Direct naar de inhoud
Forum voor het Europees burgerinitiatief

Uitgebreide EBI-evaluatie van de Europese Commissie prijst het EBI-forum voor zijn steun aan initiatieforganisatoren

Bijgewerkt op: 21/12/2023

De Commissie heeft haar meest recente verslag over het Europees burgerinitiatief (EBI) bekendgemaakt, de eerste uitgebreide evaluatie sinds de nieuwe verordening in 2020 in werking is getreden. In het verslag verwijst de Commissie naar de specifieke enquête met EBI-organisatoren, die een algemene positieve beoordeling geeft van het advies van het EBI-forum in verschillende fasen van het EBI-proces, onder meer tijdens de registratieprocedure in twee fasen (wanneer zij hun oorspronkelijke indiening moeten herzien) en tijdens de verzamelfase. EBI-organisatoren hebben uitgebreid gebruik gemaakt van het leermateriaal van het forum vóór de registratie en beoordelen de webinars, blogs, onlinecursussenen de mogelijkheid om andere leden voor hun groep te zoeken.

In het evaluatieverslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad, dat in december 2023 is gepubliceerd, wordt de toon voor de komende vier jaar vastgesteld tot de volgende beoordeling.  Voorafgaand daaraan, in juni 2023, publiceerde het Parlement een eigen resolutie met toekomstgerichte ideeën om de doeltreffendheid van het EBI te vergroten. 

De suggesties van het Parlement omvatten het koppelen van EBI’s aan Europese burgerpanels, waar de kwesties die door succesvolle EBI’s aan de orde worden gesteld, de onderwerpen zouden worden van de Europese burgerpanels van de Commissie (de participatieve nakomelingen van de Conferentie over de toekomst van Europa). Vervolgens stelde zij een progressief financieel stelsel voor EBI’s voor, waarmee het probleem van veel EBI’s die te maken hebben met lage middelen die van invloed zijn op campagnes, wordt aangepakt. Het Parlement pleitte voor financiële steun voor EBI’s die een drempel van minder dan 1 miljoen handtekeningen bereiken, niet alleen die welke de mijlpaal bereiken. Daarnaast moedigde het de lidstaten aan om de leeftijd voor het ondertekenen van een EBI te verlagen, waarbij de lidstaten dankzij de nieuwe verordening nu kunnen kiezen voor een lagere leeftijd om een EBI te ondertekenen. Toch hebben slechts een handvol mensen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid, zoals hierboven vermeld. Tot slot verbindt het Parlement zich ertoe zijn rol in het EBI te vergroten door na elk succesvol EBI te stemmen over een parlementaire resolutie, gevolgd door een initiatiefverslag van wetgevende aard. Dit is een natuurlijke volgende stap om de rol van het Parlement op het gebied van het EBI uit te breiden en ervoor te zorgen dat de parlementsleden rechtstreeks reageren op kwesties die door burgers aan de orde worden gesteld. 

Vervolgens presenteerde de Commissie haar standpunt over de resolutie van het Parlement in haar antwoord op de resolutie en verwees zij in haar evaluatieverslag naar enkele van de in deze resolutie naar voren gebrachte punten. 

In het evaluatieverslag van de Commissie wordt gewezen op de vooruitgang die sinds 2020 is geboekt en worden praktische maatregelen voorgesteld om het EBI verder te verfijnen. Om de doeltreffendheid van het EBI in het kader van de herziene verordening te beoordelen, heeft de Commissie de organisatoren van EBI’s, de autoriteiten van de lidstaten, maatschappelijke organisaties, gebruikers van de EBI-website en forum, ondertekenaars en andere belanghebbenden geraadpleegd.

Na deze raadplegingen werd gewezen op aanzienlijke technische vooruitgang, waaronder het centrale online verzamelsysteem, de dienst voor de uitwisseling van bestanden, een verbeterd EBI-forum en een vernieuwde EBI-website. Met name zes lidstaten (België, Duitsland, Estland, Griekenland, Malta en Oostenrijk) hebben de ondertekeningsleeftijd van het EBI verlaagd tot onder 18 jaar. Finland en Ierland overwegen dit voorbeeld te volgen.

Lees meer over het nieuwe centrale online verzamelsysteem

Bij de beoordeling van het gebruik van het EBI merkt de Commissie op dat Italiaanse burgers het voortouw nemen bij het organiseren van EBI’s, gevolgd door Duitsers en Frans. Sinds 2020 heeft de Commissie op één na alle EBI-verzoeken geregistreerd, mogelijk als gevolg van het vernieuwde EBI-forum dat juridisch advies biedt vóór het registratieverzoek en de tweefasenprocedure die organisatoren in staat stelt initiatieven te herzien.

