Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Kommissionens omfattande översyn av medborgarinitiativet lovordar forumet för det europeiska medborgarinitiativet för dess stöd till initiativets organisatörer

Uppdaterades den: 21/12/2023

Kommissionen har lagt fram sin senaste rapport om det europeiska medborgarinitiativet, som är den första omfattande översynen sedan den nya förordningen trädde i kraft 2020. I rapporten hänvisar kommissionen till den särskilda enkät med organisatörer av medborgarinitiativ som ger en övergripande positiv bedömning av de råd som forumet ger i olika skeden av medborgarinitiativprocessen, bland annat under registreringsförfarandet i två steg (när de behöver se över den första inlämningen) och under insamlingsfasen. Organisatörerna av medborgarinitiativ har i stor utsträckning använt forumets läromedel innan de anmälde sig och i hög grad betygsätta webbinarier, bloggar, nätkurser och möjligheten att söka efter andra medlemmar för sin grupp.

I kommissionens granskningsrapport till Europaparlamentet och rådet, som offentliggjordes i december 2023, fastställs tonen för de kommande fyra åren fram till nästa bedömning.  Före detta, i juni 2023, offentliggjorde parlamentet en egen resolution med förslag på framåtblickande idéer för att öka medborgarinitiativets effektivitet. 

Parlamentets förslag omfattade bland annat att koppla samman europeiska medborgarinitiativ med europeiska medborgarpaneler, där de frågor som tas upp i framgångsrika medborgarinitiativ skulle bli ämnena i kommissionens europeiska medborgarpaneler (deltagandeavkomman från konferensen om Europas framtid). Därefter föreslog kommissionen ett progressivt finansieringssystem för medborgarinitiativ, som tar itu med problemet med många medborgarinitiativ med låga resurser som påverkar kampanjerna. Parlamentet efterlyste ekonomiskt stöd till medborgarinitiativ som når upp till tröskelvärden på mindre än 1 miljoner underskrifter, inte bara sådana som når upp till milstolpen om en miljon. Dessutom uppmuntrades medlemsstaterna att sänka åldern för att underteckna ett medborgarinitiativ – där medlemsstaterna tack vare den nya förordningen nu kan välja att sänka åldern för att underteckna ett medborgarinitiativ. Som nämnts ovan har dock endast en handfull utnyttjat denna möjlighet. Slutligen åtar sig parlamentet att öka sin roll i medborgarinitiativet genom att rösta om en parlamentsresolution efter varje framgångsrikt medborgarinitiativ, följt av ett initiativbetänkande som avser lagstiftning. Detta är ett naturligt nästa steg för att utöka parlamentets roll i det europeiska medborgarinitiativet och få parlamentariker att reagera direkt på frågor som tas upp av medborgarna. 

Kommissionen lade sedan fram sin ståndpunkt om parlamentets resolution i sitt svar på resolutionen och hänvisade till några av de punkter som tas upp i denna resolution i sin granskningsrapport. 

Kommissionens granskningsrapport belyser de framsteg som gjorts sedan 2020 och inför praktiska åtgärder för att ytterligare förbättra medborgarinitiativet. För att bedöma medborgarinitiativets effektivitet enligt den reviderade förordningen samrådde kommissionen med organisatörer av medborgarinitiativ, medlemsstaternas myndigheter, det civila samhällets organisationer, medborgarinitiativets webbplats och forumanvändare, undertecknare och andra berörda parter.

Efter dessa samråd framhölls betydande tekniska framsteg, bland annat det centrala systemet för insamling via internet, fildelningstjänsten, ett uppgraderat forum för medborgarinitiativ och en moderniserad webbplats för medborgarinitiativet. Sex medlemsstater (Belgien, Tyskland, Estland, Grekland, Malta och Österrike) har sänkt det europeiska medborgarinitiativet under 18 år, och Finland och Irland överväger att följa efter.

Läs mer om det nya centrala namninsamlingssystemet

Vid bedömningen av hur medborgarinitiativet används noterar kommissionen att italienska medborgare har en ledande roll när det gäller att organisera medborgarinitiativ, följt av tyskar och franska. Sedan 2020 har kommissionen registrerat alla utom en begäran om medborgarinitiativ, eventuellt på grund av det moderniserade forumet för medborgarinitiativ som erbjuder juridisk rådgivning före ansökan om registrering och det tvåstegsförfarande som gör det möjligt för organisatörerna att se över initiativ.

