, stabilește tonul pentru următorii patru ani până la următoarea evaluare.  Înainte de aceasta, în iunie 2023, Parlamentul a publicat propria rezoluție, propunând idei orientate spre viitor pentru a spori eficacitatea ICE. 

Sugestiile Parlamentului au inclus conectarea ICE cu grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni, în cadrul cărora problemele ridicate de ICE de succes ar deveni temele grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni ale Comisiei (descendenții participativi ai Conferinței privind viitorul Europei). În continuare, a sugerat un sistem financiar progresiv pentru ICE, abordând problema multor ICE care se confruntă cu resurse reduse care afectează campaniile. Parlamentul a solicitat sprijin financiar pentru ICE care ating pragurile sub 1 milion de semnături, nu doar pentru cele care ating milioane de semnături. În plus, aceasta a încurajat statele membre să reducă vârsta pentru a semna o ICE – unde, datorită noului regulament, statele membre pot alege acum să reducă vârsta pentru a semna o ICE. Cu toate acestea, doar câteva persoane au profitat de această ocazie, după cum s-a menționat mai sus. În cele din urmă, Parlamentul se angajează să își sporească rolul în ICE prin votarea unei rezoluții parlamentare după fiecare ICE de succes, urmată de un raport legislativ din proprie inițiativă. Acesta este un pas natural în consolidarea rolului ICE al Parlamentului și în asigurarea răspunsului direct al parlamentarilor la problemele ridicate de cetățeni. 

Comisia și-a prezentat apoi poziția cu privire la rezoluția Parlamentului în răspunsul său la rezoluție, precum și unele dintre punctele formulate în prezenta rezoluție în raportul său de revizuire. 

Raportul de evaluare al Comisiei prezintă progresele realizate începând din 2020 și introduce măsuri practice pentru a perfecționa ICE în continuare. Pentru a evalua eficacitatea ICE în temeiul regulamentului revizuit, Comisia s-a consultat cu organizatorii ICE, cu autoritățile statelor membre, cu organizațiile societății civile, cu site-ul ICE și cu utilizatorii forumului, semnatari și alte părți interesate.

În urma acestor consultări, au fost evidențiate progrese tehnice substanțiale, inclusiv sistemul central de colectare online, serviciul de schimb de fișiere, un forum modernizat privind ICE și un site web revizuit pentru ICE. În special, șase state membre (Belgia, Germania, Estonia, Grecia, Malta și Austria) au redus vârsta de semnare a ICE sub 18 ani, Finlanda și Irlanda având în vedere să urmeze exemplul.

Aflați mai multe despre noul sistem central de colectare online

La evaluarea utilizării ICE, Comisia observă că cetățenii italieni sunt lideri în organizarea ICE, urmați de germani și francezi. Începând din 2020, Comisia a înregistrat toate cererile de ICE, cu excepția unei singure, posibil datorită faptului că Forumul ICE revizuit oferă consiliere juridică înainte de depunerea cererii de înregistrare și procedurii în două etape care le permite organizatorilor să revizuiască inițiativele.

Table with overview of ECIs

În ultimii trei ani, cinci ICE au adunat peste 1 milioane de semnături! Începând din 9, au fost colectate peste 2020 milioane de semnături, în principal online, din cauza reducerii activităților cu prezență fizică în timpul pandemiei de COVID-19.

De asemenea, Comisia a publicat cinci acțiuni pe care intenționează să le îmbunătățească în continuare, pe baza consultărilor cu părțile interesate, precum și a realizărilor și provocărilor ICE din ultimii trei ani. 

În primul rând, Comisia va spori gradul de conștientizare și vizibilitatea ICE, urmărind în mod activ implicarea Parlamentului European și a statelor membre prin intermediul punctelor de contact naționale și salutând totodată contribuția autorităților regionale și locale, a altor instituții ale UE, a instituțiilor de învățământ și a organizațiilor societății civile. Au fost întreprinse mai multe acțiuni în acest sens, inclusiv activități ale campaniei de comunicare a ICE, iar Comisia va continua să raționalizeze campania multilingvă, în special pe platformele de comunicare socială și acordând prioritate tinerilor. 

În continuare, Comisia va consolida sprijinul acordat organizatorilor ICE, de exemplu, prin sporirea în continuare a sprijinului în natură acordat organizatorilor. De asemenea, este planificată o îmbunătățire continuă a sistemului central de colectare online, întrucât sistemul separat de colectare online a fost eliminat treptat, în conformitate cu noul regulament. În acest sens, Comisia va dezvolta în continuare sistemul pe baza feedbackului și a sugestiilor și va lua în considerare și alte îmbunătățiri, cum ar fi adăugarea unor opțiuni suplimentare de personalizare a sistemului, astfel încât acesta să devină mai ușor de utilizat de camping și mai atractiv atât pentru organizatori, cât și pentru semnatari. 

În plus, Comisia va consolida punerea în aplicare a ICE la nivel național și va îmbunătăți cooperarea cu societatea civilă prin identificarea unor nevoi suplimentare de formare și orientare pentru organizatorii ICE și prin creșterea gradului de conștientizare și de vizibilitate a ICE. 

În cele din urmă, Comisia va pune în aplicare o monitorizare mai vizibilă a ICE. Acest lucru se va realiza prin asigurarea faptului că ICE de succes sunt luate în considerare în mod sistematic la elaborarea propunerilor de politici ca răspuns la aceste ICE și că organizatorii sunt incluși în mod consecvent în consultările legate de propunerile în cauză.

 Raportul de revizuire al Comisiei și rezoluția PE pregătesc terenul pentru viitorul acestui instrument de pionierat al democrației participative transnaționale. La doar 11 de ani, ICE se află încă în stadiul său de adolescență, dar încă reușește să le permită cetățenilor să își ridice preocupările și ideile. În următorul deceniu de viață al ICE, ar fi interesant să se vadă modul în care ICE continuă să se îmbunătățească și să se transforme într-un instrument mai eficace și mai reactiv pentru participarea democratică, care să le permită cetățenilor europeni să își modeleze în mod activ viitorul comun. 

Aflați mai multe despre șase dintre cele nouă ICE de succes care au colectat peste 1 milion de semnături și care au fost prezentate Comisiei spre examinare începând cu 1 ianuarie 2020:

Organizarea unei campanii de către organizatorii Minority SafePack – un milion de semnături pentru diversitate în Europa

Cum se colectează semnăturile de la organizatorul „End the Cage Age” (Să punem capăt erei cuștii)

Succesul inițiativei „Salvați albinele și fermierii”

Anatomia unui miracol: modul în care ultimele 20 zile ale campaniei UE „Opriți practica de îndepărtare a înotătoarelor rechinilor” au devenit un jucător

De ce produsele cosmetice fără cruzime au ales să utilizeze inițiativa cetățenească europeană

Ce înseamnă Europa Fur Free

Autori

Daniela Vancic

Daniela Vancic este managerul de program european al Democracy International. Ea conduce lucrările forumului privind consultările cu părțile interesate. În acest articol, ea prezintă punctele principale ale Raportului Comisiei Europene către Parlamentul European și Consiliu privind aplicarea Regulamentul (UE) 2019/788 privind inițiativa cetățenească europeană. 

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?