Table with overview of ECIs

De afgelopen drie jaar hebben vijf EBI’s een recordaantal van meer dan 1 miljoen handtekeningen verzameld! Sinds 9 zijn meer dan 2020 miljoen handtekeningen verzameld, voornamelijk online, vanwege de verminderde fysieke activiteiten tijdens de COVID-19-pandemie.

De Commissie heeft ook vijf acties gepubliceerd om het EBI verder te verbeteren, op basis van de raadplegingen van belanghebbenden en de resultaten en uitdagingen van het EBI in de afgelopen drie jaar. 

Ten eerste zal de Commissie het bewustzijn en de zichtbaarheid van het EBI vergroten door actief te streven naar de betrokkenheid van het Europees Parlement en de lidstaten via de nationale contactpunten en door de bijdrage van regionale en lokale autoriteiten, andere EU-instellingen, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties te verwelkomen. In dit verband zijn verschillende maatregelen genomen, waaronder activiteiten in het kader van de EBI-communicatiecampagne, en de Commissie zal de meertalige campagne blijven stroomlijnen, met name op sociale media en prioriteit geven aan jongeren. 

Vervolgens zal de Commissie de steun voor EBI-organisatoren versterken, bijvoorbeeld door de steun in natura aan organisatoren verder uit te breiden. Er is ook een verdere verbetering van het centrale online verzamelsysteem gepland, aangezien het individuele online verzamelsysteem geleidelijk is afgeschaft, in overeenstemming met de nieuwe verordening. In dit verband zal de Commissie het systeem verder ontwikkelen op basis van feedback en suggesties, en zal zij andere verbeteringen overwegen, zoals de toevoeging van verdere opties om het systeem aan te passen om het campagnevriendelijker en aantrekkelijker te maken voor zowel organisatoren als ondertekenaars. 

Voorts zal de Commissie de uitvoering van het EBI op nationaal niveau versterken en de samenwerking met het maatschappelijk middenveld verbeteren door verdere opleidings- en begeleidingsbehoeften voor EBI-organisatoren in kaart te brengen en het EBI bewuster en zichtbaarder te maken. 

Tot slot zal de Commissie een meer zichtbare follow-up van EBI’s uitvoeren. Zij zal dit doen door ervoor te zorgen dat succesvolle EBI’s systematisch in aanmerking worden genomen bij de ontwikkeling van beleidsvoorstellen naar aanleiding van deze EBI’s en dat de organisatoren consequent worden betrokken bij de raadplegingen over de desbetreffende voorstellen.

 Het evaluatieverslag van de Commissie en de resolutie van het EP effenen de weg voor de toekomst van dit baanbrekende instrument van transnationale participatiedemocratie. Nu het EBI nog maar 11 jaar oud is, verkeert het nog steeds in zijn tienerstaat, maar het is er nog steeds in geslaagd om burgers in staat te stellen hun zorgen en ideeën naar voren te brengen. In het komende decennium van het EBI zou het interessant zijn om te zien hoe het EBI blijft verbeteren en omvormen tot een meer impactvol en responsief instrument voor democratische participatie, dat de Europese burgers in staat stelt actief vorm te geven aan hun gezamenlijke toekomst. 

Lees meer van zes van de negen succesvolle EBI’s die sinds 1 januari 2020 meer dan 1 miljoen handtekeningen hebben verzameld en bij de Commissie zijn ingediend voor onderzoek:

Organisatie van een campagne door de organisatoren van Minority SafePack — een miljoen handtekeningen voor diversiteit in Europa

Hoe kunt u handtekeningen verzamelen van de organisator van het einde van de kooi?

Het succes van Save the Bees and Farmers

Hetverhaal van een wonder: hoe de laatste 20 dagen van de campagne Stop Finning EU een gamechanger werd

Waarom Save Cruelty Free Cosmetics ervoor heeft gekozen het Europees burgerinitiatief te gebruiken

Waar staat ons vrij Europa voor?

Auteurs

Daniela Vancic

Daniela Vancic is de European Program Manager bij Democracy International. Zij leidt de werkzaamheden van het forum op het gebied van raadplegingen van belanghebbenden. In dit artikel presenteert zij de hoogtepunten van het verslag van de Europese Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de toepassing van Verordening (EU) 2019/788 over het Europees burgerinitiatief. 

Reageren

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.
Disclaimer: De op het EBI-forum geventileerde meningen geven uitsluitend het standpunt van de auteurs weer en mogen beslist niet worden beschouwd als het standpunt van de Europese Commissie of van de Europese Unie.
Klaar om uw initiatief te registreren?

Wilt u een initiatief steunen? Wilt u meer weten over lopende of eerdere initiatieven?