Table with overview of ECIs

Under de senaste tre åren har fem medborgarinitiativ fått över 1 miljoner underskrifter! Över 9 miljoner underskrifter har samlats in sedan 2020, främst online, på grund av den minskade verksamheten på plats under covid-19-pandemin.

Kommissionen har också offentliggjort fem åtgärder för att ytterligare förbättra medborgarinitiativet, på grundval av samråden med berörda parter och det europeiska medborgarinitiativets resultat och utmaningar under de senaste tre åren. 

För det första kommer kommissionen att öka medvetenheten om och synligheten för medborgarinitiativet genom att aktivt försöka involvera Europaparlamentet och medlemsstaterna genom de nationella kontaktpunkterna och välkomna bidraget från regionala och lokala myndigheter, andra EU-institutioner, utbildningsinstitutioner och organisationer i det civila samhället. Flera åtgärder har vidtagits i detta avseende, bland annat kommunikationskampanjer för det europeiska medborgarinitiativet, och kommissionen kommer att fortsätta att effektivisera den flerspråkiga kampanjen, särskilt på sociala medier och prioritera ungdomar. 

Därefter kommer kommissionen att stärka stödet till organisatörer av medborgarinitiativ, till exempel genom att ytterligare förbättra stödet in natura till organisatörerna. En fortsatt förbättring av det centrala systemet för insamling via internet planeras också, eftersom det individuella systemet för insamling via internet har fasats ut, i enlighet med den nya förordningen. I detta avseende kommer kommissionen att vidareutveckla systemet på grundval av återkoppling och förslag, och den kommer att överväga andra förbättringar, såsom att lägga till ytterligare alternativ för att anpassa systemet så att det blir mer kampanjvänligt och attraktivt för både organisatörer och undertecknare. 

Dessutom kommer kommissionen att stärka genomförandet av medborgarinitiativet på nationell nivå och förbättra samarbetet med det civila samhället genom att identifiera ytterligare utbildnings- och vägledningsbehov för organisatörer av medborgarinitiativ och öka medvetenheten om och synligheten för medborgarinitiativet. 

Slutligen kommer kommissionen att genomföra en mer synlig uppföljning av medborgarinitiativ. Kommissionen kommer att göra detta genom att se till att framgångsrika medborgarinitiativ systematiskt beaktas vid utarbetandet av politiska förslag som svar på dessa medborgarinitiativ och att organisatörerna konsekvent inkluderas i samråden om de berörda förslagen.

 Kommissionens granskningsrapport och Europaparlamentets resolution banar väg för framtiden för detta pionjärverktyg för gränsöverskridande deltagandedemokrati. Det europeiska medborgarinitiativet är bara 11 år gammalt, men det gör det fortfarande möjligt för medborgarna att komma till rätta med sina farhågor och idéer. Under det kommande årtiondet av det europeiska medborgarinitiativet skulle det vara intressant att se hur medborgarinitiativet fortsätter att förbättras och omvandlas till ett mer verkningsfullt och lyhört instrument för demokratiskt deltagande som ger EU-medborgarna möjlighet att aktivt forma sin gemensamma framtid. 

Läs mer om sex av de nio framgångsrika medborgarinitiativ som har samlat in över 1 miljoner underskrifter och lämnats in till kommissionen för granskning sedan den 1 januari 2020:

Organisering av en kampanj av organisatörerna av Minority SafePack – en miljon underskrifter för mångfald i Europa

Hur man samlar in underskrifter från organisatören av End the Cage Age

Save the Bees and Farmers framgångar

Anatomi av ett mirakel: hur de sista 20 dagarna av kampanjen Stoppa hajfensfisket blev en gamechanger

Varför Save Cruelty Free Cosmetics valde att använda det europeiska medborgarinitiativet

Vad ett fritt Europa står för

Postare

Daniela Vancic

Daniela Vancic är chef för Europeiska programmet vid Democracy International. Hon leder forumets arbete med samråd med berörda parter. I denna artikel presenterar hon höjdpunkterna i kommissionens rapport till Europaparlamentet och rådet om tillämpningen av förordning (EU) 2019/788 om det europeiska medborgarinitiativet. 

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.
Redo att registrera ditt initiativ?

Vill du stödja ett initiativ? Vill du veta mer om pågående eller tidigare initiativ?